zweefvliegen - variëteiten

Gestart door andre.schulten, juni 05, 2010, 20:07:14 PM

Vorige topic - Volgende topic

andre.schulten

Het is me opgevallen dat de variëteiten van Merodon equestris en Volucella bombylans niet in de waarneminglijsten staan.
Zijn die niet relevant om te benoemen (omdat ze bijv. overal evenveel voorkomen)?

thijsdegraaf

Het blijft het zelfde soort. Ik vraag me af of het veel zin heeft. Er vliegen bij mij op het ogenblik ook Merodons in allerlei kleurtjes.

Groet, Thijs

andre.schulten

Ik haal 'm toch nog maar naar voren, want ik vraag me dus ook af of het zin heeft.
In mijn zweefvliegentabel zie ik dat er verschil is in voorkomen/zeldzaamheid van de variëteiten.
Dus weet iemand (admin?) waarom ze niet in te voeren zijn?


han.endt

http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=105913.0.html Ongeveer halverwege: "Salmo trutta morpha fario is een ongeldige naam omdat..........."

Menno Reemer

De kleurvormen van Merodon equestris en Volucella bombylans zijn genetisch bepaald, volgens een relatief eenvoudig genetisch mechanisme (ongeveer zoals oogkleur bij mensen overerft, maar dan anders). Hierover zijn met name voor M. equestris uitgebreide onderzoeken gepubliceerd (zie referenties in De Nederlandse zweefvliegen). Net als bij de oogkleur van mensen is het bij deze zweefvliegen zo dat bepaalde kleurvormen in bepaalde populaties meer voorkomen dan in andere. Zo is het mijn ervaring dat je var. nobilis van M. equestris ten zuiden van Nederland vaker tegenkomt dan hier. Ook komen er elders in Europa kleurvormen van V. bombylans voor die nog nooit in Nederland gevonden zijn. Dit hangt gedeeltelijk samen met mimicry: in het buitenland, waar andere hommelsoorten met andere kleurpatronen voorkomen, komen andere kleurvormen van V. bombylans voor.
Binnen Nederland lijkt het voorkomen van de kleurvormen niet zo veel per regio te verschillen. Maar tussen populaties zullen misschien wel kleine verschillen zijn, daar heeft voor zover ik weet nog nooit iemand echt goed naar gekeken. Ook is het mogelijk dat er in de loop der jaren verschuivingen ontstaan in de frequentie waarmee bepaalde kleurvormen voorkomen. Daarom zou het best interessant kunnen zijn om de kleurvormen op een of andere manier apart te registreren. Overigens zijn hier in het zweefvliegenbestand van EIS-Nederland al veel gegevens van beschikbaar. Maar het kan dus leuk zijn om hier via Waarneming.nl meer data aan toe te voegen.
Wat betreft de naamgeving: inderdaad hebben de kleurvormen geen officiele taxonomische status (dat hebben de verschillende oogkleuren bij mensen ook niet). Omdat binnen 1 populatie meerdere vormen kunnen voorkomen (1 vrouwtje heeft vaak zelfs verschillende kleurvormen in haar nageslacht!) kun je niet van ondersoorten spreken. Dat neemt niet weg dat het handig is om de kleurvormen met een naampje te benoemen. Als je hier 'variatie' o.i.d. voorzet dat begrijpt iedereen wat je bedoelt.

andre.schulten

Han en Menno, dank voor jullie reactie.
Bij de Volucella's die ik ingevoerd heb, had ik in de toelichting de variëteit benoemd.
En als ik Menno goed begrijp is er iets voor te zeggen om de ''var's'' aan de lijst toe te voegen.
Van mij mag het.. 8)

Reinaerde

Misschien ook even kijken bij: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=110840.0.html          Leuk voorbeeld en weer een suggestie....
Groeten,

Reinoud

Meester Quaedflieg zegt: Meldt uw buitenlandse waarnemingen op Observation.org!

Milieuvriendelijk vliegen: https://www.nev.nl/diptera/

Roofvliegengids: http://www.jeugdbondsuitgeverij.nl/product/veldgids-roofvliegen-van-nederland-en-belgie/

Henk Soepenberg

Vriendelijke groeten,
Henk