Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Raven in het nieuws  (gelezen 671 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

leonwillems@home.nl

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
    • IVN Valkenburg aan de Geul
Raven in het nieuws
« Gepost op: mei 18, 2010, 16:36:51 pm »

Vandaag op nu.nl:
 
Als er een gevecht heeft plaatsgevonden tussen raven, wordt de zwaarst getroffen vogel daarna vaak ‘getroost’ door familieleden. Dat hebben wetenschappers uit Oostenrijk ontdekt.  Raven betuigen na een gevecht vaak steun aan een verwant slachtoffer door lichamelijk contact te zoeken, of de veren van de getroffene schoon te maken met hun snavel. Dat gedrag is volgens de onderzoekers van de Universiteit van Wenen puur bedoeld om de aangevallen vogel te troosten.
De steunbetuigingen leveren de troostende vogel namelijk weinig op. De spanning in een groep raven neemt er niet door af. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE. Ze kwamen tot hun bevindingen door 152 gevechten te observeren binnen een groep van dertien raven die waren opgevoed door mensen.
Tot nu toe werd door wetenschappers aangenomen dat alleen mensen elkaar troosten om de negatieve gevolgen van conflict- en gevechtsituaties te verminderen. Nu blijkt dit gedrag echter ook voor te komen bij dieren.
Volgens hoofdonderzoeker Orlaith Fraser zit er mogelijk wel iets van egoïsme in het troostgedrag van raven. Vogels die anderen steun bieden na een gevecht kunnen zelf namelijk ook vaker rekenen op troost als ze het slachtoffer worden van een agressieve soortgenoot.

De getrooste raven profiteren niet altijd van de steun. Zij lopen na een troostende actie van een familielid een grote kans om opnieuw te worden aangevallen door de vogel waarmee ze eerder ruzie hadden.
 
zie ook : http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0010605
Gelogd
~ Keep a green tree in your heart and perhaps a singing bird will come ~
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.048 seconden met 21 queries.