Hybride?

Gestart door carel, mei 03, 2005, 21:44:38 PM

Vorige topic - Volgende topic

carel

Carel van der Sanden

http://www.natuurlijk-erp.nl/

Thijs Fijen

Ik weet het wel zeker.
Thijs Fijen

Jan-Pieter

Overduidelijk Anax unox

JP

tekenaar

Late reactie: ik sluit me bij jullie aan. Door watervogelhouders wordt deze kleurvariant (van de wilde eend=soepeend) 'harlekijn' of 'zilver' genoemd, afhankelijk van in welk eendenras hij optreed.  'Soepeenden' horen niet bij een bepaald ras (al zijn ze m.i. beter gebouwd als de meeste 'officiele' tamme eendenrassen...) en je kan dus kiezen welke naar je voor deze kleurvarieteit wilt gebruiken. Een tijd geleden had ik het idee om een overzichtje te maken van soepeenden-kleurvarieteiten omdat die steeds weer veel verwarring geven bij minder ervaren vogelaars, en ze niet in vogelgidsen staan. Mischien dat ik dit idee maar eens uit de ijskast moet halen?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

thijs

'k Snap je plan niet helemaal...
Wil je "soorten" (varieteiten) gaan onderscheiden in Soepeenden?
Dat gaat denk ik nogal wat discussie opleveren, nieuwe topic?

Thijs
Thijs Udo
VWG Alkmaar

tekenaar

Nee, zeker geen 'soorten' want alle tamme- park- en soepeenden behoren tot de soort wilde eend (Anas platyrhynchos). Wel een overzichtje geven van veel voorkomende kleurvarieteiten van parkeenden zodat ze wat makkelijker herkent kunnen worden.

Zoveel discussie hoeft dat m.i. niet op te leveren, het is vooral bedoeld als een hulpmiddel bij het herkennen van die parkeenden als ... parkeenden. Ik ben nog wel eens met studenten op pad geweest die nog nooit eerder naar vogels hadden gekeken. Die hadden de grootste moeite met 'weer een anders gekleurde eend' die toch weer een parkeend was (ik heb wat moeite met quasi-wetenschappelijke namen en ik zal dus ook de 'naam' Anas "unox" niet zelf gebruiken. Gezien het te verwachte hoge gehalte aan pcb's ben ik ook niet van plan ze in de soep te doen dus de naam soepeend ... ach, ik dwaal wat af  :D ). Ik vermoed dat mijn oud-studenten niet uniek waren in dit opzicht...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

thijs

Naja, onderwerp was al afgesloten, en we zijn toch al afgedwaald ;)
Een soepeend (of prakeend) is toch altijd anders?
Alleen "eerste graads" (zelfbedacht) hybrides zien er toch steeds hetzelfde uit, een Soepeend is toch al tig keer gekruist?

Thijs
Thijs Udo
VWG Alkmaar

-Arthy-

CiteerMischien dat ik dit idee maar eens uit de ijskast moet halen?
Ja doen, lijkt me wel interesant
Rick Gevers

tekenaar

Citeer
Alleen "eerste graads" (zelfbedacht) hybrides zien er toch steeds hetzelfde uit, een Soepeend is toch al tig keer gekruist?
Jawel, maar het resultaat is niet een 'willekeurige mengeling' zoals je mischien zou verwachten. Bij de tamme eendenrassen is er heel veel variatie in lichaamsbouw en afmetingen. dat is bij de eerste generatie kruisingen tot op yekere hoogte ook nog wel het geval maar bij latere generaties niet meer. Kennelijk is er een sterke selectie op een 'functionele lichaamsbouw' en gaat het zowel kwa bouw als kwa afmetingen snel terug naar wildtype.

[Allerlij 'rare eigenschappen' van verschillende eendenrassen zijn in de parkeenden niet of nauwelijks terug te vinden (kromme snavel, verkorte snavel, extra zwaar gewicht, als een pinguin rechtopstaande bouw). De parkeenden kunnen ook vrijwel allemaal prima vliegen wat voor grote tamme eendenrassen niet het geval is (te log en te zwaar). Dit beeld wordt wel vertroebeld doordat het loslaten van tamme eenden nog steeds doorgaat en er dus steeds weer 'variatie van de tamme eenden' wordt toegevoegd aan de parkeenden. Er lopen dus ook heel wat eenden rond die niet in een park geboren zijn, en o.a. pekingeenden (grote dikke witte vlees-eenden) kan je nog wel eens tegen komen. Komt bij dat eenden erg oud worden (20 jaar is geen uitzondering, altans in gevangenschap. Ik heb geen reden om te veronderstellen dat parkeenden dat niet zouden kunnen halen). Losgelaten eenden lopen dus lang rond (en hebben evt heel wat jaar invloed op het parkeendenbestand). ]

Om een lang verhaal wat in te korten: het komt erop neer dat de variatie in lichaamsbouw relatief klein is, en dat er een aantal vrij goed herkenbare kleurvarianten veel optreden. Andere kleurvarianten zijn veel zeldzamer (zwarte, bijvoorbeeld, die als ze ouder worden een beetje 'vergrijzen'). Van die veel voorkomende kleurvarianten is best een overzichtje te maken.

Wat ik niet weet is hoe die varianten vererven, en dus kan het best zijn dat sommige van 'mijn varianten' in feite een combinatie van verschillende kleurmutaties zijn of bijvoorbeeld heterozygoot verervende exemplaren. Maar in het veld is dat van minder belang.

Mischien nog een kanttekening: ik ben een sterk tegenstander van het loslaten van dieren (eigenlijk om het even wat voor soort) maar die parkeenden zijn er nu eenmaal en zullen er, gezien hun aantal, ook wel blijven. Ze hebben ook flink invloed op hun omgeving (al is het maar door hun aantal) en zijn dus, of je het wilt of niet, onderdeel van de ecosystemen in Nederland (wat je daar ook onder wilt verstaan) en dus van de Nederlandse 'natuur'. Ze horen dus ook op telformulieren thuis en het is dus nuttig ze als zodanig te herkennen. Bovendien zijn ze voor vrijwel iedereen de eerste kennismaking met (water)vogels...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/