Eulophus ramicornis

Gestart door acherontia, augustus 20, 2006, 13:36:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

acherontia

De sluipwesp Eulophus ramicornis is een algemene verschijning in Nederland. De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven door M. Shaw in 1981. Hoewel ik zeer regelmatig rupsen heb gevonden met de larven van deze sluipwesp op hun lijf, het is een ectoparasitoide had ik het aanvallen van een rups nog nooit waargenomen. De wespen zijn zeer klein (zo'n 3-4 mm groot), de mannetjes hebben geveerde voelsprieten. Deze sluipwespen kunnen alleen de huid van een net vervelde rups doorboren hetgeen noodzakelijk is om een bepaald gif te injecteren dat pas na een paar dagen zijn effect heeft....

Gisteren had ik het geluk om een eikenblad om te draaien waar een rups van Ptilodon capucina zich vastgepsonnen heeft om zich te gaan vervellen... Maar liefst twee wijfjes van Eulophus ramicornis zaten naast de rups te wachten...

acherontia

#1
De rups werd goed in de gaten gehouden waarbij de wespen vrijwel continu contact maakten met de rups met hun voelsprieten:

acherontia

Het grotere wijfje heeft het kleinere wijfje weggejaagd. Direct nadat de rups verveld was werd deze "besprongen" door de sluipwesp. De rups merkte dit duidelijk en begon rond te lopen en met zijn kop heen en weer te slaan.... Zonder resultaat, de wesp bleef op de rups zitten.


acherontia

#3
Vooral de buikzijde van de rups werd meerdere malen gestoken door de sluipwesp. Naar het schijnt injecteert de sluipwesp de rups dan met een langzaamwerkend gif, dat ervoor zorgt dat de rups pas na een paar dagen stopt met eten en zonder te vervellen in leven blijft terwijl de larven van Eulophus ramicornis de rups opvreten (als ectoparasitoid).

acherontia

Op deze foto zijn de eitjes van de sluipwesp zichtbaar (tussen de buikpoten van de rups) vooral het eitje net voor het eerste paar buikpoten is goed zichtbaar.


Jeroen

gardensafari

Een machtig mooie fotoreportage, gefeliciteerd!
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

Robert Heemskerk

ja, erg fascinerend!  :duim:

robert,

Marcel

Een fraaie fotoserie!
Kan 1 rups uiteindelijk meerdere sluipwespen opleveren (er worden immers meerdere eitjes op gelegd), of vindt er op de rups een competitie tussen de sluipwespenlarven plaats?

groet
Marcel
Groet,
Marcel

acherontia

#8
CiteerKan 1 rups uiteindelijk meerdere sluipwespen opleveren

Tweemaal ja.... In dit geval een stuk of 20 sluipwespen van Eulophus ramicornis, soms zelfs meerdere soorten uit 1 rups. dat zijn dan eigenlijk altijd de (primaire)gewone sluipwesp en hyperparsitoiden (parasitoiden die de sluipwespen parasiteren).

Echter; meestal 1 soort per gastheer (dus of de primaire parasitoid of de hyperparasitoid), aantallen wisselen per soort. De sluipwesp Sphinctus serotinus leeft solitair op de rups van Apoda limacodes, soms vind je rupsen van limacodes met meerdere eitjes van Sphinctus serotinus op hun lijf, ook al komen al die eitjes uit, de larven vreten elkaar op en uiteindelijk overleeft er maar eentje...

Kortom het kan eigenlijk alle kanten op en dat maakt de sluipwespen in mijn ogen juist zo fascinerend. Ik zal dit topic zo nu en dan aanvullen met foto's zodat de metamorfose van deze sluipwesp ''live" gevolgd kan worden.

Jeroen

P.S. Leuk om te merken dat men dit soort topics waardeert!

wilde

Complimenten voor het verhaal, maar ook voor de fotokwaliteit!
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Jelle

Ook mijn complimenten, een unieke kans en waarneming.
Die 'chalcids' blijven verbazen. Doe zo voort en neem ons mee in deze wondere wereld!!

Imperator

Dit is het leukste, vind ik, van onze hobby! Om zo het gedrag te kunnen volgen.

Leuke reportage, Jeroen!
vriendelijke groet,

Trees

peltigera

WOW! Ik heb dit topic kennelijk gemist op een of andere manier :o

Schitterend Jeroen, wat een gave reportage! Ben benieuwd naar het vervolg! Heb je alle foto's ter plaatse gemaakt?