Hoofdmenu

Vakantieverslagen

Gestart door firecrest, juni 25, 2010, 18:32:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

firecrest

Het idee van het vakantie verslagen + foto's wat ontstond bij de maandopdracht vond ik wel leuk. Vandaar hier dus het topic. Ik zal zelf ook meteen beginnen met een leuke vakantie van vorig jaar.

Trinidad en Tobago

Op 5 juli 2009 stappen we om 7:10 het vliegtuig in op Schiphol. Een kwartier eerder, om 6:55 komen we aan in Engeland... Om 14:00 uur komen we aan op Antigua. Hier worden de eerste lifers binnengekopt: Carib Grackle en Southern Lapwing. Daarna is het nog maar een klein stukje naar Tobago, maar niet bepaald een prettig stukje. 2 luchtzakken laten de zwaartekracht in het vliegtuig verdwijnen en het vliegtuig schud flink heen en weer. Gelukkig komen we om 16:30 toch nog aan op besteming: Tobago! Vanuit het vliegtuigen zien we de eerste Caribbean Martins al vliegen. De luchthaven is niet meer dan een klein gebouwtje. Zodra we buiten staan is duidelijk dat we op een wereldbesteming zijn aangekomen. Blauwe vogeltjes (Blue-gray Tanagers) vliegen rond. Boven je zie je grote vogels vliegen, geen meeuwen maar heuse Fregatvogels! De lucht zit vol met deze Magnificient Frigatbirds. Schitterend! De temperatuur viel nog mee, 'slechts' 32 graden. Nadat we onze auto hebben rijden we naar ons huisje aan zee. Op het strand en in zee is het heerlijk. Eared Dove, Laughing Gull en Green Heron worden aan de lijst toegevoegd. We besluiten meteen maar een rondje door de buurt te lopen. Overal lopen vrolijke mensen, ze zijn wel gewend aan touristen, maar onze kijkers en camera's zorgen toch voor wat nieuwschierigheid. Het straatbeeld is verder duidelijk: mango's en Carib Grackle's. Buiten het plaatsje loop je meteen het regenwoud in. Leuke dingen waren Orange-winged Amazon, Bare-eyed Thrush en natuurlijk DE Tobago vogel: de Blue-crowned Motmot. Tevreden lopen we weer richting huis. De temperatuur is al wat beter en in de schemering zien we 10-tallen Fork-tailed Flycatchers op slaaptrek en een overvliegende Barn Owl. De volgende dag nemen we een ontbijt in het Arnos Vale hotel. Op de veranda hangen enkele feeders waar continu kolibries aan hangen. De Ruby-topaz Hummingbird springt er toch wel uit, maar de andere, waaronder White-necked Jacobin en Copper-rumped Hummingbird zijn ook erg de moeite waard! De Banaquits zijn er in overvloed en als je even niet oplet pikken ze je bord leeg! Een harde schreeuw kondigde een Rufous-vented Chachalaca aan. De grote vogel kwam af op het fruit, maar was niet zo tam en vloog al vrij snel weer weg. De Blue-crowned Motmots bleven wel mooi zitten. Wat een geweldige vogels zijn dat! Ook de Palm Tanager komt nog even nieuwsgierig kijken. De rest van de dag zitten we weer aan het strand. Met 35 graden kan je weinig anders doen... De Brown Noddy vloog net als vele Magnificient Frigatbirds over zee. Ook de Roseate Tern kwam af en toe langs. Aan het eind van de middag kwam er nog een mooie Osprey overvliegen.
De dag daarna was afzien! Die dag hadden we afgesproken met de beste gids van het eiland: Newton George. Samen met hem trokken we het regenwoud in waar enkele geweldige vogels zich lieten zien. De mooiste waren de Blue-backed Manakin en de White-tailed Sabrewing. Die laatste is een zeer zeldzame half-endeem. Alleen in Venezuela is nog een klein gebiedje waar enkele exemplaren voorkomen. Andere zeldzaamheden waren de Grey-throated Leaftosser en de Tobago-ondersoort van de Red-eyed Vireo. Verder zagen we enkele schitterende soorten zoals de Golden-olive Woodpecker, Red-crowned Woodpecker, Streaked Flycatcher, Grey Kingbird en de zeldzame White-throated Spadebill. Terug bij de auto was een Black-faced Grasquit druk bezig met zichzelf.
We maken met de gids een nieuwe afspraak, dit keer om Tobago Island te bezoeken. Dit is een eilandje met veel zeevogels. De dagen daarna liggen we veel op het strand en genieten we van de vakantie.
De dag dat we naar Tobago Island gingen begonnen we met een heerlijke vismaaltijd in een restaurant wat onze gids aanraadde. Daarna klommen we in een zogeheten reefseaker. Een boot met een glasplaat als bodem. Onderweg zien we allerlei tropische vissen, enkele zeeschildpadden (Green Sea Turtle + Hawksbill Sea Turtle) en een prachtige mantelrog!!! Aangekomen op het eiland zien we de eerste Red-Billed Tropicterns al vliegen. Ook de Laughing Gulls zijn aanwezig en enkele Brown Booby's. Vervolgens ontdekken we een Scaly-naped Pigeon. Een zeer zeldzame soort op Tobago (de 4e uit mijn hoofd)! Onze gids kan zijn geluk niet op. Daarna lopen we over een pad richting de top van het eiland. Onderweg zit er een Kip (!) midden op het pad te broeden. Even later zien onze gids tussen de bladeren een White-tailed Nightjar. Hoe weet ik niet, want zelfs na goede aanwijzingen was het nog moeilijk de vogel te vinden... Daarna komen we bij de nesten aan van de Red-billed Tropicterns (Roodsnavelkeerkringvogel). We zien enkele juveniele vogels op het nest, de adulte exemplaren zijn voedsel aan het zoeken. Vanaf een uitkijkpunt zien we nog een Bridled Tern en een Broad-winged Hawk. Op de terugweg met de boot gaan we nog even snorkelen. Wat is het geweldig om tussen zo veel mooie vissen te zwemmen!!! Daarna gaan we weer terug naar het vaste land. Daar maken we een volgende afspraak: een dagje Trinidad!
