Stikstof kwestie en natuur compensatie

Gestart door Freek Verkerk, oktober 09, 2019, 09:36:42 AM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Hi,
Beheerder, het kan zijn dat dit onderwerp hier op de verkeerde plaats staat. Mogelijk moet het naar Ethiek, of praat maar raak of zo, maar verplaats het dan maar aub.

Ik lees op NU.nl https://www.nu.nl/politiek/6002564/renovatie-binnenhof-loopt-mogelijk-jaar-vertraging-op.html dat er nieuwbouw projecten gestopt worden vanwege wat zij noemen: "De stikstofkwestie" Dat heeft met de klimaatverandering te maken en de invloed van de mens daarop etc. Dat is ook een heel interessante discussie, maar ik wil het nu hebben over de "natuurcompensatie". Elk nadeel heb zn eige voordeel, om Johan Cruyff maar weer eens te citeren. Weten jullie ook wat die natuurcompensatie ons heeft opgeleverd de afgelopen jaren? Komen er nu nieuw natuurgebieden bij, worden er bomen geplant waar eens maisvelden lagen of plaggen ze gewoon een stukje heide af en dat is het, of plaatsen een paar nestkastjes. Kortom schiet de natuur in Nederland er nog iets mee op? Krijgen we nu meer dassen, wolven en wilde zwijnen, meer km2 bos ? Of wordt er nieuwe natuur gemaakt in de Markerwaard? Wat dan eigenlijk het omvormen van Natuur is, want het water is natuurlijk ook natuur. En waarom is die natuurcompensatie zo moeilijk te realiseren?
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

egilio

Verdiep je eerst eens iets meer in 'de stikstofkwestie', en ook in klimaatverandering. Stikstof heeft weinig met klimaatverandering te maken.
Egil
Currently in Oxford
Zambian Carnivore Programme

WildCRU
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and waste nothing but time[/i]

peterv

Citaat van: Freek Verkerk op oktober 09, 2019, 09:36:42 AM
Weten jullie ook wat die natuurcompensatie ons heeft opgeleverd de afgelopen jaren? Komen er nu nieuw natuurgebieden bij, worden er bomen geplant waar eens maisvelden lagen of plaggen ze gewoon een stukje heide af en dat is het, of plaatsen een paar nestkastjes. Kortom schiet de natuur in Nederland er nog iets mee op? Krijgen we nu meer dassen, wolven en wilde zwijnen, meer km2 bos ? Of wordt er nieuwe natuur gemaakt in de Markerwaard? Wat dan eigenlijk het omvormen van Natuur is, want het water is natuurlijk ook natuur. En waarom is die natuurcompensatie zo moeilijk te realiseren?
Of het moeilijk is om natuurcompensatie te realiseren hangt af van het soort natuur dat verloren gaat. Voor een bos van een paar honderd jaar oud heb je ook weer een paar honderd jaar tijd nodig voordat de kwaliteit van een nieuw bos vergelijkbaar is. De compensatie gaat uit van "geen netto verlies van waarden". Dat is in de praktijk niet altijd mogelijk, zoals het voorbeeld van een oud bos. Daarom wordt in de praktijk vaak een factor overcompensatie gerealiseerd. Dus voor 1 hectare oud bos die verdwijnt moet er dan 2 of 3 hectare nieuw bos worden teruggeplant op landbouwgrond die daarvoor wordt aangekocht. Op deze manier komt er dus uiteindelijk meer bos bij. Het gaat bij de meeste projecten om kleine snippers, enkele ares, dus stel je er niet te veel van voor in de praktijk. Maar veel kleintjes maken samen wel weer wat uit. 
Peter Venema