De Gegevensautoriteit Natuur, de organisatie die de NDFF beheerd, heeft een lijst gemaakt met antwoorden op veel gestelde vragen:
http://www.gegevensautoriteitnatuur.nl/pages/waarnemers.aspxWorden de waarnemingen die straks via Waarneming.nl binnenkomen in de NDFF opnieuw gevalideerd?Ja en nee. De waarnemingen die door experts van Waarneming.nl zijn beoordeeld en goedgekeurd, worden binnenkort rechtstreeks ingeladen in de NDFF. Dit betekent dat de GaN er van uitgaat dat de waarnemingen die door experts van Waarneming.nl zijn gevalideerd betrouwbaar zijn. Waarnemingen van Waarneming.nl die (nog) niet gevalideerd zijn, worden voorlopig nog niet ingeladen in de NDFF. Wanneer de centrale validatiemodule van de NDFF helemaal klaar is zullen alle waarnemingen in de NDFF nogmaals automatisch beoordeeld worden. Veel admins van Waarneming.nl valideren nu ook al in teamverband voor de NDFF, deze samenwerking zal in de toekomst nog verder uitgroeien.
Is Waarneming.nl hetzelfde als Telmee en is dit niet een mooi moment om beide portalen te integreren? De beide invoerportalen verschillen, maar wat telt is niet waar je gegevens invoert maar waar ze terecht komen. De gegevens zullen, ongeacht welk portaal je kiest, worden gevalideerd en opgeslagen in de Nationale Databank Flora en Fauna. Sommige mensen vinden het prettig hun waarnemingen via het internet te delen, bijvoorbeeld via Waarneming.nl, anderen sturen ze liever naar een PGO en gebruiken Telmee. Beide portalen blijven daarom naast elkaar bestaan. Sterker nog, de verwachting is dat er in de toekomst meer portalen zullen aansluiten op de NDFF.
Hoe kan ik als waarnemer gegevens doorgeven aan de NDFF?Dat kan op verschillende manieren. Waarnemingen die via Telmee worden ingevoerd, gaan automatisch door naar de NDFF. Wanneer u bent aangesloten bij een PGO en kunt u ook via hen waarnemingen doorgeven, bijvoorbeeld via landkaartje of sovon.nl. Daarnaast worden ook veel waarnemingen doorgegeven via Waarneming.nl. Deze waarnemingen komen uiteindelijk, als de waarnemer daarmee akkoord gaat, allemaal in de NDFF terecht.
De meeste van bovengenoemde websites richten zich op 'losse' waarnemingen, d.w.z. waarnemingen die zijn gedaan zonder een gestandaardiseerde telmethodiek. Maar waarnemers kunnen ook gegevens invoeren die zijn verzameld volgens een vaste, gestandaardiseerde telmethode (protocol). Ook Voor verschillende soortgroepen bestaan online invoermodules om standaardtellingen in te voeren. Na validatie gaan deze gegevens naar de NDFF.