Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 [2]   Omlaag

Auteur Topic: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?  (gelezen 2080 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Margreet Kwh

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 8813
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #30 Gepost op: september 19, 2010, 10:49:32 am »

Henk, ik vind dat je hier een geweldige analyse geeft.

Zelf heb ik een paar dagen geleden ook een stuk gemaakt uit het oogpunt van de gebruiker. Ik aarzelde echter om het te plaatsen. Nu wil ik graag je standpunt steunen met mijn reactie.  Beste helpers op het plantenforum.

Het valt me op dat op dit forum mensen actief zijn met determinatievragen van eenvoudig tot heel specialistisch. Ik probeer al enige tijd om te helpen met determineren. Nu realiseer ik me steeds meer dat de Heukels' Flora van Nederland en de uitsleuteling op soortenbank voor sommige gebruikers veel te ingewikkeld zijn. Kennelijk is er naast specialistische kennis op FLORON-niveau, ook behoefte aan een heel eenvoudige manier om te determineren.
 
 Daarbij realiseer ik me dat er  verschillende redenen zijn om een naam van een plant te willen weten.
 Iemand heeft een mooie plant gezien en wil weten, wat hij gezien heeft. Sommige mensen willen het heel precies weten, andere zijn al tevreden met een familienaam.
 Steeds meer mensen hebben een website met eigen foto's en willen dan graag de juiste naam bij hun planten (en dieren) hebben staan.
 
 De gegevens van waarneming.nl worden echter ook gebruikt voor andere doelen dan het individuele doel. Op de aan- of afwezigheid van bepaalde planten (en dieren) wordt beleid gebaseerd en de gegevens zijn tegenwoordig geld waard. Er zijn mensen die beroepsmatig of als hobby planten inventariseren en er zijn mensen en organisaties die als doelstelling hebben dat bepaalde planten (en dieren) in hun gebied vastgesteld worden. Boeren konden bijvoorbeeld in het verleden en misschien nu nog wel, subsidie krijgen als plant x, y en z in hun akkerranden groeien.

Zelf ben ik indertijd op dit forum actief geworden omdat een plantenvriend uit mijn vorige woonplaats me vertelde dat je hier een hoop kon leren over planten. En mijn ervaring is inmiddels dat dat inderdaad het geval is. Bovendien vind ik het ook leuk om te kunnen communiceren met mensen die met dezelfde details bezig zijn. Die heb ik meestal niet in mijn onmiddellijke omgeving.

Maar de laatste tijd valt het me op dat de sfeer op het plantenforum al een tijdje niet zo vriendelijk is als bijvoorbeeld bij De Frisse Blik (een onderdeel van het forum Vogels). Daarom heb ik de volgende vraag. Wat is jullie doel  op het forum? Waarom willen jullie hier vragen beantwoorden?

Als deze vraag thuishoort bij ôPraat maar raakö, wil ik het met alle liefde daarheen verplaatsen.

Margreet.
 
 
Gelogd
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #31 Gepost op: september 19, 2010, 11:58:09 am »

Ik heb geen behoefte aan een plantenforum in de stijl van de Frisse Blik of Praat maar Raak. De lijst met recente berichten op het forum wordt nu soms al zo overheerst door triviaberichten die vaak helemaal niets met natuur te maken hebben dat een nieuweling zich wel moet afvragen of hij niet op het verkeerde forum terecht is gekomen. Ik hou het liever bij "Hier kun je alle vragen en opmerkingen over planten kwijt". Als ik wil beppen ga ik wel naar een van de talrijke bepsites.