We moeten al vroeg op om het vliegtuig te halen. Het is noodweer! Een echte tropische storm, gigantische hoeveelheden bliksem en regen. De elektriciteit was de avond ervoor al uitgevallen. We hadden dus geen licht maar nog erger: geen airco!!! Het vliegtuig dat we instappen wordt eigenlijk gezien als taxi. Het is maar een klein vliegtuigje en het kost niets. De vlucht was echter een nachtmerrie. Door de tropische storm waren we hevig aan het schudden en had ik meerdere keren het idee dat we gingen neerstorten. Gelukkig was de nachtmerrie na een half uur afgevlogen. Nog wat witjes stapten we in de taxi en reden richting de eerste plek: het Asa Wright Nature Centre. Vanaf de veranda konden we enkele schitterende soorten aan onze lijst toevoegen zoals Violaceous Euphonia, Golden-crowned Warbler en Green Honeycreeper. Ook een Paca en een Common Tegu liepen langs. Great Kiskadee en White-chested Emerald kwamen ook nieuwsgierig kijken op de veranda. Daarna liepen we het gebied in. Leuke dingen waren White-bearded Manakin en Amazonian Violaceous Trogon. Onze doelsoort liet even op zich wachten, maar uiteindelijk liet de Bearded Bellbird zich nog even fraai zien! Daarna moesten we weer snel door. Dit keer naar de Trinity Ponds. Hier zaten enkele leuke dingen als Black-necked Stilt, Striated Heron, Yellow-hooded Blackbird, Pied Water Tyrant en Snowy Egret. Ik liep rustig naar de waterkant om een White-winged Swallow op de foto te zetten. De gids riep iets wat ik niet verstond maar voor de zekerheid dat ik niets miste liep ik toch maar terug. Achter mij sprong opeens een Kaaiman uit het water! Ik schrok me rot en wist niet hoe snel ik weg moest wezen. Wat nou als ik niet terug was gelopen....
Langzaam liep de kaaiman weer terug en van een flinke afstand nam ik wat foto's. Daarna gingen we door naar onze volgende target specie: de Scarlet Ibis. Op de parkeerplaats zat een Red-masked Cardinal. Daarna stapte we in de boot en gleden we de rivier af. Onderweg zagen we een mooie Osprey, Green Kingfisher, Green-Throated Mango en een Long-winged Harrier. Ook een Ringed kingfisher zat een de waterkant en een Large-billed Tern vloog over. In het water zwommen enkele Spectacled Caiman's langs en in de boom zat een reusachtige Amazon Treeboa. Na een tijdje kwamen we op een open plek aan. Daar kwamen na een tijdje de roze/rode adulte vogels en de zwarte juveniele vogels van de Scarlet Ibis langs! Prachtig!!! Hierna viel de duisternis langzaam in en mochten we weer terug naar het vliegtuig. De storm was inmiddels gaan liggen en vergeleken bij de heenreis was de terugreis redelijk rustig.
De dagen daarna lagen we weer veel op het strand en in zee. Op strand liepen veel Groene Reigers, Laughing Gulls, Yellow-crowned Night Herons en af en toe een Kwak. Over zee vlogen Royal Terns, Sandwich Terns, Roseate Terns, Common Terns en Cayenne Terns. Ook af en toe een Brown Noddy en wat steltlopers. Er was toch wel iets van steltlopertrek aan de gang, kijkend naar de groepen steltlopers waaronder een mooie groep Willets. Een plasje vlakbij leverde onder andere de Little Blue Heron, de Semipalmated Plover, de Spotted Sandpiper en de Black-bellied Whistling Duck.
We deden wel nog wat uitstapjes, waaronder naar de Tobago Ponds. Naast stank hadden we daar een groep van ongeveer 80 Black Skimmers (Schaarbekken), Anhinga's (slangenhalsvogel) en Jacana's (lelielopers). Ook een middagje vogelen op de golfbaan was de moeite waard. Veel Koereigers, Southern Lapwings en Smooth-billed Ani's. Ook de zeldzame Masked Duck was in klein aantal aanwezig. Daarna hadden we een hotel, het Cuffie River Nature Retreat, midden in het regenwoud. Een erg mooie plek met op de feeders weer de White-necked Jacobin, de Rudy Topaz en de Black-throated Mango. Ook de Chachalaca's waren in grote getale aanwezig. Enkele leuke soorten werden op de lijst bijgeschreven zoals Hook-billed Kite, Common Potoo en Piratic Flycatcher. De laatste plek waar we overnachten was Turtle Beach. In de baai zelf hadden we grote aantallen Pelikanen. S'nachts werden we wakker gemaakt door de guards. Ze  namen ons mee naar het strand waar een Leatherback Turtle een gat aan het graven was op het strand. In het gat legde ze enkele eieren. Daarna gooide ze het gat weer dicht en liep ze weer terug de zee in. Het exemplaar was 180cm lang. Een geweldige ervaring! Overdag was het ook goed vertoeven op Turtle Beach. Veel Bananaquits liepen tussen de toeristen rond en ook de Carib Grackle was niet bepaald schuw. Op de laatste dag troffen we zelfs een Ochre-bellied Flycatcher aan in onze kamer! Het ex. Was via het raam naar binnen gevlogen en zat rustig op tafel.
Helaas komt er aan elke vakantie ook weer een einde en op 18 juli vlogen we weer terug naar Engeland. In Engeland hadden we 8 uur vertraging en moesten we in totaal 10 uur volmaken op de luchthaven... Daarna konden we gelukkig weer richting huis.

