Groene kever uit Frankrijk

Gestart door Violet (en Remco), mei 30, 2010, 23:25:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

Violet (en Remco)

Deze opvallende kever zagen we op 19 mei in de Dordogne.
Je zou verwachten deze toch wel snel te kunnen determineren, maar we kijken er vast overheen.

Wie kan ons helpen aan de soortnaam ?
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

thijsdegraaf

Dit zou hem kunnen zijn. Maar ik weet niets van er op lijkende familieleden.
Zie http://www.gardensafari.net/nl_picpages/malachius_bipustulatus.htm

Groeten, Thijs

Violet (en Remco)

Hoi Thijs,
Dank je wel, lijkt behoorlijk te kloppen  :duim:
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl


Violet (en Remco)

Citaat van: Mark Lammers op mei 31, 2010, 00:25:14 AM
Misschien toch wat dubbelgangers? http://www.kerbtier.de/cgi-bin/deFSearch.cgi?Fam=Malachiidae

Bedankt voor je reactie Mark!
Toch komen we ook hier op de Malachius bipustulatus uit, mede doordat de oranje vlekken op de juiste plaatsen lijken te zitten. Of zijn er details die we over het hoofd zien ofzo?
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

Arp

#5
Citaat van: violet en remco op juni 03, 2010, 21:55:10 PMToch komen we ook hier op de Malachius bipustulatus uit, mede doordat de oranje vlekken op de juiste plaatsen lijken te zitten. Of zijn er details die we over het hoofd zien ofzo?
Geen "details", maar wel makkelijk over het hoofd te zien:

Bijna geen enkele Fotoverzameling van diersoorten op internet is "compleet" - er missen vrijwel altijd wel een paar (zeldzame) soorten. Kerbtier vormt geen uitzondering, maar geeft wel netjes aan hoe compleet - in dit geval (Malachiidae) worden 21 van de 34 Duitse c.q. 50 Centraal-Europese soorten getoond. Wellicht belangrijker nog; Grote delen van Frankrijk zijn faunistisch niet als "Centraal-Europa" in te schalen; Dus moet je met nog meer en vooral andere soorten rekening houden. Fauna Europaea geeft 74 (onder)soorten Malachiidae voor FR. Dat is als indicatie op te vatten, vaak staan er een paar "te veel" in (die intussen met andere uit de lijst gesynoniemiseerd zijn) en/of een paar "te weinig" die pas recent gevonden of als eigen soort (h)erkend zijn.

Maar met die indicatie vind je in elk geval al een stuk of 12 Clanoptilus, 5 Malachius en misschien nog wat losse (Cordylepherus?) waar soorten tussen zitten die flink lijken. Zeker de helft daarvan zullen geen echte opties zijn, maar ik maak me sterk dat je van deze circa 20 soorten na een dag puzzelen nog een stuk of 3-6 over gaat houden die erg lastig uit elkaar te houden zijn en/of waarvan je niet 1-2-3 genoeg gegevens vindt om dit te kunnen beoordelen (plus dat je dus eventueel nog soorten over het hoofd ziet die niet genoemd zijn). De kans is dus groot dat je er hulp bij nodig gaat hebben om verantwoord uit die laatse paar te kunnen kiezen (zo dat al mogelijk zou zijn).

Toch is zelf puzzelen ook best aardig, al was het maar om een gefundeerde vraag te kunnen formuleren. Een aardige methode voor dit "puzzelen" is om in de galerij van insecte.org te kijken en bij een aantal gelijkende foto's de discussies op het forum erbij te zoeken. Vooral interessant zijn in dat verband dan vaak de beesten die als "sp." of "inconnu" te boek staan (want waarom hebben die geen naam gekregen?).

