Beste ......,
Omdat je 1 of meerdere waarnemingen in Waarneming.nl hebt ingevoerd ontvang je deze email.
Zoals reeds eerder gecommuniceerd is Stichting Natuurinformatie (de beheerder van Waarneming.nl) voornemens om de data van Waarneming.nl ook beschikbaar te maken in de Nationale Database Flora en Fauna (NDFF). Hierbij hanteren wij het principe dat elke waarnemer altijd zelf de regie houdt over zijn gegevens.
Of jouw waarnemingen worden doorgegeven en hoe die gebruikt kunnen worden in de NDFF heb je zelf in de hand. Via het menu van Waarneming.nl
Mijn waarneming.nl > Persoonlijke gegevens > Waar gaat mijn data naar toe
kom je in dit scherm:
http://waarneming.nl/gebruiker_toestemming.phpHier zijn drie keuzes beschikbaar. Hieronder zetten wij deze keuzes en de effecten van die keuzes voor de koppeling met de NDFF op een rij.
1. Mijn waarnemingen mogen niet doorgeleverd worden aan andere organisaties.
Je waarnemingen zullen nooit buiten de databases van Stichting Natuurinformatie geëxporteerd worden, en dus ook niet naar de NDFF.
2. Mijn waarnemingen mogen voor wetenschappelijke doelen gebruikt worden.
Je waarnemingen worden beschikbaar in de NDFF, en kunnen vanuit de NDFF worden opgehaald door organisaties die werken aan verspreidingsonderzoek, natuuratlassen en wetenschappelijk onderzoek. Hieronder vallen bijvoorbeeld universiteiten, PGO’s(*), lokale natuurwerkgroepen. Toetsing Flora & Fauna-wet valt niet onder (semi)wetenschappelijk gebruik, evenmin als natuurbeheer en educatie.
(*) Particuliere Gegevensverzamelende Organisatie, voorbeelden hiervan zijn SOVON, Vlinderstichting, RAVON, FLORON, et cetera.
3. Mijn waarnemingen mogen gebruikt worden voor wetenschappelijke doelen, voor juridische toetsing, voor natuurbeheer en voor natuureducatie.
Je waarnemingen mogen gebruikt worden zoals hierboven bij 2. beschreven, en bovendien bij toetsingen van Flora & Faunawet, ten behoeve van natuurbeheer en voor educatie en voorlichtings-doeleinden.
Natuurbescherming is gebaat bij goede, actuele verspreidingsgegevens. Met wat onbekend blijft wordt helaas weinig rekening gehouden. Daarom adviseert Waarneming.nl haar gebruikers keuze 3. Hoe meer gegevens openbaar beschikbaar zijn, hoe beter het inzicht in de Nederlandse natuur.
Uiteraard is iedereen vrij om een eigen keuze te maken, en kun je je instelling altijd wijzigen. Bij de eerstvolgende uitwisseling met de NDFF zal de nieuwe keuze effectief worden. Als je de instelling op optie 1 zet zullen jouw waarnemingen ook daadwerkelijk uit de NDFF worden verwijderd. Wel houdt de NDFF het recht om voor een toetsing gebruikte data te archiveren ten behoeve van een eventueel juridisch dispuut.
Wil je meer weten?
De NDFF wordt beheerd door de Gegevensautoriteit Natuur (GaN):
http://www.gegevensautoriteitnatuur.nl/ Achtergrond informatie over het tot stand komen van de overeenkomst tussen de GAN en Waarneming.nl:
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=99234.0.htmlMocht het bovenstaande tot vragen leiden, stel deze zoveel mogelijk op het forum in dit onderdeel:
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?board=131.0.html zodat ook anderen mee kunnen praten.