Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: De Lentevuurspin  (gelezen 636 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

marcel123

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 11686
De Lentevuurspin
« Gepost op: maart 29, 2005, 12:17:10 pm »

De Lentevuurspin
Eresus sandaliatus (Martini & Goeze, 1778)
Citeren als: Helsdingen, P.J. van, 2005. De Lentevuurspin Eresus sandaliatus. Lentevuurspin bij EIS

De Lentevuurspin is een van de opvallendste spinnen van Nederland. Wie hem ziet herkent hem direct: een zwarte spin met stevige, korte poten en een knalrood achterlijf met zwarte stippen in een vierkant. De achterpoten zijn gedeeltelijk rood behaard en alle poten hebben witte ringbandjes. In ons land is de soort niet te verwarren met enig andere soort. Het dier is ongeveer één cm lang. Wie een dergelijk dier ziet heeft te maken met het mannetje van de Lentevuurspin (Eresus sandaliatus). Vroeger werd deze soort Zwarte Kaardespin genoemd. Het volgroeide wijfje is veel groter, tot ongeveer twee cm lang, en afgezien van wat verspreide gelige beharing helemaal zwart, maar ze wordt vrijwel nooit gezien omdat zij ingegraven in de grond leeft.Waarnemingen
Het zwervende mannetje op zoek naar een wijfje kan in april worden waargenomen. Dat is de periode kort na de laatste vervelling waarbij het dier geslachtsrijp werd. Daarvoor en daarna leven de dieren, uitzonderingen daar gelaten, weer onder de grond. Met goed zoeken kan men dan wel de woonbuizen vinden, maar dat is zeker niet gemakkelijk. Waarnemingen komen steeds van de zuidelijke helft van de Veluwe, terwijl er ook een vindplaats bestaat in Noord-Limburg (Bergsche heide). We willen nu graag weten:

- of de soort ook in andere delen van ons land voorkomt
- de precieze vindplaatsen, dus de begrenzingen van de gebieden waar de soort leeft
- hoe groot de populaties zijn in de verschillende gebieden

De vrouwtjes zijn moeilijk te tellen door hun verborgen levenswijze, de mannetjes lenen zich daar uitstekend toe.

Alleen op de Veluwe?
In Nederland komen meer gebieden met zandige bodem voor, met heidevelden en zandpaden. Waarom wordt deze spin daar nooit waargenomen? Komt hij ook op de noordelijke Veluwe voor, en misschien in Noord-Brabant of Drenthe? Dat willen we graag weten. De Lentevuurspin is in vele omringende landen bedreigd. Als we weten waar hij precies in ons land voorkomt kunnen we die gebieden goed beschermen.


Meer info over deze spin: Ed Nieuwenhuys
« Laatst bewerkt op: maart 29, 2005, 12:18:58 pm door optilete »
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.051 seconden met 19 queries.