Vincent Hart

Erg leuk met die links naar je observado-waarnemingen  :duim: Ik ga er later nog even goed voor zitten.

Wijzig je de titel van het topic even naar 'Vakantieverslagen' (zonder spatie)? Zo lijkt het net alsof iemand van je vakantie gewonnen heeft  ;D
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers

firecrest

Citaat van: vincenthart op juni 25, 2010, 18:37:57 PM
Wijzig je de titel van het topic even naar 'Vakantieverslagen' (zonder spatie)? Zo lijkt het net alsof iemand van je vakantie gewonnen heeft  ;D

:-X  Aangepast ;)

Lonnie Bregman

Pfff, dat is wel een hoop type-werk geweest zeker? Met al die links! Wel een mooi verhaal, veel leuke dingen gezien en ook mooie foto's! :duim:
Groeten, Lonnie Bregman

firecrest

Citaat van: lonnie20 op juni 25, 2010, 21:52:15 PM
Pfff, dat is wel een hoop type-werk geweest zeker? Met al die links! Wel een mooi verhaal, veel leuke dingen gezien en ook mooie foto's! :duim:
Ik had het al een keer uitgetypt en foto's toevoegen duurt niet zo lang hoor ;)  De mooiste foto's staan ook nog hier samengevat.
We  hebben inderdaad veel gezien! Het was wel moeilijk afscheid nemen. Ik zou graag nog eens terug gaan, maar ik heb alle soorten al dus helaas... Dat is wel jammer als vogelaar, je doet elk verre land maar 1 keer...

JaapHennevanger

Erg mooie foto's maar die foto van die krokodil (van in het water) en die van Copper-rumped Hummingbird zijn wel errug gaaf!
Jaap Hennevanger



firecrest

 :rolleye:
Dit hoort natuurlijk bij Ringverslagen...
Al die verslagen ook :P
Kan iemand dat aanpassen?

Robertmeer

Citaat van: firecrest op juni 26, 2010, 18:02:07 PM
:rolleye:
Dit hoort natuurlijk bij Ringverslagen...
Al die verslagen ook :P
Kan iemand dat aanpassen?
Lars,
Bericht verplaatst.  ;)
Groet,
Robert van der Meer

Lees ook eens mijn weblog: http://robertbirding.wordpress.com/

firecrest

Citaat van: Robertmeer op juni 26, 2010, 18:10:30 PM
Citaat van: firecrest op juni 26, 2010, 18:02:07 PM
:rolleye:
Dit hoort natuurlijk bij Ringverslagen...
Al die verslagen ook :P
Kan iemand dat aanpassen?
Lars,
Bericht verplaatst.  ;)
Bedankt! :duim:

Timo Roeke

Wat een verhaal weer. Geweldig om te lezen en respect voor al het typwerk. Aankomende maandag zal ik ook een leuk Portugees verslag schrijven. Momenteel alleen internet op de telefoon.

hiskodevries

tip om snel een verslag aan te maken nadat je de waarnemingen hebt ingevoerd in obs,wrn.nl of wrn.be
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=59707.msg759259.html#msg759259
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Jarinka

Groeten, Jarinka Heijink

Lonnie Bregman

Vet handig! 'verslag' van mijn JNM kamp bij Tienhoven van 11-13 juni 2010:

daglijst Begindatum 2010-06-11 Einddatum 2010-06-13


2010-06-11


Maarssen - De Veenderij

1 Ooievaar - Ciconia ciconia vastgesteld territorium Op nest. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48526281
2 Sprinkhaanzanger - Locustella naevia baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48526371
1 Vos - Vulpes vulpes ter plaatse Vlak bij het fietspad. Niet schuw, schrok zelfs nauwelijks van een langsrijdende scooter. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48526352

2010-06-12


Ankeveense Plassen

25 Zwarte Stern - Chlidonias niger ter plaatse Constant een paar te zien, maar één keer vlogen ze allemaal op. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524616

Ankeveense Plassen - Bergse Pad

1 Boomvalk - Falco subbuteo jagend Had ondanks de forse wind een libel te pakken en at die op in de vlucht. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524973

Ankeveense Plassen - Dammerkade

1 Oeverzwaluw - Riparia riparia foeragerend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524669
3 Purperreiger - Ardea purpurea overvliegend Nieuwe soort! Misschien zelfs meer. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524638

Breukelen - Kievitsbuurt

1 Spotvogel - Hippolais icterina baltsend / zingend Alleen gehoord, niet zelf gedetermineerd. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48526132

Breukeleveen - Polder Achteraf

1 Snor - Locustella luscinioides baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524054

Kortenhoef - Kwakel

2 Ooievaar - Ciconia ciconia vastgesteld territorium Op nest, ongeveer hier. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525051

Kortenhoef - Lambertszkade

1 Atalanta - Vanessa atalanta ter plaatse Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525947
1 Bont zandoogje - Pararge aegeria ter plaatse Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525951
2 Goudvink - Pyrrhula pyrrhula ter plaatse Echt goed gezien (vooral het vrouwtje, zij bleef vrij lang op het hek zitten en vloog steeds een stukje dichter naar de kijkhut). Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525879
2 Grote Karekiet - Acrocephalus arundinaceus baltsend / zingend Één hier, die prachtig te zien was (nadat er even werd getapet)! En één vanuit de uitkijktoren. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525682
1 Rietgors - Emberiza schoeniclus ter plaatse Zat een tijdje op het hekje. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525894
2 Tuinfluiter - Sylvia borin baltsend / zingend Beide erg mooi gezien. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525906
2 Variabele Waterjuffer - Coenagrion pulchellum ter plaatse Nieuwe soort! (Ik begin het een beetje te leren). Lichte schouderstreep nauwelijks aanwezig. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48526075

