Geotaggen met Picasa: geocoded pics

Gestart door marcel123, september 01, 2006, 12:42:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

CiteerIn juni bracht Google niet alleen een update van Google Earth uit maar ook een beta van Picasa, Google's programma om foto-albums op het web te maken. Picasa maakt het nu kinderlijk eenvoudig je foto's te geotaggen en te publiceren. Het is slechts een kwestie van foto's kiezen en in Google Earth aangeven waar de foto is genomen en Google Earth organiseert alle placemarks in één folder die je vervolgens publiceert.

Heeft iemand hier ervaring mee?

wj_emsens

Ik gebruik Picasa bijna elke dag, maar dit is een functie waar ik nog nooit van had gehoord. Lijkt me iig zeer interessant om eens uit te zoeken.
Willem-Jan Emsens

marcel123

#2
Dat leek me ook. Ik gebruik het eigenlijk zelden, maar met IrFanView kan dit denk ik niet...

Ik heb de beta van Picasa en GoogleEarth gedownload en nu komt er schot in de zaak.. Blijkbaar is het een nieuwe feature...en werkt het alleen als je beide beta;s hebt.


http://rakaz.nl/item/geotagging_with_picas...oogle_earth.pdf

http://www.gorissen.info/Pierre/item/2005/...steroids-deel-3
http://www.gorissen.info/Pierre/maps/googleMapLocationv3.php

wj_emsens

Heb het net even uitgetest, erg leuk!
Willem-Jan Emsens

marcel123

#4
In de EXIF-informatie worden de coordinaten opgeslagen en waarschijnlijk ook in een picasa.kml-documentje in Google Earth.
Errug mooi.

Overigens blijkt een foto met gps-info in de EXIF informatie Geocoded foto te heten, niet geotagged...


CiteerEXIF data

Digital cameras save JPEG (.jpg) files with EXIF (Exchangeable Image File) data. Camera settings and scene information are recorded by the camera into the image file. Examples of stored information are shutter speed, date and time, focal length, exposure compensation, metering pattern and if a flash was used.

Use EXIF as a learning tool
Many camera owners study EXIF to compare successful photos to those that are not. Data provides insight about how camera settings affect photo characteristics such as exposure, depth-of-field and subject movement.

EXIF is read by applications that support JPEGs including web browsers, image editing and organizing programs, and some printer drivers. The drivers use the information to automatically enhance images, which can result in a better looking prints. If an edited image is saved correctly to preserve EXIF data, the information can be viewed online at photo hosting sites. Some photo hosting sites, such as Flickr, use the word "properties" instead of EXIF.

Voorzover ik na kan gaan slaat alleen digitale camera's met GPS en Picasa de coordinaten op in de EXIF-informatie.


Een voorbeeldje van een geotag:
Een voorbeeldje: http://www.flickr.com/photos/laserone/2325...ool-geotagging/ en klik rechts op map.


Nog wat losse links. Alleen de combinatie Picasa & GoogleEarth lijkt interessant.

http://www.flickr.com/groups/geotagging

Fototoestellen met ingebouwde GPS

http://www.beeloop.com/maps/flickr_geotagr...?language=dutch


http://mapper.acme.com/

http://www.makezine.com/blog/archive/2005/...to_gps_tag.html

marcel123

#5
Picasa webalbums doet idd niets met GeoTagging. De feature is beperkt tot GoogleEarth. Ook op Flickr zag ik geen verschil.

CiteerThank you for your note.

Geotagging in Picasa 2.5 is currently available as experimental feature
only, and we don't provide detailed support for this feature. The
geotagging feature allows you to georeference and view your photos in
Google Earth.

If you have successfully linked your photo in Picasa to a location in
Google Earth, a small compass symbol will show on your picture thumbnail
in the Picasa library view.

Regards,
The Google Team

marcel123

#6
Ik heb bij Flickr blijkbaar niet goed genoeg opgelet. De EXiF informatie wordt er niet automatisch uitgelezen, maar via http://www.flickr.com/groups/geotagging/di...57594165549916/ kun je een favoriet opslaan. Nadat je een foto van jezelf hebt gekozen kun je de favoriet kiezen. In plaats van een marker over een kaart te verplaatsen kun je dan ook kiezen voor de kleine lettertjes: 'Map the original EXIF geo data'. Na het invullen van wat extra info en veiligheidsinformatie ben je klaar..

Citeer
There are advantages to using EXIF instead of Flickr tags. These include:

1. You can include altitude information when viewing in Google Earth.
2. It's significantly faster since the information is cached locally.
3. You won't have to go through the trouble of typing in the tags.

In Flickr kun je een optie inschakelen:
http://www.flickr.com/account/geo/exif

mhospers


marcel123

#8
http://www.pocketinfo.nl/artikel/7292/rico...ifi-en-gps.html

De Caplio 500SE  heeft wireless lan,  Bluetooth 2.0 (om je foto’s snel uit te wisselen met een laptop of een mobieltje) en een ingebouwde GPS chip.



