zwijnen Twentsche Courant

Gestart door Marina, november 11, 2010, 19:05:10 PM

Vorige topic - Volgende topic

Marina

Deze tekst stond in de Twentsche Courant.
Wat is er van waar?


"Het wilde zwijn is aan een niet te stuiten opmars bezig in Nederland, deels omdat jagers zich bewust inhouden.          Ze vrezen dat ze het volgende jachtseizoen minder kunnen jagen, stelt ecoloog     en zwijnendeskundige Geert Groot Bruinderink.
 
  Vooral het zuiden en oosten van Nederland kunnen volgens hem rekenen op de     komst van het wilde zwijn. Dat uitzwermen hoeft geen probleem te zijn als er     nieuwe leefgebieden worden aangewezen en de populaties daar 'onder controle'     worden gebracht.
 
   Hij is verbonden aan het Wageningse onderzoekinstituut Alterra en momenteel     werkzaam voor de Zoogdiervereniging. Vandaag wordt op een symposium in     Apeldoorn het door hem en co-auteur Jasja Dekker geschreven boek Wilde     Zwijnen gepresenteerd.   
  De ecoloog schrijft de groei van het aantal varkens toe aan de zachte winters     en het ruime voedselaanbod. Andere landen grijpen minder in de zwijnenstand     in, waardoor de populaties snel groeien. Een deel van die dieren migreert     naar Nederland.
 
  Maar een belangrijke factor is ook de bewust ineffectieve jacht. Op de Veluwe     gold tot dusver een gewenste voorjaarsstand van 850 varkens. Jaarlijks wordt     geschat hoeveel varkens daadwerkelijk op de Veluwe rondlopen. Het surplus     moet worden afgeschoten.
 
  Maar volgens Groot Bruinderink halen de jagers dat nooit. ,,Ze willen niet te     veel zwijnen afschieten, omdat ze bang zijn dat er het volgende jaar niet     meer te jagen valt. Als gevolg daarvan stijgt het aantal varkens jaar na     jaar."
 
   Wilde zwijnen mogen formeel alleen op de Veluwe en de Meinweg in Limburg     voorkomen. Daarbuiten geldt het zogenaamde nulstandbeleid.
 
  Zwijnen die daar tóch opduiken, worden - op papier althans - afgeschoten. Maar     volgens Groot Bruinderink zijn al zwijnen gezien op veel plaatsen buiten     deze gebieden in Gelderland, Limburg, Overijssel, Noord-Brabant en Utrecht.     ,,En ga er maar vanuit dat ze steeds verder uitzwermen. Vroeger kwamen ze     tenslotte ook in Zeeland voor. We moeten weer leren leven met het zwijn."
lees hier hoe trollen hun territorium markeren - http://www.randoloup.com/nl/?p=1682


Tim Asbreuk

Bij mijn weten klopt het stuk volledig (kom zelf uit Twente maar ik heb helaas nog nooit een zwijn in deze regio mogen waarnemen).
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Marina

lees hier hoe trollen hun territorium markeren - http://www.randoloup.com/nl/?p=1682