Huiskatten

Gestart door BJWolfs, mei 21, 2008, 08:19:33 AM

Vorige topic - Volgende topic

Tim Asbreuk

CiteerAls ik over achterstandswijken praat, bedoel ik wijken waar meer dan 75% van de mensen geen baan heeft, de helft van deze mensen is student. Ik zie in deze wijken oof veel drank en drugsproblemen wat zijn weerslag heeft op de verwilderde kattenpopulatie.

Gewoon even een andere verklaring zoekent. Vraag ik mij af of dit niet komt door het hogere voedsel aanbod in "achterstandswijken''. Dit zijn vaak oudere wijken waar veelal oude beplanting aanwezig is, vogelvriendelijke dakpannen zijn aangebracht en de isolatie ook niet alles is. Hierdoor is er een grotere dichtheid aan vogels (zie onderzoek vogelbescherming&SOVON) en kan ik me ook voorstellen dat hier een hogere dichtheid aan kleine zoogdieren zit als in de nieuwere wijken. Zonder iedereen over één kam te scheren kan misschien ook de hoeveelheid eetbaar afval nog meegenomen worden.

Kortom misschien een andere verklaring of een combinatie van factoren??
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

henrike1977

#181
Idd, de hoeveelheid afval speelt ook zeer zeker mee. Tevens zijn er voldoende veilige hoekjes om jongen groot te brengen. Maar die jongen komen er alleen als iemand zijn kat niet heeft laten helpen.
Misschien ben ik hier heel erg fel in maar ik heb een beetje teveel ellende gezien wat betreft verwilderde katten. Denk aan doodzieke kittens, mishandeling, slachtoffers van vergiftiging enz.
De dierenbescherming heeft altijd zijn kop in het zand gestoken en de gemeente is ook niet erg bereid om te helpen.
En waardoor komt dat? Omdat er een overschot is, zo groot, dat eigenlijk niemand weet waar hij moet beginnen.

Ja, en dan denk ik, katten binnenhouden minimaal totdat ze geholpen zijn en verplichte sterilisatie en castratie.
Ik kan met jullie zo de wijken in gaan waar er een overschot heerst. En ik kan jullie dan de dealers op het hoekje ook aanwijzen. Want niet alleen voor katten zijn in dit soort wijkjes allerlei fijne donkere hoekjes, ook voor ander gespuis is het de perfecte biotoop.

Misschien kan ik mijn bevindingen woordelijk niet zo goed onderbouwen als de bioloog hier. Mede doordat ik me het verschrikkelijk aantrek. Ik heb ervaring in de hulpverlening in achterstandswijken. Dit was totdat ik vertrok naar Singapore mijn werk. Mensen met een mindere sociale positie bekommeren zich minder om het feit of hun kat nu wel of geen jongen krijgt. Ze hebben wel andere dingen aan hun hoofd. Soms is dat hoe ze de volgende maaltijd in elkaar moeten flansen om 4 kinderen te eten te geven en soms is het hoe ze aan geld moeten komen om een krat bier te kopen.
Ze hebben ook liever geen last van hun dieren dus zijn blij als ze buiten lopen. Natuurlijk kan je niet iedereen over 1 kam scheren maar bij het grootste gedeelte gaat het er nou eenmaal zo aan toe.

Ook de meeste boeren zijn nog altijd van mening dat hun katten niet geholpen hoeven te worden. Tja, tel alles bij elkaar op en je krijgt het overschot wat er nu is. En je kan me veel vertellen maar ik ben ervan overtuigt dat je de factor achterstandswijk niet mag onderschatten.

En wat mijn katten betreft: volgens mij zijn ze zeer tevreden. Ze kunnen naar buiten in een ren van 8 bij 5 die begroeid is met klimplanten. Mijn huis heeft meerdere krabmogelijkheden naast deuren en op hoeken. Ik heb 5 kattebakken en ze doen niets naast de bak. Ze zijn gezond, spelen en rennen zowel solitair als met elkaar door het huis. En het zijn zusjes, dus wat dat betreft leven ze zeer natuurlijk.
Groet Henrike Visser

