rouwmantels invasie!!!

Gestart door laatvlieger, augustus 05, 2006, 19:32:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arthur

Hoe is het met de invasie? Is hij al weer voorbij en blijft het een rouwmantelloos jaar voor mij. Of kunnen we nog wat verwachten als de zon weer gaat schijnen?

Groeten, Arthur
Groeten, Arthur

cvsw123

Of de invasie over is: wie zal het zeggen. We kunnen wel een vergelijking maken met 1995. Dat heb ik gedaan in:

http://vlinder.forumsplace.com/message400.html

Intussen nemen de aantallen af. Er zijn er nu zo'n 45 gemeld via waarneming.nl en 118 via Landkaartje van De Vlinderstichting. Maar gisteren met die kou en regen maar drie in totaal.
Je kunt de verspreiding over NL actueel volgen op:

http://www.vlinderstichting.nl/index.asp?Nieuwsid=503
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

Arthur

Prachtig, Chris. Ik geef de moed nog niet op.

Groeten, Arthur
Groeten, Arthur

perrush

#33
mooi grafiekje Chris.

Een paar vaststelling / vragen daarrond.

- je ziet dat ongeveer 14 dagen na het begin van zo'n golf deze uitdooft.  De eerste waarneming in NL was rond 4/8 dus ik verwacht waarnemingen tot minstens half augustus.  Vraag is waarom de waarnemingen dan verminderen.  Of de vlinders sterven dan (levensduur 3 weken ?) of ze zijn doorgetrokken.

- we hebben nu pokkeweer voor vlinders.  Maar het goede nieuws is dat we met een vrij stevige wind uit noordelijke richting blijven zitten de volgende week.

- tenslotte denk ik dat het evident is wat het doel is van zulke uitzwermingen. -> ontdekken van nieuwe levensgebieden.  Das gewoon een middel van de natuur om de soort te verspreiden.

- en dan kun je je afvragen waarom zo'n, mobiele, soort zich in vlaanderen / NL niet vestigd.  Is er dan in heel dit gebied nergens een plaatje voor de gasten ??  Als je dan weet dat wilg en berk de hoofdwaardplanten voor deze gasten zijn en dat zij nogal talrijk ten zuiden (frankrijk),oosten (duitsland) en noorden (scandinavie) van ons voorkomen,  dan vraag ik me af waarom hier niet ????

--

edit :  manman, ik ben echt nie goed wakker, wat een spellingVouten

cvsw123

#34
Wat betreft de achterliggende reden: je hebt gelijk dat dit een manier is om nieuw leefgebied te ontdekken en te koloniseren. Maar er is een oorzaak en aanleiding. De oorzaak is dat willen/moeten ontdekken van nieuw leefgebied, maar het gebeurt niet ieder jaar. Er is een aanleiding nodig. En die zou een hoge dichtheid of zo kunnen zijn.

Ik weet niet hoe die golfbeweging goed valt te verklaren. De meesten gaan overigens niet dood, maar trekken door of gaan overwinteren (hij overwintert als volwassen vlinder!).  Het lijkt erop of er dat jaar meerdere golven waren, maar of die allemaal uit hetzelfde gebied kwamen of dat er een grote groep heeft 'rondgezworven' en we het geluk hadden dat die een paar keer langskwamen...

Duidelijk is dat we hier geen geschikt leeftgebied hebben of dat ons klimaat niet deugd. Want ze hebben hier wel overwintert en voortgeplant, maar twee jaar later was alles weg en moesten we het doen met een paar zwervers per jaar. Tot dit jaar...
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

hiskodevries

#35
Chris, zijn de pieken te verklaren door windrichting, windsneldheid, temperatuur
of heb je die gegevens niet uit 1995 ?, of vallen de pieken samen met de weekends ook een bekend fenomeen bij waarnemingen.

stats dit jaar:
http://www.waarneming.nl/soort.php?id=659&...ar=2006&maand=8
nog niet echt meerdere pieken.

kaartje dit jaar
http://www.waarneming.nl/soort.php?id=659&...60810&tab=kaart
klik op een provincie voor meer details ( datum , lokatie)
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

cvsw123

We hebben dat destijds wel gedaan om de oorsprong te achterhalen (bleek centraal europa). Een echt weekend effect is niet te zien (tel maar na). 1 augustus was een dinsdag toen. De piek van 10 Sep 1995 is wel een weekend piek (ik zat zelf met de blagen in de speeltuin de hele tijd rond te kijken, kan me nog aan herinneren). De vorm per dag is nu sterk vergelijkbaar: snel oplopen, binnen twee dagen een maximum, en dan langzaam aflopen. Door het koele weer gaat dat laatste nog wat sneller helaas.
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

peltigera

NB Ik heb op vlinders.pagina.nl even een aparte Rouwmantel invasie blok aangemaakt (linker kolom) met daarin alle relevante links op het moment, zie

http://www.vlinders.pagina.nl

laatvlieger

CiteerDuidelijk is dat we hier geen geschikt leeftgebied hebben of dat ons klimaat niet deugd. Want ze hebben hier wel overwintert en voortgeplant, maar twee jaar later was alles weg en moesten we het doen met een paar zwervers per jaar. Tot dit jaar...

