Macro fotografie met een telefoon/iPhone/PDA?

Gestart door Joop511, april 24, 2010, 15:58:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Joop511

Hi!

Ik heb eindelijk eens besloten om te registreren omdat ik een klein vraagje heb. Ik wil een nieuwe telefoon kopen en aangezien ik het ook altijd leuk vind om te fotografen vroeg ik me af welke de beste telefooncamera's zijn? Het is niet als vervanging bedoeld voor mn huidige camera maar meer als ik die niet mee heb.
Heb al een beetje gegoogeld en kwam deze tegen: http://www.telecomnieuws.com/sony-ericsson-unboxed-zelf-de-xperia-x10/

die zag ik ook al op TV, heeft iemand er ervaring mee? zoja, hoe is de camera?

Mimino

Kun je daar ook telelenzen bij krijgen ( 600mm / f4 bijvoorbeeld ) ?  ;)

Peter
Met vriendelijke groet,
Peter Valk a.k.a. Mimino
Moskou, Rusland

http://www.flickr.com/photos/miminostudio/
http://www.facebook.com/peter.valk#!/profile.php

wijnands

Ik zou zeggen, neem een simpele telefoon en steek 't prijsverschil in een fatsoenlijke compact camera.
Groeten,
Jeroen Wijnands

wim h

hoi, ik heb een sony ericson satio met 12 megapixel camera, maakt erg mooie foto's en doen niet onder voor gewone camera's,ik ben verder geen expert maar deze heb je gewoon altijd bij je er zitten al meer dan 1000 foto's op zonder problemen.   groet wim.

snwja3

#4
Citaat van: wim h op mei 11, 2010, 14:19:09 PM
hoi, ik heb een sony ericson satio met 12 megapixel camera, maakt erg mooie foto's en doen niet onder voor gewone camera's,ik ben verder geen expert maar deze heb je gewoon altijd bij je er zitten al meer dan 1000 foto's op zonder problemen.   groet wim.
Hangt een beetje af wat je definitie van 'mooie foto's' is  ;) , maar voor jou voldoet deze ruimschoots.
En wil je het echt bij een telefoon houden, waarschijnlijk een van de betere opties.

Probleem met telefooncamera's is het kleine en vaak slechte lensje, weinig licht en nogal wat bijwerkingen.
Onder ideale (licht)omstandigheden kan je er best redelijke foto's mee maken, maar het resultaat zal altijd achterblijven bij een (goedkope, je hebt al mooie vanaf 100 euro) compactcamera. Onder slechte/mindere lichtomstandigheden word de kwaliteit al gauw slecht! Lage sluitertijden, bewogen foto's, je kan weinig zelf instellen en corrigeren, etc.
Heb zelf net deze (http://www.digicamshop.nl/product/91543/panasonic-lumix-dmc-tz10-black.html) gekocht, wel >300 euro (in die serie heb je ook veel goedkopere), maar je kan alles instellen, mooie lens, 12x optische zoom, ook mooie kwaliteit filmpjes (als je dat ook leuk vindt) en steek je zo weg in je binnenzak. Heb je m.i. uiteindelijk meer plezier van dan een telefoon met camera. Heb zelf de HTC Touch Pro2 (3MP maar), een camera die ik alleen in noodgevallen gebruik!
Wietze Janse

Jarinka

De Lumix-serie is erg aan te raden. Ik heb de Panasonic Lumix DMC-TZ6, dus een iets oudere. Ik fotografeer er nu zo'n 10 maanden behoorlijk intensief mee, en ben er erg tevreden mee. Je kunt veel zelf instellen, en als je hem zelf laat instellen doet hij dat ook behoorlijk goed.
Filmpjes doet hij ook goed, de resolutie is niet extreem hoog maar het geluid is van erg goede kwaliteit.
Groeten, Jarinka Heijink

Frans Langelaan

#6
Heeft iemand ervaring met het nemen van macro foto's met een Android of een iPhone?

