Issus soort?

Gestart door Niek van Wijk, september 08, 2008, 13:26:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

Niek van Wijk

Geacht forum,

Ik fotografeerde deze vandaag in mijn tuin. Is het een issus soort, misschien Issus coleoptratus?

Met vriendelijke groeten, Niek

Niek van Wijk

tweede foto

henkvanwoerden

#2
Lijkt min of meer op een door mij gefotografeerde schuimcicade, Zie foto. Door Kees den Bieman gedetermineerd als Issus coleoptratus. Een soort van Hedera, Klimop. Of de gelijkenis groot genoeg is om hem te bestempelen tot I. coleoptratus weet ik niet.

Groet,

Henk van Woerden.
Met vriendelijke groet,

Henk.

henkvanwoerden

foto 2 Ik heb helaas geen beter foto's
Met vriendelijke groet,

Henk.

Niek van Wijk

Beste Henk,

Dank voor je reactie. Ik vind hem er ook op lijken maar wacht toch maar op verdere reacties, zo durf ik hem niet in te voeren. Nij zat overigens op Pieris, niet op Hedera.

Met vriendelijke groet, Niek

Arp

Onderscheid met de andere Issus soort was iets met de voorkant van de kop, maar het fijne ervan zou ik op moeten zoeken (kan nu niet), maar het lijkt me dat het met deze foto's zou moeten kunnen om tot een naam te komen  :unsure:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#6
Hallo allemaal,

Dat is een keer hier besproken http://nforum.waarneming.nl/forum/index.ph...=51921&hl=issus  (ook op een vraag van Niek)

Groeten, Thijs

Niek van Wijk

#7
Beste Arp en Thijs,

Dank voor jullie reacties. Ik herinnerde me die vorige waarneming, vandaar ook mijn foto recht op de kop. Ik heb ook op het internet rondgesnuffeld maar voor mij als leek lijken die details erg veel op elkaar en is het ook moeilijk het internet-kaf van het internet-koren te scheiden (ik vertrouw ik niet alles wat ik op het internet vind). Vandaar dat ik liever het oordeel afwacht van een deskundige die de kleinste verschillen direct weet te interpreteren.
Ik ben wat onzeker in die zaken. Als ik zou moeten gokken zeg ik Issus coleoptratus.

Met vriendelijke groeten, Niek

Niek van Wijk

Beste Arp en Thijs,

Nu ik mijn laatste antwoord nog eens overlees zie ik dat je dat ook anders kan interpreteren dan ik bedoelde. Met "deskundige" bedoel ik (o.a.) jullie.....

Met vriendelijke groet, Niek

Arp

#9
CiteerMet "deskundige" bedoel ik (o.a.) jullie.....
Oeps ...  :o .... die indruk wil ik in elk geval niet wekken hoor  :gap:  :whistle:

Het zou mij niks verbazen als jouw beest (uit de eerste twee foto's van dit topic) inderdaad een keertje Issus muscaeformis zou blijken te zijn - ik vind die gele/lichte dwarsstreep vrij frapant, maar heb helaas geen vergelijkingsmateriaal om zeker te weten dat die streep bedoeld wordt  <_<

Zou leuk zijn al een echte kennert het kan bevestigen, want ook waarneming.nl heeft er nog geen waarnemingen (laat staan foto's van). Als je de foto's aanbiedt voor gebruik op het Nederlands Soortenregister (als je dat wilt tenminste) zal 'hun' expert  (Kees den Bieman?) er wel naar kijken. Twee vliegen in één klap - jij je bevestiging en het internet bevestigde foto's in een betrouwbare bron rijker.

P.S. De dwarsstreep zou in het onderste 1/3 deel van "het voorhoofd" moeten liggen ... mja ... wat is allemaal nog voorhoofd en wat niet ????
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Niek van Wijk

#10
Beste Arp,

Dank voor je reactie. Dat jij die indruk niet wil wekken was me al vaker opgevallen maar de inhoud van je antwoorden op vele vragen doet dat bij mij wel.
Als iemand mijn foto's ondanks de matige kwaliteit ervan kan gebruiken bied ik ze natuurlijk graag aan, ik ga meteen proberen ze op het Soortenregister in te voeren. Natuurlijk laat ik het antwoord hier meteen weten.

