Rob Bijlsma positief over de bezuinigingen op natuurgebied

Gestart door Margreet Kwh, november 12, 2010, 12:50:37 PM

Vorige topic - Volgende topic

Margreet Kwh

  Minder geld voor natuur: een zegen?
Na de ruk naar rechts in de politiek zit heel natuurminnend Nederland met de billen bij elkaar: komt er nog geld voor groen? Heel natuurminnend Nederland? Nee, één groene strijder ziet lichtpuntjes. Want 'grote investeringen in natuur werken doorgaans averechts', meent Rob Bijlsma.

In het jongste nummer van Vogelnieuws, het vakblad van Vogelbescherming Nederland staat een uitgebreider interview met Bijlsma over zijn opmerkelijke standpunt.

http://vroegevogels.vara.nl/fileadmin/uploads/VroegeVogels/be_users/documents/VN510kwestie.pdf

Margreet.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

HPM

Ik ben het in grote lijnen met hem eens hoor. Bedenk wel dat hij er niet voor pleit om wat er aan groene gebieden over is maar te vervangen door bedrijven'parken', snelwegen en ander asfalt. Het gaat in wezen over wat natuur is, de doelstellingen, streefbeelden en verwachtingen van de beheerders, het niet tevreden kunnen zijn met het 'gewone' en het moeten scoren van punten en dus geld door het binnenhalen van zeldzaamheden. Het natuurbeheer is door toedoen van de onwetende politiek vercommercialiseerd.

Youp van 't Hek heeft het eens gekscherend gehad over dat 'zinloze groen' wat je overal langs de snelwegen tussen de bedrijvenparken door ziet, en Frits Bolkenstein riep na een ritje met de HSL door het 'Groene Hart' verbaasd uit dat het alleen maar weiland was en dat hij dus niet begreep waar de mensen zich zo druk om maakten.
Volgens mij is die houding de kern van het probleem. Onbegrip en geldhonger. Voor de projectontwikkelaars is natuur per definitie waardeloos dus de waarde moet eerst worden aangetoond. Dat gaat niet met 'gewone' soorten dus moeten er bijzondere komen, hoe zeldzamer hoe beter. Tot op zekere hoogte moeten de beheerders dus wel.
Herman van der Meer

Norman

Mooie quote waar ik het roerend mee eens ben:

"Natuur beheer je het beste door er van af te blijven"

Toch zou ik het aardig vinden als de basis van de EHS er komt. De definitieve vorm moet de natuur maar bepalen.

