Hoofdmenu

Meeuw

Gestart door Guus Peterse, mei 21, 2006, 20:35:04 PM

Vorige topic - Volgende topic

Guus Peterse

Vanmiddag bij de Huizerpier een toch wel enigszins verdachte meeuw: type juveniele zilvermeeuw maar dan wel erg licht: vrij gelijkmatig licht beige-bruin getekend zonder zichtbare armpenbaan of iets dergelijks, maar wel met wat donkerder (maar nog altijd behoorlijk licht) bruine hand- en armpennen en staartband. Snavel leek aan de kleine kant en kop oogde zeg maar vriendelijk.
Het zou natuurlijk de eerste lichte juveniele zilvermeeuw niet zijn maar hoe licht moet een juveniele zilvermeeuw zijn voordat je aan burgemeestersbloed mag gaan denken, ofwel: hoe licht mogen hand- en armpennen en staartband zijn voordat je aan burgemeestersbloed moet gaan denken?
Helaas geen foto's, fotoapparatuur kan ik er op de fiets of lopend niet bij hebben dus heb ik niet.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Thijs Fijen

Een burgemeester mag toch helemaal geen donkere vleugelpennen hebben?? of heb ik dit mis..

Misschien is het een Geelpootmeeuw, of Pontische meeuw, die zijn over het algemeen lichter.

Thijs
Thijs Fijen

Guus Peterse

#2
Ik schreef dan ook: met WAT DONKERDER (MAAR NOG ALTIJD BEHOORLIJK LICHT) BRUINE hand- en armpennen en staartband. Ik bedoel dus: iets donkerder dan de rest van de vogel, maar echt veel lichter dan een gemiddelde jonge zilvermeeuw.
Maar inderdaad: te donker voor een zuivere burgemeester, leek mij ook. Vandaar mijn vraag.
En pontische en geelpootmeeuw zijn dacht ik licht in die zin, dat ze veel wit hebben op onderzijde. Dat had deze niet. Deze was heel lichtbruin van kleur, een beetje als een juveniele burgemeester dus.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

Bram Rijksen

Hoe beige of bleek een Zilvermeeuw ook is; de handpennen zijn -itt bij burrie's- normaliter donkerder dan de vleugeldekveren.
Er bestaan natuurlijk ook (al dan niet vermeende) kruisingen:

http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=1072981

Vluchtfoto's van deze zgn Nelson's Gull zij in die periode ook op birding zeeland en de DB-site verschenen.

Guus Peterse

CiteerHoe beige of bleek een Zilvermeeuw ook is; de handpennen zijn -itt bij burrie's- normaliter donkerder dan de vleugeldekveren.
Dat waren ze, zei het maar weinig, daarom geen zuivere burgemeester, lijkt me, en ik durf een bleke zilvermeeuw ook niet echt uit te sluiten. Wat dat betreft zal het, als hij niet wordt teruggevonden, wel weer zo'n onoplosbaar geval blijven.
Overigens vond ik de kop eerder kleine- dan grote burgemeester en van hybrides van kleine burgemeester met zilvermeeuw heb ik zelf minder vaak gehoord.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

RWester

Zilvermeeuw heeft verschillende groottes en 'grofheden' in bouw. Leucisme kan ook mogelijk zijn. Deze twee samengevoegd hoeft er zelfs geen Burrie aan te pas te komen om jou vogel te bereiken.

Onlangs zelf ook lichte Kokmeeuw, die op afstand zelfs eerst doorging als Zwartkopmeeuw, maar van dichtbij was toch de originele Kokmeeuw-tekening te zien.  
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


Antonie Blom

Rond deze tijd kom je regelmatig het 'eerste zomerkleed' tegen. In principe is dit niets meer dat een zeer sterk gesleten eerste winterkleed waardoor de vogel erg licht overkomt. Het is dus volgens mij ook nog een optie dat deze vogel erg sterk verbleekt was en mogelijk met deels leucisme. Op basis van de beschrijving vind ik het erg voorbarig om hier te spreken over mogelijk een 'Nelsons meeuw' (hybride Grote burrie x Zilver), zeker omdat er geen foto's zijn, dus overige kenmerken (zoals de bouw) niet duidelijk zijn. Waarschijnlijk blijft dit zo'n geval dat je nooit zeker zal weten (helaas :( ).
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

Bram Rijksen

CiteerOp basis van de beschrijving vind ik het erg voorbarig om hier te spreken over mogelijk een 'Nelsons meeuw' (hybride Grote burrie x Zilver), zeker omdat er geen foto's zijn, dus overige kenmerken (zoals de bouw) niet duidelijk zijn.
Dat deed ik ook niet; ik gaf een verwijzing naar foto's van een Nelson's Gull als eventueel vergelijkingsmateriaal. Uitgebleekte 1ste zomerkleden kunnen inderdaad heel erg licht uitpakken, dus dat lijkt me een goede optie.

Guus Peterse

Heren

Die foto van 'Nelsons meeuw' kende ik uiteraard, ook die van de vliegende vogel die op ik meen Birding Zeeland staan, en ik had ze al bekeken. Evenals, in jeugdige overmoed, foto's van kumliens meeuw. (Niet dat ik ook maar een klein beetje wilde suggereren dat ... dat zou te gek voor woorden zijn.) De mogelijkheid van bleke zilvermeeuw heb ik ook nadrukkelijk open gehouden. En ik denk dat, zoals ik al vreesde, hier voor een niet-specialist als ik verder niet uit te komen valt. Het zal dus een geval van ongeïdentificeerd vliegend object blijven.

Guus
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015