Gezien de problemen bij oude exemplaren (zie ook
https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=1767.0, eerste item) scherpen we de eisen nog iets verder aan: er moet een goed herkenbare foto van een mannetje met geurstrepen zijn uit de buurt. Hoeft niet uit hetzelfde jaar, ook niet van de exacte locatie, maar ergens in de buurt moet de soort met zekerheid gefotografeerd zijn.
Tip: zoek het geelsprietje niet in juli, maar al in juni. De mannetjes zijn dan heel opvallend (ze willen graag gezien en geroken worden). Bovendien zijn er nog geen (of heel weinig) storende zwartsprietjes. Die vliegen gemiddeld een week of drie later. Juist dan kan een goede bewijsfoto gemaakt worden.
Na half juli is het geelsprietje meestal wel uitgevlogen. Alles wat je daarna ziet moet je kritisch bekijken, het zullen bijna altijd zwartsprietjes zijn. Bij oudere vrouwtjes is het verschil tussen zwart- en geelsprietdikkopje eigenlijk niet meer vast te stellen. Daar zul je je tevreden moeten stellen met geel/zwartsprietdikkopje. Wel kun je natuurlijk volgend jaar daar in juni op zoek naar een mannetje geelspriet. Veel succes!