Voor de rest vind ik dat mensen best zelf een beetje moeite mogen doen voordat ze aan anderen vragen om hun huiswerk voor hen te maken. Volgens mij blijft het ook veel beter hangen als je het zelf doet. Van mensen die net ge´nteresseerd zijn geraakt in planten verwacht ik niet dat ze gelijk de Heukels o.i.d. kopen, maar vaak wordt gevraagd naar heel algemene en gemakkelijk herkenbare soorten die met weinig moeite in een beetje plaatjesboek zijn te vinden. Als je echt ge´nteresseerd bent in planten (of in welk organisme dan ook) ga je je er zelf in verdiepen en beperkt je je niet tot het scoren van namen die je van anderen op een forum cadeau hebt gekregen terwijl je zelf geen idee hebt van waarom het die soort is en niet een andere. Als je zelf een beetje idee hebt weet je ook beter wat voor foto's je bij je eventuele vragen moet doen om determinatie door anderen mogelijk te maken.
Gelogd
Herman van der Meer

alegro

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 4672
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #32 Gepost op: september 19, 2010, 15:09:11 pm »

Maar de laatste tijd valt het me op dat de sfeer op het plantenforum al een tijdje niet zo vriendelijk is

Kun je je voorstellen dat sommigen wel eens verdrietig/ge´rriteerd/boos zouden kunnen geraken als voor de derde keer binnen twee dagen, onder een kop als "plant onbekend"/"wat is dit?"/"identificatie?" een foto van bijvoorbeeld Phacelia tanacetifolia op het forum wordt gepubliceerd?

Drie jaar geleden heb ik in het weekdierenforum geprobeerd het verschil tussen Witgerande en Gewone Tuinslak uit te leggen. Daar is toen een Pinned Topic van gemaakt. Drie jaar later worden in het weekdierenforum nog steeds vragen gesteld over a) Tuinslakken b) Barnsteenslakken en c) Gewone Wegslakken, terwijl zo ongeveer het halve forum alreeds aan die soorten is gewijd.

Dan trek ik dus een logische conclusie: blijkbaar is voor veel deelnemers het forum van waarneming.nl Write Only. Waarom zou ik dan nog voor de kat z'n viool m'n best doen om zaken uit te leggen, als die in de kortst mogelijke tijd alweer vergeten lijken, en overspoeld raken door een nieuwe reeks vragen naar dezelfde bekende weg? Dus reageer ik maar door maar niet meer te reageren, hoeveel moeite me dat vaak ook kost. En hoe voor de hand liggend: sommige anderen blijken er geen probleem mee te hebben en blijven de vragen ook gewoon na de 1000e keer beantwoorden, terwijl anderen zich juist wel beginnen te ergeren, zich niet kunnen inhouden en stekelige opmerkingen gaan plaatsen.

Zoveel mensen, zoveel zinnen, zal ik maar zeggen.

Citaat
als bijvoorbeeld bij De Frisse Blik (een onderdeel van het forum Vogels).

Ik ken dat forum niet, maar afgaande op de naam lijkt het mij een babbelforum. En babbelen kan iedereen.

(Laatste wijziging: geprobeerd de scherpste kantjes uit het bericht te verwijderen).
« Laatst bewerkt op: september 19, 2010, 21:24:30 pm door alegro »
Gelogd
GrŘezi mitenand,
Arjan

WimV

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 1447
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #33 Gepost op: september 19, 2010, 15:51:55 pm »

Even een nuancering op het bericht van Margreet.
Als de gegevens van waarneming.nl nu worden gebruikt door allerlei instanties voor het uitvoeren van beleid, dan is het hek van de dam. Zolang waarneming.nl geen zorgvuldige EN structurele validatie heeft op de betrouwbaarheid van de gegevens, dan kan er geen beleid gemaakt worden door allerlei landelijke en/of locale instanties van welke aard dan ook. De gegevens kunnen in de nabije toekomst wel worden gebruikt voor beleid en andere ambtelijke zaken als waarneming.nl aanhaakt bij de NDFF. Dan gaan de gegevens van waarneming.nl door alle procedures die daarbij noodzakelijk zijn. Pas daarna zijn de gegevens wel beschikbaar voor beleid.
 
Verder zit ik natuurlijk in het kamp van de "lastposten" en ben ik het helemaal met Herman en Alegro eens.
 
Zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende meningen. Gelukkig maar, dat dan wel weer.
 
