Sprietdikkopjes

Gestart door cvsw123, juni 26, 2010, 08:39:50 AM

Vorige topic - Volgende topic

cvsw123

De 'oranje dikkopjes' (groot dikkopje, geelsprietdikkopje, zwartsprietdikkopje) zijn voor veel mensen moeilijk uit elkaar te houden. Vooral grote dikkopjes worden nog al eens als geelsprietdikkopjes gedetermineerd. Op dit topic (http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=1767.0.html) wordt vooral ingegaan op het verschil tussen geel- en zwartsprietdikkopje. In het bericht http://www.vlinderstichting.nl/actueel.php?id=8&nieuwsid=274 wordt ook het groot dikkopje meegenomen.

Wat betekent dit voor uw waarnemingen?
Het geelsprietdikkopje is inmiddels zo zeldzaam geworden en wordt zo vaak fout benoemd, dat de validatoren van landkaartje, telmee.nl en waarneming.nl alleen nog waarnemingen zullen goedkeuren die vergezeld gaan van een foto of of van locaties waarvan de afgelopen jaren met fotomateriaal is aangetoond dat de soort er voorkomt. Als u geen foto heeft, zal de waarneming 'de wachtkamer ingaan'. Als u of iemand anders een paar dagen later alsnog foto's van de sprietdikkopjes van een plek indient die zekerheid verschaffen, zullen de waarnemingen in de wachtkamer opnieuw bekeken worden. Alleen zo kunnen we de echte verspreiding van het geelsprietdikkopje goed documenteren. We hopen dat u hier begrip voor heeft.

Mede namens de andere dagvlinderadmins Vincent Faber en Albert Vliegenthart.
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

cvsw123

#1
Gezien de problemen bij oude exemplaren (zie ook https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=1767.0, eerste item) scherpen we de eisen nog iets verder aan: er moet een goed herkenbare foto van een mannetje met geurstrepen zijn uit de buurt. Hoeft niet uit hetzelfde jaar, ook niet van de exacte locatie, maar ergens in de buurt moet de soort met zekerheid gefotografeerd zijn.

Tip: zoek het geelsprietje niet in juli, maar al in juni. De mannetjes zijn dan heel opvallend (ze willen graag gezien en geroken worden). Bovendien zijn er nog geen (of heel weinig) storende zwartsprietjes. Die vliegen gemiddeld een week of drie later. Juist dan kan een goede bewijsfoto gemaakt worden.
Na half juli is het geelsprietje meestal wel uitgevlogen. Alles wat je daarna ziet moet je kritisch bekijken, het zullen bijna altijd zwartsprietjes zijn. Bij oudere vrouwtjes is het verschil tussen zwart- en geelsprietdikkopje eigenlijk niet meer vast te stellen. Daar zul je je tevreden moeten stellen met geel/zwartsprietdikkopje. Wel kun je natuurlijk volgend jaar daar in juni op zoek naar een mannetje geelspriet. Veel succes!
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)