Hoofdmenu

Natuurnieuws

Gestart door Natuurleuk.nl, maart 21, 2007, 13:16:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

Maico Weites

#180
CiteerOpnieuw valkuil met ijzeren pinnen in bos bij Helden
http://www.l1.nl/L1NWS/_rp_links4_firstEle...13/_pid/links4#
:o Dan ben je echt ziek..
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Pim

Inderdaad ziek, maar wel oud nieuws (6 april).
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Cees Veenema

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel.
Groet,

Cees

huysse

Een van de witte wieven?

Marijke

vuurvlinder

CiteerEen van de witte wieven?

Marijke
Die spoken toch alleen 's nachts rond? :gap:  
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

huysse

Een teleurgesteld bruidje dan?
(Dan dus toch kommer en kwel)

Marijke

GijsB

CiteerHerdenkingsdienst voor dode eend
In Rotterdam is in het museumpark een korte herdenkingsdienst gehouden voor een eend. De eend vloog dertien jaar geleden tegen de glazen gevel van het Natuurhistorisch museum van Rotterdam, viel even verderop dood neer en werd daarna meer dan een uur lang verkacht door een mannelijke soortgenoot. De conservator van het museum, Kees Moeliker, was getuige van het incident en publiceerde er een artikel over. Dit artikel, dat gaat over het eerste geval van homoseksuele necrofilie onder eenden, leverde Moeliker nog een prijs op: de Ig-Nobelprijs voor het meest nutteloze onderzoek. Met de herdenking wil hij de aandacht vestigen op de vele vogels die zich jaarlijks te pletter vliegen tegen gebouwen.

tja...
Gijs

vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

frankmeer

Ja, ik zag het op teletekst. Dan ben je, zoals Maico terecht opmerkte, wel heel ziek...  :angry:  
Frank van der Meer

DanielS

Toen ik de titel las dacht ik dat het over een Valkuil (Ninox familie, Zie) ging, die op een of andere manier met ijzeren pinnen was vast gezet in een bos..

Maar je bent idd wel behoorlijk ver heen als je zo'n valkuil maakt..
Daniel

evertdirks

CiteerToen ik de titel las dacht ik dat het over een Valkuil (Ninox familie, Zie) ging, die op een of andere manier met ijzeren pinnen was vast gezet in een bos..

Maar je bent idd wel behoorlijk ver heen als je zo'n valkuil maakt..
:lol:  :lol:  :lol:

B) Evert
Evert

Leer eerst het "gewone" herkennen, dat komt het bijzondere vanzelf.

wimtegels

Vrienden van mij hebben een zomerhuisje op een camping in de Heldense Bossen.

Het is een vrij druk recreeatiegebied. Veel gezinnen met kinderen.

Het is bijna een wonder te noemen dat er nog geen ernstigere ongelukken zijn gebeurd.

De maker van de valkuilen is een gevaarlijke idioot.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

GijsB

CiteerTwee aan elkaar gegroeide zwaluwen gevonden
Een boer uit White County, in de Amerikaanse staat Arkansas, vond afgelopen week twee jonge zwaluwen die uit hun nest waren gevallen. Het bijzondere van zijn vondst was, dat de twee vogels bij hun dijen aan elkaar waren gegroeid. Het Smithsonian onderzoeksinstituut van de staat Arkansas, waarheen de twee zwaluwen werden gebracht, verklaarde dat het een bijzondere en ongelofelijke speling van de natuur is dat ze als 'tweeling' werden geboren. De beide vogels werden namelijk uit een ei met een dubbele dooier geboren. In eerste instantie leek het of ze samen maar drie poten hadden, maar na onderzoek werd een vierde poot onder de huid aangetroffen, deze vormde de verbinding tussen de beide vogeltjes. De vogeltjes weigerden elk voedsel en afgelopen vrijdag 18 juli stierf een van hen, waarna de onderzoekers het ander vogeltje hebben laten inslapen. Aan elkaar gegroeide tweelingen, of 'Siamese tweelingen' zoals ze meestal worden genoemd, komen bij mensen, zoogdieren of reptielen meer voor. Maar bij vogels is dit waarschijnlijk de eerste keer dat men zo'n geval heeft aangetroffen. Het zal misschien wel vaker gebeurd zijn dat twee aan elkaar gegroeide vogels uit één ei gekropen zijn, maar die zijn waarschijnlijk al gestorven voordat men ze heeft ontdekt. Men wil onderzoeken of de twee zwaluwjongen gewone of identieke tweelingen zijn.

foto
Gijs

wimtegels

Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat twee levende kuikens uit een ei kunnen komen. Ik heb eens een experiment gedaan met tweedooiers in een broedmachine.
En er werden inderdaad twee kuikens uit een ei geboren. Dat was dus een twee eiigige tweeling in een ei.
Als het een een eiige tweeling is moeten ze uit 1 dooier komen.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Maico Weites

#194
CiteerTEER GUICHELHEIL NA 100 JAAR TERUG IN SOERENSE BROEK
04-08-2008

In het Soerense Broek (Gld) heeft boswachter Rob Vermeulen van Natuurmonumenten het zeer zeldzame teer guichelheil gevonden. Voor zover bekend is dat daar voor het laatst voor 1900 gezien. Het plantje komt verder nauwelijks voor in dit deel van Nederland.


