Lasioglossum albipes?

Gestart door zuilim, augustus 22, 2010, 14:42:02 PM

Vorige topic - Volgende topic

zuilim

Aangetroffen op Calamintha spec. in bloemrijke tuin. Talrijk. Ook in de zelfde tuin op Geranium spec. en Wilde marjolein. Niet alle exemplaren hebben de bruinoranje vlekken zoals die op de foto. Die zijn wat kleiner. Vrouwtjes of een ander soort bij?
Bij Calamintha een opvallend landingsgedrag. Het abdomen wordt om de bloem gekruld!

Als ik af ga op Wildebijen.nl waar de gele lip voor het mannetje van Lasioglossum albipes als kenmerk wordt genoemd, dan zou die het kunnen zijn.


Groeten,
Karel Brussee.

han.endt

Voor zover ik het kan bekijken is alleen de clypeus wit en is het dus L. calceatum. Alleen de mannetjes hebben rood op het achterlijf.

zuilim

Dank je. Ik zal invoeren op L.calceatum(M). Die heeft dus ook een gele lip!?
Vriendelijke groet,

Karel Brussee.

han.endt

Citaat van: zuilim op augustus 22, 2010, 17:10:16 PM
Dank je. Ik zal invoeren op L.calceatum(M). Die heeft dus ook een gele lip!?
Nee een gele clypeus. Ik weet daar geen Nederlandse naam voor. Een plaatje tussen de lippen en zeg maar de antennen. De bovenlip (labrum) zit daaronder. Vaak slecht te zien, omdat deze nogal eens naar achteren geklapt wordt.

zuilim

Sorry Han. Ik moet nog veel bijleren. Wat ik voor lip aanzie is dat waarschijnlijk helemaal niet. Ik mail aanvullend een foto van het gezicht waarin ik de door mij veronderstelde benaming van dat onderdeel heb geknutseld. Is de lip eerder dat zwarte randje onder dat lichtgele ovaaltje met daarin "Lip"?

Vriendelijke groeten,
Karel Brussee.

P.S. Clypeus=kopschild, las ik.


zuilim

Nu duidelijk. Veel dank.
Gr.Karel.