g.j. keizer

#182
Citeer1. ... als de bioloog hier. Ik heb ervaring in de hulpverlening in achterstandswijken.
2. Ik kan met jullie zo de wijken in gaan waar er een overschot heerst. En ik kan jullie dan de dealers op het hoekje ook aanwijzen. Want niet alleen voor katten zijn in dit soort wijkjes allerlei fijne donkere hoekjes, ook voor ander gespuis is het de perfecte biotoop. Mensen met een mindere sociale positie bekommeren zich minder om het feit of hun kat nu wel of geen jongen krijgt.
Henrike,
1. Om misverstanden te voorkomen, ik ben niet alleen thuis in de (gedrags)biologie, maar tevens als klinisch psycholoog opgeleid en heb eveneens een jarenlange ervaring in de hulpverlening aan "achterstandsgroepen".
2. Nogmaals, zie : http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?act=boardrules . En hier laat ik het wat betreft de "analyse" van de kenmerken van bewoners van achterstandswijken verder bij.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

henrike1977

Misschien dat men dan een onderzoek naar de samenhang kan starten. Dit zou voor jou denk ik dan een zeer interessant onderwerp zijn.
Uiteraard ben ik bereid mijn naam en achternaam te vermelden. Henrike Visser.
Ik wil niemand zwart maken of achterstandswijken (zoals de maatschappij ze noemt) als mindere wijken betitelen.
Ik zeg alleen wat ik heb ik gezien en gehoord van de mensen zelf. En als ik dat bij elkaar op tel kom ik tot de conclusie (misschien tel ik verkeerd) dat deze wijken in de stad waar ik gewerkt heb en het kattenoverschot in de stad waar ik gewerkt heb wel degelijk iets met elkaar te maken hebben.
Misschien heb ik me nu beter uitgedrukt.
Groet Henrike Visser

wimtegels

Ik denk toch dat we als we kijken naar de plaats waar we verwilderde katten aantreffen voorzichtige moeten zijn met het trekken van conclusies wat betreft oorzaak en gevolg.

Het feit dat er meer verwilderde katten voorkomen in achterstandswijken (ik heb hierover zelf nog geen cijfers doorgenomen) geeft alleen een verband, een zg. correlatie aan.
Er is dan nog (lang) geen oorzakelijk verband aangetoond.

Het lijkt me zeer wel mogelijk dat verwilderde katten zwerven totdat ze een voor hen geschikte omgeving hebben gevonden. Mogelijk is de inrichting van bepaalde wijken gewoon katvriendelijker.

Het feit dat mensen beter opgeleid zijn en een hoger inkomen hebben maakt ze nog geen dierenvrienden.
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

vuurvlinder

Citeer

Het feit dat mensen beter opgeleid zijn en een hoger inkomen hebben maakt ze nog geen dierenvrienden.
Klopt helemaal! Ik woon op de grens van een Yuppen wijk, ze hebben bijna allemaal katten, maar het zal ze een worst zijn als poes verdwenen is. Halen ze toch gewoon weer een nieuwe! Ze hebben honden die zich alles behalve sociaal gedragen en doen slechts een rondje in de wijk om de poep er uit te krijgen. :angry:  
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.


wimtegels

Dank voor de link. Waarmee is aangetoond dat met een beetje goede wil en politiek moed een begin kan worden gemaakt met de aanpak van het probleem! :duim:  
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

mags3b

Beste mensen.

Graag wil ik jullie aandacht vragen om de problematiek van verwilderde katten op de politieke agenda te zetten. Ik schrijf dit in naam van de Partij voor de Dieren provincie Utrecht. Ik zag dat er lang geleden al een poging is gedaan om een brief op te stellen gericht aan de partij voor de dieren en andere partijen maar dat deze poging jammer genoeg gestrand is.

De PvdD heeft natuurlijk zijn eigen expliciete standpunten over de beste oplossing, maar wij werken graag samen om aandacht te kunnen vragen voor de verwilderde katten om dit op de politieke agenda te kunnen zetten, dat is namelijk in ieders belang!

Wij zijn benaderd door de NOS die geïnteresseerd is in de problematiek en er graag een landelijk nieuwsitem over wil maken. Echter is het inherent aan TV dat er beelden beschikbaar moeten zijn. Wij van de PvdD beschikken niet direct over contacten met landschapsbeheerders of anderen die in aanraking komen met de problematiek van verwilderde katten en bereid zouden zijn het veld in trekken met de NOS.

Wij zijn dus op zoek naar mensen met veldkennis over verwilderde katten in buitengebieden die bereid zijn om een NOS reporter mee op pad te nemen om zo de problematiek van de verwilderde katten in buitengebieden onder de aandacht te brengen.