CiteerDe Caplio 500SE is bijzonder stevig uitgevoerd, waardoor je bij buitengebruik niet meteen bang hoeft te zijn voor een stootje. Foto’s maken doet hij waarschijnlijk als de beste met een CCD chip van 8 Megapixels en een zoomlens. De zoomlens (28-85 mm) kent vier stappen: 28, 35, 50 en 85 mm. Macro fotografie is mogelijk vanaf 1 cm. Het geheugen van 26 MB kun je uitbreiden met SD/MMC kaartjes. Het toestel heeft een monitor van 2,5” en is voorzien van een aantal speciale mogelijkheden voor het maken van beelden.

Tot zover niets nieuws onder de zon. De Caplio 500SE is echter voorzien van 802.11 b/g wireless lan en Bluetooth 2.0, om je foto’s snel uit te wisselen met een laptop of een mobieltje. Het echt speciale aan dit toestel, is de aanwezigheid van een ingebouwde GPS chip. Ook is het mogelijk een externe GPS aan te sluiten.

Elke digitale foto wordt automatisch voorzien van GPS informatie. Ook kun je zelf nog data toevoegen aan je foto. Deze extra informatie kun je afdrukken op de foto, maar ook tonen in een Geografisch Informatie Systeem (GIS). Met speciale GIS plug-ins kun je de foto’s rechtstreeks koppelen aan het GIS systeem en de foto inclusief opgeslagen meta-data zichtbaar maken in je GIS systeem.

Het toestel is nog niet uit in Europa, maar zal binnenkort ook hier wel te bewonderen zijn. Je kunt meer lezen op de speciale GEO pagina van Ricoh.


mcbud

Wat mij betreft de hoofdprijs.
De vraag is niet of je hem wilt hebben maar wanneer.
(Net als bij de iPhone, trouwens)

vr gr, marc


marcel123

#12
http://www.pocketinfo.nl/artikel/6217/upda...fotografen.html
CiteerIdruna Software Inc. heeft versie 4.0 van Pocket Phojo uitgebracht. Phojo staat voor 'photo journalist' en dat is ook precies waar deze oplossing voor bedoeld is: journalisten die in het veld foto's maken en de foto's meteen willen versturen naar de redactie. Terwijl de fotograaf doorgaat met schieten van foto's worden de reeds gemaakte foto's ondertussen via Wi-Fi, een Bluetooth-telefoon of BGAN-satellietmodem verstuurd. Het voordeel van Pocket Phojo is dat fotojournalisten geen laptop meer hoeven meenemen: ze hebben alleen een Pocket PC nodig, die je via een usb-kabel aansluit op de camera. Pocket Phojo ondersteunt onder andere de professionele camera's van Nikon en Canon.

Nieuw in versie 4.0 is de mogelijkheid om foto's te geotaggen wanneer de Pocket PC verbonden is met een GPS-ontvanger. De locatiegegevens worden opgenomen in de standaard EXIF-headers. Ook is het mogelijk om foto's in RAW-formaat te bekijken en worden foto's automatisch geroteerd naar de juiste schermoriëntatie. Een interessante vernieuwing is ook de ondersteuning voor draadloze toepassingen: als je over een Canon WFT-E1 of Nikon WT-1/2 Wi-Fi Transmitter beschikt kun je de nieuwe Configure Camera Wizard en de ingebouwde ftp-server gebruiken om automatisch de Wi-Fi-instellingen van de transmitter te configureren. Het programma maakt een profiel aan, zodat je de configuratie niet steeds opnieuw hoeft uit te voeren. Verder ondersteunt Pocket Phojo nu ook de Wi-Fi camera's Nikon P1 en P2.

undefined


http://www.fototv.de/geotagging

characea

In Media Magazine februar 2007:
NavMan N601 is een navigatiesysteem waar je fotos mee kan maken

Navman heeft nu een navigatiesysteem waarmee je fotos kunt maken. De fotos, die met coordinaten opgeslagen worden, kun je uitwisselen op de NavPix website. Zo hoef je dus nooit meer te zoeken waar Leut en Lapie wonen maar load je gewoon de foto down. Als je een foto van LangNek uit de Eftelink download verteld NavMan gewoon hoe je er moet komen.  

characea


http://www.pocketinfo.nl/nieuws/accessoire...fotos-vast.html

CiteerphotoGPS van Jobo legt tijd en plaats van foto's vast

Door Gonny van der Zwaag - 3 reactie(s)

Met de fotoGPS van Jobo AG kun je lokaties van foto's vastleggen. Je kunt je vakantieroute vervolgens afbeelden op een kaart, waarbij je kunt doorklikken naar de foto's op elke lokatie. Dit wordt ook wel geotagging genoemd.


