Hoofdmenu

Vogelgedrag

Gestart door RWester, augustus 17, 2006, 00:53:53 AM

Vorige topic - Volgende topic

Danielle

Misschien een stomme suggestie, maar waarom kan het niet gewoon zo zijn dat deze soort het lekker vind om in de zon te zitten....als ik met mezelf vergelijk ga ik ook altijd met m'n bekkie omhoog en languit in de zon liggen. En ik meen dit serieus en niet als grappig bedoeld.

Groetjes,
Danielle
Groetjes,
Danielle

Gerrit Kteu

CiteerVerder valt mij op dat op Hoog water vluchtplaatsen de wad vogels altijd de kop in de wind hebben.
Heeft iemand een idee wat dat de reden kan zijn?.
De kop in de wind is simpel te verklaren. De wind strijkt met de richting van de veren mee en niet er tegenin. Dat voelt niet prettig (tegen de haren in strijken) en zal bovendien zorgen dat én de vogel het koud krijgt én het verenkleed sneller beschadigd s.q. slijt.

Gerrit Kteu

CiteerMisschien een stomme suggestie, maar waarom kan het niet gewoon zo zijn dat deze soort het lekker vind om in de zon te zitten....als ik met mezelf vergelijk ga ik ook altijd met m'n bekkie omhoog en languit in de zon liggen. En ik meen dit serieus en niet als grappig bedoeld.
Helemaal juist. Dit is eigenlijk wat ikal eerder opperde. Dieren genieten ook, net als mensen.

-Arthy-

Dat baden kan heel goed kloppen, na dat te lezen wist ik me ineens weer te herinneren dat ik in Amsterdam postduiven had zien baden en daarna in de zon zien zitten.
Maar doen ze dat baden nou om parasieten kwijt te raken, of om even te verkoelen?
want je ziet die beesten alleen in de zomer baden. En ik neem aan dat er in de winter ook parasieten zijn.

heb ook gelijk even op de witte kwikstaarten gelet. En het was mij opgevallen dat de beesten meteen na de landing op de grond veel meer en 'hoger' kwikken met de staart. dan een stukje rennend/lopend en dan weer fanatiek stilstaand en kwikkend.
Rick Gevers

Gerrit Kteu

Citeer
CiteerHelemaal juist. Dit is eigenlijk wat ik al eerder opperde. Dieren genieten ook, net als mensen.
Dat klopt helemaal als van elke paring jongen kwamen hadden we grote over populaties van heb ik jou daar.  Ook paren voor de lol komt bij dieren vaak voor.
en ik geef ze geen ongelijk.
Ja, dat is idd ook een mooie. :)  

huysse

We weten natuurlijk niet of ze paren voor de lol.

Marijke

Jan Harteman

#36
Ik heb eens wat docu's op tv gezien (Discovery of NC) waarbij werd beweerd dat paringen bij organismen altijd een functie hebben, dus nooit voor de lol. Hoewel mensen er anders over denken - uiteraard heeft het bij ons ook een functie, zelfs als er geen kinderen komen. Het heeft een sociale functie.

Maargoed, in het geval van vogels ligt het iets anders.
Vogels hebben een snelle spijsvertering/hartslag/bloedsomloop etc. etc. Alles bij vogels is snel en alles bij vogels kost veel energie.
Het zou dus ook zonde van de tijd/energie zijn om er zomaar op los te paren als je weet dat er geen jongen van komen.
Zo gaat dat dus niet bij vogels. ALLE paringen bij vogels zijn bedoeld om voort te planten. Dat er in veel gevallen geen nageslacht van komt is geen bewuste keuze.
Denk maar eens aan de leeftijd. Veel jonge vogels paren al voordat ze geslachtsrijp zijn. Verklaring: oefening baart kunst. Dit heeft dus zeker een functie.
Bovendien, en dat is ook bij mensen zo, niet iedere paring heeft tot gevolg dat het vrouwtje bevrucht raakt. Soms moet er meerdere keren gepaard worden voordat de paring succes heeft.
Paring heeft bij vogels sowieso weinig om het lijf, als het om genieten gaat... want welke vogel heeft nu een clitoris of andere lichaamsdeel waarvan..... nou ja vul zelf maar in  :rolleyes:

En hoe dat bij andere diergroepen zit weet ik niet precies... bonobo's paren om de haverklap, maar dat heeft ook weer met sociale functies etc. te maken, dus alles heeft een functie... en slechts weinig dieren beleven er dezelfde intensie aan als mensen.


