Hoofdmenu

Vreemde Zilvermeeuw

Gestart door Antonie Blom, juli 28, 2006, 08:58:46 AM

Vorige topic - Volgende topic

Antonie Blom

Gisteren zat ik weer naar meeuwen te kijken, zoals ik wel vaker doe. Op een bepaald moment zag ik een meeuw met een donker oog, mijn eerste gedachte was natuurlijk Pontische meeuw. Toen ik echter beter ging kijken, bleek het toch een Zilvermeeuw te zijn. Het werd nog gekker, want toen de vogel zich omdraaide, had zijn andere oog wel gewoon een lichte iris. Ik heb hier een aantal foto's van gemaakt, misschien vinden jullie het leuk om te zien.

Voor de mensen die deze vogel ook willen zien, gisteren heb ik hem in Hardinxveld-Giessendam enkele malen aan de Rivierdijk gezien tussen de Nieuweweg en industrieterrein Het Langeveer, de vogel zit tussen de lange stijger met de boten en scheepswerf de Graaf.
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

Antonie Blom

En nog een foto van het lichte oog.
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

laatvlieger

Beste Antonie,

ten eerste inderdaad een fantastisch fenomeen. Ik heb wel eens gehoord dat het ook bij zoogdieren voor kan komen maar dat het dan om een chimeer zou kunnen gaan! Ik weet niet of dat ook in de natuur bij meeuwen voor kan komen, maar ik denk haast wel. Twee verschillend gekleurde ogen, wil dus niet zeggen dat het een chimeer is maar verhoogt wel de kans erop! Bij zoogdieren zul je dat misschien eerder zien omdat er daar bij één soort soms verschillende oogkleuren mogelijk zijn. Bij vogels hebben alle individueen van dezelfde soort vaak dezelfde oogkleur. Als er echter sprake is van een hybride zou het kunnen dat er een chimeer optreed met twee verschillend gekleurde ogen. (de kans op hybride en de kans op chimeer en dan ook nog eens de kans op een chimeer met verschillende oogkleur lijkt me daarentegen weer zo ontzettend gering, dat ofwel deze waarneming super super zeldzaam is ofwel dat er een veel eenvoudiger verklaring voor gevonden kan worden)

Heb je toevallig ook een foto van de voorkant van deze meeuw? Waarbij beide ogen op hetzelfde individu zichtbaar zijn?

Dan nog iets anders, waarom zou het toch een zilvermeeuw moeten betreffen? De vogel heeft een vreemde kop met vrij lange snavel en niet bijzonder opvallende gonys, de pootkleur lijkt ook wat rozegeel. Ook zijn de witte hanpenvlekken niet bijzonder groot. Zou het niet toch een pontische kunnen zijn? (Overigens is het ook niet zo dat een adulte meeuw met donker oog automatisch een pontische betreft, maar zoals je al schreef inderdaad wel een eerste indicatie zou kunnen zijn)  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Antonie Blom

Allereerst bedankt voor de duidelijke uitleg. Helaas geen foto van voren met beide ogen, ik zal vandaag eens kijken of ik die kan maken als ik die meeuw weer kan vinden. Dan waarom het geen Pontische meeuw is. Ten eerste is deze zeer zeldzaam in het gebied (Alblasserwaard), er zijn er slechts twee aanvaard (alle twee door mij ontdekt). De snavel zegt in dit geval niet bar veel, er zaten gisteren nog twee andere Zilvermeeuwen bij deze meeuw en die hadden ongeveer dezelfde snavelvorm (lang, zonder duidelijke gonyshoek). Verder is deze vogel te fors gebouwd (naar mijn inzicht) om een Pontische meeuw te zijn en ook de vorm van de kop vind ik meer Zilvermeeuw dan Pontische. Daar komt bij dat ik de vogel in vlucht heb gezien en het vleugelpatroon meer in de richting van Zilvermeeuw leek te wijzen dan Pontische, vooral omdat de lichte tongen op de vleugeltop te ondiep zijn voor Pontische meeuw. Al bij al lijkt het mij daarom meer een Zilvermeeuw.  
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

Thijs Fijen

CiteerIk heb wel eens gehoord dat het ook bij zoogdieren voor kan komen maar dat het dan om een chimeer zou kunnen gaan


Wat is een chimeer??   :wub:

Thijs
Thijs Fijen

Antonie Blom

#5
Hier wordt het woord "chimeer" uitgelegd.