Ingrijpen

In 2003 is een voedselrijke laag van de grond verwijderd en de waterstand van de Soerense beek verhoogd. Het water stroomt hierdoor minder snel naar de IJssel. Galloways grazen in het gebied, de runderen houden zo de begroeiing laag en open. Dat zorgt voor optimale groeiomstandigheden voor teer guichelheil. Natuurmonumenten is enthousiast over het feit dat de ingrepen nu al zulke bijzondere natuurwaarden opleveren!
 
Belangrijke verbinding

Het Soerense Broek is een belangrijk gebied voor natuurontwikkeling, het is onderdeel van de Soerense Poort. Dat is de verbinding van de Veluwe naar de IJssel en de schakel voor de robuuste verbindingszone tussen de Graafschap en de Achterhoek. De Soerense Beek is de enige beek van de Veluwe die in open verbinding staat met de IJssel.

CiteerVeel meer gorilla's in Congo dan gedacht

05 augustus 2008 12:32
De gorillapopulatie in de Democratische Republiek Congo is twee keer zo groot dan aanvankelijk werd aangenomen. In het Afrikaanse land leven volgens de laatste telling zeker 125.000 van deze dieren. Dat heeft de Wildlife Conservation Society bekend gemaakt op een congres over primaten in het Schotse Edinburgh.

Volgens de oude schattingen leefden er maximaal 50.000 gorilla's in Congo. De populatie zou ernstig te lijden hebben onder illegale jacht en ziekten. Een flinke drom gorilla's blijkt het nu in het noorden van het land overleefd te hebben.

De onderzoekers telden nesten van gorilla's om te bepalen hoeveel dieren er in Congo leven. Ze telden Westelijke Laagland-gorilla's. Dat zijn de gorilla's die voornamelijk in dierentuinen te zien zijn. Deze soort komt het meest voor, maar is toch ernstig bedreigd door de snelheid waarmee de populatie krimpt.

Bron: ANP
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#195
Citeer
5 augustus 2008
Het gaat goed met de spaanse vlag!

De spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) lijkt het dit jaar erg goed te doen. De eerste waarneming bereikte ons al op 10 juli en vanaf die datum komen er geregeld spaanse vlag waarnemingen binnen.

De heer Jacques Piters ziet dagelijks spaanse vlaggen in een gebiedje vlak bij Eijsden (Zuid-Limburg). Tot zijn grote verrassing ontdekte hij vorige week zondag (27 juli) op een pol koninginnenkruid in een berm vlak langs de A2 bij Eijsden ook twee spaanse vlaggen. Enkele dagen later zaten er op dezelfde pol 5 spaanse vlaggen en op 3 augustus waren dat er zelfs 11! Op de bijgevoegde foto zijn een aantal van die vlinders te zien.
Ook een populatie spaanse vlaggen in de buurt van Heerlen doet het erg goed. Afgelopen week werden er tientallen spaanse vlaggen gezien.

vlindernet.nl
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

#196
IJsvogel doet het goed
Uitgegeven: 8 augustus 2008 11:07
Laatst gewijzigd: 8 augustus 2008 11:09


ZEIST - Het gaat goed met de ijsvogels in Nederland. Tien jaar geleden was het diertje bijna uitgestorven, maar dit seizoen zijn al meer dan 650 paartjes geteld.

Dat meldt Vogelbescherming Nederland op de internetpagina Natuurbericht.nl. De Vogelbescherming startte in de jaren negentig met een project om de ijsvogel te behoeden voor uitsterven.  

In 1997 broedden er nog maar 35 tot hooguit vijftig paartjes, aldus de organisatie.

Beken
De ijsvogelstand in Nederland daalde dramatisch door slecht onderhoud aan de beken. Het kleine blauw-oranje vogeltje broedt namelijk in beekoevers en haalt zijn voedsel uit helder, stromend water.

De diertjes hebben een speciale voorziening om naar visjes en insecten te kunnen duiken: zodra zij het water raken schuift een transparant vlies als een soort duikbril voor hun ogen.

Project IJsvogel
Samen met andere organisaties startte de Vogelbescherming het Project IJsvogel, een initiatief om beken te herstellen.

Dat is ondertussen op grote schaal gebeurd. Rechtgetrokken beken hebben hun originele, meanderende stroom weer terug.

Ook zijn met name op de Veluwe en in Zuid-Limburg veel beken uitgebaggerd, terwijl de bronnen zijn schoongemaakt.

Het ijsvogeltje is ondertussen afgevoerd van de zogenoemde rode lijst van bedreigde soorten, aldus de Vogelbescherming.