Over het zonnebaden van zwarte vogels (kraaien, aalscholvers, merels...);
Zwart is een kleur die snel warmte opneemt.
Zonnebaden om de lichaams temperatuur te verhogen is dus zeer effectief.
Met de vleugels wijd zitten om af te koelen (zoals een olifant zijn oren spreid) heeft dus naar mijn idee weinig zin voor deze vogelsoorten. Met de snavel open zitten zal dus eerder ter compensatie zijn tijdens het drogen van de veren.
Overigens, kan UV-licht ook geen positieve inwerking hebben op de gezondheid van de veren zelf? vitamine invloed ofzo?
En dan dit; hebben vogels wel zweetklieren over hun lijf? Ik heb nog nooit een vogel zien zweten (ook omdat er veren bovenop zitten natuurlijk). Daarom denk ik dat ze de snavel openen; zo raken ze (net als honden) warmte kwijt.

Hieronder een Zuidelijke kaalkop ibis (ook weer zwart) zonnebadend:


huysse

Dat weten we dus ook niet.

Marijke

Jan Harteman

#38
CiteerIk heb anders ook weleens gelezen over schijn paringen bij dieren. Blijkbaar vinden ze dat ook lekker.
Schijnparingen vinden ook wel bij sommige eendensoorten plaats. Maar ook die hebben een functie voor zover ik weet. Nog voordat zo'n eendenwijfjes een partner heeft uitgekozen, paart ze soms met verschillende mannetjes. Pas in een later stadium kiest ze één woerd uit als 'vaste seizoens partner'. Misschien wint de woerd die het 'beste is', of degene die 'het meeste sperma geeft'. Geen idee hoor, maar de uitverkorene mag dan uiteindelijk wel vaker met haar paren, en hij zoekt een geschikte nestplaats voor haar uit. Ik dacht dat het hier om Brilduikers ging, maar ik kan me vergissen.

Hangt er vanaf wat je onder een schijnparing verstaat trouwens.

We zullen inderdaad nooit weten of een dier geniet van een paring - tenzij je hormonen kunt meten. Maar dat zal bij zulke dieren in het vrije veld lastig worden.

Guus Peterse

Hier wordt toch even de oude evolutiebioloog in mij wakker. Paren is, dat spreekt vanzelf, erg belangrijk voor de soort. Zonder paring geen nakomelingen. Er moet dus wel een stimulans zijn, zodat de individuen het ook wel een beetje doen af en toe. Als beesten, vogels, mensen, dieren er geen zin in hebben, zal het gauw afgelopen zijn met de soort. Er zin in hebben, er een zeker plezier aan beleven is een heel effectieve stimulans. Het is vanuit die redenering dus voor de hand liggend dat veel dieren, ook vogels, wel degelijk enige lol beleven aan de paring. Ook al gaat het wel erg snel.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Guus Peterse

CiteerSchijnparingen vinden ook wel bij sommige eendensoorten plaats. Maar ook die hebben een functie voor zover ik weet.
Kan wel zijn dat het allemaal een functie heeft, maar voor een eend of voor welk dier dan ook is dat geen reden om het te doen. (Ook voor de mens niet trouwens.) Die bedenkt echt niet 'kom, het is nuttig, het is nodig voor de in stand houding van de soort, laat ik maar eens een schijnparing gaan doen'. En dan kun je natuurlijk schermen met begrippen als instinkt, natuurlijke neigingen en zo, maar daarmee is nog niet gezegd hoe die in stand worden gehouden. Ik kan me goed voorstellen dat ook bij eenden een zeker plezier daarin een rol speelt. Al valt dat vermoedelijk moeilijk te bewijzen.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Jan Harteman

#41
Maar de vraag is natuurlijk of dit bij die dieren als bewust plezier/lol geregistreerd wordt... of dat het simpelweg een chemische reactie is die ingebouwd zit -- want evolutie kan natuurlijk veel vreemde eigenschappen voortbrengen.

Veel diersoorten paren namelijk slechts in een bepaald seizoen. Zouden de paringen veel positieve invloed hebben op de gezondheid (zoals bij mensen), dan zouden ze ook in die andere seizoenen wel paren. Want een opkikkertje tijdens de saaie wintermaanden kan geen kwaad natuurlijk ;) hoewel dat dan weer teveel energie eist die je beter kunt steken in het warm houden van je lichaam... bla bla - alles zal wel een verklaring hebben, maar het is soms lastig te begrijpen :)
Dat maakt natuur zo mooi!

huysse

Het gekke is natuurlijk dat ze pas achteraf kunnen weten of het lekker was!