Dat scheelde slechts een fractie van een seconde met Wouter
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

laatvlieger

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

laatvlieger

Ik zat net even te denken, het zou misschien ook wel een pupil beschadiging kunnen zijn. Misschien heeft ie een tak o.i.d. in zijn oog gekregen.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

tekenaar

Er is wel individuele variatie in pupilkleur. Mischien dat er bij deze sprake is van een extreme ituatie of van een autosomale mutatie? Eerlijk gezegd denk ik dat we niet verder zullen komen als dit soort speculaties... Apart is het wel.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Thijs Fijen

Dus Chimeer is samengevat een hybride waarbij de dna niet versmolten is, maar dat beide dna wel in de vogel aanwezig is. En in dit geval is het linkeroog van Pontische meeuw, en rechter oog van Zilvermeeuw/ Geelpootmeeuw??

Klopt dit een beetje?
Thijs Fijen

Antonie Blom

Volgens mij klopt dit wel wat je zegt over chimeer. Echter heb ik mijn bedenkingen of het bij deze meeuw chimeer betreft; zoals al eerder aangegeven, zijn er een aantal opties mogelijk. Je kunt denken aan een beschadiging, chimeer of een mutatie. Persoonlijk gaat mijn voorkeur eigenlijk naar een mutatie, maar dit is niet veel meer dan een gok.
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

laatvlieger

#11
CiteerDus Chimeer is samengevat een hybride waarbij de dna niet versmolten is, maar dat beide dna wel in de vogel aanwezig is. En in dit geval is het linkeroog van Pontische meeuw, en rechter oog van Zilvermeeuw/ Geelpootmeeuw??

Zo bedoelde ik het wel ongeveer, ja. Ik zeg echter niet dat dit een chimeer is, alleen dat het eventueel zou kunnen. Overigens hoeft een chimeer geen hybride te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook dat twee verschillende embryo´s van dezelfde soort in een heel vroeg stadium zijn samengegroeid. Zie het als een tweeling (geen een-eiige!) in één lichaam. Het kan dan zijn dat bijvoorbeeld de lever is opgebouwd uit cellen die normaal van het zusje zouden zijn geweest en het hart helemaal is opgebouwd uit cellen van het broertje.
Of er in elke cel twee genomen aanwezig zijn, waarbij dan het ene dan het andere genoom tot expressie komt of dat er sprake is van twee verschillende cellijnen die één lichaam produceren weet ik zo even niet ( ik vermoed eigenlijk het laatste)
Heel interessante maar ingewikkelde materie!

donkere ogen bij zilvermeeuwen komen vrij vaak voor, maar twee verschillend gekleurde ogen zijn waarschijnlijk wel heel bijzonder.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Thijs Fijen

Wij hebben eergisteren ook zo'n gelijkende vogel gezien. Ene oog was donker, de ander licht.

Er is een foto gemaakt van de vogel met allebei de ogen! maar die ontvang ik pas later.

Dan eerst maar mijn foto's.

Waar gaat het deze keer om denken jullie? Chimeer, mutatie of afwijking?
Thijs Fijen

Thijs Fijen

lichte oog
Thijs Fijen

ruud_altenburg

Beschadiging lijkt mij het meest voor de hand te liggen. Een soort David Bowie meeuw.
Ruud Altenburg
Meeuwen in Amsterdam

carel

CiteerEen soort David Bowie meeuw.

dan zou hij er ongeveer zo uit moeten zien   :P  :D  
Carel van der Sanden

http://www.natuurlijk-erp.nl/

Jeroen Nagtegaal

CiteerBeschadiging lijkt mij het meest voor de hand te liggen. Een soort David Bowie meeuw.
Nee, hij had beide ogen duidelijk erin zitten, en hij lette ook op met beide ogen,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

theomuusse

Fam Blom, de Hardinxveld meeuw is inderdaad een zilvermeeuw, met kenmerkende kopvorm, snavel, snavelkleur, bovendelen, lengte van de vleugel en handpenpatroon.
Verschil in oogkleur binnen 1 individu is zeldzaam maar komt regelmatig voor bij de door ons gevangen zilver en kleine mantelmeeuwen op bijv Moerdijk.
Kleine verschillen in pigmentatie komen meer voor dan grote verschillen.
In dit geval is het verder opvallend dat de vogel nog oude handpennen toont/ lijkt te tonen, met een missende/ groeiende p6.
De staart is ook in rui lijkt het.
Dit betekent dat de vogel erg achter loopt, wat vaak wordt geweten aan een ongezond lichaam.
Dat zou dus zeker te maken kunnen hebben met een eventuele beschadiging/ afwijking of andersom.

Theo

ps, Pontische Meeuw wordt jaarlijks 1-3 keer gezien op het Eiland van Dordrecht.
Op de slaapplaats op het spaarbekken de Kleine Rug kun je ze wel gewoon vanaf oktober tot april zien, met een max van 8.