Grote, gemengde groepen tellen

Gestart door Violet (en Remco), december 13, 2010, 21:55:31 PM

Vorige topic - Volgende topic

Violet (en Remco)

Hallo,

Vraagje: hoe doen jullie dat trektellen eigenlijk? (Of zitten we nu in het verkeerde subforum??? Dan sorry.)

Gisteren bijvoorbeeld waren we bij Natuurontwikkelingsgebied Willeskop (Benschop/Montfoort). Ruige (houthak)kades en plassen. Op de smalle kades stonden heel veel elzen, waar natuurijk veel vogeltjes van genoten. We hebben tientallen, honderden vogeltjes gezien en voorbij zien vliegen. We weten zeker dat er Vinken, Keepjes, Pimpelmezen, Koolmezen, Putters en Groenlingen tussen zaten. Maar welke aantallen voer je in als je niet goed hebt kunnen zien wat er allemaal in vogelvlucht langs kwam? Voer je dan in wat je zeker hebt gezien of maak je een afweging tussen welke aantallen van welke soort je hebt gezien en doe je dit in verhouding naar wat er is langs gevlogen?

We hebben zelf namelijk geen idee hoe we al die vogeltjes naar behoren kunnen invoeren...
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

Yeronimo

Het handigste met grote groepen is om er tien uit te pakken en het in de groep te passen om op een aantal uit te komen wat redelijk in de buurt zit. Mochten het een erg grote aaneengesloten groep zijn kan je hetzelfde doen alleen na die tien eruit gepakt te hebben nog eens tien keer erin te passen om vervolgens honderd te hebben. Dan ga je die honderd ook nog in de groep passen, meestal kom je dan op een goede schatting.
Jeroen Breidenbach, 31 jaar
Leeuwarden

Violet (en Remco)

Bedankt voor je reactie Jeroen.
Die methode is ons bekend, maar was in deze situatie eigenlijk niet zo toe te passen. We liepen op een smalle kade met om ons heen bosjes. Achter die bosjes zagen we, met tegenlicht, honderden vogeltjes voorbij komen. We wisten, omdat we ze daarvoor deels ook al op het pad hadden zien foerageren, dat het die verschillende soorten vogels moesten zijn.

Misschien leg ik het verkeerd uit, maar nogmaals een poging: Je ziet op het pad verschillende soorten vogels (herkenbaar). Je weet dus welke soorten je kan verwachten in die groep. Maar dan komt die club vrolijk voorbij gevlogen, met z'n allen tegelijk. Hoe bepaal je dan welk percentage bv een Groenling, Vink of Putter is geweest?
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

HPM

Dat kan je niet, want wat je eerder hebt gezien hoeft helemaal niets te maken hebben met wat je later ziet.
Misschien bestond het grootste deel van van die honderden wel uit soorten die je niet hebt gezien. Sijzen
bijvoorbeeld die eerder in de Elzen zaten. Je moet alleen tellen wat je ook werkelijk hebt kunnen tellen.
Herman van der Meer

Klaas van Dijk

Citaat van: violet en remco op december 13, 2010, 21:55:31 PMWe hebben tientallen, honderden vogeltjes gezien en voorbij zien vliegen. We weten zeker dat er Vinken, Keepjes, Pimpelmezen, Koolmezen, Putters en Groenlingen tussen zaten. Maar welke aantallen voer je in als je niet goed hebt kunnen zien wat er allemaal in vogelvlucht langs kwam? Voer je dan in wat je zeker hebt gezien of maak je een afweging tussen welke aantallen van welke soort je hebt gezien en doe je dit in verhouding naar wat er is langs gevlogen? We hebben zelf namelijk geen idee hoe we al die vogeltjes naar behoren kunnen invoeren.

hoi Remco,

Ik zou gewoon in de toekomst eens een kijkje nemen bij trektelposten waar veel vogels overtrekken. Dan krijg je vanzelf wel door hoe mensen aantallen tellen / schatten van vogels die in gemengde groepen voorkomen. Je moet alleen invoeren wat je zeker hebt gezien, dus in ieder geval de soorten die je zelf goed hebt gedetermineerd. Er zal in waarneming.nl vast wel een categorie zijn als '+' (=aanwezig, maar aantal niet bepaald). Tegelijkertijd heb jij het hier over het tellen van pleisterende / foeragerende vogels in een gebied. Dat is heel wat anders dan trektellen: daar gaat het over tellen van overvliegende vogels.

Als je zelf, zoals je hierboven dus eigenlijk ook wel aangeeft, geen idee hebt van aantallen, moet je hier achteraf geen aantal van willen maken. Je kunt overwegen om bij een volgend bezoek aan het gebied de aantallen systematisch te gaan tellen en ter plekke in een notitieboekje op te gaan schrijven. Dan voer je dus een soort van telling uit. Kan best lastig zijn als je tegelijkertijd ook met allerlei andere zaken bezig bent (fotograferen, wandelen, genieten van de natuur, kijken naar paddestoelen etc.), want bij een telling moet je er goed rekening mee houden dat je geen dubbeltellingen hebt, etc.

Ik denk dat het er een beetje van afhangt wat je wilt. Enerzijds goed & systematisch tellen. Is erg waardevol, maar kost vaak veel tijd. Kan lastig zijn als soorten door elkaar vliegen en/of voortdurend voor je uit blijven vliegen. Je kunt ook eerst een tijdje oefenen met het tellen van zangvogeltjes in gemengde groepen. Je kunt ook zeggen dat je hier geen zin/tijd voor hebt, en in plaats daarvan gewoon een soortenlijst bijhoudt en als aantal '+' invoeren.

En ik ben het ook eens met Herman. Alleen tellen wat je hebt gezien.

Kun je hier wat mee? Vraag anders rustig verder.

Groetjes, Klaas

Violet (en Remco)

Dag Herman en Klaas,

Dank voor jullie reacties.

Wij doen niet aan trektellen, maar vroegen ons gewoon af hoe dat dan in zijn werk gaat. Of dat een schatting is of gebaseerd op werkelijk getelde aantallen. Wij gaan invoeren wat we werkelijk hebben gezien, het was echt een vraag die bij ons op kwam: hoe gaat dat bij de 'specialisten', de doorgewinterde vogelaars. Omdat je dan honderden vogeltjes voorbij ziet komen maar er misschien maar een paar tientallen van kan invoeren omdat je die echt hebt gezien. Je laat dan dus (terecht) heel veel vogeltjes schieten.
Toevallig waren we ook met iemand die 2x per maand vogels telt, maar bij ons in de buurt hebben we niet van deze grote aantallen vage vogeltjes  ;)  Hij wist dus ook niet precies hoe dat dan zou werken.

Het mag wel duidelijk zijn dat vogels voor ons een 'bij-hobby' zijn. We leren echter graag en hebben al weer heel wat opgestoken!
Dank hiervoor.
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl