Ik denk dat je inderdaad niet zomaar kunt stellen dat de afname bij ons wordt gecompenseerd door de toename in Griekenland. Daarvoor moet je de afname in heel West-Europa in beschouwing nemen.
Daar komt bij dat bekend is dat het jongenpercentage van kleine zwanen al jaren te laag ligt om de populatie op peil te houden. Het jongenpercentage in de Evrosdelta lag in het afgelopen winterseizoen op 7,5%, dat is ook weinig (Bron: International Annual Bewick’s Swan Age Count, 5-6 December 2015 [pdf, te groot voor bijlage hier]). Het is dus niet zo dat kleine zwanen die daar zitten een stuk succesvoller zijn dan West-Europa-overwinteraars (hoewel 1 peiljaar natuurlijk een kleine steekproef is, je hebt liever een reeks). De overwinteringsgebieden lijken niet sturend te zijn voor het reproductief succes en de oorzaken van de langjarige afname moeten we vooral op de toendra zoeken en deels misschien onderweg, zoals Trinus schrijft.
Ja, intrigerend he Ben! Je vraagt je af wat voor systeem deze beesten hebben om deze informatie over te dragen. Hoe krijg je ineens je soortgenoten mee naar Griekenland in plaats van China? Of andersom. Door op de ruiplaats als dominante vogel heel vaak met je kop te knikken of door net voor de kruising voorop te gaan vliegen? Géén idee. Wel fascinerend.