Groetjes,
Wim
Gelogd

gko

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 4337
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #34 Gepost op: september 19, 2010, 17:34:41 pm »

en bovendien de eerste macrofoto, hoe slecht ook, kan door een beginner wel als goed worden gezien.
Later komen ze er dan wel achter dat de foto misschien toch niet zo goed was.

PS ik blijf het raar vinden dat deze discussie zich bij Patricks item ontwikkelt, die niets maar dan ook niets fout heeft gedaan
en eigenlijk als voorbeeld zou moeten dienen hoe je een goede vraag kunt/moet stellen
« Laatst bewerkt op: september 19, 2010, 17:39:23 pm door gko »
Gelogd
met vr gr gkoopman

Botervlieg

 • Gast
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #35 Gepost op: september 19, 2010, 17:53:47 pm »

Hallo allemaal,

Ik heb ook al een paar keer overwogen om te reageren hier, wel een bericht getypt en steeds toch besloten het niet te plaatsen.
Nu toch hier mijn visie:

Ik doe het zelf ook niet altijd goed. Zoals laatst had ik schelpen en was ik reuze nieuwsgierig naar de naam.
Ik wist altijd wel dat schelpen van dieren kwamen, maar nu ik determineer keek ik ineens toch met heel andere ogen naar schelpen.
Ik had een veldgids schelpen besteld maar die was er nog niet en met een site waar schelpen op stonden,
kwam ik er niet uit. Dit kwam omdat sommige soorten erg op elkaar leken (in mijn leek-ogen althans).
Ik vroeg toen ook om een stuk of 12 determinaties zonder dat ik ├ęcht goed zelf had gedetermineerd.

Ik stoor mij ook wel eens aan mensen die foto's "dumpen" op het forum. Ik bekijk regelmatig "toon ongelezen berichten sinds je laatste bezoek"
en soms zie ik leden op verschillende - maar soms ook op dezelfde - forumdelen in een kwartier tijd bijv. 8 topics starten.
Allemaal met de titel "wat is dit" en met wat geluk ook nog "vlieg" of "sprinkhaan" etc erachter.
En met als tekst soms herhaling van de vraag "wat is dit", maar ook een keer alleen maar "?"
(ja ├ęcht, "?" als geheel bericht en dan de foto)

Wat dat betreft begrijp ik de verschillende kanten die in dit topic naar voren worden gebracht wel.

Ik reageer ook niet altijd op dat soort "zeer korte / gedumpte" berichten. Soms doe ik dat ook wel.
Een enkele keer stuur ik zo een lid een pb en leg ik uit hoe die persoon of zijn/haar berichten op het forum op mij over komt.
En doe ik daarbij een suggestie hoe hij/zij het in het vervolg zou kunnen doen. Maar laat de keuze aan de persoon zelf of hij/zij daar wat mee doet of niet.

Zo sprak ik laatst iemand die n.a.v. mijn pb toegaf dat onderwerpen die voor hem/haar onbekend terrein waren,
hij/zij daar inderdaad de foto's gewoon maar neerzet. En bijvoorbeeld van vlinders geen idee had op wat voor website hij/zij de dag en nacht vlinders kon vinden.
Ik vond het verwonderlijk dat diegene nog nooit van vlindernet had gehoord. Want hoe vaak komt die link op dit forum en in google wel niet voor...
Ik heb toen vertelt dat het kan zijn dat mensen niet meer reageren als ze de indruk krijgen dat je (regelmatig) niet eerst zelf naar de naam zoekt.
En dat het daarnaast zo is dat als je zelf niet zoekt, en je steeds alleen de naam krijgt, je ook niet verder komt dan dat.
Want je leert daardoor geen determinatie-site's kennen en geen families onderscheiden.
Ik heb geprobeerd om mij helpend op te stellen waardoor hij/zij meewerkend werd en zelf in actie is gekomen.