Kortenhoefse Plassen - Oppad

1 Boomkruiper - Certhia brachydactyla baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525100
4 Kneu - Carduelis cannabina ter plaatse O.a. zingend mannetje en roepende juveniele vogels. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525136
1 Nachtegaal - Luscinia megarhynchos baltsend / zingend Één keer gehoord, daarna bleef ie stil. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525153
4 Staartmees - Aegithalos caudatus ter plaatse Waarschijnlijk broedpaar met jongen. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525110

Kromme Rade

2 Rode Amerikaanse Rivierkreeft - Procambarus clarkii ter plaatse Zeer waarschijnlijk deze soort, aangezien er al 15 waarnemingen van zijn bij de Kromme Rade. Één ex. TP in het heldere water, was ± 8 cm groot + wat vrij rode scharen/andere delen. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48649452

Loenen (Ut) - Polder Mijnden

4 Halsbandparkiet - Psittacula krameri overvliegend noord Hier zitten ze dus ook al :( . Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525337

Maarssen - De Veenderij

1 Ooievaar - Ciconia ciconia vastgesteld territorium Zelfde nest als gisteravond. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48526146

Nieuw-Loosdrecht - Polder Nieuw-Loosdrecht

2 Rietgors - Emberiza schoeniclus baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524101
1 Sprinkhaanzanger - Locustella naevia baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524093

Tienhoven (Ut) - Oostelijke Binnenpolder - Plasjes

3 Purperreiger - Ardea purpurea overvliegend Misschien zelfs wel 5, ook één recht over me heen. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524119
1 Ree - Capreolus capreolus ter plaatse Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524131
2 Rietzanger - Acrocephalus schoenobaenus baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524107
4 Zwarte Stern - Chlidonias niger ter plaatse Met nesten (dus waarschijnlijk 2 paar). Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524075

Tienhoven (Ut) - Tienhovens kanaal

1 Grote Karekiet - Acrocephalus arundinaceus baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524017

Tienhoven (Ut) - Tienhovense Plassen

1 Koekoek - Cuculus canorus baltsend / zingend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48523986
1 Purperreiger - Ardea purpurea ter plaatse Erg mooi gezien. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48523977

Wijdemeren (gemeente)

1 Koekoek - Cuculus canorus baltsend / zingend Ook zien vliegen en landen. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524681
1 Sperwer - Accipiter nisus overvliegend Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525272
1 Zeearend - Haliaeetus albicilla overvliegend zuidwest Nieuwe soort! Veel medewaarnemers: Rick Middelbos, Josse Hornsveld, Flor Rhebergen, Christiaan Hoogendoorn, Vivian Jacobs, Niels Mulder en Jojanneke Vervloet. Vloog vrij hoog (100 mtr?) richting ZWW. Ik kreeg hem gelukkig meteen in de scope. Werd eerst op jizz al als Zeearend gedetermineerd, later klopten ook de kenmerken. Vrij lichte kop/hals/borst, donkere staartveren met lichte centra, smalle lichte baan op ondervleugel, niet enorm lange vingers. Toen hij over ons heen was gevlogen, leek hij snel te gaan dalen (volgens medewaarnemers, zelf niet gezien, hij was wel 'ineens weg', maar misschien zag ik hem gewoon niet meer terwijl hij er wel vloog). Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48524581

2010-06-13


Loenen (Ut) - Polder Mijnden

1 Gele Kwikstaart - Motacilla flava overvliegend Alleen gehoord. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48525326
3 Haas - Lepus europaeus ter plaatse 2,5 dagen lang constant te zien. Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48526430
1 Huismoeder - Noctua pronuba ter plaatse Tijdens JNM kamp. link: http://waarneming.nl/waarneming/view/48523871
Groeten, Lonnie Bregman

Jarinka

Tot over ongeveer drie weken, ik vertrek zometeen naar het zonnige, niet-vogelrijke Italië. Hele fijne vakantie allemaal!
Groeten, Jarinka Heijink

Rickschonewille

Citaat van: Jarinka op juli 05, 2010, 09:36:29 AM
Tot over ongeveer drie weken, ik vertrek zometeen naar het zonnige, niet-vogelrijke Italië. Hele fijne vakantie allemaal!

Veel plezier! En niet vogelrijk is natuurlijk onzin :P Er zitten echt wel veel erg leuke soorten daar.

Timo Roeke

Portugal - Azoia, Cascais, Lissabon (Sintra gebied)

Na een korte en plezierige vlucht (met te weinig beenruimte) 's nachts geland in Lissabon. Weinig te zien natuurlijk omdat het pikdonker was dus de vogels moesten maar een nachtje wachten. Door een verschrikkelijk klein en metaalachtig bed vroeg uit de veren en op de veranda van het huisje ontbeten met de verrekijker naast de pot jam. Het leuke aan het buitenland is dat je nooit weet wat je kunt verwachten op de meest simpele plekken. Zo zag ik op mijn veranda al snel veel geels vliegen. Aangezien de geelgors er niet voorkomt kwam ik al snel tot de conclusie dat het Europese kanaries waren. Het stikte er van! Vijf minuten later vlogen er legio putters in en ook de voor ons zo bekende groenling liet zich op die plek dagelijks zien. De suprise van de ochtend kwam in de vorm van een kleine zwartkop. Deze vogels had ik nog nooit gezien en ik kende het geluid niet. De vogels bleven echter een lange tijd in de begroeing springen en ik kon ze maar niet plaatsen. Toen er één besloot in de top van een struik te gaan zingen, wist ik het.. kleine zwartkoppen. Prachtig. Later op de middag naar Coba da Rocca (meest westelijke puntje van West-Europa) en daar kuifaalschovers, slechtvalk & stormvogel spec. gezien. De slechtvalk die daar vloog was nogal aggressief naar kleine mantelmeeuwen en die wisten niet hoe snel ze weg moesten komen.