Ik zit te dubben of ik zo'n ding zo moeten willen aanschaffen vanwege de mogelijkheden van WebObbs. Als blijkt dat het ook foto's produceert die van voldoende kwaliteit zijn om planten te determineren, dan wordt het nog interessanter (dan kan ik het fototoestel thuis laten).

Groet,
Frans.
Groet,
Frans.

Douwe van der Ploeg

http://waarneming.nl/user/photos/60856
Alle foto's hiertussen zijn genomen met een Samsung Galaxy SII en vaak een standaard handloepje. Het is even wat wennen, en je hebt een vaste hand nodig, maar voor de niet al te kleine dingen is het te doen.
Let wel, dit geeft geen mooie foto's, maar voor determinatie kenmerken is het vaak redelijk bruikbaar. Als het niet lukt op deze manier, is vaak stiekem toch al een binoc nodig.
Douwe van der Ploeg

Frans Langelaan

Douwe, bedankt voor je reaktie.

Wat bedoel je met een binoc? Ik dacht eerst aan een verrekijker (bi- oculair), maar zie niet zo gauw hoe dit te combineren zou zijn met een PDA...
Groet,
Frans.

Douwe van der Ploeg

Een stereomicroscoop, sorry ;)
En mijn punt was dat zodra je kenmerken zo klein zijn dat je een dusdanige zoomfactor nodig hebt, dat je toch in het veld niet goede foto's kan maken.
Ik moet trouwens wel zeggen dat zodra er enige afstand tussen zit (meer dan een meter), foto's van een telefoon toch erg snel lelijk en vaag worden.
Douwe van der Ploeg

ZLHaberham

Citaat van: Douwe van der Ploeg op januari 06, 2013, 20:07:32 PM
Als het niet lukt op deze manier, is vaak stiekem toch al een binoc nodig.

En mocht die er dan zijn, combineer 'm dan eens met een iPhone. Ik heb een paar jaar geleden studenten dat voor het eerst zien doen, en viel van mijn krukje van de kwaliteit van de foto's.

marcel123

#11
Heeft er iemand ervaring met opzetlenzen voor de telefoon voor met name macro fotografie. Ik heb voor 3 euro drie lenzen gekocht bij het kruidvat en de macro lens geeft niet onaardige foto's voor die prijs.
Zijn er ook goedkope lenzen die minder vertekenen aan de randen?
http://zoom.nl/artikel/reviews/22645-review-universele-3-in-1-lenskit.html

http://waarneming.nl/user/photos/1216?groep=12&sex=0&z=0&q=&from=2016-04-23&to=2016-04-23&maand=0&jaar=0&seasons=0&exo_not=0&exo_only=0&sure=0&stars=0&hidden=0&prov=0&validatie=B&sort=date&type_foto=0&tag=0
marcel123

Speenkruidroest - Uromyces ficariae gezien op 2016-04-23 Amersfoort - Park Schothorst[/size]Foto's:

marcel123

#13
Duurdere telefoons met duurdere lenzen lijken een beter en helderder resultaat te geven.  http://www.lightinthebox.com/nl/c/mobiele-telefoon-foto-accessoires_34243

marcel123

Citaat van: optilete op april 22, 2016, 11:41:34 AM
Heeft er iemand ervaring met opzetlenzen voor de telefoon voor met name macro fotografie. Ik heb voor 3 euro drie lenzen gekocht bij het kruidvat en de macro lens geeft niet
Citaat van: optilete op januari 15, 2017, 17:13:27 PM
Vandaag bij het kruidvat een setje van drie lenzen 1.75 euro

arjan.kop

Dat kun je wel schudden, ben ik bang. Sferische en chromatische abberatie worden pas weggewerkt als je met een stelsel van lenzen in een objectief gaat werken. Wat meestal kan, zeker als de telefoon een behoorlijke sensor heeft, is de foto croppen, zodat je de ergste onscherpte en kleurverschuivingen aan de randen kwijt bent.