(Voor wie psychologie interessant vinden: De roos van Leary. Ik vind het een geweldig ding, maar ik denk er te weinig aan het toe te passen)

Anderzijds zat ik laatst te denken (En eigenlijk was ik met die pb daar al een beetje aan begonnen)...
Wat kan ik zelf doen om waarnemers/leden te stimuleren zo een houding te veranderen?

Persoonlijk geeft de knop "determineer deze waarneming op het forum" mij een dubbel gevoel.
Enerzijds komt er op het forum nu wel een "fatsoenlijk" bericht.
Anderzijds wordt het in mijn ogen mensen nu wel heel makkelijk gemaakt om een bericht/foto te plaatsen (of dumpen).
Ik hoop dat het niet verder uitnodigt tot "dumpgedrag", maar ik wil het wel een kans geven en ben benieuwd hoe dit uitpakt.

Wat ik heel soms ook wel doe is, als mensen in hun bericht aangeven "niet te weten waar ze het zoeken moeten",
ze een of meerdere links aan te bieden waar ze hun waargenomen soort kunnen terugvinden (zonder de naam van hun waarneming te geven).
Ik probeer hierbij wel te kijken, of de link die ik geef, de waargenomen plant/dier etc werkelijk vindbaar maakt.

Wanneer iemand bijvoorbeeld een spanner-vlinder laat zien.
Dan kan ik de link geven naar vlindernet en daarbij aangeven dat het tussen de spanners gezocht moet worden, of direct link aan te bieden naar de spanner-familie.
Soms geef ik hierbij een deel van de naam. Of dat het op pagina 1, 2 of 3 staat ofzo. Het hangt daarin een beetje van de soort en vindbaarheid af.
Op die manier geef ik de waarnemer wel de mogelijkheid het zelf te vinden, maar "gooi" ik hem/haar niet "in het diepe".

Ook zou ik kunnen verwijzen naar een vast gepind-topic. Soms maak ik zo'n verwijzing expres niet aanklikbaar.
Zodat mensen al direct moeten starten met zelf in actie komen.
Ze weten dan waar het staat (maak dit zo duidelijk mogelijk!), maar moeten er zelf naartoe.
Waarbij ze eigenlijk al beginnen met te doen, wat ik (wij?) graag willen dat ze doen, namelijk zelf opzoek naar de naam/een website etc.

Waar ik zelf nog niet helemaal over uit ben is: "Waar vraagt iemand naar" en "wat kan/wil ik iemand geven".
Soms vragen mensen naar een "soort", dat is wat anders dan "een naam".
Ik heb een tijdje terug ook wel eens aangegeven dat een "............" voor mij onbekend terrein was. (Ik weet niet meer wat het was, paddenstoel dacht ik)
Dat ik graag de naam wilde weten, maar dat ik geen idee had waar te zoeken en/of bij welke familie.
Maar dat als de soort voor een leek vindbaar/te determineren is, ik het wel graag zelf wil zoeken.
Dus of iemand mij dan op weg zou willen helpen met een goede site en bijvoorbeeld de richting/familie waar ik het moet zoeken.

Ik zie wel met enige regelmaat dat behulpzame reageerders - ongeacht het bericht - vaak meteen de naam geven...
Er wordt dan niet gereageerd op "waar moet ik het zoeken". De werkelijke vraag naar "de soort" wordt niet beantwoord.
Als iemand zegt "ik heb deze rups/larve gevonden, ik weet niet wat het is" wordt er niet aangegeven waarom het een rups - of juist larve - is.
En van "hoi", een volledige zin als antwoord en/of "groetjes" of iets dergelijks is ook niet altijd sprake.

Enerzijds begrijp ik dat, iets 100x uitleggen vind ik zelf ook niet leuk. Anderzijds leert de waarnemer hierdoor niet het verschil tussen rups en larve.
En zo'n kort antwoord (alleen een naam) motiveert ook niet altijd (of kan zelfs demotiverend zijn) om een fatsoenlijk "intro" bericht te maken.
Ik denk dat topic-starters die vragen naar "de soort" vaak wel "de naam" bedoelen, maar feitelijk vragen ze daar niet om.
Het kan zijn dat ze werkelijk alleen de soort willen weten, om daarna verder zelf te kunnen gaan zoeken.