Vriendelijke Groet

Margreet Brinxma (fractieondersteuning PvdD Provincie Utrecht)

mags3b

geinteresseerden kunnen contact opnemen door te bellen of te mailen:

0641815049
M.B.Brinxma@students.uu.nl

grutto

Citaat van: mags3b op juni 04, 2009, 12:53:38 PM
Beste mensen.


De PvdD heeft natuurlijk zijn eigen expliciete standpunten over de beste oplossing, maar wij werken graag samen om aandacht te kunnen vragen voor de verwilderde katten om dit op de politieke agenda te kunnen zetten, dat is namelijk in ieders belang!



Ik verwacht niet dat dat de PvdD haar eigen standpunten en beste oplossingen onder worden kunnen brengen. Tevens opvallend dat er geen
connecties zijn met die organisaties die wel met hun voeten in de modder staan

Groet,

Grutto
Groet
Tjeerd

mags3b

#191
IK zie dat mijn vorige bericht wat ongelukkig is geformuleerd. Het leek mij juist zinvol om geen dicussie te beginnen/voort te zetten over mogelijke/beste oplossingen, maar om ons juist te richten op een gezamenlijk belang. Nou wil ik wel duidelijk maken waar de PvdD voor zal pleiten:

castratie en herplaatsing van verwilderde katten, eventueel terugplaatsing. Dit is wettelijk gezien enkel mogelijk als er ontheffing voor wordt verleend. Dit is nu enkel het geval voor stedelijke gebieden.

Graag willen wij geld vrij maken voor een uitgebreide voorlichtingscampagne om het chippen en castreren van huiskatten te stimuleren en te subsidieren. Voorlichting aan campingbezoekers en andere kattenbezitters die het platteland bezoeken met hun huisdier moet hier onderdeel van zijn.

Kattenbelasting lijkt ons niet haalbaar.

vriendelijke groet

Margreet Brinxma

arend

Welke gezamelijk belang moet dat dan wel niet zijn????

Als je zeldzame diersoorten wilt beschermen moet je soms impopulaire beslissingen nemen.

terugplaatsing gaat het probleem niet oplossen. maak dan geld vrij om ze op te vangen en niet meer in de vrij natuur los te laten.

arend

vuurvlinder

Na castratie terug uitzetten in de natuur ben ik ook geen voorstander van. Herplaatsen van verwilderde katten zal ook niet lukken omdat die katten meestal niet meer te socialiseren zijn. Buiten dat puilen de asielen al uit met sociale soortgenoten. De verwilderde katten zouden moeten worden opgevangen in een "kattenbos", een terrein waar ze verzorgd worden, maar niet uit kunnen ontsnappen.

De nadruk om het katten probleem te verminderen moet denk ik vooral gelegd worden op voorlichting.

Wat betreft de overlast door honden en het overschot aan honden zou er wettelijk iets moeten veranderen. Het is helaas nog steeds mogelijk om op een zondagmorgen een pup te kopen op een ("alle rassen voorradig") puppyfarm. Als die vorm van fokkerij zou worden verboden zou dat al heel veel overlast en hondenleed besparen. Als honden slechts gekocht kunnen worden bij bonafide ras fokkers die niet uit voorraad leveren en de consument 600 tot 800 euro moet betalen voor een pup, gaan aspirant honden bezitters vast wel iets langer nadenken voor ze besluiten tot een aankoop.
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

grutto

#194
Citaat van: vuurvlinder op juni 10, 2009, 22:21:39 PM
De verwilderde katten zouden moeten worden opgevangen in een "kattenbos", een terrein waar ze verzorgd worden, maar niet uit kunnen ontsnappen.



Het honden probleem m.b.t. de vrije natuur is beheersbaar en van een andere orde.
Maar een kattenbos dan vraag ik me af waar je mee bezig bent en wie dat effectief kan uitvoeren tegen welke prijs. Volgens mij is iets dergelijks alleen op papier mogelijk bv als windowdressing voor een politieke partij met de meeste leden in Amsterdam.

En wat dan met andere dieren die we niet in de natuur willen ! Ook dan maar een nijlganzen plas aanleggen waar tegelijk de ongewenste kreeften en krabben in kunnen?

Groet,

Grutto
Groet
Tjeerd

mags3b

Beste Arend en anderen,

Met gezamenlijk belang bedoel ik dat het misschien meerdere mensen om verschillende redenen interesseert om meer politieke aandacht te creeren voor dit probleem, zodat er niet alleen beter nagedacht wordt over het beleid, maar dat er meer gedaan wordt om inzicht te krijgen op de invloed van de verwilderde kat op lokale gebieden in Nederland en dat er meer geld beschikbaar komt.

