Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Vogelvaartochten op het IJsselmeer Zaterdag 12 en zondag 13 maart 2011  (gelezen 228 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tinok

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 1969
    • Mijn waarnemingen
Vogelvaartochten op het IJsselmeer Zaterdag 12 en zondag 13 maart 2011
« Gepost op: december 01, 2010, 15:45:58 pm »

Dit kwam voorbij op de amsterdamse vogelnetwerk mail lijst:

Het IJsselmeer, kwetsbare schakel in de flyway
  ‘Vogelvaartochten op het IJsselmeer’
  Vanwege het grote succes van de vorige vogelvaartochten langs de   IJsselmeerkust en de Kreupel, organiseert FOGOL opnieuw twee excursies   in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, de KNNV afdeling Hoorn   en Staatbosbeheer. Tijdens deze tocht maken de opvarenden kennis met de   bijzondere natuur van het IJsselmeer. Als hoogtepunt varen we rond   vogeleiland De Kreupel.
  Het IJsselmeer is een van de grootste en voor vogels belangrijkste   zoetwaterwetlands van Noordwest Europa. Niet voor niets zijn het   IJsselmeer, Markermeer en IJmeer aangewezen als Natura 2000-gebieden met   een internationale betekenis voor een groot aantal watervogels. Zo   trekken er elk jaar tienduizenden zwarte sterns langs en verblijven er   in de winter duizenden grote zaagbekken en toppers uit Noord-Europa. Het   is daarmee een belangrijke schakel op de zogenaamde ‘Oost-Atlantische   flyway’, de trekroute van (noord-)Europese vogels van en naar Afrika.
  Het vogeleiland De Kreupel is inmiddels beroemd om haar enorme visdief-   en kokmeeuwkolonie en de grondbroedende aalscholvers. Met andere   woorden: het IJsselmeergebied is zeer waardevol voor vogels. Dit wil   niet zeggen dat het vanzelfsprekend is dat deze waarden behouden blijven   voor de toekomst. Van alle kanten wordt aan het IJsselmeer getrokken.
  Een voorbeeld van zo’n zorgelijke ontwikkeling is dat van een groot windmolenpark in en langs het IJsselmeer bij Urk.
  Om de bijzondere natuur in het IJsselmeer zelf te ontdekken organiseert   FOGOL opnieuw twee vaarexcursies, met daarin ruime aandacht voor de   vogelbeschermingaspecten.
  Zaterdag 12 en zondag 13 maart 2011
  Haven Enkhuizen
  MS Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling)
  Tijdens de tocht zijn er onder andere lezingen door Luc Hoogenstein en   Gert Ottens van Vogelbescherming Nederland. Zij zullen dieper ingaan op   de ontwikkelingen in het IJsselmeergebied. Daarnaast zal   Vogelbescherming toelichten hoe zij zich inzetten voor het behoud van   het IJsselmeer als belangrijk vogel- en natuurgebied.
  Om de tocht compleet te maken zijn er vogelkenners aan boord om de   vogels te benoemen. De presentatie aan boord is in handen van Jan   Marbus. Voor elke deelnemer ligt er een excursiemap met veel informatie   klaar. (Zie ook de website voor nog meer leuke extra’s)
  De route van de vaartochten wordt zo gekozen dat we de meeste kans   hebben op grote groepen vogels. We varen met de ms Friesland (voormalige   veerboot naar Terschelling) langs de grootste aalscholverkolonies van   ons land. Een vaartocht in maart biedt veel kans op wintervogels, zoals   soorten futen, grote groepen brilduikers en zaagbekken, meerkoeten,   kuifeenden en toppers. Tijdens de vorige vaartocht troffen we meer dan   achtduizend toppers.
  Vanaf 09:30 uur inschepen 10:30 uur vertrek, 15:30 uur afmeren, kosten €   22,- (basisschool leerlingen € 13,-). Meer informatie en opgeven kan op   www.fogol.nl of bel 06-30021816
Gelogd
groeten,
Tinok van Hattum
IVN Natuurgids Ronde Venen/ Uithoorn
'Je hoeft de naam niet te weten om van iets te genieten (maar het is wel leuker;-))'
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.053 seconden met 20 queries.