Tijdens elk ontbijt heb ik kunnen genieten van de kanaries wat een keer wat anders is dan ontbijten tussen de vinken en roodborstjes. In Lissabon zelf langs de Taag het volgende gezien:
kleine mantelmeeuw, geelpootmeeuw, drieteenmeeuw en diverse kleine zilverreigers. In het centrum van Lissabon vale gierzwaluw, roodstuitzwaluw en alpengierzwaluw gezien.

Na een dag winkelen besloot ik dat het tijd was voor mijn hobby... vogelen. Met verrekijker en sandalen gewoon beginnen te lopen zonder te weten wat je tegen gaat komen. Tijdens deze wandeling mijn eerste zwarte spreeuwen gezien. Na een eind lopen hoorde ik een nogal vreemd maar consistent toontje. Dit bleek achteraf een graszanger te zijn, ook een nieuw soort voor me. Even later zat er een Provençaalse grasmus in het topje van de boom te zingen. Een half uur verder (zonder een vogel tegen te komen) zag ik plots iets wegschieten. Na een paar goede sluipacties zag ik eindelijk een blonde tapuit zitten.

Verder die vakantie nog meer slechtvalken gezien, veel vlinders en een oehoe & ransuil gehoord.

GijsB

#16
Hongarije
De heenreis (geen vogels, maar wel leuk verhaal, in de auto al geschreven)
Vandaag ben ik weer een bijzondere ervaring rijker. We zaten onder een boom bij een wegrestaurant in Oostenrijk toen er in eens een hele stoet zwarte auto's voor de deur stopte. Eerst stapte er een bende bodyguards uit de 4 zwarte busjes, zeker een stuk of 25. Daarna werd uit de eerste normale auto een wit poedeltje met een blauw jasje getild (hoe cliché eigenlijk ;D ), gevolgd door een jong Aziatisch stel, in man in korte broek, vrouw in zomers jurkje met open rug.
De bodyguards controleerden ondertussen even de vuilnisbakken, of er iets verdachts in zat.
Uit de andere auto stapte een veel ouder echtpaar, eveneens van Aziatische afkomst. Op het moment dat zij uit de auto stapten bogen alle bodyguards. Na wat detectivewerk ben ik er achter gekomen dat de hotemetoten en hun Fifi uit Thailand kwamen, dit door mijn kennis van het Thaise schrift en het feit dat ik het teken dat de bodyguards op hun stropdas hadden staan herkende van de Bath munten die ik ken van de vakantie in Thailand.
Eerst dachten we dat het misschien de ambassadeur ofzo was, maar het leek ons niet logische dat alle beveiliging daarvoor ging buigen.
Voor 4 personen en hun Fifi waren er minimaal 25 bodyguards, 4 busjes en 3 luxe wagens. Dit moest wel wat belangrijkers zijn dan een simpele ambassadeur.
Eerst hebben we aan de bodyguards gevraagd wat er aan de hand was, maar die zeiden allemaal (nou ja, de 3 die we gesproken hadden) dat het niets belangrijks was en een privé aangelegenheid was (ja vast, met zo veel bodyguards kan ik er weinig privees van maken:S).
Toen kwam er een man naar ons toe die vertelde dat Prince een concert gaf in Oostenrijk die dag, en dat de koning van Thailand daarbij zou zijn.
Een onverwachte ontmoeting met de koninklijke familie van Thailand en hun Fifi.
Leuk detail, een aantal bodyguards hadden erg veel interesse voor de teddyberen die ze in het winkeltje in het restaurant verkochten.

Klein Hortobágy
Na wat informatie inwinnen bij Rob (de beheerder van Farm Lator) hebben we te horen gekregen dat je, als je vogels wil zien, om 5 uur in Klein Hortobágy moet zijn. Zeer onverwacht heb ik zonder moeite mijn ouders kunnen overhalen om dat te gaan doen, en de volgende morgen stonden de wekkers om half 4.
Bij de auto aangekomen kwamen we nog een andere vogelaar tegen, een belg (genaamd Benny, maar dat wist ik pas een paar dagen later:P), die toevallig ook naar klein Hortobágy ging. Hij vertelde ons nog even een broedplek van een Sakervalk op de route en vertrok.
Wij hebben even stil gestaan bij de plek van de Sakervalk, maar konden hem niet vinden. Omdat het om een broedplek ging, en we er dus vanuit gingen dat ie ook midden op de dag wel te zien was daar, zijn we maar verder gegaan.
Onderweg zat er nog wat zomertortels op de hoogspanningsdraden, en overal natuurlijk de nodige ooievaarsnesten. Verder zagen we nog een bruine kiek (algemeenste roofvogel daar), grauwe klauwier en de nodige grauwe gorzen.
Toen we eenmaal aankwamen op bestemming zagen we dat de Belg er ook net was. Samen liepen we naar de kijkhut, maar door de erge regenval van een maand daarvoor was het nog te nat om er naartoe te gaan (mn eigenwijze moeder heeft het nog geprobeerd maar zakte tot haar knie in de modder). Maar ook vanaf de plek waar we stonden was het goed vertoeven. Tientallen witwangsterns vlogen over de plas. Na wat gezoek kwamen we uiteindelijk ook nog een paartje witvleugelstern en een zwarte stern tegen. In eens zie ik vrij ver een beetje slank kraaiachtig silhouet met een vrij dunne snavel zitten. Mijn eerste scharrelaar! Niet lang daarna roept Benny in eens: "KWAK!" dus ik kijk op en zie 4 laag overvliegende kwakken, weer een nieuwe soort, gaat al lekker. Toen kreeg Benny ineens een dwergaalscholver in het zicht. Rob had eerder al vertelt dat we daarvoor naar de visvijvers van grote Hortobágy moesten, dus die hadden we totaal niet verwacht hier. Ook vloog er nog een grauwe kiek, de gebruikelijke bruine kieken en een buizerd over. Toen liepen we weer wat verder, naar een veld met van die ronde hooibalen. Op 1 van de hooibalen zat een valk. Een mogelijke Sakervalk wel te verstaan. We liepen iets dichterbij en door mn scope kon ik duidelijk de broek zien, ik kon er dus een zekere van maken.
Toen zagen we in eens een grote roofvogel rondcircelen. Eerste gedachte was keizerarend. Benny pakte zijn camera er snel bij voor leuke bewijsplaatjes (nikon D300 met F/2.8 600mm lens) om aan Rob te laten zien.
Hierna werd het toch echt te warm (begon al weer ruim 30 graden te worden) dus samen met mijn ouders gingen we kijken of er rond de tisza nog wat te beleven was. Op wat vinken en kikkers na niet veel, totdat we een ringslang voorbij zagen zwemmen, dat was dan toch wel weer ff leuk. Daarna zijn we weer terug gegaan naar de camping.
Hier lieten we de foto aan Rob zien, die ons vertelde dat het ipv een keizerarend een, voor Hongarije, zeldzamere Arendbuizerd was (stom dat we het niet gezien hadden:S).