Met vriendelijke groeten,
Niek

Arp

CiteerNatuurlijk laat ik het antwoord hier meteen weten.
Graag, ben erg benieuwd  ^_^

Dank voor je vriendelijke woorden, maar bij de meeste diergroepen heb ik hoogstens ooit wat gefluister opgevangen over dat er ergens een klok moet hangen die naar men zegt zou kunnen luiden, maar de klok zelf nog nooit gehoord of gezien, laat staan dat ik zou weten wat een klepel is. Ik heb bijvoorbeeld nul (0) literatuur over Cicades en lees alleen zo nu en dan hier en daar eens wat op internet ... allemaal niet erg bemoedigend qua niveau en betrouwbaarheid ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#12
Niet zo bescheiden Arp!!!!!   :D

Arp

#13
Update:

Ondertussen had ik op een Brits forum een keertje naar het beest van Niek verwezen en daar is in elk geval ene "Acutipuerilis" ervan ovetuigd dat het Issus muscaeformis (en het dier van Henk I. coleoptratus).

^_^  Arp
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Niek van Wijk

#14
Beste Arp,

Dat zou erg leuk zijn. Ik kreeg op 14 september dit antwoord van het soortenregister:
"Geachte beeldaanbieder,

Bedankt voor uw bijdrage. Wij zullen de beelden beoordelen op bruikbaarheid. We laten u weten of en waar we de beelden plaatsen in het Soortenregister. Hier kan enige tijd overheen gaan.

Met vriendelijke groet,

Berry van der Hoorn
Naturalis"

en wacht met spanning af.

Op 20 september fotografeerde ik nog wel onderstaande Issus op Hedera. Ik vind hem anders dan de eerste Issus in dit bericht en ik vermoed dat dat de coleoptratus is.

Groet, Niek

Niek van Wijk

tweede foto

Arp

CiteerIk vind hem anders dan de eerste Issus in dit bericht en ik vermoed dat dat de coleoptratus is.
N.a.v. wat ik tot nu toe erover heb kunnen vinden zou ik het daar ook op houden, maar nogmaals, ik weet er net zo"veel" van als jij ;)

Hoewel het onder wetenschappers kennelijk niet helemaal duidelijk ligt of het wel/niet twee soorten moeten zijn, denk ik dat we voorlopig maar de "klassieke" indeling in twee soorten moeten overnemen. Als er duidelijkheid over komt kunnen we ze later altijd nog samenvoegen, c.q. van I.m. een ondersoort maken ofzo.  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Niek van Wijk

#17
Beste Arp,

Ik denk ze nu maar in te gaan voeren, ook al omdat ik vanaf woensdag een week naar Schotland ga en die week mijn laptop ga laten repareren (er rammelt ergens iets en hij doet het alleen nog maar als ik hem scheef op tafel zet en een kilo-gewicht op de linker onderhoek zet. Het duurde even voor ik dat uitvond).
Hoe zal ik ze invoeren: beiden onzeker, alleen I. muscaeformis onzeker of beiden zeker? Graag je advies.

Met vriendelijke groeten, Niek

PS: Ik voerde I.c. zojuist in als "onzeker" en zag dat de foto dan niet in het album verschijnt. Omdat ik dan geen reacties daarop kan verwachten veranderde ik dat met schroom in "zeker" met in de opmerkingen een verwijzing naar deze topic.
Niek

thijsdegraaf

Volgens mij gaat er iets anders mis. Ik heb Aphodius contaminatus ook als onzeker ingevoerd. Die is prima zichtbaar. De foto's vallen juist op door het vraagteken.

http://waarneming.nl/soort/photos/8532

Groet, Thijs

Niek van Wijk

Beste Thijs,

Vreemd... Zojuist weer op "onzeker" gezet en weg waren de foto's in het album.
Terug op zeker gezet en daar waren ze weer....
Misschien heeft het iets te maken met mijn computerstoring? Ik moet ook iedere keer opnieuw inloggen als ik het forum open wat eerder nooit nodig was. Zijn onzekere determinaties onzichtbaar voor gasten?

Met vriendelijke groet, Niek

Goyatlah

Kan fotos bij waarnemingen van beide soorten van jou zien (die allebei op zeker staan).

Maar beide soorten staan niet goed: muscaeformis staat onder Wantsen (Heteroptera), coleoptratus staat onder Insecten (overig), terwijl onder Cicaden (Auchenorrhyncha) ze geen van beide te vinden zijn. Overigens krijg ik daar het idee dat ergens halverwege het invoeren van de soortenlijst is gestopt.
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

David Tempelman

dag allen,
ik heb beide Issus-soorten even bij de Cicaden (Auchenorrhyncha) ondergebracht.
het klopt, dat veel cicaden nog niet goed staan.
wanneer je dat soort zaken op het forum meldt, pas ik het aan, als ik het topic tenminste spot  ;) er is ook een hoekje op het forum hiervoor 'ontbrekende soorten'.
groet, en wat een gave foto's trouwens,
met vriendelijke groet,
David

Niek van Wijk

Weer op "onzeker" gezet en weer onzichtbaar (voor mij)..............

