Dolicorus baccarum

Gestart door wilde, juni 05, 2006, 20:24:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

In mijn bloementuin zitten momenteel wantsen op kogeldistel. Het ene exemplaar is een Dolicorus baccarum (ook wel bessenwants genoemd) en een andere, waar de Dolicorus steeds bij in de buurt wil zijn. Het lijken 2 dieren van dezelfde soort, maar ik zag ze niet paren. Ik kan echter nergens vinden dat van de D. baccarum de sexen verschillend zouden zijn. Op de Duitse heteroptera-site kan ik de soort niet vinden. Toch lijkt die andere er wel wat op, maar de rodekoolkleur ontbreekt en de antennen zijn anders. Op de foto is deze net sap aan het zuigen. Als het een andere soort is, welke dan?



Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

markenleij

Zou de tweede Holcostethus vernalis kunnen zijn?

wilde

Die lijkt er inderdaad erg veel op. Daar ben ik zelf niet op gekomen. Bedankt.
Het blijft wat vreemd dat de rode wants steeds in de buurt van deze wilde zijn. Ik had de rode voor de foto op een ander blad gedirigeerd, maar hij liep direct terug met wat omwegen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Mark van Veen

#3
CiteerZou de tweede Holcostethus vernalis kunnen zijn?
Het is hem zeker: zie de antennen met de eerste leden rood en pas de laatste met zwarte ring. Leuk, daarvan hebben we nog geen waarnemingen! Waar ligt die bloementuin. Holcostethus is een warmteminnende soort die naar het noorden oprukt.

Voer je hem in?
groet,

Mark van Veen

wilde

#4
Dag Mark,
Op internet zag ik dat Holcostethus als genus- of familienaam is vervangen door Peribalus.
Ik zal hem dus invoeren als Peribalus vernalis. Dat veranderen van namen zal wel een functie hebben, maar het geeft ook verwarring en dat is jammer.

Het zal mijn eerste geregisteerde waarneming zijn. Ik ben namelijk niet onder de indruk van alle geregistreerde waarnemingen op deze site. Er zit af en toe onzin bij die niet door de moderator wordt gecorrigeerd. Daarover zei ik al eerder iets, maar praktisch niemand reageert. Men vindt dat dus kennelijk normaal. Dat motiveert mij niet om waarnemingen te registreren. Zo zag ik bij toeval 2 x een waarneming van dezelfde persoon van een mannetje steenhommel in april. Dat is echt onmogelijk. Hij heeft waarschijnlijk een afwijkende vorm van de weidehommel gezien, die veel voorkomt. Het zou alleen juist kunnen zijn als steenhommels worden gebruikt voor teeltdoeleinden tbv. bestuiving in kassen. Praktisch steeds worden daar aardhommels (ook niet inheemse subrassen) voor gebruikt zover ik weet. Daarnaast is het vaststellen van de sexe bij een hommel in de natuur niet eenvoudig, omdat dan de kenmerken moeilijk te zien zijn: korfharen, achterlijfpunt.

Mijn bloementuin ligt in Koudekerke (Zeeland) op het Zuiden met aan de Noordkant mijn huis (30 meter) en aansluitend een schutting op het Oosten. Daar is het dus vlug behaaglijk. Eerder had ik ook al vroege waarnemingen in Nederland van Harmonia axyridis in 2003 en Graphosoma lineatum.

Vanmorgen heb ik van de wants nog wat opnamen gemaakt, want het dier zit nog steeds samen met die ander op dezelfde plek en ik had er maar 1 foto van.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Northwinds

Ik denk dat je niet wilt weten welk percentage van de insektenwaarnemingen op de site niet zal kloppen.
Als je alleen al kijkt naar de oude waarnemingen die T. Heijerman bij de kevers heeft gecorrigeerd, ik vermoed dat er nog talloze waarnemingen (zonder foto) niet juist zijn.
Toch is de site een leuk initiatief en als forumvolger heb ik al een hoop bijgeleerd.
Peter

Stippen

Ha Albert,

Insecten zijn moeilijk, dat hoef ik jou niet te vertellen.
Er zitten hier een paar mensen die van een groep best veel af weten, maar andere groepen schreeuwen nog om expertise.

Met name de vliesvleugeligen, waar jij best goed in thuis bent, zouden nog heel wat correcties kunnen gebruiken.

Zo met elkaar worden de waarnemingen steeds beter, en sommige groepen  worden ook werkelijk gebruikt door bv EIS

Het is gewoon een onmogelijke opdracht die met alle kennis bij elkaar steeds een klein beetje minder onmogelijk wordt.

Ik hoop dat je je bijdragen toch zal blijven leveren
Groet,
Kees van der Krieke | stippen.nl

Mark van Veen

Aangaande de determinaties: waarneming.nl is een aanbodgerichte site, waar je als gebruiker dus kritisch met de determinaties moet omgaan. Voor populaire groepen (vogels als duidelijkste voorbeeld) gaat dat best goed, al zal daar ook best een zwartkop als tuinfluiter ingevoerd worden.

