Ik ben begonnen met geboren te worden in de Lijsterstraat. Als kleine hummel liep ik met mijn moeder en vader in de Leidse Hout, om eendjes te voeren. Ik herinner mij dat ik vol verbazing keek als een eend grondelde en je alleen zijn staart en stukjes poot zag. Ik wist niet wat die eend deed.
Later leerde ik de namen en het gedrag van vogels aan de hand van Zien is kennen, het radioprogramma Weer... of geen weer (voorloper van Vroege Vogels) en de vogelboom die mijn vader timmerde voor het raam, een boomstam met allemaal plankjes eraan, waarop pinda's, brood, en vooral muggenruggetjes gestrooid werden. Wij zaten dan met de kijker voor het raam, om alle mezen te bekijken. Dat was in Epe, in het weekendhuisje op de Jagerstee. Ook boomkruipers en boomklevers, mussen, spreeuwen en wat al niet. En de bekerzwammen rond het huis, cantharellen in het bos, en zelfs eenmaal een adder en een hazelworm, in het bos verderop.
Op school schreven we om de beurt over een vogel in het klassenboek. Mijn klasgenoot Thomas voerde actie tegen het rapen van het eerste kievitsei en hij schreef de koningin een brief daarover. Hij kreeg een groot paasei van chocolade en het antwoord dat het niet afgeschaft kon worden, maar later is het gebruik om het eerste kievitsei aan de koningin te schenken, toch afgeschaft. Wie weet, heeft Thomas' actie toch geholpen?
Kijken naar de natuur is altijd een hobby gebleven. Vooral planten, schelpen en vlinders, maar vogels bleven ook wel trekken. Nu ben ik een echte tuinvogelaar. Mijn specialismen zijn nu: mollusken, gallen, vlinders en planten.
Margreet.