Ik weet dat mussen het niet geluidloos doen, hoe zit dat met andere vogels?

Marijke

Gerrit Kteu

CiteerDat weten we dus ook niet.

Marijke
Dat weten we volgens mij wel.

Mensen en dieren vinden het prettig om aangehaald/geknuffeld/geaaid te worden in veel gevallen. Dit geeft een prettig gevoel. Hormonen zorgen voor paringsdrang (krolsheid, loopsheid, verliefdheid, geilheid zo je wilt). Deze drang wordt bevestigd door het prettige gevoel, hoe kort die ook van duur is maar het is elke keer voldoende om dat gevoel weer te willen bereiken.

Mensen zijn echt niet zo anders dan dieren.

Jan Harteman

#44
CiteerHet gekke is natuurlijk dat ze pas achteraf kunnen weten of het lekker was!

Ik weet dat mussen het niet geluidloos doen, hoe zit dat met andere vogels?

Marijke
Eenden maken meestal geluid na de daad, vooral de woerdjes. Wilde eenden mannen richten zich dan ineens hoog op in het water en maken een fluitgeluidje... anderen duiken onder water en beginnen een salvo alsof ze een revolver op zak hebben... en daarna gaan ze zich ook ineens wassen alsof ze zich vies voelen  :rolleyes:
Vreemde wezens hoor, eenden...

carel

Remco
CiteerWaarom hipt een mus en loopt een merel?

deze ken ik
het is om vooruit te komen  :D  
Carel van der Sanden

http://www.natuurlijk-erp.nl/

Jan-Pieter

Volgens mij hebben de Mens en de Bonobo als een van de weinige het hele jaar door sex. De meeste diersoorten zijn aan 1 seizoen gebonden omdat dan de omstandigheden voor het grootbrengen van de jongen het beste zijn. Er zijn rupsen of er is vers gras. De Eleonore's Valk in Marokko stelt het broedseizoen uit tot de trek begint. Dan vliegen er miljoenen zangvogels langs en is er eten genoeg voor de opgroeinde jongen.

Wat ik ook ergens een keer gelezen of gezien heb is dat (zonne)warmte veren weer recht trekt. Tijdens vliegen hebben ze nogal wat te verduren en de warmte help bij het verzorgen van de veren.

Wat betreft zonnebaden zou het ook zo kunnen zijn dat de warmte het verteringsproces helpt. Een vogels is op zich al warm en enzymen werken meestal iets beter als de temperatuur hoger is. Dat kan ook bereikt worden door zonnebaden.

Het staartwippen van Waterhoen is idd een communicatiemiddel. De witte onderkant geeft aan waar ze zijn. Is ook handig voor de jongen om de ouders te volgen. Je ziet het bv ook bij reeën die vluchten. De witte spiegel wordt getoont dordat de staart omhoog komt. Dan ziet de rest dat er wat loos is want bij gewoon rennen is dat niet zichtbaar.

MVG JP

Gerrit Kteu

Hier een linkje naar prachtige foto van een zonnebadende vogel (niet zwart)
http://www.treknature.com/gallery/South_Am.../photo59737.htm

Het onderstaande artikel lijkt de theorie te ondersteunen dat vogels zonnebaden om zich van parasieten te ontdoen. Kleur van de vogel heeft er in ieder gaval niets mee te maken zoals eerder gesuggereerd.

DO SWALLOWS SUNBATHE TO CONTROL ECTOPARASITES?
AN EXPERIMENTAL TEST

...
DISCUSSION
The present study supports the hypothesis that sun bathing in extreme heat by swallows is an attempt to control ectoparasites. Swallows treated with pesticide sunned less than control birds and the effect of the treatment seemed to disappear at about the time the pesticide would be expected to lose its effect.
...


Bron: The Condor 95:730-734, CHARLES R.BLEM AND LEANN B.BLEM
The Cooper Ornithological Society 1993

Zie voor volledige artikel:
http://elibrary.unm.edu/sora/Condor/files/...ds%20sunbath%22

Scio

#48
Bij oeverzwaluwen zijn zand- en zonnebaden inderdaad een manier om parasieten te vervelen. Op de oude hongaarse zandweggetjes zag ik de vogels vaak eht stof en zand van de weg doen opwaaien en eveneeens met gespreide vleugels op een zonnige plek blijven zitten. Dit meteen nagevraagd aan m'n stagemanager. Bleek dat ze dat inderdaad doen om parasieten te verliezen.