© ANP
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.



vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

frankw

cool, jammer dat ik geen Duits kan/wil lezen B)  

Freek Verkerk

Citeercool, jammer dat ik geen Duits kan/wil lezen B)
Ook leuk buitenlands nieuws, maar nu gewoon in het Nederlands:

Poema in Essex

Ik heb op Youtube geen films kunnen vinden helaas.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk


frankw

In Engeland gaan al jaren verhalen de ronde dat er grote katachtigen rondlopen. Kunnen ze hele avonden op Discovery enzo mee vullen. I

k heb alleen nog nooit een foto, filmpje, of wat dan ook gezien.. Net als op de Veluwe: Eerst zien dan geloven. :angel:  

frankw

Citeer
CiteerOpnieuw valkuil met ijzeren pinnen in bos bij Helden
http://www.l1.nl/L1NWS/_rp_links4_firstEle...13/_pid/links4#
Alweer!  :angry:

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/...27504/sc=958342
Die gek heeft wel onlangs bekend dus dat scheelt  :duim:  

vuurvlinder

Citeer
Citeer
CiteerOpnieuw valkuil met ijzeren pinnen in bos bij Helden
http://www.l1.nl/L1NWS/_rp_links4_firstEle...13/_pid/links4#
Alweer!  :angry:

http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/...27504/sc=958342
Die gek heeft wel onlangs bekend dus dat scheelt  :duim:
Wist ik al! Een paar posts eerder schreef ik al dat hij opgepakt was. Goede zaak! :duim:  
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Maico Weites

#207
Nieuwe wespensoort gevonden op terrein Naturalis
Persbericht
Leiden
8 september 2008


Tijdens een intensieve zoektocht op het terrein rond Naturalis is een schildwesp gevonden die nieuw is voor de wetenschap. De levenswijze van deze onbeschreven Rhysipolis-soort is nog onbekend. Vermoedelijk parasiteert deze wesp op de rupsen van kleine vlindertjes, omdat nauw verwante soorten dit ook doen. De nieuwe wesp is een van de 1402 soorten die op het Naturalisterrein zijn geteld in het kader van het 33,3-jarig jubileum van Stichting European Invertebrate Survey (EIS).



Schildwespen (familie Braconidae) zijn parasitaire wespen, die hun eitjes leggen in de larven van andere insecten. De meeste soorten zijn slechts enkele millimeters groot. Tijdens de inventarisatie zijn er nog 10 nieuwe soorten schildwespen ontdekt voor Nederland. In Nederland waren 640 soorten bekend, dat zijn er nu dus 650. Al eerder was er een springstaart gevonden die nog nooit eerder in Nederland was gezien. Er is ook een fruitvlieg gevonden die nog niet uit Nederland bekend was.

70% van de 1402 verschillende soorten op het Naturalisterrein bestaat uit ongewervelde dieren. Het merendeel hiervan zijn insecten (bijna 800 soorten). Verder staan er circa 300 soorten planten op de lijst en 77 gewervelde dieren. Het is bijzonder dat er zon groot aantal soorten gevonden zijn op een relatief klein en verstedelijkt gebied. Dit is te danken aan het feit dat tientallen specialisten het terrein intensief onderzocht hebben. Stichting EIS werkt al 33,3 jaar aan het in kaart brengen van de ongewervelde soorten in Nederland, samen met vele vrijwilligersorganisaties.

Persinformatie
Astrid Kromhout, afdeling Marketing Naturalis 071-56 87 625

Filmpj van  Nu.nl
http://www.nuvideo.nl/home/video/show/18013
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

Oostenwind voerde heel veel roofvogels mee
Uitgegeven: 18 september 2008 09:47
Laatst gewijzigd: 18 september 2008 10:16


ZEIST - Oostenwind betekent niet alleen dat strandgasten moeten oppassen voor kwallen in de vloedlijn. De windrichting bracht vogelliefhebbers dit weekeinde een ongekend aantal roofvogels.

Op de vogeltelposten werd menig visarend, wespendief en bruine kiekendief waargenomen, meldde Vogelonderzoek Nederland (SOVON) donderdag.  

De opvallende waarnemingen volgden elkaar snel op. Waren de elf visarenden die bij Dwingelderveld werden gesignaleerd vrijdag nog bijzonder, zaterdag was het al een beetje gewoon.

Bij Huizen, Lopik, Kinderdijk en Wageningen trokken die dag soms wel zestien visarenden langs. Zondag werden wederom visarenden gesignaleerd boven Kinderdijk, bij Lopik en de Dordtse Biesbosch.

Kiekendieven
Ook het aantal bruine kiekendieven was volgens SOVON fenomenaal: 151 bij Kinderdijk, 88 bij Kamperhoek, 62 in de buurt van Bloemendaal en 60 rond Lopik. De aanwezigheid van de wespendieven viel eveneens op, mede omdat ze doorgaans al in augustus via Nederland naar warmer oorden trekken om daar te overwinteren.

Op de gezamenlijke Benelux-telposten werden die drie dagen dan ook 381 visarenden, 2261 bruine kiekendieven en 1621 wespendieven geteld. "Hoewel hier natuurlijk vogels tussen zitten die dubbel zijn geteld, is het aantal ongekend."

© ANP
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

petermeer

Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).