Let op de navigatie:

  • klik op de thumbnail voor een grote versie
  • klik op het referentienummer onder de thumbnail voor de fotoinformatiepagina
  • klik op de soortnaam onder de thumb voor een pagina met alle foto's (middelgroot) van die soort.
Een willekeurig voorbeeld: ref-32484 staat te boek als "Malachius sp.". Waarom? Klik op de ref-32484 informatiepagina op de knop "Rechercher sur le forum. Je krijgt dan een zoekresultaat te zien met topics op het forum waarin de term "ref-32484" voorkomt. Dat kan best een lijstje van 3-4 topics zijn, waarvan er maar één of twee (of geen enkele) iets met deze foto te maken hebben, hetgeen vooral bij oude foto's met laag ref-nummer voorkomt want in "ref-12345" zit ook "ref-1234". Anyway, in dit geval krijg je maar één topic, namelijk deze. Uit dat topic blijkt dat dit dier op "sp." staat omdat er nog een tweede gelijkende soort is (Malachius australis) die wat warmteminnender is. Er worden ook wat kenmerken genoemd, maar die vond men hier kennelijk niet duidelijk genoeg om een beslissing te nemen.

Als je zo door wat foto's/topics heen werkt krijg je vrij snel een redelijk beeld van de problematiek, en als je fanatiek bent en aantekeningen maakt kun je vaak een heel aardige samenvatting opstellen met kenmerken die vaak genoemd worden.

Hopeloos zal het in dit geval niet zijn, want er zijn immers ook best een aantal beesten in de galerij wel op naam gebracht, maar de "sp." en "inconnu" beesten geven ook duidelijk aan dat er adders onder het gras zitten. Het forum heeft voor bijna elke diergroep hoogwaardige experts en/of erg fanatieke/ervaren amateurs die van tijd tot tijd meedoen en die veel beter dan wij hier kunnnen inschatten met welke freaky-soorten je allemaal rekening moet houden. Het is dus voor Franse vakantiekiekjes zeker geen slecht plan om je daar ook eens aan te melden en je probleemgevallen maar gewoon in de groep te gooien, zeker wanneer er hier geen verlossend antwoord van onze eigen überexperts komt.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Violet (en Remco)

Hoi Arp,
Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie!
Wat blijven die kevers toch moeilijk  :rolleye:

We zijn redelijk fanatiek, maar de tijd om 'een dagje te puzzelen' ontbreekt ons momenteel... We zetten hem voorlopig even weg in ons 'uitzoekhoekje' en gaan op een rustiger moment eens aan de slag met al je handige linkjes en tips.
De galerij van insecte.org zullen we al wel vast gaan gebruiken, maar topics in het Frans vind ik nog lastig. Natuurlijk heb je een vertaalmachine, maar dat geeft niet altijd het juiste resultaat  :-\
Hoe dan ook zijn je tips en links een prachtige aanvulling op het geen we nu gebruiken. En aangezien we nog heeeeel veel kevertjes uit te zoeken hebben  ;D
Voorlopig blijven we zelf zoeken en gebruik maken van dit forum (met de fantastische hulp van jou en anderen). Komen we er niet voldoende uit, dan zetten we ze even weg tot ik een cursus Frans heb gevolgd  ;D  Want uiteindelijk willen we natuurlijk wel zoveel mogelijk leren en weten!
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

beetlestitch

malachiden zijn soms met onderling kleine verschillen aan de onder of bovenkant ook in de sprieten zitten nog al wat soort verschillen. het beste is toch een boekje van faune de france om wat goed de verschillen te leren. groeten toon.
Toon Keukelaar

Violet (en Remco)

Maar dan moet je zeker weer goed Frans kunnen lezen ? Want foto's alleen zullen het niet duidelijk maken?
Ik spreek best wel een beetje Frans (genoeg om ons tijdens de vakantie te redden), maar als je dan met Franstalige determinatiekenmerken te maken krijgt  ???  Of is het ook voor niet-Franstaligen te gebruiken? Dan zou het zeker interressant zijn!
Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl

beetlestitch

met een goed woorden boek kom je ook al een heel eind althans bij mij werkt dit wel mijn frans is ook voor de boodschappen en zo er staan geen foto.s in zulke werken maar detail tekeningen van de belangrijke kenmerken. die zijn dus in het nederlands. groeten toon.
Toon Keukelaar

Violet (en Remco)

Groetjes,
(Remco en) Violet

www.vlinderseemland.nl