Voor ongewervelden zit je met het probleem dat er gigantisch veel soorten zijn, in de orde 30.000 - 35.000. Niet van elke groep is er een specialist (om het voorzichtig te zeggen). Er zijn groepen die goed gaan (libellen, vlinders, zweefvliegen, roofvliegen, met Theodoor erbij kevers) en er zijn groepen die ronduit slecht gaan (bv. de wantsen en cicaden, maar ook de vliesvleugeligen). Bovendien zijn er zorgvuldige waarnemers en waarnemers die alles er maar opknallen (met 'determinatie zeker') en die verbaasd reageren als je vertelt dat bijvoorbeeld zandbijen (Andrena) zelfs met een loupe lastig te determineren zijn, laat staan van een onscherpe foto.

Ter verhoging van het kennisniveau hanteren we het forum (zo kwam jij aan je determinatie) en geeft de overzichttab bij een soort de kenmerken en een zeker gedetermineerde foto. Alleen, die 35.000 soorten, dat duurt wel even. Volgens mij zijn er nu een paar honderd gedaan (door mij). Mocht je willen helpen, dan kan dat.
groet,

Mark van Veen

Mark van Veen

PS de naam Holcostethus/Peribalus zal ik even checken bij een wantsenvriendje. Die had het met hemelvaart nog over Holcostethus.
groet,

Mark van Veen

characea

#9
Hoi Albert,

Zoals je misschien niet weet is binnen waarneming.nl gekozen om beginners ook een kans te geven. Anderhalf jaar geleden was bijv het gebruik van latijnse namen op deze site zeer ongebruikelijk. Gelukkig is dat binnen sommige fora en binnen de waarnemingen sectie al aangepast.  Dat is soms jammer maar ook hier komen juweeltjes van waarnemingen binnen (met foto, dat wel). Dat in een opstart fase dingen fout gaan kan ik niet ontkennen.

Graag wil ik je in juni 2008 weer hierover dit onderwerp spreken. Babies zijn nu eenmaal niet in een paar maanden groot.

In elk geval ben ik erg blij met je eerste waarneming en ik hoop dat er nog vele volgen. Op den duur kun je nl achteraf de twijfelachtige waarnemingen er makkelijker uitfilteren.

http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...indpost&p=57965

wilde

Dat het determineren van sommige groepen insecten zeer moeilijk is, weet ik natuurlijk ook, bijv. bijen en wespen. Ook het voorhanden hebben van determinatiemiddelen is een probleem. Waren er maar meer uitgebreide boeken, liefst ook met plaatjes om een soort te vinden. Op universiteiten is vermoedelijk wel materiaal aanwezig, doch het zal de (commerciële) moeite niet lonen om er uitgaves van te maken en dat is jammer.
Om iedereen die reageerde op mijn wat kritische ondertoon, toch wat gunstig te stemmen, hierbij nog enkele foto's van vandaag, ook een foto waarop een deel van de lichtgekleurde onderkant te zien is.



Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Mark van Veen

Wederom fraaie foto's!!

Mocht je goede en juist gedetermineerde ( B) ) foto's van hymenoptera hebben: voer de waarneming + foto in en geef mij een seintje. Dan zet ik de foto's determinerend en komen ze op het overzicht. Op die manier maken we een eigen gids. Ik heb al een vergelijkingsmogelijkheid ingebakken.

Enne, Andre, de site is er echt niet alleen voor beginners!! Met insekten hebben we juist gevorderde gebruikers nodig, zodat het bestand breed wordt en goed gedetermineerd.
groet,

Mark van Veen

wilde

#12
Dag Mark,
De waarneming heb ik ingevuld, maar ik zag geen kans om een foto toe te voegen. Ik heb daarvoor geen optie gevonden op het invulformulier, ook niet bij EDIT na het posten van de waarneming. Hoe doet een ander dat en kan ik dat nog corrigeren zonder de waarneming geheel te verwijderen?

Ook de waardplant kon ik niet vinden. Het is een tuinplant: kogeldistel (Echinops banaticus). Nu staat er 'beklierde kogeldistel' maar die naam ken ik niet en dus is dat mogelijk fout.
Uit een lange reeks van locaties waar de waarneming plaatsvond kon ik niet het woord 'bloementuin'  of een synoniem vinden. Het is nu geworden: volktuinen, moestuinen, erven. Toch is dat voor mijn gevoel wat anders.
Het leven voor een beginnende waarnemer valt niet mee ... :D

Op een Franse site vond ik een indicatie dat de naam 'Peribalus' mogelijk de voorganger was van 'Holcostethus'. Dan is het verhaal dus net andersom. Internetbronnen zijn echter niet betrouwbaar, omdat ik op Duitse sites de andere versie las. Ik ben benieuwd naar je definitieve bericht hierover.