Ik denk dat ieder voor zich moet bedenken en kijken hoe hij/zij de berichten (vraag en antwoord) ervaart
en wat hij/zij zelf kan proberen te doen om de situatie te verbeteren.
Ik doe het - zowel als "vraagsteller" als "beantwoorder" - ook niet altijd goed. Wie wel?

Los hiervan zie ik ook dat er heel wat leden zijn die wel dingen uitleggen.
Soms ├ę├ęn keer, soms 100 keer. Soms in een paar zinnen, soms hele teksten.
Soms reageren mensen omdat ze iets uit hun hoofd weten, soms gaan leden voor andere waarnemers opzoek naar de naam.

Feit blijft dat we met allemaal unieke mensen samen op een forum zijn, elkaars lichaamstaal niet kunnen zien en stem niet kunnen horen.
Dat de kans klein is dat we allemaal "vriendjes" met elkaar worden. En als het goed is, we allemaal de beste bedoeling hebben met onze reacties.
Niemand is perfect, we zijn allemaal mens. Met ons eigen goede en minder goede dingen.

@gko
Misschien wil een admin dit topic splitsen.
Want zo'n gesprek/discussie als deze is op zich denk ik helemaal niet erg.
Maar inderdaad, misschien niet juiste topic...

Groetjes,
Marleen
Gelogd

WimV

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 1447
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #36 Gepost op: september 19, 2010, 20:07:41 pm »

Dit is dus een bijna klassiek geval van hoe een mug een olifant wordt.
Afijn, we hadden dus inderdaad Patrick.
Daarop werd gereageerd met een mening door Koos (een admin). Een mening die weliswaar op een zeer ongelukkige manier werd verwoord, maar het was een mening die in ieder geval door meerdere mensen werd gedeeld. Een mening ook die nogal heftige discussies opleverde (oplevert). Een mening hebben mag volgens mij. Daarop reageren mag ook. We mogen het eens zijn. We mogen het ook niet met elkaar eens zijn. En in zo'n discussie mag een beetje kietelen zeker wel, maar het moet wel binnen de marges blijven.
Wat dat betreft gingen Alegro en Elmar (een andere admin) hierin dus iets te ver. Het is niet anders.
Wat Marleen Baltus vandaag schreef, bevalt mij in ieder geval wel. Een frisse kijk vanuit een andere soorthoek. Dank daarvoor. Wat mij betreft hoop ik dat iedereen bij zichzelf vanaf nu goed nadenkt voordat hij of zij weer gaat reageren op het forum op het "dumpgedrag".
Tenslotte, nogmaals Patrick. Sterkte jongen!
 
Groetjes,
Wim
Gelogd

zakdrager

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2702
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #37 Gepost op: september 20, 2010, 02:47:43 am »

Dat laatste stuk, over die cryptogrammenadmin en zo, roept bij mij dan weer vragen op over de motivatie voor je hele reactie. Een dergelijke persoonlijke aanval lijkt me in deze context nogal misplaatst.

Je bent een goede lezer, Herman. De motivatie voor mijn reactie is tweeerlei, maar beide motieven zijn zuiver. Het eerste deel van mijn reactie en het daarbij behorende motief is geheel zuiver, het laatste stukje is zuiver frustratie. Ik zie dat echter niet als misplaatst aangezien er helaas binnen waarneming.nl geen goede mogelijkheid bestaat voor het constructief kanaliseren van dergelijke frustraties en dan moet je toch wat. Er zijn wel algemene gedragsregels voor dit forum (waarop overigens veel aan te merken valt), maar er is - voorzover ik weet - nergens een omschrijving van de bevoegdheden van admins, van gedragsregels voor admins en een omschrijving van de richtlijnen en procedures voor een objectieve afhandeling van klachten over admins. Het is met andere woorden net het Wilde Westen waarbij de plaatselijke sheriff nogal zijn eigen gang kan gaan. Gezien de enorme omvang van dit forum en het bijbehorende sociale verkeer wil ik er voor pleiten dat er niet alleen aandacht voor techniek en validatie e.d is maar ook voor het reguleren en kanaliseren van het sociale aspect cq de communicatie. Graag reacties.
 
