Zwanenwater

Gestart door Pim, april 22, 2005, 23:00:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Pim

Van Almere naar Schagen is een aangename treinreis, vooral het tweede deel door de Zaanstreek, langs velden met dartelende kieviten in de lucht erboven en paartjes bergeenden op de grond. Na anderhalf uur te Schagen de bus naar Callantsoog genomen, een Japanse toerist zou hier de geheugenkaart van zijn digitale camera flink vol kunnen schieten, de bloembollenvelden liggen er fraai bij. De scholeksters waren rumoerig.

Bij de bushalte naast het Zwanenwater (Natuurmonumenten) verliet ik de lijnbus.

"Het Zwanenwater is 600 hectare groot en sinds 1973 in bezit van Vereniging Natuurmonumenten. De naam herinnert aan de zeventiende eeuw toen hier zwanen werden gefokt. Het gebied ontstond na de aanleg van de Zijperzeedijk in 1596. Door het stuiven van zand zijn duinen, valleien en meren ontstaan. Vóór die tijd leek het nog het meest op een waddengebied. Het Zwanenwater is een vogelrijk gebied. Zeldzame vogels als bruine kiekendief, ransuil, tapuit, blauwborst en geoorde fuut vinden hier voedsel en rust. Het eiland in het zuidelijk meer (het "tweede water") is één van de weinige plaatsen in Nederland waar lepelaars broeden, want dat kunnen ze hier in alle rust. Voor hun voedsel kunnen zij terecht in de omgeving van het Zwanenwater. De kolonie bestaat uit gemiddeld tachtig broedpaar".
(Bron: Vereniging Natuurmonumenten).

Bij het Zwanenwater kun je een rondwandeling van ongeveer vijf kilometer maken, volg hiervoor de bruine paaltjes. Je komt langs verschillende biotopen: duinen, broekbos en rietland. Het was al wat later op de dag dus veel vogels hielden zich stil, maar vanuit het riet klonken toch nog diverse rietvogels: o.a. snor, rietzanger, rietgors en blauwborst.  Boven het riet jaagden twee bruine kiekendieven, dit waarschijnlijk tot ongenoegen van broedende meerkoeten die hun toekomstige kroost al in gevaar zagen komen.

Bij een uitkijkheuvel kijk je uit over het "tweede water". Ik had geen zin om mijn telescoop mee te sleuren en met verrekijker is het eiland met aalscholverkolonie net te ver om behoorlijk te kunnen observeren. Op de achtergrond het gedrocht van Petten, de minikerncentrale, maar genoeg power om een reuzenramp te veroorzaken. De zingende kneu zal het een worst wezen zolang hij maar voor nageslacht kan zorgen.

De eerste vogelkijkhut is een modern geval en door een marinehelikopter op zijn plaats gezet. Het prettige is dat deze hut ook toegankelijk is gemaakt voor rolstoelgebruikers. Het komt maar zelden voor dat ik vanuit één van de hutten echt bijzondere waarnemingen doe. Meestal is de plas volkomen leeg. Dat was nu, op een groepje bergeenden na, ook het geval.

In het broekbos was een zeer grote dichtheid aan fitissen, ik hoorde er tientallen. De tweede vogelkijkhut kijkt uit over de andere kant van de plas, wederom een lege aanblik. Langs het pad naar de hut staat de fraaie gaspeldoorn, een prikkelbare struik met gele bloemen. Bij het wildrooster hoorde ik kort een wijsje dat ik niet 1-2-3 thuis kon brengen, jammergenoeg wilde de vogel niet meewerken aan determinatie en bleef ik met een ontevreden gevoel achter. Op dezelfde plek is meerdere malen een cetti's zanger gehoord, maar dit geluid had ik beter moeten oefenen, volgende keer beter.  

Na het avondeten nog even per fiets een rondje Almere gedaan, althans een deel, Almere is namelijk zeer groot. In het Pampushout, een jong bosgebied, hoorde ik de koekoek roepen. Aan de rand van het bos zat in een struik een grasmus druk te zingen. Het blijft altijd een euforisch gevoel als de zomersoorten weer terugkeren. Langs de dijk enkele gele kwikstaarten. Een ree was zich nog niet bewust dat de grote zandbak niet veel goeds voor hem zal brengen, namelijk weer een yupperige woonwijk. Boven deze kunstmatige zandbak vloog een vrouwtje blauwe kiekendief. Boven het riet zweefde een man bruine kiekendief.

De natte graslanden waren het domein van vele tientallen wintertalingen, bergeenden en pijlstaarten, maar ook een vijftal grote zilverreigers. Een eenzame lepelaar foerageerde er druk op los, twee soortgenoten trokken zuidwaarts over.

Vanuit de vogelkijkhut vloog een ijsvogel langs (fel tegenlicht, gelukkig dat ze bijna altijd hun roep laten horen)  en vanaf de Trekvogelbrug was een tweede exemplaar veel prettiger te bekijken. Op het klapeksterveld "zong"  een sprinkhaanzanger, de ratel is duidelijk anders dan de snor die je veel vanuit de rietvelden hoort.

De zon hield het voor gezien voor vandaag en ik ook.
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

BWoets

Met vriendelijke groet,
Bob Woets

Pim

Dag Bob,

Scherp van je, gisteravond toen ik het stukje schreef w.s. erg moe: ging natuurlijk om een grasmus :wacko:

groet,

Pim Julsing
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Marianne

Wat was het nou: een graszanger of een grasmus? :huh:  
groet,
Marianne Cramer

thijs

#4
Grasmus ;)
Pim, je zult het waars/miss al gezien hebben, hij is vandaag wel weer gehoord/gezien...

Thijs
Thijs Udo
VWG Alkmaar

Pim

Dat is niet zo fraai!  :(

Brand verwoest deel natuurgebied

Uitgegeven: 24 april 2005 20:08

ZIJPE - Brand heeft zondagmiddag een deel van natuurgebied Zwanenwater in de duinen bij Callantsoog (gemeente Zijpe) verwoest. De brand werd geblust door vier korpsen uit de omgeving. Het gaat om ruim vijf hectaren in een gebied van in totaal bijna 600 hectaren.

Het zogenoemde vogelrichtlijngebied Zwanenwater, een wetland, is de kraamkamer van veel vogels. De lepelaar broedt er en verder de aalscholver, roerdomp en kleine mantelmeeuw.


De politie heeft de drassige duinen, die zondagmiddag veel wandelaars trokken, ontruimd. Zij onderzoekt nog of de brand is aangestoken. "De omstandigheden waren eerder nat dan droog", aldus een woordvoerder.

met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Marianne

Hallo Pim,
Weet je ook of het deel waar de brand geweest is een broedplaats is? Daar wordt in de pers niets over vermeld. Niet dat brand in een "gewoon" stuk natuur niet erg is, maar als het op de broedplaatsen is wordt het nog erger.
groet,
Marianne Cramer

Pim

met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

thijs

In het Noordhollandsdagblad stond dat het waarschijnlijk door een smokende peuk per ongeluk is aangestoken.
Weet alleen niet of dat een visie van een redacteur of de brandweer is...

Thijs
Thijs Udo
VWG Alkmaar

thijs

Het is trouwens nog erger, het zijn maar liefst twintig hectare die zijn afgefikt!
Da's nog vier keer zo veel als de eerder genoemde vijf :o

Thijs
Thijs Udo
VWG Alkmaar