Versluierde sterfte door ratten/muizengifkorrels.

Gestart door Familie Beersma, april 18, 2010, 08:45:16 AM

Vorige topic - Volgende topic

Familie Beersma

Houden jullie rekening met achterliggende oorzaken ? Vorige week een prachtig wijfje dood in de drinkbak van de pony's. Je denkt dan automatisch aan verdrinking, maar volwassen uilen verdrinken toch niet zomaar? Sectie: 220 gram, zou met een week 1e ei gelegd hebben, half verteerde muis in de maag, echter geen water in de longen en geen bloedstolsel in het hart, eigenlijk nergens gestold bloed te vinden. De longen zaten bij nader onderzoek vol bloedingen. De drinkbak stond tegen de muur onder de dakgoot. Dus het lijkt erop dat deze uil BLOEDVERDUNNERS heeft binnengekregen (via de muis) en ziek in de bak is gevallen. Bij gebruik van brodifacoum dat zit in KLERAT is één muis voldoende (voor Kerkuil 2!!) de andere bloedverdunners zijn MINDER giftig voor vogels. Nu is er daar in de buurt wéér een steenuil dood. Ik ben benieuwd. Als het sectiebeeld hetzelfde is hoop ik geld te vinden om maaginh. en lever te laten onderzoeken in Deventer GD, want dit soort sterfte blijft meestal onopgemerkt.   Peter Beersma
Peter en Wies Beersma †
schrijvers van het boek "Steenuilen"
(Wies is op 25 juli 2010 overleden)

Peter Boelee

hallo Peter,
de vraag is waarschijnlijk al vaker gesteld, maar is er een ratten en muizengif, dat niet schadelijk is voor vogels?
Coördinator beschermingsmaatregelen op Noord en Zuid-Beveland ten behoeve van steen-rans- en kerkuilen via VWG De Bevelanden.
Veldmedewerker Zeeuws Steenuilfonds

Jan van Rijsewijk

Hallo mensen. Er schijnt nu een effectief systeem te zijn om ratten en muizen op een ecologische manier te vangen. Het heet EKO1000 en werkt zonder gif. Zodra een rat of een muis van het voedsel boven in het apparaat eet, wordt er een schakelaar geactiveerd dat een draaimechaniek in werking zet waardoor het dier in een alcohol- vloeistof onderin het apparaat valt. Daar worden ze op een "diervriendelijke" wijze bedwelmd waarna ze zonder stress vrijwel direct sterven. De dieren worden door deze vloeistof in het onderste compartiment op natuurlijke wijze geconserveerd. Daardoor is er nooit sprake van stank, ook als de bak maar eens in de zoveel tijd wordt geleegd. Door de uitgekiende techniek en de samenstelling van de vloeistof is dit apparaat absoluut reukloos, hygiënisch, vorstbestendig en hierdoor overal inzetbaar.
Ikzelf heb er nog geen ervaring mee.
Jan van Rijsewijk
Coördinator Steenuilenwerkgroep Vogelwerkgroep Midden-Brabant
Redacteur Steenuil in de Lift

Familie Beersma

Antwoord op vraag of er ook een voor vogels onschadelijk muizen/rattengif bestaat. Eigenlijk niet, je blijft prutsen met meelballen gemengd met kalk e.d.  Ouderwets mechanisch vangen blijft goed maar is bewerkelijk en je krijgt ook makkelijk ruzie met de vrouw als het weer versloft. Het apparaat dat Jan van Rijswijk aanhaalt lijkt goed, maar is peperduur. Wel ideaal als je een 2e huis in Frankrijk hebt waar je maanden niet komt en je toch al niet op een paar centen hoeft te kijken. (en muis op alcohol met een scheut wijn lijkt me best een aansterkend drankje na de lange autorit)
Peter en Wies Beersma †
schrijvers van het boek "Steenuilen"
(Wies is op 25 juli 2010 overleden)