Heeft iemand ooit nog iets gehoord van de Sony Mylo? Of van de GPS-CS1 waarmee je fotolocaties kunt vastleggen? Het Duitse bedrijf Jobo AG heeft een alternatief gepresenteerd op de PMA-beurs in Las Vegas, waar alles draait om digital imaging. Met de Jobo photoGPS kun je GPS-lokatiegegevens koppelen aan de EXIF-informatie van digitale foto's.

http://www.pocketinfo.nl/nieuws/accessoire...fotos-vast.html

lama

CiteerIn de EXIF-informatie worden de coordinaten opgeslagen en waarschijnlijk ook in een picasa.kml-documentje in Google Earth.
Errug mooi.

Overigens blijkt een foto met gps-info in de EXIF informatie Geocoded foto te heten, niet geotagged...



Voorzover ik na kan gaan slaat alleen digitale camera's met GPS en Picasa de coordinaten op in de EXIF-informatie.

Ik gebruik zelf Panorado Flyer om foto's te geolocaliseren in de EXIF. Erg handig, gewoon vanuit je Windhoos verkenner.

Werkt samen met Google Earth: open Google Earth, centreer op de fotolokatie (en draai het beeld eventueel in de juiste orientatie op azimut van de foto, want ook dit wordt in de EXIF opgeslagen). Dan in je windows verkenner rechtsklikken op het fotobestand (de foto die je wilt geolocaliseren) en in de pop-up de optie "Panorado-Flyer" kiezen en dan "get location from Google Earth". Klaar.

Leuke is ook dat je bij een foto die al ge-geolocaliseerd is in de EXIF, vanuit je windows-verkenner met twee rechtermuisklikken op het fotobestand Google Earth kunt openen en naar de lokatie laten gaan.

Het programmaatje is gratis, en hier te downloaden:
http://www.panorado.com/en/index.htm
(en dan optie "Panorado Flyer" kiezen)

marcel123

De huidige generatie mobieltjes met GPS en telefoon aanboord geotaggen al. Het lijkt me functionaliteit die bij gewone cameras eigenlijk nog nauwelijks voor komt.

marcel123

http://tweakers.net/nieuws/65164/panasonic-voegt-gps-toe-aan-compacte-superzoom.html

CiteerPanasonic heeft zijn compactcameralijn een update gegeven. De TZ8 enhet topmodel TZ10 hebben een handmatige belichtingsmogelijkheid,terwijl de laatste ook over gps beschikt.

marcel123

#18
http://gpsed.com/track/8905315220856534117


GPSED is een gratis programmatje dat je onderandere op de windows mobile mobieltje kan installeren. Als je het aanzet maakt het tracks door je positie elke 30 seconden op te slaan.
Het wel mogelijk om op basis van een tijdstip je fotos te koppelen aan een locatie maar zover ik weet kan je niet de locatie opslaan in de Exif van je foto aan de hand van de GPSED-logfile.

http://www.geosetter.de/en/screenshots/



marcel123

#19
http://www.alternate.nl/html/shop/productDetails.html?artno=imcre7
Blijkbaar zijn niet alleen fototoestellen maar ook sd kaarten geschikt om je fotos te geotaggen...


Je kan ook de soortnaam opslaan in de foto:
https://www.flickr.com/groups/encyclopedia_of_life/discuss/72157629880155291/

mgieskens

Even nagezocht, maar klinkt toch als een halve waarheid.

Van de site van de fabrikant:
CiteerHow is geotagging provided?
Geotagging is provided through Wi-Fi Positioning System (WPS), which is different from Global Positioning System (GPS).
Dus geen WiFi binnen bereik is geen geotag. Dat houdt dus al snel op buiten de bebouwde kom, maar ook binnen de bebouwde kom heeft het vaak een slechte dekking en/of accuratesse (zelf menigmaal getest met m'n iTouch en HTC).
Dit
CiteerRange: 90ft+ outdoors & 45ft+ indoors
zegt wat dat betreft ook al genoeg. Als we het hier hebben over geotaggen dan bedoelen we daar doorgaans toch wel iets mee dat wat verder van huis ook nog werkt. Dan heb je nog meer aan een mobieltje met GSM plaatsbepaling. Niet erg nauwkeurig, maar wel een betere dekkingsgraad.
Vooral verkooppraat dus  :-\

Daarbij werkt het volgens de fabrikant alleen met jpeg formaat.
Simpel gezegd dus een geheugenkaartje met ingebouwd WiFi (draadloos netwerk) antennetje (groot kan ie niet zijn) dat bij het opslaan van jpg bestanden de locatie gegevens voor zover voorhanden uit het WiFi netwerk, erbij of erin stopt.
In tegenstelling tot het oorspronkelijke citaat denk ik niet dat je specifiek iPhoto (Apple) nodig hebt om die informatie te kunnen lezen, maar dat er van de gangbare EXIF standaard gebruik gemaakt wordt. Al kan ik dat zo snel nergens expliciet terug vinden.

M.vr.gr.
Michèl

Michèl Gieskens
Haagse Vogelbescherming - www.haagsevogels.nl

Een mens gelooft niet wat hij ziet, maar ziet wat hij gelooft