Henk
Gelogd

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #38 Gepost op: september 20, 2010, 08:56:14 am »

Zoals gezegd hebben Alegro en ik de mug begraven.
Om deze reden heb ik mijn bijdragen verwijderd.
Arjan geeft aan dat ook te doen.
Blijven alleen nog enkele mails staan van Herman en Wim die aan deze  mug doen denken.
Mijn verzoek is of jullie betreffende mails of passages willen verwijderen zo dat er een schone lei is.
Ik heb problemen met geschiedvervalsing. De mededeling van beide kanten dat het is opgelost lijkt mij voldoende duidelijkheid te geven.
Maar als mijn  reacties in de lucht komen te hangen zal ik ze wel weghalen.

Gelogd
Herman van der Meer

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #39 Gepost op: september 20, 2010, 09:30:37 am »

Ik had niet gezien dat het bewuste bericht van Alegro was opgeschoont waardoor mijn twee reacties inderdaad in de lucht zijn komen hangen. Ik zal ze weghalen, maar het blijft geschiedvervalsing.
Gelogd
Herman van der Meer

Botervlieg

 • Gast
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #40 Gepost op: september 20, 2010, 09:39:21 am »

Ik zal ze weghalen, maar het blijft geschiedvervalsing.

Wat je ook zou kunnen doen is de inhoud van je bericht te verwijderen,
en iets te schrijven in de trant van "Wegens omstandigheden verwijderd".

Gelogd

Margreet Kwh

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 8813
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #41 Gepost op: september 20, 2010, 09:48:07 am »

Beste helpers, lezers,

Citaat
Maar de laatste tijd valt het me op dat de sfeer op het plantenforum al  een tijdje niet zo vriendelijk is als bijvoorbeeld bij De Frisse Blik  (een onderdeel van het forum Vogels). Daarom heb ik de volgende vraag.  Wat is jullie doel  op het forum? Waarom willen jullie hier vragen  beantwoorden?

Ik ben heel benieuwd of ik nog antwoord krijg op mijn vraag, of dat ik tussen de regels moet blijven doorlezen. ;)

Margreet.
Gelogd
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

leonwillems@home.nl

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1371
  • IVN Valkenburg aan de Geul
Gelogd
~ Keep a green tree in your heart and perhaps a singing bird will come ~

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #43 Gepost op: september 20, 2010, 10:13:22 am »

Beste helpers, lezers,

Citaat
Maar de laatste tijd valt het me op dat de sfeer op het plantenforum al  een tijdje niet zo vriendelijk is als bijvoorbeeld bij De Frisse Blik  (een onderdeel van het forum Vogels). Daarom heb ik de volgende vraag.  Wat is jullie doel  op het forum? Waarom willen jullie hier vragen  beantwoorden?

Ik ben heel benieuwd of ik nog antwoord krijg op mijn vraag, of dat ik tussen de regels moet blijven doorlezen. ;)

Margreet.
Ik denk dat een dergelijke vraag niet in deze discussie thuishoort.
Gelogd
Herman van der Meer

gko

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 4337
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #44 Gepost op: september 20, 2010, 10:55:37 am »

en Patrick maar dubben, wat hij nu eigenlijk fout deed!
Gelogd
met vr gr gkoopman

lily

 • Gast
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #45 Gepost op: september 20, 2010, 11:04:02 am »

en Patrick maar dubben, wat hij nu eigenlijk fout deed!

Daar dacht ik dus ook aan!
 