Het zou me niks verbazen als het hier te warm en te vochtig in de winter is. Dan krijg je snel schimmelvorming en daar kunnen veel overwinterende insecten waarschijnlijk slecht tegen.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

jessesven

Er wordt gespeculeerd over de reden* van deze invasies. Die is er niet! Vlinders denken niet, kennelijk is er een oorzaak van buitenaf. Van buitenaf wordt er weer geselecteerd of deze bewegingen effectief zijn. Analogie met de distelvlinder: deze gaat zonder reden van binnenuit de vlinders zelf vliegen. Als de vlinders op een plekje komen waar het klimaat warm genoeg is kunnen ze de winter overleven (hebben geen dia-pauze) etc.

* Reden is een intentie

laatvlieger

Je hebt natuurlijk gelijk maar er veranderd niet zo heel erg veel aan de discussie of je het nou over reden of oorzaak hebt. Maar ik ben het zeker met je eens dat er beter over oorzaak gesproken kan worden.
Het probleem is echter dat er waarschijnlijk ook over de oorzaken weinig bekend is.

Wat veroorzaakt het plotselinge trekgedrag in deze vlinders en hoe komt het dat ze hier terecht komen? Vooral voor deze rouwmantels is het natuurlijk frappant dat dit trekgedrag jaren niet of nauwelijks schijnt voor te komen en dan plotseling is er weer sprake van een invasie.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

cvsw123

#41
Staat er net een verhaal in Science met de mooie titel: How and Why do Insects Migrate? Je vindt het op http://www.waarneming.nl/download/Holland_et_al_2006.pdf  
Chris van Swaay
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)
Butterfly Conservation Europe (www.bc-europe.eu)

jessesven

CiteerStaat er net een verhaal in Science met de mooie titel: How and Why do Insects Migrate? Je vindt het op http://www.waarneming.nl/download/Holland_et_al_2006.pdf
Leuk artikel maar (zeker voor science) erg onwetenschappelijk! Vlinders vliegen niet, evenmin als vogels doen, met een bedoeling. Ergens in de evolutie is er een mutatie ontstaan waardoor dit gedrag op gang is gekomen. Omdat de omgeving bepaalde dat deze mutatie succesvol was konden de insecten met deze mutatie zich beter voortplanten als anderen die deze mutatie niet hadden en zich vestigen op andere plaatsen. Behalve begrippen als reden en oorzaak worden hier "doordat" en "omdat" door elkaar gehaald. Voorbeeld: Het is niet OMDAT de snoek zwakke witvis opeet blijft de visstand gezond maar DOORDAT.  

acherontia

Dit is een beetje op alle slakken zout leggen, ik vind dat het artikel wel degelijk over strategieen spreekt en dat men een hypothese neerlegt die wellicht aangeeft waarom dit gedrag geevolueerd is.... Heb persoonlijk meer moeite met zoutminnende planten e.d., ik ken in ieder geval geen minnende planten!

Jeroen

Tim Faasen

Ach, sommige mensen zijn wat slordig in het gebruik van begrippen als 'cause' en 'reason', andere in het gebruik van begrippen als 'als' en 'dan'...

Maakt dat meteen dat hun verhaal als geheel onwetenschappelijk is?
Wat mij betreft niet...

Dit artikel refereert op zich niet of nauwelijks naar enige vorm van 'bewust' gedrag onder de insecten wat betreft migratie, maar benadert het juist consequent als fenomeen met direct individueel voordeel wat betreft overlevingskans en reproductief succes, hetgeen vanuit evolutionair perspectief ook de enige juiste insteek is.

grtz,
Tim
entomo-ecoloog (als dat bestaat)

Esther

Voor zover mijn Deens reikt (heel slecht dus), ook in Denemarken hebben ze het over een invasie.
http://www.dmi.dk/dmi/soergekaabe-sommerfu...ider_paa_vinden

Esther

JaapHennevanger

In de Vakantie in Zweden hebben we er ook een stuk of 10 gezien ik weet niet of ze hier zitten en voortplanten
Jaap Hennevanger