Groet

Margreet


g.j. keizer

#196
Het huiskattenprobleem is uit de wereld ;) : http://vroegevogels.vara.nl/Nieuws.123.0.html : Muizenvangst huiskatten nuttig voor onderzoek. Met onmiddellijke ingang wordt elke kattenbezitter opgeroepen om poezen en katers zo veel mogelijk buiten te laten, de meegebrachte prooien van kleine zoogdieren te fotograferen en de waarnemingen ter complementering van de provinciale zoogdierenatlassen op http://www.zoogdieratlas.nl door te geven.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

arend

goed plan. Laten we dan ook met een grote maaibalk door bodembroeder gebieden heengaan om zo de jonge vogels te tellen. blijven ze tenminste liggen.  :rolleye:  :-X

wimtegels

Citaat van: mags3b op juni 04, 2009, 12:53:38 PM
Beste mensen.

............. Wij van de PvdD beschikken niet direct over contacten met landschapsbeheerders of anderen die in aanraking komen met de problematiek van verwilderde katten en bereid zouden zijn het veld in trekken met de NOS......................



Vriendelijke Groet

Margreet Brinxma (fractieondersteuning PvdD Provincie Utrecht)

Hoi Margreet,

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik dit topic bezocht. Ben een klein jaartje nauwelijks met waarneming.nl bezig geweest.

De door mij geciteerde zinsnede uit jou bericht fascineert mij.
Ik weet niet goed hoe in die moet interpreteren.

Ik neem aan dat de dieren een belangrijk onderdeel van jullie programma uitmaken gezien jullie naam. Is het niet een beetje vreemd dat jullie dan weinig contacten hebben met "mensen uit het veld". Of moet ik dit mogelijk verklaren uit het feit dat jullie voornamelijk bezig zijn met huisdieren en gehouden vee?
Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Sandra78

Als kersvers forum lid wil ik hier toch graag mijn visie op geven.

Eerder dat wil zeggen toen ik een jaar of 13 was mocht ik na lang aandringen eindelijk een kat, het katje kwam van een boerderij waarbij grotendeels alle katten sterk verwilderd waren maar zoals meestal in het begin van de aanschaf van een dier let je daar te weinig op. In iedergeval de kat ging mee naar huis en mocht niet naar buiten, naarmate de maanden verstreken mocht de kat af en toe onder toezicht naar buiten. Voordeel was dat de kat redelijk schuw was en niet graag buiten de tuingrens kwam.
We gingen verhuizen en naar een lange gewenningsperiode mocht ook daar de kat naar buiten en wederom kwam ze vrijwel nooit van het erf af. Helaas hadden we wel veel last van de katten van de buren die bij ons de tuin vol poepte en letterlijk het vlees van het aanrecht stalen.
De enige keer dat onze kat buiten de tuin kwam is ook de laatste keer geweest iemand heeft haar namelijk vakkundig met een mes vanaf de schaamstreek tot aan de oksel met een mes bewerkt! Toen was het bij klaar dat als ik later zelf katten zou hebben deze niet naar buiten mochten.

Toen ik op mijn eigen woonruimte had en 3 huis tuin en keuken katten kwamen deze niet buiten en later toen daar nog 3 maine coons bij kwamen moesten ook deze binen blijven. De intentie was om een ren aan huis te bouwen. De katten hadden een speciale kamer met een grote krabpaal en andere attributen om zoveel mogelijk van hun natuurlijk gedrag te behouden. Mijn redenen waren nog niet eens zozeer de natuur maar meer omdat ik gewoon niet wil dat mijn huisdieren tot last voor een ander zijn. Helaas moest ik door omstandigheden mijn katten herplaatsen ivm een scheiding maar nog steeds zou ik het op deze manier doen.  Ik erger me behoorlijk aan de kat van mijn huidige buren temidden in een natuur gebied die op onze tuinvogels jaagt ook al heeft hij een belletje om.
Ik vind een kattenbelasting voor buitenkatten nog niet eens zo'n raar idee, maar nog mee zou ik gewoon zien dat het een verplichting is dat mensen hun dieren laten helpen zodat je niet onnodig vermeerderd.
Groetjes,
Sandra

Wouter van der Ham

ik zag ook in een ander topic dat een kat met een draaihals thuis kwam...
Wouter van der Ham

Tussen de 11 en 25 jaar? www.JNM.nl