1. Nee. Het verleden is dood.
2. En de ECHT belangrijke momenten, geloof me, daar heb je geen foto van.
Marina,
1. Zonder beeldmateriaal in de vorm van rotstekeningen, hiëroglyfen, fresco's, schilderijen, wandtapijten, reliëfs, beeldhouwwerken, foto's en film zouden we ons (gemeenschappelijke) verleden niet kennen en niet in staat zijn (geweest) om fysieke manifestaties van onszelf te vereeuwigen. Bij mensen zijn de beelden, die via de ogen in de visuele cortex binnenkomen dominant over de in het geheugen opgeslagen ervaringen vanuit alle andere zintuigmodaliteiten en daarom zegt een beeld zo veel meer dan een pagina tekst. Zo kan een bepaalde geur het beeld van je overleden oma oproepen. Als we met tegenstrijdigheden in onze waarneming worden geconfronteerd, kiezen we er eerder voor om onze ogen, dan onze oren of een van de andere zintuigen te geloven. Alleen mensen hebben ogen met oogwit, waardoor wij als enige diersoort in staat zijn om te fixeren en te bepalen of een ander ons aankijkt, vandaar dat ogen op portretfoto's en schilderijen (Mona Lisa) zo belangrijk (en intrigerend) zijn.
Als het verleden dood was, zouden er niet zo veel getraumatiseerde mensen rondlopen, die eerdere ervaringen niet kunnen vergeten, ook al zouden ze dat graag willen. We hebben nauwelijks controle over ons geheugen en ons geweten (= wat wij uit het verleden weten en hebben geïnternaliseerd) speelt ons daarom voortdurend parten.
2. Aan ECHT belangrijke momenten hebben je ook geen betrouwbare herinneringen, ons (lange termijn) geheugen is daarvoor te beperkt en selectief. Herinneringen zijn per definitie gekleurd en vertekend door voorafgaande en er op volgende ervaringen. Je bent wat je was, niet wat je nu bent, noch wat je wordt. Kloktijd is geen beleefde tijd, het heden behoort een milliseconde later al tot het verleden. Je kan dus niet in het heden leven of in de toekomst kijken en moet het doen met wat je geheugen van je verleden bewaart, wat zonder geheugensteuntjes in de vorm van persoonsgebonden voorwerpen met emotionele waarde nauwelijks gaat.