Verhaal over grote Hortobágy komt een andere keer
Gijs

Lonnie Bregman

Leuk verhaal, en ook leuke soorten Gijs! Ik verheug me al op je verslag over grote Hortobágy! ;)
Groeten, Lonnie Bregman

stefanhageman

Lars, hoe voeg je links naar je foto's toe? Dan kan ik mijn verslag even afmaken.
Alvast bedankt.
Stefan Hageman


Stijn E.

Citaat van: stefanhageman op juli 31, 2010, 13:13:48 PM
Lars, hoe voeg je links naar je foto's toe? Dan kan ik mijn verslag even afmaken.
Alvast bedankt.

Ik heet wel geen Lars, maar kan het je wel uitleggen  ;)   :rolleyes:

Door om de soortnaam de URL BBCode te gebruiken kun je linken naar je foto's.

Dus (<soortnaam>): [url=<link>]<soortnaam>[/url]

En als voorbeeld (uit Lars zijn stuk) (Magnificient Frigatbirds): [url=http://observado.org/foto/view/1001649]Magnificient Frigatbirds[/url]

Wel een heel werk dus, maar dan heb je wel wat  :duim:
Hartelijke groet, Stijn
      Blog

JaapHennevanger

#20
Gisteren na 12 dagen teruggekomen vanuit een vogelvakantie in Polen, samen met Tjeerd, Willem en Daniël. In totaal 161 soorten gezien met oa Witrugspecht, Drieteenspecht, Hazelhoen, Waterrietzanger, Poelsnip, Bastaardarend, Schreeuwarend, Scharrelaar en nog vele andere vette soorten! Verslag volgt als het goed is zo snel mogelijk!
Jaap Hennevanger



firecrest

Citaat van: Stijn Eikelboom op juli 31, 2010, 13:22:00 PM
Citaat van: stefanhageman op juli 31, 2010, 13:13:48 PM
Lars, hoe voeg je links naar je foto's toe? Dan kan ik mijn verslag even afmaken.
Alvast bedankt.

Ik heet wel geen Lars, maar kan het je wel uitleggen  ;)   ::)

Door om de soortnaam de URL BBCode te gebruiken kun je linken naar je foto's.

Dus (<soortnaam>): [url=<link>]<soortnaam>[/url]

En als voorbeeld (uit Lars zijn stuk) (Magnificient Frigatbirds): [url=http://observado.org/foto/view/1001649]Magnificient Frigatbirds[/url]

Wel een heel werk dus, maar dan heb je wel wat  :duim:
Het kan veel makkelijker!
Selecteer de naam van de vogel en klik op Voeg hyperlink toe (onder VetCursiefOnderstreeptDoorhaling)
Typ daar de link naar de foto en klaar ;)

GijsB

Citaat van: JaapHennevanger op juli 31, 2010, 13:46:10 PM
Gisteren na 12 dagen teruggekomen vanuit een vogelvakantie in Polen, samen met Tjeerd, Willem en Daniël. In totaal 161 soorten gezien met oa Witrugspecht, Drieteenspecht, Hazelhoen, Waterrietzanger, Poelsnip, Bastaardarend, Schreeuwarend, Scharrelaar en nog vele andere vette soorten! Verslag volgt als het goed is zo snel mogelijk!

nice!
mij zijn de spechten niet gelukt...
Gijs

Timo Roeke

Citaat van: JaapHennevanger op juli 31, 2010, 13:46:10 PM
Gisteren na 12 dagen teruggekomen vanuit een vogelvakantie in Polen, samen met Tjeerd, Willem en Daniël. In totaal 161 soorten gezien met oa Witrugspecht, Drieteenspecht, Hazelhoen, Waterrietzanger, Poelsnip, Bastaardarend, Schreeuwarend, Scharrelaar en nog vele andere vette soorten! Verslag volgt als het goed is zo snel mogelijk!
Dat is indrukwekkend. Zijn er ook foto's gemaakt?

JaapHennevanger

Citaat van: Timo Roeke op juli 31, 2010, 14:58:04 PM
Citaat van: JaapHennevanger op juli 31, 2010, 13:46:10 PM
Gisteren na 12 dagen teruggekomen vanuit een vogelvakantie in Polen, samen met Tjeerd, Willem en Daniël. In totaal 161 soorten gezien met oa Witrugspecht, Drieteenspecht, Hazelhoen, Waterrietzanger, Poelsnip, Bastaardarend, Schreeuwarend, Scharrelaar en nog vele andere vette soorten! Verslag volgt als het goed is zo snel mogelijk!
Dat is indrukwekkend. Zijn er ook foto's gemaakt?

We hebben bij sommige soorten wel wat geluk gehad. Als de foto's een beetje goed zijn en de soort is erop te herkennen komen deze waarschijnlijk wel in het verslag!
Jaap Hennevanger



Stijn E.

