Knobbelzwanen ringen in Groningen in 2010

Gestart door Klaas van Dijk, juli 11, 2010, 16:03:13 PM

Vorige topic - Volgende topic

Klaas van Dijk

Beste zwanenvangers en -vangsters,

Het zwanenseizoen komt er weer aan. In augustus en september gaat de Zwanenwerkgroep er op uit om alle zwanenfamilies in de provincie Groningen te vangen en de jongen van een ring te voorzien cq bij te schrijven in de burgelijke zwanenstand met een eigen sofinummer. Dit allemaal in het kader van het populatieonderzoek dat al vanaf 1979 loopt. We hopen dat we weer op jullie hulp kunnen rekenen en dat het net zo leuk en gezellig wordt als in vorige jaren.
Het is nu met deze hitte nauwelijks meer voor te stellen dat het Groningse platteland er in februari als een wintertoendra uitzag en dat alle zwanenparen waren vertrokken. Het was toen echter meteen duidelijk dat 2010 een bijzonder jaar ging worden in ons project. Veel zwanenparen bleken dit voorjaar inderdaad (ls gevolg van winterserfte?) verdwenen, er zijn nieuwe partners, compleet nieuwe paren zijn verschenen in bestaande territoria. Slechts 50-60%% van het normale aantal paren kwam dit voorjaar tot broeden, de leg was ca 2-3 weken vertraagd en de legselgroottes waren klein vergeleken met normaal. Toch zijn er ook hele oude dieren die de winter gewoon overleefd hebben en ook weer jongen hebben. We gaan straks in augustus weer lekker ringen, want het wordt allemaal heel spannend qua gegevens. De periode dat we gaan ringen loopt dit jaar van vrijdag 6 augustus t/m maandag 23 augustus.  Daarna gaan we nog 2 weekends in september op pad om de laatste families te ringen.  Een lijstje met vangdata vind je onderaan dit bericht.  De vangploeg gaat, net als altijd, vanaf 9 uur 's ochtends tot zonsondergang 's avonds op pad. Voor jou als vanger betekent dat dat we wel de hele dag op je rekenen. Voor mensen die van ver komen is er evt de mogelijkheid om bij Jan te overnachten, breng dan een slaapzak en matje mee.
[/font]We denken dat het handig is dat iedereen middels deze vooraankondiging weet wat er wanneer gaat gebeuren, en als jij zelf even aan ons wilt laten weten of je dit jaar weer mee wilt, wanneer je moet werken en welke dagen je evt. wel tijd hebt, én wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent, dan scheelt dat ons ook veel telefoontjes en organisatietijd. Je kunt ons dus nu alvast een antwoord sturen (bellen mag ook), misschien weet je zelfs al wel wanneer en hoe vaak je mee wilt. Aan de hand daarvan maakt Jan een planning.

Uiteraard is het ook heel prettig dat als je zwanenpaartjes (met of zonder jongen) weet te zitten, dat je die dan even aan ons doorgeeft. Misschien zijn het paartjes in 'jouw' gebied en ga je zelf mee om ze te ringen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je zwanen weet op plekken waar je toevallig een keer langskwam. Het is het mooist als je weet hoeveel jongen er bij zijn en hoeveel van welke kleur (grauw of wit). We horen het heel graag, zodat we straks minder zoektijd hebben en ook zo veel mogelijk paartjes kunnen ringen zonder iets te missen. Hoe completer we zijn, hoe beter voor het onderzoek. Teken je zwanenfamilies bij voorkeur even in op een topografische kaart.
[/font][/font] We wachten jullie reacties met spanning af. Hopelijk zien we jullie straks allemaal weer, wij hebben er in elk geval heel veel zin in!
[/font]Met vriendelijke groet,
Zwanenwerkgroep Avifauna Groningen
[/font] Jan Beekman adajan@xs4all.nl tel. 06-27062232 De geplande vangdata zijn dit jaar later dan anders ivm het late seizoen. Ik ga ringen op 6-11/8, 13-14/8, 16-18/8, 20-23/8, 11-12/9 en waarschijnlijk ook 18-19/9. [/font]