Dit hele item had overigens moeten staan bij de wantsen. Die indeling zag ik pas later en is kennelijk recent gewijzigd. Eventueel dus verplaatsen.
Groetend, Albert
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Mark van Veen

Invoegen foto.
1. ga naar de waarneming, bv. door mijn waarnemingen te kiezen en op de blauwe of grijze i achter de waarneming te klikken.
2. In de rechterkolom staat de optie 'Foto toevoegen', klik daarop.
3. Kies met browse de foto op je eigen harde schijf en klik op upload. Let op, de foto mag max 800 breed bij 600 hoog zijn, mogelijk moet je wat verkleinen.

De waardplanten volgen de wilde plantenlijst. Wil je de latijnse naam weten:
1. kies 'nieuwe waarneming';
2. selecteer planten
3. kies 'zoek' voor het soortnaam veld
4. typ kogeldistel
en voila, je ziet welke planten kogeldistel in de naam hebben
5. Doe NIET toevoegen, maar klik de browser gewoon weg.

groet,

Mark van Veen

wilde

#14
Mark, het is me gelukt om enkele foto's (bovenstaande) toe te voegen.
De naam van de waardplant wijzigen mislukt bij mij. Ik krijg inderdaad de planten met het woord 'kogeldistel' in de naam, maar daar blijft het ook bij. Het programma kiest zelf tot mijn verdriet 'Beklierde kogeldistel'. Hoe krijg ik die bijvoeglijke bepaling er af? Ik kan dus alleen maar kiezen uit de bestaande lijst en dat begrijp ik niet.

Ook het woord bloementuin of siertuin ontbreekt. Daar begrijp ik helemaal niets van, want daar worden denk ik de meeste waarnemingen gedaan. Mijn logica is niet altijd passend in die van een programma-ontwerper. Dat heb ik al eerder meegemaakt. Hier dus ook waarschijnlijk.

De Dolycorus baccarum heb ik als test (en om het te leren  B) ) ook ingevoerd. De foto's, ja dat gaat prima, maar de biotoop en de waardplant lukken mij niet.
Ik heb er maar 'onbekend' van gemaakt, maar dat bevredigt mij niet en het stimuleert mij ook niet om het te vervolgen met andere waarnemingen. Ben ik de enige die hier niets van snapt? Ik word er een beetje moe van. :(
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Mark van Veen

Vele gebruikers maken vele wensen, en op waarneming.nl proberen we een zo goed mogelijke doorsnede te maken. Niet altijd makkelijk.

De biotopen komen uit de Interprovinciale Inventarisatiecode (IPI), en geven biotopen op een wat grotere schaal weer. Jouw waarnemingen vallen vermoedelijk onder een van de bebouwd habitats (klik op zoek bij biotopen en typ bebouwd). Siertuin staat daar niet tussen, dat wordt binnensteden of erven en moestuinen oid.

Jouw waardplant staat er niet in. Er staan twee kogeldistels in sphaerocephalus en exaltatus. De planten betreffen vnl wilde planten met een enkele toevoeging. Het doel van waarneming.nl is dan ook de wilde flora en fauna bijhouden.
groet,

Mark van Veen

wilde

#16
Mark, ik begrijp best dat er een algemene indeling voor biotopen moet gelden. Ik heb er maar van gemaakt: villawijken, parken en kerkhoven. Dat lijkt er het meest op. Bij een erf denk ik meer aan onbegroeide of verharde delen grond. Mijn huis met tuin ligt 300 meter buiten het dorp, omzoomd door landbouwgrond. Langs mijn perceelgrenzen heb ik momenteel 120 meter uienland, 70 meter aardappelenland en de rest grenst aan een wegje met boomgaarden. Op enige afstand zijn er ook buren, ook met grote tuinen.
De standaard-biotopen lijken het meest geënt op vogelwaarnemingen. Veel insecten hebben echter genoeg aan een klein biotoopje. Zodra ik in mijn tuin boerenwormkruid zette, wat in de buurt niet staat, had ik er de wormkruidbij op. Als ik lathyrus zaai, komt er de lathyrusbij op en op stachyssoorten de wolbij. Zij vinden dus allemaal plekjes om te nestelen. Er zitten tientallen soorten wilde bijen in mijn tuin, alle op bepaalde planten en/of op typen grond. Die plekjes kunnen zeer klein zijn.

Als voor de waardplanten uitsluitend de wilde soorten worden gebruikt, is dat gewoon jammer, want de waargenomen 2 soorten wantsen zitten bij mij echt alleen op de Echinops banaticus. Dat lijkt mij een belangrijk gegeven. Dan is het frustrerend dat ik dat in de registratie van de waarneming niet kwijt kan.

Groetend, Albert
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me