Welke blaaskopvlieg?

Gestart door wilde, juli 22, 2006, 12:37:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Han, eerder gaf je voor de eerste foto de naam Myopa testacea.
Later zag ik in mijn tuin opnieuw blaaskopvliegen, die er veel op leken en ik dacht daarom dat het dezelfde waren. Nu zie ik elders op internet ook de naam Sicus ferrugineus. Op jouw site staan ze beide, maar ik kan daar nauwelijks verschillen ontdekken in de 2 soorten. Waar moet ik op letten en is de 2e foto mogelijk de Sicus ferrigineus? Als het wél de Myopa is, waarom dan?Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Eryngium

Bij Myopa is het deel van het gezicht onder de ogen flink langer dan bij Sicus. Zeker bij de bovenste foto is dat 'lange' gezicht goed te zien. Op de tweede foto kan ik het niet echt goed zien zo. Misschien dat Han het wel weet.

Een sleutel voor blaaskopvliegen is trouwens te vinden op de site van Mark van Veen:

http://home.hccnet.nl/mp.van.veen/conopidae/index.html

Groet,

Ernst-Jan
Groeten,
Ernst-Jan

wilde

#2
Dag Ernst-Jan, voor die tabel moet je de vlieg wel bij (in) de hand hebben. Ik zie nu bij nader beschouwen dat de ogen een andere stand hebben. Bij de vlieg van de 2e foto komen die bijna tot onderaan de kop. Ook de inplant van de antennen is op een andere plek. Het zal dus wel een andere soort zijn. Het was een afgevlogen exemplaar, maar de vorm verandert daar niet mee. Ik geef hier nog een andere foto van hetzelfde exemplaar:

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

han.endt

#3
Op de bovenste foto staan inderdaad Myopa's. Van deze foto kan ik de soort niet achterhalen. Zo zijn er te weinig details te zien van de vleugeltekening en -adering.
Op de overige foto's staan Sicus ferrugineus.
De wangen zijn een goed onderscheid. Verder heeft Sicus een nog sterker gekromd achterlijf, die helemaal terug naar de buik gaat. Ze doen mij aan garnalen denken.

wilde

Bedankt Han, de vlieg op de 2e en 3e foto is hetzelfde exemplaar, maar vanuit een andere hoek gefotografeerd. Dat is dus dan de Sicus ferrugineus.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me