Man overleden na eten Groene knolamaniet

Gestart door Melchior van Tweel, oktober 11, 2010, 21:20:23 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ismael

ja ik las het ook zie ook deze teletekstpagina bron nos
Groeten Ismaël Wind

BenS

Triest, ondanks alle waarschuwing.
Het gaat dus mis van Zoutkamp tot Heerlen.
Ik vind het toch al een rare gewoonte in de ons omringende landen (en nog wat verder weg):
paddenstoelen"excursie" met een mandje aan de arm.
Groet,
Ben

Natuurlijk Achterhoek (Graafschap, Liemers, Montferland)

Nico Dam

Ja, interessant, maar waarom zet je zo'n bericht op het forum? Ik ben wel benieuwd naar de achterliggende reden. Heb je het ook naar het RIVM gestuurd? Of naar de PR-man van de NMV?
Nico

Gulistan

#4
Citaat van: BenS op oktober 11, 2010, 21:34:22 PM
Ik vind het toch al een rare gewoonte in de ons omringende landen (en nog wat verder weg):
paddenstoelen"excursie" met een mandje aan de arm.
Dat vind ik in dit verband dus niet zo een geslaagde opmerking. Paddenstoelen horen gewoon voor een gedeelte tot de eetbare gewassen. In Duitsland had je altijd "Pilzberatungstellen" met "Pilzsachverständigen" die je in dat opzicht het verschil tussen eetbare, ongenietbare, giftige en dodelijk giftige paddenstoelen kon leren, ook op excursies. In Frankrijk kan je de paddenstoelen die je voor consumptie hebt verzamelt laten controleren in elke apotheek. In China en Japan worden paddenstoelen veel ingezet in de geneeskunde.
Dit weten om de culinaire en/of geneezende waarde ontbreekt voor het grootste gedeelte in Nederland, een gemis, vind ik persoonlijk. Als mensen de meest basale beginselelen van eetbar versus niet eetbaar, gezond  versus vergif door experten niet kunnen leren, waar dan wel? Nota bene is de mens in beginsel toch een jager - verzamelaar, en van die instincten kom je niet zomaar af.
Als deze overleden man toen hij nog leefde een excursie met een mandje had gevolgd, dan lag hij wrs nu niet onder de zoden
Groeten van Christiane

JW_2all

De liefde voor de natuur gaat bij mij door de maag. Zo is het althans begonnen. Pas later raakte ik onder de indruk van de schoonheid van al die oneetbaarheden die er ook zijn. Mijn moeder deed dat al. Zoeken wat je op kunt eten. Maar die kende inderdaad van die oer-Hollandse "baratungs"specialistes, waar je met je "mandje" melkzwammen en russula's naar toe kon gaan.

In de jaren '60 en '70 is er veel veranderd in Nederland. Zelfvoorzienendheid raakte uit de mode. Je hand ophouden raakte in. Of de oorzaak industrialisatie was of zure regen weet ik niet meer zo precies. Maar voortaan waren paddenstoelen om naar te kijken, met je handjes op je rug.

Af en toe gaan er nog wel eens Russinnen mee op excursie onder de rook van de grote stad.
We laten ze, als het meezit de overeenkomst zien tussen de groene knolamaniet en de anijschampignon, beide in jong stadium. Succes verzekerd. Ze besluiten dan in dat gebied voor de zekerheid niet voor consumptie te plukken, omdat ze het onderscheid niet goed durven te maken.
Groet,
Jan

BenS

Hoi,
Ik heb sinds N70 (Natuurbeschermingsjaar 1970) de houding van: laten staan. Ik ben geen "man with a mission" die de barricades opzoekt, dus dat er anders over wordt gedacht heb ik daarmee leren accepteren.
Zal echter niet nalaten om te wijzen op verarming (Rode Lijst) en/of risico's, want elk slachtoffer is er één te veel.
Maar dan hoort deze discussie niet meer op dit forum (eigenlijk van meet af aan al niet?).
Groet,
Ben

Natuurlijk Achterhoek (Graafschap, Liemers, Montferland)

Melchior van Tweel

Oke, ik stel voor hiermee de discussie te sluiten. Ik meende dat een forum er ook voor zou kunnen zijn om elkaar op de hoogte te stellen van bijzonder en belangwekkend nieuws. Gezien de reacties had ik dit blijkbaar verkeerd ingeschat.
Groet, Melchior
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Gulistan

Citaat van: Melchior van Tweel op oktober 13, 2010, 10:03:25 AM
Ik meende dat een forum er ook voor zou kunnen zijn om elkaar op de hoogte te stellen van bijzonder en belangwekkend nieuws.
Hoi Melchior,
Wat mij betreft klopt dat helemaal. Volgens mij is het forum de aangewezen plek voor onderwerpen die, ook als is het soms maar zijdelings, met de mycologie te maken hebben.
Groeten van Christiane

bruggeman

Ik zit met een andere vraag. Wat bedoelde Nico? Vindt hij dit negatieve publiciteit over mycologie die vermeden moet worden?

En verder, het komt elk jaar terug en het wekt veel emoties op en bij elkaar komen over dit onderwerp komen we denk ik ook niet. Maar toch wil ik er toch weer even op in gaan: het al dan niet eten van paddestoelen. Toen ik klein was at iedereen in ons dorp cantharellen en eekhoorntjesbrood (en ook wel eens wat anders want ook toen was er een dodelijk ongeval met waarschijnlijk een groene knolamaniet wat ik me levendig herinner omdat mijn vader daarbij als mycoloog werd ingeschakeld). Toen kwam de zure regen en de achteruitgang en mocht verzamelen niet meer en moesten er spiegeltjes gebruikt worden om de onderkant te bekijken. Tegenwoordig gebeurt het verzamelen weer, soms heel erg in het groot. Ik ben er niet tegen, maar ik maak me wel zorgen, zo'n klein landje, zo weinig natuur en hele gezinnen (vaak van buitenlandse afkomst) die in de weekends de bossen grondig doorzoeken. Kan onze natuur dat aan?

Maar de mores hiervover verschillen behoorlijk per land. In Finland, een groot land met veel natuur, heeft de universiteit elke herfst een mycologische stand op de Zuidmarkt van Helsinki om voorlichting te geven over eetbare paddestoelen. Er wordt daar ook jaarlijks een grote paddestoelententoonstelling georganiseerd bij het herbarium.
De mensen worden er ook van hogerhand aangemoedigd om zo min mogelijk wilde bessen "verloren" te laten gaan.
groet,
Ida