Uitsluiping

Gestart door Elwin 29, april 29, 2008, 17:12:30 PM

Vorige topic - Volgende topic

Elwin 29

Ik ben van plan de uitsluiping van een libel of juffer te fotograferen en ik wil proberen wat huidjes te verzamelen. wat heb ik hier voor nodig? wat tips graag! ik heb vandaag al wat juffertjes gezien, en ik heb al naar huidjes gezocht, met klein resultaat: één huidje die, omdat ik het gewicht had overschat, door een minimaal briesje in het water werd geblazen :P . nu vroeg ik me dus af, waar kan je het beste naar een uitsluipende en dus ook naar huidjes van libellen/juffers zoeken?
hoog, laag, bij de waterrand, wat verder op het land, wanneer sluipen ze uit, dat zou ik allemaal graag willen weten. ik neem aan dat er wel iemand is die er wat verstand van heeft? :grin:
Met Vriendelijke Groeten,
Elwin Koning

Goyatlah

Probleem is dat dat nu heel vaak van soort tot soort verschillend is, en soms zelf binnen 1 soort tussen verschillende gebieden. Beste is toch om het gewoon te doen (en wellicht kun je met iemand mee op een huidjes xcursie)
Moi, Dolf

Bezoek ook eens Libellen in Nederland met de enige interaktieve en op foto's gebaseerde libellentabel, veel info en heel veel foto's

Elwin 29

hmm... jammer... Ik wilde nog wel zo precies zijn! Dan zou ik toch eigenlijk deze informatie van bijvoorbeeld de houtpantserjuffer willen weten. Disschien is dit dan weer een lastig geval, dat weet ik niet zeker. Dn dan van de libellen bijvoorbeeld gewoon de gewone oeverlibel. Het maakt me niet echt uit van welke libel eigenlijk, maar ik wil bijvoorbeeld wel kijken of ik als ik een specifiekere beschrijving van een soort krijg, of ik dan bijna alleen dat soort op die plek zie uitsluipen!
Met Vriendelijke Groeten,
Elwin Koning

marcel123

#3
Smaragdlibellen sluipen uit tot 12 m van de waterkant, dus als je de oeverzone tot 12m neemt en dan de oever afzoekt moet het wel lukken lijkt me. Een waadbroek aantrekken en vanaf de waterkant het liesgras en riet afzoeken dat in het water staat geeft denk ik een grotere kans op succes.
Begin van de dag geeft denk ik de meeste kans op succes,

Sticht

#4
CiteerEen waadbroek aantrekken en vanaf de waterkant het liesgras en riet afzoeken dat in het water staat geeft denk ik een grotere kans op succes.
Groot risico op schade aan allerlei beestjes die je niet ziet, en dus ook libellen. De tijd nemen, goed kijken en veel geduld hebben.

Weia

Je moet wel oog krijgen voor die uitsluipers. Ze zitten zo stil en zijn zo onopvallend!! Op een plek waar je nu jonkies ziet moet je de volgende ochtend (hoeft niet echt vroeg hoor, negen uur, tien uur) gaan kijken, dan sluipt de volgende lichting uit.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Elwin 29

Okee, bedankt! Bij de eerst volgende warme en mooie dag zal ik (met al mijn geduld:P) de oevers goed afkijken. Het lijkt me namelijk nog steeds een unieke ervaring die ik graag wil meemaken ^_^  
Met Vriendelijke Groeten,
Elwin Koning

Antonie Blom

Hoeft niet eens een warme dag, ik had vanochtend (viel zelfs een beetje regen) een uitsluipende viervlek. Veel succes in ieder geval met zoeken.  
Met vriendelijke groeten, Antonie Blom

Op https://sandra-antonie.smugmug.com/ is een selectie van mijn foto's te vinden.

Sticht

CiteerJe moet wel oog krijgen voor die uitsluipers. Ze zitten zo stil en zijn zo onopvallend!!
Stil zitten? :angry: Hoe klein ze zijn; ze draaien vaak weg als ik te dichtbij kom. Lastig fotograferen.

Elwin 29

Het hoeft geen warme dag te zijn voor het uitsluipen? Wat raar..  :blink:  Weet je toevallig ook waarom dat niet nodig is dan? Ze vliegen toch meestal ook niet als het koud is? (ook al is dit appels en peren vergelijken).
Met Vriendelijke Groeten,
Elwin Koning

Weia

CiteerHet hoeft geen warme dag te zijn voor het uitsluipen? Wat raar..
Ik denk dat het veroorzaakt wordt doordat de larven het weer boven water slecht in kunnen schatten en bovendien niet een paar uur vooruit kunnen kijken. Ze beschikken niet over buienradar! Uitsluipmoment hangt vooral af van de watertemperatuur. Overigens gaat er wel meer mis met verse dieren bij slecht uitsluipweer...
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Sticht

#11
Vanmorgen zag ik er een paar waarbij het inderdaad niet goed ging.

ronald

sommige soorten sluipen bij regen gewoon door, andere houden er dan grotendeels mee op. maar als de larven bijna klaar zijn om uit te sluipen dan wordt de eet en ademapparatuur afgesloten (de larven komen dan boven om te ademen), en zullen ze er binnen een bepaalde tijd hoe dan ook het water uitmoeten om weer te kunnen eten, en kun je op onverwachte dagen tot uitsluipers treffen.
als het flink waait en regent blijf ik zelf liever thuis, want dan kan het soms een waar slagveld lijken, allemaal mislukte libellen vind je dan. ook kun je dan beter uit de begroeiing blijven, want er zit vaak veel libellenspul wat dan geen kant op kan. ik zoek bijna alleen als libellen op zijn minst een beetje kunnen flapperen, of als er genoeg ruimte is om tussen de begroeiing door te lopen zonder de zaak te verstoren.
groeten, Ronald van Seijen