Hoofdmenu

Vleermuis.

Gestart door Lonnie Bregman, augustus 26, 2010, 20:02:14 PM

Vorige topic - Volgende topic

Lonnie Bregman

Gisteren werd ik in de duinen bij Heemskerk (Noord-Holland) verrast door een donkere vleermuis die midden (3 uur 's middags) op de dag voor me langs vloog. Het was midden in het bos tussen de bomen door en z'n formaat was niet groot (zeer grof geschat: 10 cm lang, en spanwijdte 20 cm). Een soortnaam zou geweldig zijn (zoveel vliegen er niet overdag?). Kan iemand hier iets mee?
Groeten, Lonnie Bregman

Traveler

CiteerOverdag vliegende vleermuizen
Soms worden ook overdag vliegende vleermuizen gezien. Dat is vooral het geval in het najaar (augustus-oktober) en in het vroege voorjaar (april). Het gebeurt vooral in de (na)middag, bij droog, helder en windstil weer. Meestal gaat het maar om 1 enkele vleermuis, maar vooral in het najaar kan het ook om een groep vleermuizen gaan.

De meeste overdag vliegende vleermuizen zijn aan het fourageren of aan het drinken (boven water). Soms komt het doordat zij zijn verstoord op hun dagrustplaats. Langs de kust worden wel eens vleermuizen gezien die over zee aan komen vliegen. Deze zijn meestal op trek geweest, vervolgens verdwaald en er niet in geslaagd om tijdig een dagrustplaats te vinden. Zodra ze bij de kust komen worden zij dan vaak door meeuwen gevangen en opgegeten.....

Dat vleermuizen soms overdag fourageren komt vermoedelijk omdat ze er niet in zijn geslaagd om voldoende voedsel te vangen in de voorgaande nachten, maar wel grote behoefte hebben aan voedsel. Dat ze te weinig hebben gevangen kan komen door slechte weersomstandigheden of omdat ze nog jong zijn en onervaren. Soms ook profiteren ze gewoon van het feit dat er plotseling veel voedsel is te vangen (insecten). Een grote voedselbehoefte hebben ze vooral voor en na de winterslaap.

Uit Midden Europa is bekend dat groepen rosse vleermuizen soms ook overdag te zien zijn terwijl ze op trek zijn, dan vliegen ze meestal hoog en in een bepaalde richting, zonder veel te fourageren. In Nederland is dat nog nooit waargenomen.

Ook in de winter worden wel eens overdag vliegende vleermuizen gezien, vooral op warme dagen. Er wordt aangenomen dat ze dat dan vooral doen om te drinken (zo'n winterslaap duurt lang en daar krijg je dorst van). Omdat ze daarvoor moeten vliegen, wat veel energie kost, proberen ze meteen wat te eten om dat op te vangen. Omdat het ontwaken uit een winterslaap kan gebeuren op allerlei momenten op de dag, en ze willen proberen zo kort mogelijk wakker te blijven, kan dat rondvliegen dus ook midden op de dag zijn. (bron: o.a. Speakman, 1990).

De soorten die het vaakst worden gezien zijn de rosse vleermuis, de dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis. De rosse vleermuis is vrij groot, ongeveer zo groot als een spreeuw, met tamelijk lange en slanke vleugels. Hun roepjes en sonargeluiden zijn voor veel mensen goed te horen (als heel hoog gepiep), vooral door jonge mensen. De beide soorten dwergvleermuizen zijn veel kleiner, iets kleiner dan een mus. Hun sonar is niet te horen, maar soms wel af en toe een contactroep (social call).

Overdag vliegende vleermuizen zijn altijd een leuk gezicht, want dan kan je ze eindelijk eens goed bekijken!


Deze informatie staat op deze site http://home.zonnet.nl/myotis2/faq.htm

Misschien heb je hier iets aan.

Met vriendelijke groet,

Rutger

Rene Janssen

Dag Lonnie,


Ik zou er zo niet iets van kunnen maken... sorry! Bij verstoring door weet ik het wat kan iedere soort overdag vliegen...René
René Janssen

Lonnie Bregman

Ja, ik was al bang voor zo'n antwoord. Toch bedankt Rutger en René.
Groeten, Lonnie Bregman