Vraag ik me weer af of de intensiteit van dit gedrag verschilt bij verschillende soorten. Bij de oeverzwaluw is het namelijk zo dat de mortaliteit onder de oeverzwaluwen vor 60% wordt bepaald door een bepaalde tekensoort die zich helemaal heeft gespecialiseerd op de oeverzwaluw. Ik ken verder van geen andere soort dit soort verhalen herinneren

Scipio van Lierop
Scipio van Lierop
Oehoe Werkgroep Nederland

Kaja

Een goed boek over vogelgedrag is: VOGELTAAL van Jan van Gelderen, uitgevrij TERRA, ISBN 90 6255 3494  

Kaja

Hier een foto van een zonnebadende zwarte kraai tijdens hittegolf.

Thijs Fijen

Net, de zon schijnt voor het eerst vandaag. Het mannetje merel in onze tuin stopt meteen met wat hij aan het doen was, zet zijn veren uit, trekt zen bek open en gaat zonnebaden. Zon trekt weer weg en hij schud wakker (uit zijn exstase) en gaat hyperactief verder waar hij mee bezig was.

Mogelijkheden waarom een vogel zonnebaad:
  • Plezier
  • Anti-parasiet
  • Verenonderhoud
  • Temperatuur
Ik denk dat als de temperatuur hoger is van de vogel, hoeft het hart niet zo hard te werken. Oftewel dan heeft het hart even rust. Zou dat ook een mogelijkheid zijn?

Thijs
Thijs Fijen

Guus Peterse

CiteerMogelijkheden waarom een vogel zonnebaad:
  • Plezier
  • Anti-parasiet
  • Verenonderhoud
  • Temperatuur
Waarbij je dan eenzelfde soort situatie zou kunnen hebben als bij de paringsdrang: een scheiding van functie en stimulans. De functie zou kunnen zijn anti-parasiet, of verenonderhoud, maar zo'n vogel bedenkt dat niet en doet dat dus niet met die bedoeling. Als zulk gedrag functioneel is, zou er best een mechanisme kunnen zijn ontstaan dat de vogel ertoe aanzet. Bijvoorbeeld dat-ie het fijn vindt. Plezier is dan dus de stimulans, de drijfveer van de vogel, anti-parasiet of verenonderhoud zou de functie kunnen zijn.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Gerrit Kteu

CiteerWaarbij je dan eenzelfde soort situatie zou kunnen hebben als bij de paringsdrang: een scheiding van functie en stimulans. De functie zou kunnen zijn anti-parasiet, of verenonderhoud, maar zo'n vogel bedenkt dat niet en doet dat dus niet met die bedoeling. Als zulk gedrag functioneel is, zou er best een mechanisme kunnen zijn ontstaan dat de vogel ertoe aanzet. Bijvoorbeeld dat-ie het fijn vindt. Plezier is dan dus de stimulans, de drijfveer van de vogel, anti-parasiet of verenonderhoud zou de functie kunnen zijn.
Uit het artikel dat ik eerder naar voren bracht blijkt dat vogels die met pesticiden zijn behandeld minder zonnebaden dan de vogels die geen behandeling hebben gekregen. Ze lijken dus wel degelijk in staat te bepalen dat zonnebaden parasieten verdrijft.

Thijs Fijen

Net als bij de mens. De mens vind het heerlijk om buiten in de zon te zitten, en men wordt daarbij bruin. Als men genoeg bruin is heeft men minder zin om buiten te zitten. Dus toch een combinatie van??

Thijs
Thijs Fijen

Jan-Pieter

Ik denk dat er toch even nagedacht moet worden over woordkeuzes. Er wordt hier en daar menselijke benamingen gegeven aan (vogel)gedrag. Ik denk niet dat plezier gezegt mag worden tegen bepaalde gedragingen. De mens benoemt bepaald gedrag van zichzelf maar dat mag je niet zomaar overzetten naar gedrag van andere dieren. Die zijn bezig te overleven en doen dan dingen die wij herkennen maar dat doen zij niet om de reden waarom wij dat doen.
Ze zal een dier ook niet de kwalificatie lekker aan sex geven. Dieren willen zich voortplanten en meer niet.

