Lasioglossum?

Gestart door wilde, september 22, 2010, 22:22:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Is dit een mannetje Lasioglossum morio?
Het beestje is 7,5 mm lang, heeft een geel labrum, lichte beharing op de gehele kop (maar dat kan ook door de zon gebleekt zijn), veel geel aan de poten.
Welke details (afgezien van het genitaal) zijn nodig voor een zekere soortnaam?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Pietsje

Albert,
Als je het goed vindt volg ik dit een beetje mee ;D , want ik heb bijtjes momenteel actief in mijn tuin die wel zeer verdacht veel op die van jou lijken. Zie ook http://waarneming.nl/waarneming/view/50087934?_popup=1 en ook het commentaar van Ivo.

Een van de weinige bijtjes nu nog actief, zo lijkt het. De L. morio heb ik ook gehad in mijn tuin, maar veel eerder dit jaar. Of die nu nog vliegen weet ik niet. Waar vliegen deze bijtjes bij jou op? Bij mij op Polygonum amplexicaulis en een Rudbeckia soortje. En ik vermoed ook op Fallopia dumetorum (Heggenduizendknoop).
Bedankt voor je reactie
Pietsje
Als je naar iets op zoek bent, vind je vaak iets anders!
waarnemingen in het buitenland: https://observation.org/users/50326/photos/?advanced=on

gko

#2
hallo Pietsje

toch zijn de vrouwtjes bij H. tumulorum ook groenglanzend, op de foto's van Albert zie ik nergens groen, ik weet
alleen niet of dit een goed determinatiekenmerk is. Verder lijkt hij wel.
met vr gr gkoopman

blaauw7

Geen morio! Die heeft donkere poten!
Groeten,
Dick Belgers

wilde

#4
Ik twijelde aan de grootte. Bij mijn weten zijn de vrouwtjes L. morio slechts 6,5 mm en deze is groter. De pootkleur kende ik niet van morio-mannetjes. Er vliegen er momenteel veel van dit type bijtje. Ze foerageren weinig, maar het meest zie ik ze in de buurt van sneeuwbes en muntsoorten. Dit exemplaar heb ik nog en zal ik meesturen naar Theo, want daar moeten ook nog wat wespen naartoe. Dan kan hij wellicht zekerheid geven door het genitaal te bekijken, want daar ben ik zelf niet bedreven in en ik heb er ook geen determinatiemateriaal voor. Ik zou eens kunnen oefenen op een ander exemplaar.

Die van Pietje lijker er erg veel op. Dan zou het dus mogelijk geen Lasioglossum zijn maar een Halictus. Ben benieuwd.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Theo MJP

Halictus tumulorum/confusus man.
H. confusus is een soort van droge heiden, stuifzanden en duinen. Ik weet eerlijk gezegd niet of deze soort al ooit in stedelijke gebieden gevonden is. H. tumulorum zit meer in de rijkere milieu's en stedelijke gebieden.
Ik heb eigenlijk nog nooit moeite gedaan om te kijken of er bruikbare kleurverschillen tussen de mannetjes van die twee soorten bestaan. Misschien wel...
Het genitaal geeft meteen uitsluitsel dus ik kijk (tot op heden) alleen daar naar. Misschien dat Ivo meer weet...?
Albert, stuur maar mee, dan geef ik jullie uitkomst.

Groet Theo

wilde

#6
Theo, ik heb nog een gelijksoortig mannetje gevangen en opgeofferd aan de wetenschap en oefening. Ik heb geprobeerd het genitaal uit te prepareren, maar dat valt niet mee als je niet geoefend bent. Het volgende probleem is dat het een zeer klein object is om te fotograferen. Ik heb wat pogingen gedaan en de beste laat ik zien, maar de scherpte en vooral de diepte ervan is gering. Misschien toch genoeg om te beoordelen of het H. tumulorum of confusus is. Ben benieuwd, want ik heb zelf geen afbeeldingen van het genitaal. Ik geef ook nog een foto van het mannetje zoals het intact was. Ik heb het zelf voorlopig H. tumulorum genoemd.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Theo MJP

Hoi Albert,

't Gaat om de vorm van de lichtgekleurde brede flappen aan de onderkant van 076b. Als daar een lichte deuk (golf) in zit aan de bovenzijde is het H. tumulorum. Bij H. confusus is de bovenrand convex.

Groet Theo


wilde

#8
Dag Theo,
De vraag is even wat de bovenkant is, maar dat zal jij wel kunnen zien. Ik heb met de foto's nogal wat gedraaid.
Ik heb een foto waar de golf duidelijk zichtbaar is vanaf de achterkant, maar het hangt er vanaf van welke kant je de voorrand bekijkt en hoe die gedraaid is, dus of de deuk concaaf of convex is. Ik weet het niet, maar jij waarschijnlijk wel.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Theo MJP

Hoi Albert,

Tja, je kunt het inderdaad ook de onderkant noemen!
Ik bedoel in elk geval de rand van de 'brede lichtbruine flap' is gegolfd bij Halictus tumulorum bij H. confusus niet. Dit is dus met zekerheid een Halictus tumulorum mannetje.
Voor meer afbeeldingen zie bijvoorbeeld ook http://zoologie.umh.ac.be/hymenoptera/page.asp?id=67

Groet Theo


wilde

Hartelijk dank Theo. Ik begreep het eerst niet goed, maar het gaat dus om de gehele lijn, zoals ik die onderstaand heb ingetekend. Als die op die wijze covenx verloopt is het dus confusus. De foto is een toevalstreffer. Ik heb er tientallen geprobeerd te maken, ook van de voorrand, maar ik kreeg het geheel steeds niet scherp in beeld. De breedte van het object is niet meer dan 1 mm schat ik en dan moet je gewoon ook eens geluk hebben.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me