KorHaan

Een waar woord, Herman.
Voor rechts is een golfbaan al natuur, want het is toch groen?!
Rechts heeft geen idee wat natuur inhoudt. Als er ergens iets braak ligt, moet dat zo spoedig mogelijk volgebouwd met ambitieuze projecten. Vroeger liepen er gewoon Kuifleeuweriken over de stoepen, als er ergens aan een nieuwbouwwijkje werd gewerkt. Tegenwoordig is dat een twitchsoort, waar men naar gaat kijken alsof het een Blauwstaart is. De eerste keer dat ik Patrijzen zag, was in de nieuwbouw tegen de hei aan in Hilversum (1964). Tussen de stadsbebouwing had je toen nog "vergeten" stukjes waar men niets mee deed, en zelfs binnen de bebouwde kom. Kom daar nu eens om.
Ruigtes die aan hun lot overgelaten werden. Achter Kasteel Groeneveld in Baarn lag een prachtig verwaarloosd stuk bos, waar Wielewalen en Ransuilen broedden. Totdat Staatsbosbeheer besloot dat het park in oude glorie hersteld moest worden. Weg natuur. Nu is het een aangeharkt hondenuitlaatpark. Vooral op zondagen. Als ik vroeger op zondagmiddag in dat verwaarloosde bos rondliep, kon ik mijn familie nog wel eens wijzen op een zingende Wielewaal. De brandweer heeft ook een fiks aantal nesten van Blauwe Reigers uit de bomen gespoten, want het waren rode beuken die ondergepoept werden. Begin jaren zeventig. Gelukkig hebben de reigers de overige beuken betrokken als nestplaats, en laten ze die met rust. Maar toch, wie haalt het in zijn hoofd om zoiets te doen? Een rondwandeling door het "opgefriste" bos waar ik altijd graag kwam. Eén afgezaagde boom hebben ze laten staan, midden in de leegte, omdat daar vroeger Bosuilen in broedden. En grindpaden langs gemaaide grasvelden.
In een bos achter Almere hebben ze alles gekapt, behalve één boom waar een Buizerdnest in zit. Denken ze nu echt dat die Buizerds daar weer gewoon in gaan broeden? De boom staat los van alles midden in een grote leegte. Men heeft geen idee. Ik heb ook grote moeite met het moderne concept van "groen rechts". Groen en rechts staan haaks op elkaar. Het idee dat bepaalde landschappen waard zijn om behouden te worden, klinkt mooi, maar het betekent wel dat minder waardevolle landschappen wel aangetast mogen worden. Want de economie moet groeien, dus moet er uitgebreid worden, en waar kan dat beter dan in minder waardevolle gebieden? Over het belang van bufferzones wordt dan verder niet gerept. Alsof een natuurgebied van internationale waarde gewoon ingepland kan worden in uitbreidende infrastructuur. Het is een veeg teken, dat verbindingen tussen natuurgebieden worden geschrapt, want "dat kost teveel geld". Hoezo teveel geld?
Het is buitengewoon nodig dat in dit land het restant aan natuurgebieden met elkaar verbonden wordt, zodat zinloze discussies over het afschieten van wild eens kunnen ophouden. Rechts ziet natuur in Nederland als een veredelde vorm van dierentuin, waar iedereen netjes over de paadjes lopend met naaldhakjes en lakschoenen de meest fantastische dieren in het wild kan zien om daarna in het restaurant een vorkje te prikken en bij een goed glas wijn de laatste standen van de AEX te bespreken, alvorens over helverlichte wegen huiswaarts te keren in de Mercedes of Range Rover.
Het duurste ecoduct van Europa ligt bij mij om de hoek, tussen Hilversum en Bussum, en is daar neergelegd door het Gooisch Natuurreservaat. Een lofwaardig initiatief, zekers. De voorgeschiedenis is, dat het GNR zijn hoofdkwartier van hartje Hilversum heeft verplaatst naar een boerderij in de zandafgraving Crailoo, en daarna in dit gebied plasjes heeft uitgegraven met keurig nette houten knuppelbruggetjes, aan de voet van wat eens de duurste natuurbrug van Europa zou gaan worden. Investeerders konden zonder hun dure lakschoentjes vuil te maken, over de knuppelbruggetjes naar het punt geleid worden, waar het GNR graag een ecoduct zou willen hebben gehad. Hup, 15 miljoen euro later lag het ecoduct er. Slim gespeeld van het GNR, dat moet ik zeggen. Maar het is symptomatisch voor het denken over wat natuur is; tegen het ecoduct aan ligt een groot golfcomplex waar vast en zeker door en met de leden over overhandeld is, voordat ze hun duurverdiende centen op de beurs in zoiets als "natuur" hebben willen steken. Moeten we daar blij mee zijn? Inderdaad, elke afgekloven kluif die we toegeworpen krijgen, daar moeten we blij mee zijn.
De gemeente Naarden heeft besloten, dat het verwaarloosde Naarderbos maar eens flink aangepakt moest worden. Leuk vogelen was het daar, rommelig bos, plasjes, weinig volk op wat hondenuitlaters en cruisende homo's na. Nu ligt er een golfbaan, waar niet-leden niet meer welkom zijn, is er een flutstrandje aangelegd, en staan er dure huizen. Weg natuur. Eeuwig zonde.
Rechts ziet natuur als iets dat tussen hun infrastructuur best kan bestaan, maar elk jachthaventje dat wordt aangelegd op een plek waar je vroeger gewoon naar vogels kon kijken, is een vloek op wat ik zie als natuur. Daar blijf je met je handen van af.
Het is een sluipend proces, denk ik. Veertig jaar geleden werd Almere gebouwd om "het oude land te ontzien" ( het Gooi), volgens de krant De Gooi- en Eemlander. Nu is Huizen twee keer zo groot uitgebouwd, wordt Almere de vierde stad van Nederland, en zelfs in het weiland tegenover Huizen, in Flevoland, zijn nu dure herenhuizen neergezet op een plek waar voorheen Kieviten en Goudplevieren liepen.

Wat we nodig hebben, zijn natuurgebieden waar de natuur zijn gang kan gaan. zonder bemoeienis van lieden achter bureaus die het allemaal zo goed menen te weten. Zelfs Natuurmonumenten heeft last van rechtse gedachtengang. Er kunnen geen gebieden meer worden aangekocht, want, oejee, de crisis, maar tegelijkertijd kunnen de 's Gravelandse landgoederen wel worden "opgeknapt" ( in oude staat hersteld, te weten lullige parken uit de achttiende eeuw met paadjes en doorkijkjes), omdat we terug zouden moeten naar hoe het ooit bedoeld was. Miljoenen euro's worden daar ingestoken.
Ik heb met verbijstering zitten kijken naar een TV programma over Natuurmonumenten, een paar jaar geleden, waar met trots werd aan gekondigd dat een flink stuk bos werd gekapt om er een achttiende-eeuws theekoepeltje in ere te kunnen herstellen. Ergens in Twente, meen ik. Daar zit IK niet op te wachten.