Na dit allemaal te lezen, weet ik niet of ik nog een vraag durf te stellen over planten, ik ben namelijk ook geen plantenkenner, en hoop maar dat iemand mij daar wegwijs in kan helpen als ik een plant tegenkom die mijn nieuwsgierigheid oproept.
 
Groetjes Lily
Gelogd

Margreet Kwh

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 8813
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #46 Gepost op: september 20, 2010, 11:05:34 am »

Hallo Lily,

ik zal je graag antwoorden, ook al zal ik na gisteren daarbij een slag om de arm houden. Ben namelijk op mijn vingers getikt om mijn stelligheid.

Margreet.
Gelogd
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

leonwillems@home.nl

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1371
  • IVN Valkenburg aan de Geul
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #47 Gepost op: september 20, 2010, 11:09:43 am »

"In elk menselijk hart bevinden zich een tijger, een varken, een ezel, en een nachtegaal. Het verschil in karakter is het gevolg van hun ongelijke activiteit."
 
Ambrose Bierce 
Gelogd
~ Keep a green tree in your heart and perhaps a singing bird will come ~

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #48 Gepost op: september 20, 2010, 11:29:48 am »

en Patrick maar dubben, wat hij nu eigenlijk fout deed!

Daar dacht ik dus ook aan!
 
Na dit allemaal te lezen, weet ik niet of ik nog een vraag durf te stellen over planten, ik ben namelijk ook geen plantenkenner, en hoop maar dat iemand mij daar wegwijs in kan helpen als ik een plant tegenkom die mijn nieuwsgierigheid oproept.
 
Groetjes Lily

Het valt wel mee hoor. Er zijn bijzonder weinig vragen die onbeantwoord blijven liggen en dat is dan niet door onwil. Er is altijd wel iemand die ondanks onvoldoende informatie en gebrekkige foto's een poging wil wagen.
Overigens heb je in deze discussie ook kunnen lezen dat het 'probleem' niet alleen bij planten speelt. Het is overal hetzelfde.
Gelogd
Herman van der Meer

HPM

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 23141
 • Herman is op 11 juli 2019 overleden.
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #49 Gepost op: september 20, 2010, 11:57:29 am »

Hallo Lily,

ik zal je graag antwoorden, ook al zal ik na gisteren daarbij een slag om de arm houden. Ben namelijk op mijn vingers getikt om mijn stelligheid.

Margreet.
Ik zag het. De kritiek die je bij een andere soortgroep kreeg heb ik in een veel extremere situatie ook wel eens geuit. Bijvoorbeeld toen het ging om de zoveelste beginneling die zelf nog geen kip van een ei kon onderscheiden maar wel dacht moeilijke determinatievragen te moeten beantwoorden. Als je determinatievragen wil beantwoorden moet je je bewust zijn van je eigen beperkingen en van de beperkingen die worden opgelegd door het geleverde fotomateriaal. Ik denk dat jij in ieder geval bij de planten wel weet wanneer je een slag om de arm moet houden.
Gelogd
Herman van der Meer

Observant

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 66
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #50 Gepost op: oktober 27, 2010, 11:30:47 am »

Beste plantenspecialisten die op deze vraag gereageerd hebben,

Wat een interessant proces is hier te lezen. Iemand stelt een vraag in al zijn onschuld en onkunde. Vervolgens wordt de vragensteller via een paar leden op een flauwe wijze in het ootje genomen. De vragensteller probeert de zaak nog te redden met een grapje. Maar nee, het proces is niet meer door hem te sturen naar waar het hem om ging:  Een vraag over iets dat te zien is in zijn eigen woonomgeving.

Volgens mij leer je door vragen te stellen. Als je alleen maar vragen zou mogen stellen als je al een bepaald niveau hebt vraag ik mij af wat de zin is van dit algemeen toegankelijk forum op waarneeming.nl.
De wervende kracht van het forum is volgens mij vooral gelegen in het feit dat hiermee leken, observatietechnieken kunnen worden bijgebracht waardoor zelfstandige observaties en determinaties kunnen worden uitgevoerd. Op deze manier kan iemand zich ontwikkelen tot iemand die andere leken zou kunnen helpen waardoor het netwerk van deskundigen steeds breder wordt met alle voordelen op het gebied van wetenschap en beschermingsintenties van de natuur.