Citaat van: firecrest op juli 31, 2010, 13:50:41 PM
Citaat van: Stijn Eikelboom op juli 31, 2010, 13:22:00 PM
Citaat van: stefanhageman op juli 31, 2010, 13:13:48 PM
Lars, hoe voeg je links naar je foto's toe? Dan kan ik mijn verslag even afmaken.
Alvast bedankt.

Ik heet wel geen Lars, maar kan het je wel uitleggen  ;)   ::)

Door om de soortnaam de URL BBCode te gebruiken kun je linken naar je foto's.

Dus (<soortnaam>): [url=<link>]<soortnaam>[/url]

En als voorbeeld (uit Lars zijn stuk) (Magnificient Frigatbirds): [url=http://observado.org/foto/view/1001649]Magnificient Frigatbirds[/url]

Wel een heel werk dus, maar dan heb je wel wat  :duim:
Het kan veel makkelijker!
Selecteer de naam van de vogel en klik op Voeg hyperlink toe (onder VetCursiefOnderstreeptDoorhaling)
Typ daar de link naar de foto en klaar ;)

Had ik het toch maar aan jou over moeten laten  ;D
Hartelijke groet, Stijn
      Blog

stefanhageman

#26
Bedankt voor de tips(Lars :duim:  & Stijn :duim: ). Hier is dan mijn verslag. Neem er gerust de tijd voor. :angel:


Zuid-Limburg

23 juli 2010

Om 13:00 thuis vertrokken met als doel om 15:00 in Schin op Geul aan te komen.Maar helaas dat liep geheel anders we kwamen pas rond 17:00(!!!) aan doorfiles(heel veel en heel harde regen met ongelukken tot gevolg) en een keerverkeerd te zijn gereden.(We zaten in Duitsland :P ) Door de regen maar nietbesloten over Lottum te gaan voor Euro Kanaries.... Bij de bungalow aangekomeneerst alles uitgepakt, bedden opgemaakt enz. 's Avonds een beetje de omgevingte voet verkent met onder andere een overvliegende Wespendief en een roependeRansuil in het bos. Verder nog een paar leuke plantensoorten zoals Beemdkroonen Italiaanse Aronskelk.


24 juli 2010
's Ochtends uitgeslapen tot 11:00 dus maar m'n ontbijt overgeslagen en maargelijk geluncht. 's Middags een wandeling van 10 à 15km gemaakt richting hetGeuldal, Kasteel Schaloen, Gerendal/bos. Bij de Geul onder andere Grote GeleKwikstaarten(je wordt er daar zo'n beetje mee dood gegooid), WitteKwikstaarten,IJsvogel, Grote Canadese Ganzen en andere algemene bosvogels zoalsMerels, Zanglijsters, (een Kramsvogel) Roodborstjes, Heggenmussen enverschillende soorten Mezen. Bij de Geul ook nog vele Weidebeekjuffers en leukeplanten zoals Ruigklokje en Reuzenbalsemien. Bij Kasteel Schaloen aangekomenleuke muurplanten zoals Gele Helmbloem en Muurvarens. Ook leuk waren de Groene Spechten, WitteKwikstaarten die op en onder de Koeien liepen en de vele Karpers in de gracht.Vervolgens besloten naar het bos van het Gerendal te lopen. Al voordat we dedaar waren zag ik een grote roofvogel die biddend met hangende poten aan hetfoerageren was dus ik schrok me kapot en pakte gelijk de kijker erbij maarhelaas het was "gewoon" een Buizerd. We hebben even staan kijken naar de manierhij foerageerde en in die tijd ving hij een Hazelworm.... ik wist niet datBuizerds ook reptielen aten maar dat bevestigde dat maar weer eens. In het bosweinig bijzonders op de algemene bosvogels na. Toen we aan de andere kant vande bosrand kwamen hoorden we jonge Buizerds roepen en ja hoor daar kwam moederof vader Buizerd aan met een prooi. Vanaf een bankje aan de bosrand had je eengeweldig uitzicht over het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Na een tijdje van hetuitzicht genoten te hebben maar door een pad over door akkers terug naar onzebungalow gelopen. Het leuke van het pad was dat het akkers van Staatsbosbeheeren/of Natuurmonumenten waren en er dus nog Klaprozen, Korenbloemen enBeemdkroon tussen stond. Tijdens de wandeling door de akkers nog goed opgeletvoor Europese Hamster of onder de boeren beter bekende naam de Korenwolf(klinkteigenlijk wel veel stoerder voor zo'n schattig beestje). Helaas geen Hamstermaar wel Boerenzwaluwen, Huiszwaluwen, Veldleeuweriken en een enkele Geelgors.Maar die dag had ik me vooral verheugd om rond de schemer naar de ENCI te gaanvoor de Oehoe maar helaas geen Oehoe gehoord of gezien.... Wel een Rode Eekhoornwat het wel een beetje goed maakte.


25 juli 2010
Na eerst te hebben uitgeslapen besloten een rondje met de auto te gaan rijdendoor Duitsland en België. Onderweg niet echt veel vogels of anderedieren/planten gezien omdat het toch regende ook niet uitgestapt maar wel mooierotspartijen gezien in België(wat dan ook wel het enige mooie van België,leesWallonië, was  want wat een kl*te wegenen slecht onderhouden woningen in tegenstelling tot Nederland). 's Middags naareen park in Brunssum geweest om oud brood te voeren aan de ganzen, zwanen eneenden(Indische Ganzen, Brandganzen, Parkganzen, Grote CanadeseGanzen,hybride Grote Canadees x Indische, Nijlganzen, Zwarte Zwanen, Parkeendenen Wilde Eenden ) maar helaas het begon te regenen. 's Avonds nog maar eenpoging gedaan om de Oehoe te zien en deze keer met succes en niet zo maar éénOehoe maar twee Oehoe's. Maar helaas het begon wéér te rekenen en dus zeiknatin de auto op weg naar de bungalow.