Nu hebben ze daar bij Natuurmonumenten wel meer last van, dat het begrip MONUMENTEN zwaarder weegt dan NATUUR. Toen ik nog regelmatig als rondleider-vrijwilliger over de landgoederen van 's Graveland liep, en we na een storm rondgeleid werden door de boswachter van NM, als oriëntatiewandeling voor de publieksexcursie de volgende dag, kwamen we bij een enorme omgewaaide beuk die over een waterpartij was gevallen. Ik vond het geweldig, een natuurlijk ontstane brug naar een eilandje, leuk voor kinderen om overheen te klauteren.
Nee, zei de boswachter, de boom ligt in de zichtas van het landhuis, en die halen we dus weg. Toen bleek, dat het bos waarin we liepen een Franse-stijl landschapspark was, waarin zichtassen gehandhaaft dienden te worden, zodat iedereen vanaf het landhuis twee kilometer het bos in moest kunnen kijken. En zo'n omgewaaide boom, dat was natuurlijk geen gezicht, die lag maar hinderlijk in de weg.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben nog steeds geen lid van Natuurmonumenten, omdat ik weiger mijn geld te steken in dit soort futiele projecten, waar met hetzelfde geld meer gedaan kan worden. Netheids-manie, wat is dat toch met de moderne mens?
Ik zou heel graag willen, dat er eens iemand bij Natuurmonumenten op het idee kwam om een duur landhuis midden in het bos ( daar hebben ze er genoeg van bij Natuurmonumenten) te laten verpauperen. Gewoon laten overwoekeren door de natuur. Bomen en varens die erin groeien, Bosuilen en vleermuizen die er een plek in vinden, marters die tussen het steen rommelen, noem maar op. Valt er een boom bovenop, prima. Laat maar liggen. Een ruïne in het bos, het lijkt mij geweldig.

Maar rechts denken duldt geen ruïnes en rommel. Dat moet allemaal strak en beredeneerd. Kom mensen, loslaten die gedachte. Natuur is meer dan door mensen bedachte en uitgestippelde plannetjes.

Vriendelijke groet,

Ronald Sinoo

vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

ArjanH

#5
Wat Bijlsma in feite aangeeft, en daar ben ik het volledig mee eens, is dat de natuur die er nog is in Nederland in stand gehouden moet worden. Of dat ook zal gebeuren, durf ik overigens ten zeerste te betwijfelen.

Harm058

Mooi stuk(je) Ronald! :duim:  Ik kan mij er helemaal in vinden!
Groet!
Harm Dijkstra

Leeuwarden


KorHaan

Harm, en ook Astrid, bedankt voor jullie bijval.

Gelukkig hebben we hier in de buurt het Spanderswoud, wat een aangenaam rommelige indruk wekt. Er zijn weinig open plekken, veel paden en het is er druk, honden mogen er los, en toch is er veel dierenleven. Bomen liggen kriskras over elkaar ( het gevolg van doelbewuste omvorming van produktie- naar natuurlijk bos, en verjonging van bomen krijgt weer kans. Als landgoed Boekesteijn van eigenaar Natuurmonumenten, dat in het westen op het Spanderswoud aansluit, ook een stuk rommeliger mag worden, heeft de dure natuurbrug die in het oosten op het Spanderswoud aansluit, een veel betere functie als verbinding van de Westerheide met het Vechtplassengebied. Of dat ooit gaat gebeuren weet ik niet, wel zijn er plannen van het Goois Natuurreservaat om open plekken met heide te creëren in het Spanderswoud. Ook moet ooit de Bussumergrindweg tussen de natuurbrug en het Spanderswoud aangepast of opgeheven worden. Nu is het nog een asfaltbaan, die populair is als sluiproute, en waar vaak veel te hard gereden wordt. Daartoe nodigt de weg ook uit, geen afslagen en zonder bochten.

We wachten de ontwikkelingen maar af, maar we blijven optimistisch!

Vriendelijke groet,

Ronald

KorHaan

Arjan,

Daar sluit ik mij volledig bij aan. Nederland als zelfstandige natie is te klein om verder vol te bouwen, maar Nederland als onderdeel van Europa loopt het gevaar, dat dat juist wel gebeurt, omdat het achterland van onze buren dan beschouwd wordt als iets waar natuur nog wel ruimte heeft. Die ontwikkelingen zullen wel niet te stoppen zijn, gezien de bouwlust die in Nederland heerst. Maar behoud van wat we nu nog hebben, daar ben ik het wel mee eens, ja.

Vriendelijke groet,

Ronald