Let op gekleurringde Stormmeeuwen!

Gestart door Klaas van Dijk, december 24, 2010, 11:29:31 AM

Vorige topic - Volgende topic

Klaas van Dijk

Beste mensen,

De afgelopen weken zijn door Frank Majoor al weer zo'n 800 Stormmeeuwen gevangen en gekleurringd! De vangsten waren overal door het land (oa Zoetermeer, Midden-Limburg, Groningen, Arnhem, etc.) en ze hebben allemaal een witte kleurring met een inscriptie van vier codes. De eerste code is altijd een E.

De vorst en sneeuw zorgen voor flink wat bewegingen bij deze gekleurringde Stormmeeuwen en ze kunnen dus overal opduiken. We zijn zeer benieuwd waar allemaal. Vandaar dus dit verzoek, mede namens Frank Majoor, om hier goed op te letten.

Alle aflezingen (met ringcode, plaats, datum en nadere bijzonderheden) kunnen allemaal direct worden doorgemaild naar Frank Majoor, f.majoor5@upcmail.nl en Frank zal je dan wel een life history met ring- en meldgegevens toesturen. Zie verder www.frankmajoor.nl

En er zijn natuurlijk ook gekleurringde Stormmeeuwen die Frank vorig jaar in Nederland heeft gevangen. Het ging in die winter in totaal om 1800 (!!) die zijn gevangen en gekleurringd (zelfde type kleurringen). Een flink deel hiervan (80 - 90%?) zal nog in leven zijn en ook deze vogels duiken overal in Nederland op.

Stormmeeuwen zijn soms behoorlijk mobiel, dus het kan zo maar zijn dat je een gekleurringde vogel éénmaal goed ziet, maar daarna nooit weer.

Vriendelijke groeten, mede namens Frank Majoor,

Klaas van Dijk / Groningen

PS: alleen al in de stad Groningen hebben we [= oa met Rob Voesten, Jeroen Nagtegaal en Frank Majoor] afgelopen zaterdag (18 december) 227 Stormmeeuwen gevangen en gekleurringd. Hieronder bevond zich een 1KJ Stormmeeuw met een stalen Moskwa-ring (ES 16674) en een adulte Stormmeeuw met een aluminium Bruxelles ring (E 231606, vervangen door een stalen Arnhem-ring en met kleurring wit E55L).

Jeroen Nagtegaal

Buiten de Nederlandse vogels de afgelopen dagen ook enkele Rode kleurringen beginnend met een A. (West-Duitsland). Ringen met 3 tekens (Denemarken) en in mijn achtertuin een vogel uit West-Duitsland. Beginnend met een X.

Probeer overigens altijd ook de positie van de metalen ring op te schrijven!
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

little-W

Ben er vandaag zowaar twee tegengekomen in Leiden: E27V (van de Zoetermeer slag 3 december? weet niet meer of we toen de 27 haalden...) en EX73.
M'n eerste geringde Stormmeeuwen in Leiden deze winter, samen met een metalen Bruxelles vandaag (nee, het gaat niet hard hier :-\ ) .


http://waarneming.nl/waarneming/view/51433325


http://waarneming.nl/waarneming/view/51436365
Groeten,

Maarten van Kleinwee, Leiden

Blog: Gulls to the horizon
Facebook: Meeuwen in Nederland
http://www.gull-research.org
Twitter: @Argentatus

Jeroen Nagtegaal

E27- is van Zoetermeer dacht ik. Groningen zit hoger, en Limburg lager. Ondertussen zitten we al over de E80-

Vandaag in Breda 2 stormmeeuwen. Brussels alu en een staal. Beide maar heel kort gezien en onafgelezen...
Een Helgoland ook maar heel kort tp.

In Heythuysen nog maar weinig Stormmeeuwen, vorig jaar ruim 1000, nu nog geen 100.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com