De vragensteller had op het moment dat de vraag gesteld werd, nog maar enkele bijdragen aan het forum geleverd. Een warmer welkom was beter geweest. 

Enkele vragen komen bij mij op:

Waarom is niet gewoon een mail gestuurd door degene(n) die de mening hadden dat de vraag qua stijl, te bot was naar de vragensteller?

Waarom is niet ingegrepen door superadmins die de respondenten oproept om bij het onderwerp te blijven: dat was in dit geval de vraag over beenbreek?

Waarom staat bij de toegang tot het plantenforum "Alle vragen kunnen worden gesteld" terwijl dat in de praktijk van deze vraag, niet zo blijkt te zijn?

Hoe kan het dat het proces zoals deze zich oorspronkelijk af heeft gespeeld, niet meer zichtbaar is?

Kennis van planten is een. Twee is een behoorlijk en menselijke benadering waardoor eventueel bijstelling kan plaatsvinden door de vragensteller etc. Kennis delen vereist geduld: dat weet ik uit ervaring. Ik zie dit platform en de leden erachter niet als een automatische beantwoordmachine. Nee, ik zie hier achter de mensen die veelal belangeloos en uit passie met de natuur bezig zijn. Aan de andere kant moet ook het besef zijn, dat mensen ervaringen en observaties uit de natuur meebrengen en op zoek zijn naar antwoorden. Hier is de mogelijkheid om antwoord te krijgen.
Misschien is scoringsdrang aan de orde bij een deel van de vragenstellers. Ik ga van de goedheid uit, ook van die mensen. Het gaat altijd om natuurbeleving. Dat zou onze basisreflex moeten zijn. Mocht je toch twijfelen aan de intenties van de vragensteller bijvoorbeeld door te kijken naar andere activiteiten van de vragensteller op het forum, kun je altijd volstaan met negeren.

Overigens ben ik de vragensteller maar nu met een nieuw account. Ik wil de mensen (Hinko, Margreet, Petermeer, lily en GKO)  bedanken die de redelijkheid van mijn vraag in bleven zien en vooral kenbaar maakten wat ze van de bejegening vonden.

Voor degenen die me bot vonden : jullie mogen best weten dat ik behoorlijk heb getwijfeld aan mijzelf: wat gebeurt mij hier nu? Oordelen is een menselijke eigenschap maar wat nu als ik bijvoorbeeld niet zo handig zou zijn met schrijven en uitdrukkingsvaardigheid en dat het dus geen opzet was maar mijn beperking? Die mensen bestaan. Die mensen worden dan op deze wijze mooi weggezet.   

Tot slot een bericht aan Koos:
Koos, je excuses zijn aanvaard! Het is groots dat je dit op het forum kenbaar hebt gemaakt.
Gelogd

Datura

 • Observado Admin
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 5404
  • Crossbill guides
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #51 Gepost op: oktober 27, 2010, 12:57:53 pm »

Welkom terug Patrick :)

Fijn dat je zelf nog een verhelderende reactie achteraf geeft! Je vragen kan ik niet beantwoorden (een deel zal ook retorisch zijn denk ik), ik denk ook vooral dat dit topic nuttig is om lering uit te trekken voor reacties in de toekomst.
Gelogd
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

petermeer

 • Forum beheerder
 • Offline Offline
 • Berichten: 5771
  • KNNV Stichts-Hollandse Polderland
Re: Welke plant is dit dat vooral in droogstaande vennen lijkt te staan?
« Reactie #52 Gepost op: oktober 27, 2010, 12:58:13 pm »

Patrick, goed dat je weer terug bent!
Gelogd
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).
Pagina's: 1 [2]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.053 seconden met 19 queries.