Vegetarische Huisspitsmuis

Gestart door xJochemx, juli 31, 2010, 17:10:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

xJochemx

Dag allemaal,

Ik strooi regelmatig zaadjes, broorkruimels e.d. op de rand van het terras voor vogels (en alle andere geïnteresseerden). Afgelopen week zag mijn vriendin een muis van sesamzaadjes eten. Vrij groot, kleine oortjes, korte staart en vrij spitse snuit. Geen idee wat ik daarmee moet... Ik vermoed dat we een Woelmuis in de tuin hebben, als die tenminste vrij flinke gaten graven aan de basis van verschillende planten. En die zou dan best eens van de zaden kunnen komen eten lijkt me. Dus vol goede hoop wat nieuwe zaadjes op het terras gelegd en de volgende ochtend veel naar buiten gekeken. Maar wat er toen kwam eten was volgens mij een Huisspitsmuis. Maar eten die ook wel eens zaden? Ik was in veronderstelling dat het insectivoren zijn. Maar wellicht zijn ze ook wat opportunistisch? Of de Huisspitsmuis in onze tuin heeft zich aan ons huis aangepast en is vegetariër...  ;)
Voor de duidelijkheid, de muis die mijn vriendin zag is niet de muis op onderstaande foto geweest.


Timo Roeke

Over de eerste muis kan ik geen uitspraak doen zonder foto's. Enkele kenners hier waarschijnlijk wel. De huisspitsmuis is volgens mij zoals vele knagers een opportunist. Zeker wanneer er een leger jongen aanwezig is. Op dat moment is elk grammetje vet waarschijnlijk meegenomen.

Tim Asbreuk

Dit is inderdaad een huisspitsmuis, volgens de literatuur eten spitsmuizen uitsluitend dierlijk voedsel. Hoe zeker ben je ervan dat de spitsmuis ook echt zaden heeft gegeten?
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

xJochemx

#3
Ik wás er vrij zeker van, maar ik ben net even op de knieën gegaan bij de nieuwe kruimels met zaadjes die ik er toen ik net thuis kwam heb neergelegd. Er lopen veel heel kleine miertjes te sjouwen met bolletjes Gierst en zo. Misschien dat de spitsmuis dan de mieren komt eten? Vanochtend zag ik 'm weer, maar toen wel heel vroeg tijdens lichte regen. Ik vraag me af of er toen al mieren actief waren... Hopelijk kan ik 'm binnenkort even goed bekijken en iets zien van wat 'ie pakt.
Ik hoop ook een keer de muis te zien die mijn vriendin gezien heeft, maar daar komt natuurlijk wat geluk bij kijken.

Bedankt voor de reacties tot nog toe!

Rene Janssen

Zoals Tim aangeeft idd een huisspitsmuis. De andere omschrijving lijkt me een rosse woelmuis.René
René Janssen

Merijn van den Hoogenhoff

Al meer dan 15 jaar inventariseer ik op muizen. De Huisspitsmuis is wat dat betreft een aparte muis binnen de spitsmuizen. Het is niet zomaar een opportunist bij uitstek. Huisspitsen eten havermout, pindakaas, wortel, zaden en ga zo maar door. Het is ook één van de weinige spitsmuizen die een life trap uren lang overleven en soms meerdere malen worden hervangen.
Zonder twijfel heeft jou huisspits zaden gegeten en niet eens omdat hij jongen heeft, maar gewoon omdat het een overlever is.

Merijn van den Hoogenhoff
coördinator zoogdieren Hoeksche Waard

Goed determineren is, proberen te ontkennen wat je ziet, niet te bevestigen wat je denkt.

Merijn van den Hoogenhoff

xJochemx

Hoi Merijn,

Hartelijk dank voor je reactie! Ik heb gisterenochtend inderdaad met zekerheid kunnen vaststellen dat de Huisspitsmuis in onze tuin een part-time vegetariër is. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=gYQIK9AHa44 (geen idee hoe ik ervoor moet zorgen dat de link direct naar de hoogste kwaliteit gaat. Kies daar zelf voor door rechtsonder naar 480p te gaan). Dat filmpje heb ik gemaakt door de camera op het terras te leggen nadat ik de spitsmuis even had gezien. Op de filmknop gedrukt en weer naar binnen gegaan. Na ongeveer een minuut kwam de spitsmuis weer terug. Ik hoop binnenkort een nog wat beter filmpje te maken door de camera anders te positioneren, maar met dit filmpje ben ik al best tevreden.
Weer wat geleerd, want ik dacht dat spitsmuizen alleen insecten aten.

Wat betreft de andere muis in onze tuin, nog steeds niet gezien. Wel zijn er wat gaten in onze tuin gegraven. Wellicht toch het werk van een Rosse Woelmuis?

Vriendelijke groeten, Jochem Kühnen.