MVG JP

Piter Anjema

CiteerZe zal een dier ook niet de kwalificatie lekker aan sex geven. Dieren willen zich voortplanten en meer niet.

MVG JP
Reken maar dat ze het lekker vinden, anders deden ze het niet.

Je mag wel vergelijken met mensen (animalia)

Als de sex niet lekker was, was het voortbestaan van mensen in gevaar.

Een merel vind een slak ook lekker, anders eet ie het niet en gaat ie dood.

toch.

Jan-Pieter

Ben ik niet met je eens. De meeste dieren hebben een bepaalde periode waarin ze zich voortplanten en waarin ze sex hebben. Als ze het lekker zouden vinden getuigd dat ook van een geheugen en ik geloof niet dat een winterkoning nog weet wat hij vorig jaar gedaan heeft. Het is een voortplantingsdrang, het moet....
Mensne hebben sex omdat het lekker is, we willen ons niet constant voortplanten maar we hebben wel veel sex. (De meeste van ons dan ik wil niemand over 1 kam scheren)

MVG JP

Jan Harteman

Ik geloof dat op de vorige bladzijde van dit onderwerp ook al ter sprake is gekomen dat het niet zozeer gaat om 'lekker vinden van sex', maar dat er wel een stimulans moet zijn die ertoe aanzet om te paren. Hormonenwisseling en seizoenswisseling zijn natuurlijk een stimulans, maar ook anders factoren (lichamelijke) spelen mee.
Het probleem blijft dat vogels geen clitoris hebben... en de mannelijke vogels (meestal!) geen penis. Een stimulerend gevoel wat ze lekker kunnen vinden is er dus niet - de meeste vogels wrijven de cloaca een seconde over elkaar zodat de man wat schuim kan overbrengen naar de vrouw... that's all.

Guus Peterse

Om het nog even kort samen te vatten: dieren vertonen allerlei gedragingen die voor hun overleving, of eigenlijk hun voortplanting (waarvoor overleving, tenminste tot de voortplanting heeft plaatsgevonden, noodzakelijk maar niet voldoende is) en daarmee voor het voortbestaan van de soort nodig zijn. De uiteindelijke voortplanting zelf is er daar maar één van. In de meeste gevallen zal die functionaliteit, die noodzaak dus, voor die dieren geen of hooguit slechts in beperkte mate reden zijn om die gedragingen te vertonen. Daar zijn ze zich namelijk meestal niet of slechts in beperkte mate van bewust. Dat geldt zelfs voor de mens, die zich van meer bewust is dan welke andere diersoort dan ook. Ook wij eten meestal niet omdat we denken anders van de honger dood te gaan, maar omdat we het lekker vinden (om maar eens een ander voorbeeld te geven dan altijd weer die voortplanting zelf). Er is dus telkens een stimulans nodig die ons evengoed als elk ander dier ertoe aan moet zetten te doen wat we moeten doen om te overleven en ons voort te planten. Dat zullen deels best ingebouwde automatismen zijn maar als die niet als aangenaam worden ervaren, bestaat wel degelijk het gevaar dat ze niet meer, of onvoldoende worden uitgevoerd, waardoor uiteindelijk het voortbestaan van de soort gevaar loopt. Natuurlijke selectie zal er wel voor zorgen dat zulke eigenschappen verdwijnen.
Denk niet dat dieren niet kunnen leren, niet zich dingen kunnen herinneren. Voorbeelden te over die het tegendeel bewijzen. Of een winterkoning weet wat hij vorig jaar gedaan heeft, betwijfel ik ook, maar hij zal zich best iets herinneren van wat hij gisteren heeft meegemaakt. Als een winterkoning heeft gepaard en hij vond het niet prettig, is er alle kans dat hij ermee ophoudt. Zodat zijn genen niet in het nageslacht terechtkomen etc.
Het is al met al niet zo heel kort geworden, maar waar het op neerkomt is dit: alle dieren hebben een reden nodig om de dingen te doen die noodzakelijk zijn, en het is wat mij betreft zeer aannemelijk dat het genoegen dat die dingen op leveren, het prettige gevoel, het plezier of hoe je het noemen wilt, daarin een rol speelt. Ik zie niet in waarom je dat niet naar menselijke termen kunt vertalen. Sterker, ik zie niet hoe je dat kunt vermijden.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015