26 juli 2010
's Ochtends naar Aachen geweest om boodschappen te doen in Kaufland verdereigenlijk niet zo veel omdat het vrijwel de hele dag regende. 's Avonds op zoeknaar de Heijmansgroeve om te kijken of er fossielen lagen maar die nietgevonden en omdat het bij Epen lag gezocht naar de daar gemelde GrauweKlauwieren maar die schitterden door afwezigheid. Wel drie Maretakken(parasiterendeplanten) gezien. Maar op de terugweg kwam de klapper van de vakantie en danniet zomaar een zeldzame vogel of plant; maar een vrij zekere WILDE KAT!!!! Ikzag hem en zei tegen m'n vader stop eens met de auto want ik vindt die Kat vrijfors en een grote/dikke staart hebben in tegenstelling tot een Huiskat. Thuisgekomen gelijk op waarneming.nl ingevoerd en de volgende ochtend een heleopgewonden reactie op m'n waarneming.


27 juli 2010                     
Deze dag was een dagje Maastricht met als afwisseling winkelen...... en bezoek vanparken zoals het Stadspark en De Hoge Fronten. 's Middags begonnen we in DeHoge Fronten en meteen zagen we een broedpaar Torenvalken en dat was dan meteenhet laatste qua vogels.... Verder nog wel leuke en minder leuke(lees woekerendeJapanse Duizendknoop en woekerende Vlinderstruiken) planten. 's Avonds gingenwe naar het Stadspark maar dat was niet zo'n succes met de vele drugshandelarenen alcoholisten die er rond zwierven. Daar onder andere Muskuseenden,Brandgans, Parkganzen, Parkeenden, Mandarijneenden en Stadsduiven. Later zagenwe hoe een groepje jongeren(20-25jaar)/drugsgebruikers de Muskuseenden slaan met kettingen. Daarop besloten wede politie te bellen maar die zeiden dat het ze niks kon schelen en dat ze welbelangrijkere dingen aan hun hoofd hadden. Hadden ze hier maar net als inEngeland een dierenpolitie.....


28 juli 2010
Deze dag niet veel gedaan omdat het de hele dag regende en omdat ik niet erglekker was....
's Avonds toen het droog was maar een klein rondje in de omgeving gewandeld quavogels niet veel bijzonders op de elke dag roepende Ransuil na. Wel leukewantsen gezien die later Pyjamawantsen bleken te zijn; qua planten WildeMarjolein en Kleine kaardebol als leuke soorten.


29 juli 2010
De laatste maar niet de minste dag. 's Ochtends naar Valkenburg geweest omdatm'n moeder en zusje wilden gaan winkelen waarop m'n vader en ik besloten bij deGeul ,die dwars door het centrum stroomt, te gaan kijken of we Grote GeleKwikstaarten konden vinden en ja hoor gelijk toen we er waren zat er eentje opeen steen. Die dag hebben we er 8 midden in de stad gezien. Verder hoorden weEuropese Kanaries, Goudvinken, Vinken en Halsbandparkieten( :P ) dus wij er naaropzoek wat bleek zaten ze in een volière.... Het was aan de ene kant eenopluchting(Halsbanders) maar ook een grote teleurstelling Europese Kanaries.....Toen bij het kerkhof wezen kijken omdat daar een Euro Kanarie was gemeld opwaarneming.nl maar helaas die was niet meer aanwezig. 's Middags bij KasteelSchaloen de auto geparkeerd om m'n moeder en zusje bij de Heemtuin af te zettenen ik en m'n vader gingen op pad naar de Visvijver in Valkenburg omdat daarIJsvogels bleken te zitten. Onderweg in de Geul veel Grote Canadese Ganzen,Mandarijneenden, Wilde Eenden en natuurlijk de Grote Gele Kwikken. En in hetbos de altijd aanwezige algemene bosvogels en weer een Kramsvogel. Bij deVisvijver zaten nog jonge(pullen) Meerkoeten, Futen, Nijlganzen, IJsvogel(wateen snelle beesten zeg daar is geen foto van te maken), Kuifeenden,Waterhoentjes, Wilde Eenden, Parkeenden en een Grote Canadees. Op de terugwegeen Buizerd, IJsvogel en Grauwe Vliegenvangers. Daarna besloten de vakantie afte sluiten  door te gaan steengrillen.


Al met al was het een geslaagdevakantie maar niet alle doelsoorten gevonden:[
Muurhagedis :right:
Vroedmeesterpad :wrong:
Geelbuikvuurpad :wrong:
Grauwe Klauwier :wrong:
Europese Kanarie :right:  en  :wrong:
Bijeneter :wrong:
IJsvogel :right:
Grote Gele Kwik :right:
Orpheus Spotvogel :wrong:
Kortsnavel Boomkruiper :wrong:
Oehoe
:right:

Maar ook niet verwachte soorten zoals Wilde Kat, Wespendief en verschillende plantensoorten. :right: :right: :right: :right:

EDIT Vincent: niet ter zake doende typering van jongeren verwijderd.
Stefan Hageman


Lonnie Bregman

Die doelsoorten zijn wel heel erg klein Stefan! ;)
Groeten, Lonnie Bregman

stefanhageman

Citaat van: lonnie20 op juli 31, 2010, 18:55:20 PM
Die doelsoorten zijn wel heel erg klein Stefan! ;)


Gewijzigd
Stefan Hageman


Vincent Hart

Nu nog even dat stukje over 'Noord-Afrikaanse' etc. eruit graag, lijkt me niet echt relevant in dit verhaal, Stefan ...
Groet, Vincent


Als je goed om je heen kijkt
zie je dat alles gekleurd is                    K. Schippers