altijd alert zijn op zuidelijke soorten!

Gestart door Weia, juli 06, 2010, 09:55:33 AM

Vorige topic - Volgende topic

Weia

Gisteravond keurde ik nog wat foto's en werd er een paardenbijter gemeld, gewoon middenin Den Helder. Kan natuurlijk. Alleen was het geen paardenbijter maar zijn zuidelijke broertje. Nog wel een vrij jong mannetje (tja hoe oud zou ie zijn?) en dat is in Nederland nog bijna nooit gezien! Het zou natuurlijk kunnen dat ie daar dichtbij uit het water is gekomen, al kan het ook tientallen kilometers ver geweest zijn... http://waarneming.nl/waarneming/view/48849314


Ik heb wel wat schroom om dit aan de grote klok te hangen want ik heb een nog steeds groeiende hekel, voorzover dat mogelijk is, aan de mensen met netjes. Wel kijken, maar afblijven!! Deze soort kan je op een mega-afstand met de kijker op naam brengen.


Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

JohanvantBosch

In dat kader is deze waarneming in zuid-duitsland misschien ook interessant
http://observado.org/waarneming/view/48851988

Marcel_Wasscher

En ik kan jullie melden dat C├ędric Vanappelghem twee weken terug een vermoedelijke zwerver van de Bronslibel Oxygastra curtisii heeft gezien boven een beek in Noordwest-Frankrijk. Niet alleen opletten op individuen boven beken (en mogelijk ook grote meren) maar ook zittend en jagend op struiken in de omgeving daarvan. Laatste waarnemingen in 1976 en 1982, beide rond Eindhoven bij respectievelijk de Kleine Dommel en Dommel.

Marcel