Groet, Niek

Goyatlah

Muscaeformis staat onzeker, coleoptratus niet, en allebei met 2 foto's
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Niek van Wijk

Beste Dolf,

Dank voor je bevestiging. Ik kan de onzekere nog steeds niet zien - betreffende mijn laptop verbaas ik me nergens meer over - maar nu laat ik ze met een gerust hart zo staan.

Met vriendelijke groet, Niek

Niek van Wijk

#25
Ik ontving vandaag het antwoord van Naturalis:

Beste Roy,

Hartelijk dank voor je antwoord. Ik ben bang dat ik het beestje niet meer tegenkom......
Dat een determinatie van de foto's niet mogelijk bleek is jammer maar begrijpelijk.
De foto was genomen op 8 september 2008 in mijn tuin te Putte.

Met vriendelijke groeten,
Niek

Sent: Thursday, October 09, 2008 7:51 AM
Subject: FW: Issut Issus?


Beste Niek,



Hieronder het antwoord van Kees den Bieman. Opmerkelijk dat de enige Nederlandse waarnemingen van muscaeformis uit Putten stammen en jij nu een foto uit Putte instuurt.



De determinatie tot coleoptratus is dus met enig voorbehoud. Als je de naam met zekerheid wil weten dan zul je toch dieren moeten bewaren en aan een specialist voorleggen. Dat gaat op voor een flink deel van de insecten en andere ongewervelden. Groeten,



Roy







Beste Roy,



Ik ga ervan uit dat het een foto uit ons land is. Hier hebben we twee Issus soorten waarvan I. muscaeformis maar van een plek bekend is (Putten van 1910 tot 1936). Een onderscheid zit oa in de lichte streep onderaan het sternum. Dit exemplaar laat hier wel iets van zien maar echt overtuigend is het niet. De genitalia van zowel ♂♂ als ♀♀ zijn duidelijk onderscheidend.



Zonder het exemplaar in handen gehad te hebben zou ik het toch houden op I. coleoptratus. Maar het blijft een leuke waarneming. Op welke dag en waar is de foto genomen?



Met vriendelijke groet,



Kees den Bieman



______________________________________________

R. Kleukers

European Invertebrate Survey - Nederland

p/a Nationaal Natuurhistorisch Museum - . naturalis

Postbus 9517
2300 RA Leiden

The Netherlands


www.naturalis.nl/eis

www.nederlandsesoorten.nl



Van: Kleukers, R.M.J.C.
Verzonden: dinsdag 30 september 2008 10:57
Onderwerp: Issut Issus?



Dag Niek,



Onlangs stuurde je enkele plaatjes van Issus cf. muscaeformis in voor het Nederlands Soortenregister. Deze zijn inmiddels doorgestuurd naar de specialist. Dit kan nu nog even duren, want hij krijgt veel vragen en heeft het nogal druk. Daar komt bij dat cicaden determineren vanaf foto vaak erg lastig, zo niet onmogelijk, is. Als je het echt wil weten dien je de dieren te verzamelen en netjes te etiketteren, zodat ze onder de binoculair bestudeerd kunnen worden. Het is daarbij zaak om het dier een uniek nummer te geven dat ook in de bestandsnaam van je foto terugkomt, bijvoorbeeld de datum in combinatie met een volgnummer. Ik kan me echter goed voorstellen dat dit je te ver gaat. Je moet dan wel op de koop toe nemen dat niet al je plaatjes op naam gebracht kunnen worden.



Met vriendelijke groet,



Roy Kleukers

______________________________________________

R. Kleukers

European Invertebrate Survey - Nederland

p/a Nationaal Natuurhistorisch Museum - . naturalis

Postbus 9517
2300 RA Leiden

The Netherlands


www.naturalis.nl/eis

www.nederlandsesoorten.nl


Ik zal mijn waarneming veranderen in een onzekere coleoptratus.

Met vriendelijke groeten,
Niek

PatrickH

Het lijkt mij zinvol de e-mail adressen verwijderen ivm spam.

Groet, Patrick
Groet, Patrick Heijne

Niek van Wijk

Beste Patrick,

Dank voor je zinvolle advies. Ik heb daar niet bij stilgestaan.
E-mail adressen zijn nu verwijderd.

Met vriendelijke groeten,
Niek