Veldmuizen op Texel.

Gestart door Zonnekoning, maart 13, 2010, 18:22:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

Zonnekoning

Groeten, Lodewijk Jan Coté,
IVN/KNNV Zwolle, VRS De Kooi,
Verzorgingshuis Zandhove.

Marina

Nou weet ik niet wat meer irritant is: de verkeerde foto of de spelFAutuh... in dat bericht?
lees hier hoe trollen hun territorium markeren - http://www.randoloup.com/nl/?p=1682

nielsyese

Met vriendelijke groet, Niels-Jan Dek

mlahaye

De komst van de veldmuis was al lang verwacht op Texel, maar de gevolgen zullen desastreus uitpakken voor de noordse woelmuis. Die zal voor 95-99% worden verdrongen, waarmee de soort één van de belangrijkste leefgebieden in Nederland kwijt raakt. Helaas onvermijdelijk.

De komst van 'onbekende' kleine zoogdieren op Waddeneilanden past in een trend van de afgelopen 15 jaar. Huisspitsmuizen op Texel, veldmuizen op Schiermonnikoog. De lijst is behoorlijk lang inmiddels. Daarmee gaan de Waddeneilanden meer en meer op het vasteland lijken. Mijninziens een verlies, omdat de afwezigheid van andere soorten de eilanden uniek maakte.

Hoe dan ook, het feit is er: de veldmuis zit op Texel en gaat daar nooit meer weg. De noordse woelmuis gaat het moeilijk krijgen en gezocht zal moeten worden naar alternatieve locaties om de soort te behouden.

Maurice
admin


Marina

Citaat van: mlahaye op maart 13, 2010, 21:09:02 PM
De komst van de veldmuis was al lang verwacht op Texel,

Waarom dat?
lees hier hoe trollen hun territorium markeren - http://www.randoloup.com/nl/?p=1682

mlahaye

Vanwege de vele transporten met materiaal van het vasteland naar Texel en de eerdere vondsten van de veldmuis op Vlieland (géén vestiging) en de wel succesvolle vestiging op Schiermonnikoog (waar de soort van oudsher ook niet voor kwam).

Maurice

HPM

Er is zo'n druk verkeer en transport van gioederen tussen Texel en het vaste land
dat het een wonder is dat hij niet al veel eerder is geconstateerd.

--
Groeten, Herman van der Meer
Herman van der Meer

Zonnekoning

Al met al is het zwaar ruk! >:(
Groeten, Lodewijk Jan Coté,
IVN/KNNV Zwolle, VRS De Kooi,
Verzorgingshuis Zandhove.

ecotex

Hoe het ook is het is goed balen dat de Veldmuis Texel heeft bereikt ook al meen ik eerder vermoedens gehad te hebben vanwege sporen en holen.
De Noordse woelmuis zal bij verkeerde aanpak verdwijnen of zeer terug gedrongen worden in relatief kleine gebiden waar, dan het beest uit zal sterven.
Ik ben van mening dat het dier betrokken zal moeten worden in een soortbeschermingsplan zodoende de soort wie weet voor heel NEDERLAND TE KUNNEN BEHOUDEN.
Overigens begrijp ik uit berichten dat het dier met grondtransport meegekomen is? ben erg benieuwd hoe men op dit idee gekomen is.
Onderzoek zal moeten laten zien waar en hoe het beest verspreid is over het eiland.
Mochten mijn vermoedens kloppen ben ik bang dat het dier al verspreid te vinden is! Maurice je heb mijn steun in jou idee om alternatieve locaties te onderwerpen aan een passende toekomst voor de Noordse woelmuis.

Vriendelijke groeten Kees Verschoor

Tim Asbreuk

Citeer Maurice je heb mijn steun in jou idee om alternatieve locaties te onderwerpen aan een passende toekomst voor de Noordse woelmuis.


Ik ben benieuwd waar je (en Maurice) op doelt?
Introductie op andere eilanden met minder transport bewegingen (Griend, Lauwersoog) of risico spreiding op de huidige "grote" waddeneilanden. Of nieuwe moeraszones op het vaste land? Eilanden opspuiten?
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk