Hoofdmenu

Natuurnieuws

Gestart door Natuurleuk.nl, maart 21, 2007, 13:16:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

marcel123

Voor de mensen die het niet weten: ze zijn daar niet zo algemeen..
CiteerEr vliegen in Engeland slechts zo'n twintig paartjes rond van de blauwe kiekendief.

Maico Weites

CiteerBOOMMARTERNEST GEVONDEN IN DE WIEDEN
04-11-2007
Twee vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben dit voorjaar een nest met jonge boommarters in natuurgebied De Wieden gevonden. Dit schitterende dier had de rustige moerasbossen uitgekozen om haar kleintjes ter wereld te brengen.


Sinds de jaren dertig waakt Natuurmonumenten in De Wieden over voldoende rust in de natuur. In 1934 is de Bakkerskooi bij Wanneperveen aangekocht. Later volgden meer gebieden, zodat een groot aaneengesloten natuurgebied kon ontstaan. Natuurmonumenten is erg trots op dit behaalde natuurresultaat. De moeder zoogde twee jongen. Op basis van het aantal waargenomen (levende) dieren, verkeerslachtoffers en keutels denkt Natuurmonumenten dat er tussen de 10 en 15 boommarterparen leven in De Wieden.


Atletische dieren

Boommarters zijn zeer atletisch. Met gemak zitten ze hun pooi achterna in boomkruinen. Ook kunnen ze goed zwemmen. Vandaar ook dat het dier in de Kop van Overijssel wel boomotter wordt genoemd. Boommarters worden nog wel eens verward met steenmarters. De boommarter heeft een zwart neus, behaarde voetkussens en grote 'Mickey Mouse-oren'. De steenmarter daarentegen heeft een roze neus, geen behaarde voetkussens, een lichte ondervacht en kleinere oren. De kans dat boommarters zich laten zien is niet groot. Het was dan ook een toevalstreffer dat het nest zo laag bij de grond gevonden werd.

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#92
CiteerNIEUWE NATUUR WESTERBROEK HOUDT GRONINGEN OPEN EN GROEN
05-11-2007

Natuurmonumenten is gestart met werkzaamheden in natuurgebied Westerbroek, ten zuiden van de stad Groningen. Voormalige landbouwgronden nabij het bestaande natuurgebied worden tot natuur omgevormd. Het natuurgebied groeit hiermee met ruim 30 hectare tot 130 hectare.



Natuurmonumenten gaat petgaten en laagtes aanbrengen, houtsingels en bos aanplanten en brede betonpaden verwijderen. Ook leggen we nieuwe wandelpaden aan en komt er een vlonder over een van de petgaten. Planten en dieren, maar ook wandelaars profiteren van de aanpassingen.

Recreatieve ontwikkeling

Met de aanleg draagt Natuurmonumenten bij aan de recreatieve ontwikkeling van Westerbroek voor de bewoners van Westerbroek en Hoogezand. Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met de Dorpsvereniging Westerbroek.


Kwetsbare moerasvogels

Natuurgebied Westerbroek ligt op een steenworp afstand van de stad Groningen. In Westerbroek groeien de laatste stukken elzenbroekbos van Noord-Nederland. Er broeden veel kwetsbare moerasvogels en het gebied is bekend om de vele paddenstoelen. 's Zomers jagen wel dertig libellensoorten op muggen en andere kleine insecten. Westerbroek is een belangrijke verbinding tussen het Zuidlaardermeer en Midden-Groningen en de natte natuurgebieden in het Hunzedal.


Groningen Open en Groen
Het is belangrijk dat dieren en planten zich makkelijk van het ene naar het andere natuurgebied kunnen verplaatsen. Voor veel planten en dieren speelt water een belangrijke rol. Met de werkzaamheden verbetert Natuurmonumenten de waterhuishouding. Het graafwerk is eind december klaar en in het vroege voorjaar van 2008 worden de laatste bomen geplant.

 

Na de werkzaamheden ontstaat een afwisselend natuurgebied met plassen waar krabbenscheer, fonteinkruiden en riet groeien. De zeldzame libellensoort groene glazenmaker kan dan ook beter uit de voeten. Met het beheer en de uitbreiding van natuurgebied Westerbroek houdt Natuurmonumenten Groningen open en groen en kunnen mensen meer genieten van de natuur.

Ik fiets er elke fiets er elke dag langs dus ik ben benieuwd :)


Citeer06 november 2007 - 16:26
Eon Hanse bouwt een productiefaciliteit voor micro-algen bij een centrale in Hamburg. Het gaat om een proefproject, volgens Eon en de gemeente Hamburg het eerste in zijn soort in heel Europa. De algen peuzelen een deel van de CO2 op uit de rookgassen van de centrale en kunnen dienen als biomassa.

Het project kost EUR 2,2 mln, waarvan de gemeente Hamburg EUR 500.000 voor zijn rekening neemt. Er worden 800 tot 1.000 bioreactoren voor algen gebouwd vlakbij de aardgasopslag Reitbrook van Eon Hanse, een dochteronderneming van Eon, die vooral in Noord-Duitsland actief is. De aardgasopslag wordt van elektriciteit en warmte voorzien door een kleine centrale. Van de totale CO2-uitstoot van 1.200 ton moet straks 400 à 450 ton als algenvoedsel gaan dienen.

De algen kunnen op hun beurt gebruikt worden als biomassa. Het grote voordeel van algen op bijvoorbeeld koolzaadolie of energiemaïs is dat algen veel sneller groeien. Tot wel twintig of dertig keer zo snel, stelt Eon Hanse. Algen hebben verreweg de grootste opbrengst per hectare, zei ook duurzame energieconsultant Michiel Jak recent in de Volkskrant. Algen kunnen volgens hem 100.000 liter olie per hectare opleveren, vijftien keer meer dan palmolie en honderd keer meer dan koolzaad of zonnebloemen.

De algen zouden in biodiesel verwerkt kunnen worden of tot biogas. Maar ze zijn ook te benutten in de chemische of farmaceutische industrie. Het idee om ze te benutten in de energiesector is niet nieuw. In Amerika heeft het bedrijf Greenfuel samen met energiebedrijf NRG al een proefproject lopen bij een 1.489 MW kolencentrale in Louisiana. Ook hier is het de bedoeling dat de algen een deel van de CO2 van de centrale absorberen.

In Nederland is er voor zover bekend nog geen algenproject uitgevoerd, al zijn er wel ideeën. Zo schreef de Waddenvereniging een prijsvraag uit voor een nuttig gebruik van de restwarmte van de nieuwe kolencentrales van Nuon en RWE in de Eemshaven en de winnaar daarvan was DHV, dat opperde om in het opgewarmde koelwater algen te kweken. Hoe warmer het water, hoe sneller de algen groeien. Met ditzelfde principe werkt de garnalenkwekerij Happy Shrimp Farm op de Maasvlakte in Rotterdam. Die neemt restwarmte af van de kolencentrale van Eon.

Eon Hanse denkt binnen twee jaar de eerste resultaten van de proef te kunnen presenteren. "Ik ben benieuwd wat die kleine dingen werkelijk kunnen presteren", aldus Eon Hanse-baas Hans-Jakob Tiessen. Het is de bedoeling dat de technologie binnen vijf jaar economisch gezien aantrekkelijk wordt.

Bron: www.altran.com

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

huysse

Vervolgen roofvogelmoord krijgt voorrang

ENSCHEDE - Het OM instrueert politieteams om daders actiever op te sporen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebeurt het uitmoorden van roofvogels stelselmatig in Noordoost-Nederland, waaronder met name in Twente.
 
"Asociaal gedrag en de daders lijken steeds ruiger te werk te gaan. De pakkans moet omhoog", aldus Pauline Verheij van het Functioneel Parket in Den Haag. Ze meent dat de roofvogelstand inmiddels serieus bedreigd wordt. Het CIDC in Lelystad onderzocht vorig jaar 75 vermoedelijke vergiftigingen. In 2005 waren dat er nog maar 34. Deze 75 zouden het topje van de ijsberg zijn.

In deze regio deden zich afgelopen jaar twee zaken voor. Deze week bekende een jachtopziener uit Holten roofvogels te hebben vergiftigd. De andere - geruchtmakende zaak - was bij De Lutte, waar zeker 27 vogels waren vergiftigd op het landgoed Boerskotten. In die zaak kon echter niet worden bewezen dat de Lutterse jachtopziener P. daarvoor verantwoordelijk was. Verheij erkent dat de opsporing van de daders een lastige klus is. Maar met de nieuwe aanpak zou de pakkans groter moeten worden. Het komt er op neer dat de milieuteams van de politie, die de vogelmoorden moeten onderzoeken, actief op zoek moeten naar de 'hotspots'; dus zoeken waar veel dode vogels worden gevonden.

Daarna wordt het zaak in beeld te brengen wie bij het doden van de roofdieren belang kan hebben. Het OM heeft de afgelopen maanden een dader-analyse gemaakt. Grofweg gaat het om drie groepen. De meeste daders zijn afkomstig uit jagerskringen; zij beschouwen de roofvogels als ongewenst concurrent. Een andere dadergroep zijn beschermers van weidevogels, omdat die ook prooi zijn van de roofvogels. En tenslotte houders van postduiven; zij verliezen niet graag een goede vlieger aan een buizerd.

Voor het opsporen van de hotspots is de politieteams gevraagd meer en actiever een beroep te doen op hun netwerken. Verheij: "Her en der is gewoon al veel informatie. Het is zaak dat bij elkaar te krijgen. Je hebt bijvoorbeeld de Werkgroep Roofvogels Nederland. Zij bestuderen in het hele land de nesten en zien goed als er iets mis is. Bijvoorbeeld dat een nest kapot is geschoten, of de ouders zijn verjaagd. En daarnaast heb je dan nog de boeren in je gebied en de jachtopzieners die het nodige kunnen weten en tenslotte de CICD, die precies weet waar de vogels vandaan komen die zij onderzoeken op vergiftiging."

Dagblad Tubantia d.d. 8 november 2007

Maico Weites

CiteerKlimaatverandering treft inheemse soorten meest
Uitgegeven: 8 november 2007 12:39
Laatst gewijzigd: 8 november 2007 12:40

WAGENINGEN - Klimaatverandering treft inheemse soorten planten het meest. De soorten die gevoelig zijn voor versnippering van de leefomgeving gaan harder achteruit dan planten die op enig moment zijn ingevoerd.

Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra, een wetenschappelijk bureau van de Wageningen Universiteit. Binnen de in Nederland inheemse soorten heeft flora die echt thuishoort in noordelijke of bergachtige streken het meest te lijden. Exoten doen het daarentegen erg goed, aldus de onderzoekers.

Citeer'Regen doodt larven malariamug'
Uitgegeven: 8 november 2007 13:56
Laatst gewijzigd: 8 november 2007 13:57

WAGENINGEN - Regenval is dodelijk voor veel larven van de malariamug. Dat concluderen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en het Kenya Medical Research Institute na gezamenlijk onderzoek. Tot nu toe werd aangenomen dat malariamuggen goed gedijen bij veel regen.

Uit het onderzoek blijkt dat regenval de overlevingskansen van muggenlarven flink verkleint. Tijdens een regenachtige nacht sterft gemiddeld 23 procent van de jongste larven van de malariamug en legt 9 procent van de oudere larven het loodje. 

De sterftecijfers tijdens een droge nacht zijn aanzienlijk lager. De wetenschappers deden hun onderzoek in Afrika.

Poeltjes

De klimaatverandering heeft gevolgen voor de mug, die malaria overbrengt op mensen. Meer regen zal leiden tot meer en langer bestaande broedplaatsen, zoals poeltjes.

Tegelijk zullen de malariamuggenlarven te kampen krijgen met grotere sterfte. Daardoor zal de volwassen populatie malariamuggen kleiner zijn, aldus de onderzoekers.

CiteerWetenschappers creëren muis zonder angst voor kat
Uitgegeven: 8 november 2007 10:10
Laatst gewijzigd: 8 november 2007 14:17

TOKIO/LONDEN - Liefhebbers van de tekenfilmserie Tom en Jerry zullen zich achter de oren krabben als ze horen welke resultaten wetenschappers van een universiteit in Tokio hebben bereikt met een genetisch gemanipuleerde muis.

De onderzoekers hebben een muis gecreëerd, die zijn instinctieve angst voor katten heeft verloren en zich rustig laat besnuffelen door zijn voormalige aartsvijand. 

De resultaten van het onderzoeksteam van Hitoshi Sakano zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature van donderdag.

Vluchten

De muizen hebben geen angst voor katten, omdat de dieren door een genetische verandering van het reukzintuig niet langer door de geur van een kat de prikkel krijgen die hen voor het roofdier doen vluchten.

De wetenschappers brachten de genetisch gemanipuleerde muizen in contact met een speciaal uitgekozen kat. Ze wisten dat de kat de muizen niet zou opeten.

Aversie

Tegen de Britse krant The Independent zei Sakano dat het onderzoek van groot belang is, omdat het duidelijk maakt dat de aangeboren aversie van zoogdieren, inclusief mensen, tegen bepaalde geuren kan worden weggenomen.


Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

#95
Bron: BNR Nieuwsradio

LEEUWARDEN (ANP) - In het Friese buitendijkse gebied zijn vrijdag duizenden muizen en tientallen hazen verdronken door het wassende water. Dat meldde beheerder Albert Ferwerda van landschapsorganisatie It Fryske Gea vrijdagmiddag.

Het buitendijkse gebied Noorderleech is een soort polder ingeklemd tussen een zomerdijk en een winterdijk. Het water uit de Waddenzee steeg vrijdagochtend zo snel dat het Noorderleech binnen een uur onder water stond. Volgens Ferwerda konden muizen en hazen daardoor niet op tijd bescherming achter de winterdijk vinden. Hij stelt dat door de massale verdrinking torenvalken en kiekendieven de komende weken moeten vrezen voor minder voedsel.

In het Noorderleech stonden vorig jaar 150 paarden vast die ook werden verrast door wassend water. Zij kwamen na een spectaculaire reddingsactie alsnog op het droge. De dieren waren nu op tijd uit de polder gehaald.
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

#96
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

Vogels in dierenwinkel Hoogeveen geruimd

(Novum) - Alle vogels in het Hoogeveense Annen Animal Center zijn vrijdagnacht geruimd. Het gaat om enkele duizenden dieren, waarvan zo'n tachtig tot negentig procent ziek was. Dat zegt een woordvoerder van de dierengroothandel zaterdag. De overige dieren, vooral vissen en knaagdieren, lijken zich kiplekker te voelen.

Lees verder op: http://binnenland.nieuws.nl/486303/Vogels_...ogeveen_geruimd

Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

petermeer

#98
Politie onderzoekt vergiftiging zeearend

FINSTERWOLDE - De regiopolitie in Groningen stelt een onderzoek in naar de vergiftiging van een zeearend. De vogel, die in Nederland zeer zeldzaam is, werd zaterdag 3 november dood gevonden in de Carel Coenraadpolder in het Groningse Finsterwolde.

Zie verder:
http://www.nu.nl/news/1315692/13/Politie_o...g_zeearend.html

Lees ook onderstaand topic:
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=39648
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

CiteerSlachting onder zeldzame konijnen

14 november 2007 - 16:51
Acht uiterst zeldzame Japanse amami-konijnen zijn door honden doodgebeten. Dit heeft autopsie woensdag uitgewezen volgens het Japanse ministerie van Milieu. De autopsie had plaats nadat elf dode knaagdieren maandag waren aangetroffen op het eiland Amami-Oshima. Van drie kon de doodsoorzaak niet worden vastgesteld, berichtte persbureau Kyodo.

Het drama is een flinke klap voor Japan en zijn dierenbeschermers. Het zeldzame amami-konijn wordt als een levend fossiel beschouwd en komt uitsluitend voor op de Japanse eilanden Amami-Oshima en Tokunoshima. Het is het eerste dier dat in 1921 in Japan tot beschermd diersoort werd uitgeroepen. Het geldt als waardevol nationaal erfgoed.

Er zijn er nog hooguit enkele duizenden. Ze zijn vaak prooi van een soort civetkatten en honden. Het ministerie heeft van mei 2000 tot november 2005 onderzoek gedaan naar hondenpoep op het eiland Amami-Oshima. Daaruit bleek dat in bijna de helft van hondendrollen overblijfselen van amami-konijnen zaten.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

CiteerSpectaculaire vogelsoorten in het Zuidlaardermeergebied
(13-11-2007)
Uit vogelinventarisatie blijkt het succes van de natuurinrichting in het Zuidlaardermeergebied. Broedvogels waaronder de zeldzame steltkluut en trekvogels zoals zeearend en kwak zijn waargenomen.

De natuurinrichting van de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder is een doorslaand succes. Afgelopen jaar heeft Het Groninger Landschap een broedvogeltelling laten uitvoeren door Herman Feenstra, een professionele vogelteller. In totaal zijn er 62 soorten broedvogels geconstateerd. Opvallend was het broedgeval van de steltkluut, een zeer zeldzame broedvogel in Nederland. Dat de zwarte stern en de roerdomp als broedvogel zijn vastgesteld belooft veel goeds voor deze gebieden, waarin de natuur zelf de waterstanden bepaalt.
Naast de broedvogels zijn er ook nog 24 verschillende vogelsoorten vastgesteld die het gebied hebben bezocht. De hoge aantallen lepelaar mogen bijna geen bijzonderheid meer worden genoemd, maar de zeldzame kwak, ralreiger en witvleugelstern benadrukken het unieke karakter van het gebied. Ook de raaf, zeearend en kraanvogel mogen niet onbenoemd blijven. Omdat het gebied aan het begin van zijn ontwikkeling staat is het interessant om te kijken hoe de vogelstand zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Inmiddels is het winterseizoen begonnen en maken de verschillende eenden en ganzensoorten weer de dienst uit in het terrein.

Informatie voor de pers:
Het rapport broedvogelinventarisatie in de Westerbroekstermadepolder en de Kropswolderbuitenpolder 2007 is digitaal op te vragen bij Het Groninger Landschap.


Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Citeer


15 november 2007 - 10:26
Biologen vinden steeds vaker tweeslachtige vissen, kikkers en andere waterorganismen. Volgens de Wageningse promovenda Titia de Mes is het een gevolg van te veel oestrogenen in het milieu. Nederlandse rioolwaterzuiveringen slagen er niet in om alle vrouwelijke hormonen uit het afvalwater af te breken.


Tweeslachtige organismen en mannelijke organismen die mannelijke geslachtskenmerken missen, komen al voor bij zeer lage concentraties van enkele nanogrammen oestrogenen per liter, stelt De Mes. 'De krachtigste vrouwelijke hormonen in ons milieu zijn door mensen uitgescheiden. In de urine van mannen en vrouwen zit estradiol, het vrouwelijke geslachtshormoon, plus een heleboel weinig actieve omzettingsproducten. Als vrouwen anticonceptiemiddelen gebruiken scheiden ze bovendien het synthetische ethinylestradiol uit.'

De meeste Nederlandse waterzuiveringen breken meer dan negentig procent van de oestrogenen af die ze aangevoerd krijgen. Dat klinkt mooi, maar als we onze natuur niet willen laten veranderen in een hormonale nachtmerrie zou dat 99,9 procent moeten zijn.
Toen De Mes een proef deed met een traditionele aerobe zuiveringsmethode, ontdekte ze dat die in principe alle oestrogenen kon afbreken, maar dat de installatie daarvoor wel meer tijd nodig had. 'Die tijd zal er in de praktijk niet zijn', zegt De Mes. 'Als je al het afvalwater op die manier moet behandelen, heb je beduidend grotere installaties nodig.'

Anaerobe zuiveringsinstallaties kunnen geen oestrogenen afbreken, ontdekte De Mes. Daarnaast ontdekte de promovenda dat het probleem nog een graadje serieuzer was dan ze aanvankelijk had gedacht. Enkele tientallen procenten van de vrouwelijke hormonen verlaten het lichaam als een metaboliet zonder hormonale werking. Het lichaam heeft er chemische groepen aan geplakt waardoor de hormonen niet meer actief zijn. Het zuiveringsproces schroeft die groepen er echter weer af. Het proces kan de ontwaakte oestrogenen afbreken, maar heeft daarvoor dan nog meer tijd nodig.
'We zullen onze manier van zuiveren radicaal moeten veranderen', concludeert De Mes. 'Dat is alleen betaalbaar als we het afvalwater van onze toiletten apart gaan zuiveren. Alleen op die manier kun je intensiever en langer zuiveren zonder dat de kosten de pan uit rijzen.'

Zo'n systeem is op de lange termijn onvermijdelijk, denkt De Mes, en niet alleen vanwege oestrogenen. 'We zijn nu eenmaal een verouderende bevolking die steeds meer medicijnen gebruikt. Volgens een recent rapport van RIVM zitten er nu al sporen van oestrogenen, antidepressiva en medicijnen tegen epilepsie in ons drinkwater

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

vankeulen

Groet Kees van Keulen

petermeer

#104
Wetenschappers klonen apenembryo

Bron: NU.NL

Uitgegeven: 14 november 2007 13:03
Laatst gewijzigd: 15 november 2007 09:48

PARIJS - Wetenschappers hebben voor het eerst een apenembryo gekloond voor medisch onderzoek. Ze maakten tal van embryo's van een 10-jarig aapje op dezelfde manier als waarmee eerder onder meer het schaap Dolly ontstond.

Het is voor het eerst dat deze techniek bij een aap wordt toegepast, aldus een internetpublicatie woensdag van het vaktijdschrift Nature.

Het experiment kan ertoe leiden dat de technologie sneller leidt tot het klonen van menselijke cellen ten bate van medisch onderzoek.

Bekijk video op (kies bekijk video): http://www.nu.nl/news/1315187/91/Wetenscha...28video%29.html
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

petermeer

Tropische vis kan ook op land leven
Uitgegeven: 15 november 2007 17:50

Bron: NU.NL

AMSTERDAM - Een tropische vissoort dat in de mangroves van Brazilië en Belize rondzwemt, kan ook op land leven. De vissen kunnen 66 dagen zonder water leven.

De vis eet gedurende deze periode ook niet, zo meldt Reuters. De Mangrove Rivulus leeft het liefst in het water in lege krabschellen, maar is bij droogte ook tevreden met een boomstronk.

Dit ontdekte Scott Taylor, onderzoeker bij een wetenschappelijk instituut in Florida. Hij deed deze ontdekking tijdens een reis naar Belize, toen Taylor een boomstronk omschopte waarin zich een vis bevond.

Zie ook: http://www.reuters.com/article/oddlyEnough...522299020071115
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

petermeer

Olieramp Rusland breidt zich uit
Uitgegeven: 15 november 2007 18:18
Laatst gewijzigd: 15 november 2007 19:48


Bron: NU.NL

MOSKOU - Ook dolfijnen zijn inmiddels het slachtoffer van de olieramp die zich zondag voltrok op de Zwarte Zee.

Als er niet snel maatregelen genomen worden, raakt via de Straat van Kertsj ook de Zee van Azov ernstig vervuild, aldus een woordvoerder van de Russische milieuorganisatie Rosprirodnadzor donderdag.

Lees verder op: http://www.nu.nl/news/1317604/21/Olieramp_...t_zich_uit.html
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

#107
Citeer'Sushirestaurants moeten blauwvintonijn van menu halen'
Uitgegeven: 15 november 2007 15:32

DEN HAAG - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft de Nederlandse sushirestaurants gevraagd geen blauwvintonijn meer op de menukaart te zetten. De vraag naar tonijn is al jaren zo groot dat dat veel soorten overbelast zijn, aldus het WNF.

Wetenschappers pleiten er al langer voor om de vangst op tonijn zo te verminderen dat de soort zich kan herstellen. De oproep aan de tweehonderd sushi-restaurants komt terwijl in Turkije wordt vergaderd over de te vangen hoeveelheid blauwvintonijn in 2008. Wat betreft het WNF wordt deze soort de komende drie jaar helemaal niet meer gevangen.

CiteerMiljoenen tegen verdroging Nederlandse natuur
Uitgegeven: 15 november 2007 17:06
Laatst gewijzigd: 15 november 2007 17:11

RUINEN - De natuur in Nederland is veel te droog. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt daarom 390 miljoen euro uit om de verdroging aan te pakken. Als eerste is het Nationaal Park Dwingelderveld bij Ruinen aan de beurt.

Dat zei Chris Kalden, directeur Staatsbosbeheer, donderdag tijdens een excursie in het Dwingelderveld. 

De verdroging van de natuur wordt na veertig jaar eindelijk en groot aangepakt, zei Kalden. Er is een lijst opgesteld met 287 natuurgebieden (ongeveer 40 procent van de verdroogde grond in Nederland) waarvan de waterstanden in 2015 moeten worden verhoogd.

Landbouwgrond

Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Noordwest-Europa. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Dwingelderveld, dat bijna 4000 hectare beslaat. Deze zomer hebben Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het laatste stukje landbouwgrond aangekocht.

Veertig jaar hebben de beide organisaties erover gedaan om de laatste agrariër zover te krijgen dat hij plaats maakt voor de natuur. Tot dusver werden de grondwaterstanden in de natuurgebieden laag gehouden om de omliggende gronden geschikt te maken voor landbouw.

Verbetering

In de zeventiger jaren werd al duidelijk dat Nederland verdroogde. "Toen werd meer aandacht besteed aan het oppervlaktewater. In 2000 werd een zeer geringe verbetering geconstateerd. Een lange doorlooptijd met een lage effectiviteit, aldus Kalden.

Om de verdroging met prioriteit aan te pakken, is de Task Force Verdroging opgericht. De Tweede Kamer heeft eind september fiat gegeven aan de plannen van deze organisatie.

Weelderig

Inmiddels wordt sinds de zomer op het Dwingelderveld geplagd en wordenafwateringssystemen weggehaald. Dopheide, maar ook zonnedauw, klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw krijgen weer ruim baan. De addersoorten zullen weelderiger tieren.

Ook krijgen kraanvogels weer de ruimte. Zij moeten, net als honderden jaren geleden, hun nestjes in de moerassige gebieden gaan bouwen.

CiteerWind blaast kleine alk richting Veluwe
16 november 2007 - 10:03

"Het beestje kwam gewoon uit de lucht vallen." Een kleine alk. Wandelaars vonden dit bijzondere zwartwitte vogeltje in de buurt van de Tongerense school en brachten het bij de vogelopvang van Harry van Diepen aan in Epe. Dat staat deze week op de website van de Stentor.

De kleine alk is de kleinste zeevogel die we kennen - de lengte is zo'n 20 centimeter - en leeft in de hoogarctische gebieden, zoals Groenland of Spitsbergen. Daar broeden ze met miljoenen tussen de neergevallen rotsblokken tegen hoge berghellingen. Ze broeden aan de randen van het pakijs.

Volgens Van Diepen is het 'tamelijk zeldzaam' dat het beestje in Nederland wordt gezien. "Het komt voor na een behoorlijke storm. We hebben er hier niet zo veel van gemerkt, maar op zee heeft het erg gewaaid. De meeste alken zitten nu bij Engeland", zo verlkaarde hij tegenover de Stentor. Bij hevige stormen, vooral in november, kunnen de vogels soms ver landinwaarts worden geblazen. Het noordelijke deel van de Noordzee behoort nog net tot het reguliere overwinteringsgebied.

In plaats van plankton gaf Van Diepen de vogel een beetje kattenvoer in water. "Ze zijn gewend om in water te duiken en dan het plankton eruit te vissen. Daarom is het moeilijk om hem eten te geven. Maar de vogel mankeert verder niets." Of het om een mannetje of een vrouwtje gaat, kan de Epenaar niet zien. Het beestje huisde gisteren tijdelijk in een kooi in de schuur. Inmiddels heeft hij de kleine alk naar zee gebracht. "Dan moet het wel goed komen."

CiteerZeewierplantage is efficiënte producent van biomassa
16 november 2007 - 10:25

Een zeewierplantage van 500.000 hectare zou in 2020 voldoende biomassa kunnen opleveren voor 10% van de energiebehoefte. Met deze grootschalige productie van biomassa op zee haalt Nederland dan in één klap de helft van de energiedoelstellingen van de Europese Unie. Dit plan ontvouwde dr. Willem Brandenburg, onderzoeker bij Wageningen Imares en Plant Research International van Wageningen UR, op het symposium over aquacultuur bij Van Hall Larenstein Leeuwarden


Zeewierplantages zijn het antwoord op de landteelt van palmolie, koolzaad en andere vormen van biomassa, stelt Brandenburg. De 500.000 hectare op zee komen overeen met 80% procent van het Nederlandse akkerbouwareaal. Een groot volume is nodig om het plan kans van slagen te geven.

Het idee is om zeewier te laten groeien aan kabels die tussen windmolens en platforms hangen. Een mechanisch systeem graast het wier vervolgens af. De geoogste biomassa moet ter plekke worden omgezet in energie, omdat vervoer naar het land het voordeel alleen maar zou verminderen. Nederland heeft een goede reputatie op het gebied van offshore activiteiten en landbouw, en een combinatie van beide voor duurzame energieopwekking zou ons land wereldwijd op de kaart zetten, is Brandenburgs overtuiging.

Waar de zeewierplantage precies moet komen laat Brandenburg graag over aan andere specialisten. Maar mogelijk zijn de plantages ook te gebruiken voor kustverdediging. Met Duitsland heeft hij sinds kort contact over de mogelijkheden van een project in het grensgebied op de Noordzee. Een bijkomend voordeel van een zeewierplantage is dat tegelijk een gigantisch rustgebied wordt gecreëerd, dat als een kraamkamer kan dienen voor kabeljauw en haring.

Tweederde van het aardoppervlak bestaat uit zee, aldus Brandenburg, en zeewier is een van de meest voorkomende plantensoorten. Toch is er nog relatief weinig onderzoek naar het gewas gedaan. Hoe het op een productieve wijze groeit moeten nog worden onderzocht. Voor de financiering van nader onderzoek overlegt Brandenburg onder andere met het Innovatieplatform en het ministerie van LNV. Door de provincies Zeeland en Noord-Holland worden twee promotieplaatsen gefinancierd voor onderzoek naar groen en bruin wier.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

Zestien zieken na vogelshow in Weurt
Uitgegeven: 16 november 2007 09:33
Laatst gewijzigd: 16 november 2007 12:56


Bron: NU.NL

WEURT - Zestien mensen zijn ziek geworden na een bezoek aan een show van de Vogelvereniging Vogelvrienden in Weurt bij Nijmegen. Zeven mensen zijn er zo ernstig aan toe dat zij zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De GGD onderzoekt of er sprake is van de besmettelijke papegaaienziekte. De instelling hoopt dat vrijdagavond om 18.00 te kunnen zeggen.  

De show op 3 en 4 november is volgens Vogelvriendensecretaris Geert Willems door 150 tot tweehonderd mensen bezocht. Het duurt gemiddeld een dag of tien voor een besmetting met papegaaienziekte klachten geeft.

Vanaf woensdag bleek dat veel mensen die bij de Weurtse vereniging betrokken zijn, dezelfde klachten van keelpijn, rillerigheid en een grieperig gevoel hadden.

Keurmeester
Vijf leden van de vereniging liggen in het ziekenhuis in Nijmegen. In Eindhoven is een keurmeester opgenomen. De GGD regio Nijmegen verwacht zeer snel te kunnen vaststellen of er inderdaad sprake is van papegaaienziekte, zegt een woordvoerster.

Maar voor het zover is wil de gezondheidsorganisatie vrijdagmorgen eerst met onder meer behandelend artsen en leden van de vogelvereniging praten om te horen wat er precies is gebeurd. De GGD verwacht vrijdagmiddag meer te kunnen zeggen over de aanpak van de mogelijke uitbraak.

Druten
De show die vogelvereniging Onze Vogels in het Gelderse Druten komend weekeinde wilde organiseren, is afgelast. Het bestuur wil geen risico lopen dat een eventuele uitbraak van papegaaienziekte verder wordt verspreid.

Dat is besloten nadat vrijdag bekend werd dat tientallen mensen ziek zijn geworden na een bezoek aan de show van vogelvereniging Vogelvrienden in Weurt, dat ongeveer 15 kilometer van Druten ligt.

Zie ook "Papegaaienziekte kan dodelijk zijn" op http://www.nu.nl/news/1318238/10/Papegaaie...elijk_zijn.html
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

petermeer

Jagers wilde zwijnen binden onder druk in
Uitgegeven op vrijdag 16 november 2007 om 18:34:49, bijgewerkt om 19:36:01  

Bron: Nieuws.nl

(Novum) - De komende week vindt geen drukjacht op wilde zwijnen plaats. Die toezegging hebben de Jagermeester van de koningin en de Faunabeheereenheid Veluwe vrijdag gedaan voor de rechtbank in Amsterdam. De Faunabescherming had een kort geding aangespannen. Omdat de betrokken partijen zelf aangaven de drukjacht op te schorten, hoefde de rechter hier geen besluit in te nemen.

Wel werd duidelijk dat de rechtbank niet overtuigd is van de noodzaak van drukjacht. De rechter wees erop dat voor een groot deel van de Veluwe niet wordt aangedrongen op de drukjacht. Jagers toonden statistieken van verkeersslachtoffers als gevolg van wilde zwijnen die de weg op lopen, maar ook daar was de rechtbank niet van onder de indruk. Het aantal verkeersslachtoffers zou vooral in de maanden september en oktober relatief hoog zijn. Dat zijn precies de maanden dat de dieren op zoek gaan naar voedsel, moesten de jagers erkennen.

Woensdag bepaalde de rechtbank in Amsterdam al dat tot het kort geding geen drukjacht mocht plaatsvinden. De provincie Gelderland had, als vergunningverlener, woensdag gezegd niet te willen wachten op het kort geding van vrijdag. De rechtbank wees de provincie vervolgens terecht.

Het ministerie van Landbouw definieert de drukjacht met de één-op-één-methode, waarbij een jager ervoor zorgt dat het dier binnen het schotsveld van een tweede jager komt. De bedoeling is dat het zwijn rustig blijft waardoor het met één schot gedood kan worden om onnodig lijden te voorkomen. Volgens de Faunabescherming verschilt de drukjacht in de praktijk niet veel van de drijfjacht. In de praktijk zouden de zwijnen worden opgeschrikt en vervolgens in hun vlucht afgeschoten worden. De kans dat het beest niet direct overlijdt, is volgens de organisatie groot.

De Tweede Kamer besloot vorige maand dat de drukjacht op wilde zwijnen niet mag worden toegestaan. Een meerderheid nam een motie aan die het minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) verbiedt de provincie Gelderland een ontheffing te verlenen om wilde zwijnen af te schieten. Verburg stond vervolgens de jacht op zwijnen tot januari toch toe, vanwege de verkeersveiligheid en omdat de situatie uit de hand zou lopen. Er lopen volgens de provincie zeker 4600 zwijnen rond op de Veluwe.

De rechter doet volgende week uitspraak in de zaak.


[Copyright 2007, Novum]
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

CiteerEerste Europese vlinder uitgestorven
16 november 2007 - 16:39

Vooraanstaande wetenschappers uit 31 Europese landen vragen dringend acties om de dramatische achteruitgang van dagvlinders in Europa te stoppen. Deze oproep komt er naar aanleiding van de sterke achteruitgang van algemenere soorten en het uitsterven van de eerste Europese vlindersoort, het Madeira groot koolwitje.


Verschillende landen binnen Europa rapporteren het uitsterven van tien of meer soorten binnen hun landsgrenzen. Voor het eerst werd bevestigd dat een Europese vlindersoort is uitgestorven, namelijk het Madeira groot koolwitje. De vlinder is een ondersoort van het groot koolwitje en endemisch op Madeira. Het was daar in de afgelopen vijftien jaar niet meer gezien.

In Noordwest-Europa is de situatie voor dagvlinders het meest dramatisch. België en Nederland zijn hier de trieste koplopers. De Vlinderwerkgroep van Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) hebben aangetoond dat in België ongeveer een derde van alle dagvlindersoorten verdwenen is en dat een ander derde is bedreigd. Oorzaken van dit lokaal uitsterven en de achteruitgang is de intensivering van het landgebruik, waardoor waardevolle vlindergebieden steeds verder in de verdrukking geraken.

Dirk Maes (INBO) : 'Steeds meer landen in Europa slagen erin om betere gegevens over de verspreiding en de aantallen dagvlinders te vergaren. Deze nieuwe gegevens geven steeds vaker aan hoe slecht het wel gaat met de dagvlinders in heel Europa. Deze crisis is zeker niet beperkt tot de dichtbevolkte landen en regio's, maar strekt zich uit van vlinderrijke gebieden zoals Turkije, over Oekraïne tot de Baltische staten. Ook het intensiveren van de landbouw in vele Oost-Europese landen baart wetenschappers zorgen.'
De vlinderexperten roepen op tot meer actie van zowel de Europese als de nationale en regionale overheden. Ze zullen dit doen door samen te werken in de nieuwe koepelorganisatie Butterfly Conservation Europe, die de acties over het Europese continent zal coördineren.

Twee leden van de raad van bestuur van Butterfly Conservation Europe, Martin Warren (Butterfly Conservation Groot-Brittannië) en Chris van Swaay (Nederlandse Vlinderstichting) hebben een boek gepubliceerd met daarin de vierhonderd belangrijkste vlindergebieden in Europa. De vlinderexperten zullen behoud- en herstelacties voor vlinders concentreren op deze gebieden, die samen ongeveer twee procent van de Europese oppervlakte beslaan. Een van hun andere doelen is om vlinders erkend te krijgen als indicatoren voor het leefmilieu in Europa.
Wouter Vanreusel (Vlinderwerkgroep van Natuurpunt): 'Verschuivingen in de verspreiding van soorten vertellen ons over de gevolgen van klimaatswijzigingen. Hierdoor zullen sommige soorten in onze contreien verschijnen, terwijl andere soorten verdwijnen omdat hun leefgebieden niet meer geschikt zijn of te ver uit elkaar liggen om er nog spontaan te geraken.'


Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

'Bron papegaaienziekte komende week duidelijk'
Uitgegeven: 17 november 2007 15:48
Laatst gewijzigd: 17 november 2007 18:19


Bron: NU.NL

WEURT - Komende week weten we meer over de bron van de papegaaienziekte die achttien betrokkenen bij een vogelshow in Weurt heeft ziekgemaakt. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) onderzoekt monsters van de vogels.

Woensdag hoopt de VWA duidelijk te hebben welke van de onderzochte vogels de ziekte bij zich dragen. Vervolgens wordt gekeken of via die vogels te herleiden is wat de bron is.

Vrijdag maakte de GGD Regio Nijmegen bekend dat inderdaad sprake is van de papegaaienziekte. De zieken zijn standhouders en keurmeesters op de show op 2, 3 en 4 november deze maand.

Zes van hen liggen in het ziekenhuis, de zevende werd zaterdag ontslagen. De overigen van in totaal achttien zieken zijn aan de beterende hand. Van de tweehonderd bezoekers is volgens de GGD niemand ziek geworden. Bezoekers is wel aangeraden alert te zijn op symptomen. Ook huisartsen zijn ingelicht.

Symptomen
Symptomen van de ziekte zijn longontsteking, keelpijn en een grieperig gevoel. Volgens de GGD zijn enkele zieken er slecht aan toe.

De verwachting is dat iedereen met behulp van antibiotica weer volledig herstelt.

Contact
De leden van de vereniging die de vogelshow organiseerde, moeten hun dieren binnenhouden.

Ook wordt aangeraden om contact met de vogels zo veel mogelijk te beperken.

ZIE OOK:  
16/11/2007 GGD stelt definitief papegaaienziekte vast  http://www.nu.nl/news/1319187/10/GGD_stelt...iekte_vast.html
16/11/2007 'Bezoekers vogelshow niet in levensgevaar'  http://www.nu.nl/news/1318833/10/%27Bezoek...sgevaar%27.html

c) ANP
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

petermeer

#113
Bijna helft zoogdieren bedreigd of kwetsbaar
Uitgegeven: 16 november 2007 20:15
Laatst gewijzigd: 16 november 2007 20:17


ARNHEM - Bijna de helft (42 procent) van de 57 inheemse of ingeburgerde zoogdieren in Nederland wordt in het voortbestaan bedreigd of is kwetsbaar.

Dat concludeert de Zoogdiervereniging VZZ. In 1994 was dat nog 40 procent. De organisatie publiceert zaterdag de herziene Rode Lijst zoogdieren.  

De oude lijst dateert van 1994. In vergelijking daarmee werden drie soorten afgevoerd maar werd de lijst aangevuld met zeven soorten waardoor de nieuwe lijst vier soorten langer werd en bij elkaar 24 namen telt.

Konijn
Onder de dieren die het moeilijk hebben zijn ook soorten als het konijn, hermelijn en wezel waarvan algemeen wordt gedacht dat ze veel voorkomen en het goed hebben.

De situatie van de franjestaart, de gewone grootoorvleermuis en het damhert veranderde zodanig dat ze van de lijst af konden.

Teken aan de wand
De VZZ noemt het een teken aan de wand dat juist dieren die buiten de Ecologisch Hoofdstructuur (EHS) vallen nieuw in de lijst zijn.

"Voor het behoud van de biodiversiteit in Nederland is de constructie van de EHS blijkbaar niet afdoende." De organisatie noemt de nieuwe lijst dan ook een "zware klap" voor de doelstellingen van het kabinet.
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Ted van der Knaap

#114
..zaterdag 17-11 een stuk over Baardmannetjes door Hans Peeters (medewerker Vogelbescherming Nederland) pagina TA 5 van de Telegraaf

of

http://telegraaf-i.telegraaf.nl/daily/2007...071117_5_34.php
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

frankmeer

CiteerToegang tot De Telegraaf-i

Het door u opgevraagde artikel behoort tot het betaalde gedeelte van De Telegraaf-i. Wilt u meer informatie over de mogelijkheden om overal ter wereld De Telegraaf-i te lezen, klik dan hieronder. Toegang is al mogelijk vanaf € 0,27 per dag.

He, is dat nou balen.
Frank van der Meer

Maico Weites

#116
CiteerZELDZAME ROOFVOGEL IN GEBIED NATUURMONUMENTEN
20-11-2007

Een medewerker van Natuurmonumenten heeft vorige maand aan de waddenkust van Groningen een smelleken gevangen en geringd. De vangst, een eenjarig vrouwtje, is bijzonder. In Nederland worden jaarlijks maar 1 á 2 smellekens gevangen.

Sinds 1911 zijn slechts 166 smellekens geringd. Smellekens zijn zeer behendige kleine roofvogels die met grote snelheid in de vlucht vogels vangen. In Nederland broeden ze niet. Smellekens komen hier tussen september en mei voor. Een deel overwintert bij ons, een ander deel trekt door tot aan de landen rond de Middellandse Zee.  's Winters zijn het onze kleinste roofvogels.

Ierland en Schotland

De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Ierland en Schotland. Het noordelijke broedgebied ligt in Scandinavië. Oostwaarts broeden de eerste smellekens in de Baltische staten en in Rusland en Siberië.



Op 30 maart 2004 is door parttime medewerker Jan Doevendans in Groningen ook al een smelleken gevangen en geringd, eveneens in een gebied van Natuurmonumenten. Toen betrof het een volwassen mannetje


CiteerNATUURMONUMENTEN HERSTELT BRABANTSE HEIDE
20-11-2007

Natuurmonumenten is gestart met het herstel van heidevelden in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Op beperkte schaal worden bomen gekapt om geïsoleerde heidevelden met elkaar te verbinden. Dit vergroot de overlevingskansen van kwetsbare soorten zoals de levendbarende hagedis.

In het westelijk deel van de Loonse en Drunense Duinen ligt een aantal kleine, geïsoleerde heidevelden. Ze nemen verder in omvang af door oprukkend bos. Dit gaat ten koste van het toch al beperkte leefgebied van de levendbarende hagedis en de veldkrekel. Zonder maatregelen dreigen deze kwetsbare soorten in dit deel van het Nationaal Park te verdwijnen.
 
Heideschapen

Om verdere teruggang te voorkomen worden op beperkte schaal bomen gekapt. Barrières worden geslecht zodat insecten en reptielen zich over grotere afstand kunnen verplaatsen. Zo profiteren vlinders bijvoorbeeld van de zonbeschenen bosranden die ontstaan. Een kudde heideschapen zorgt er de komende jaren voor dat de heide niet opnieuw dichtgroeit.   

CiteerAKKERRESERVAAT VOOR ZELDZAME VOGELS
20-11-2007

Op natuureiland Tiengemeten breken mooie tijden aan voor grauwe gors, patrijs, veldleeuwerik en andere bedreigde akkervogels. Natuurmonumenten legt voor de vogels een akkerreservaat aan waar ze kunnen broeden én voedsel zoeken. Dit najaar zaait de natuurorganisatie wintergraan in en volgend voorjaar volgen gierst, spelt en zomertarwe.



Akkervogels, en met name de grauwe gors, hebben het moeilijk in ons land. De landbouw is efficiënter geworden waardoor er steeds minder oogstresten op het veld achterblijven. Ook zijn nog nauwelijks ongebruikte stukjes met kruiden te bekennen zijn. Ooit telde ons land 2000 paartjes broedende grauwe gorzen, nu zijn het minder dan 50.

Akkerrand

Door oude graanteelten te herintroduceren hoopt Natuurmonumenten de grauwe gors terug te krijgen. Op de akkers worden namelijk ruim zes meter brede randen met akkerkruiden aangelegd. De eerste jaren zal de vogel het eiland vooral gebruiken als voedselgebied in nazomer en wintermaanden, maar op termijn verwacht Natuurmonumenten ook broedende grauwe gorzen.


Bolderik
Niet alleen de vogels, maar zeker ook de vegetatie profiteren van de aanleg van de akkerranden. Kruiden die nu uiterst zeldzaam zijn en vroeger zo gewoon als akkerogentroost, ruw parelzaad, bolderik en wilde weit, krijgen weer de ruimte. De korenbloem keert terug, net als de akkerboterbloem en misschien zelfs het spiegelklokje.   Met de bloemen komen de vlinders, sprinkhanen en wilde bijen.

Afgraven

Dit najaar graaft Natuurmonumenten de bovenlaag (30 cm) af van de stroken grond tussen de percelen en de sloten. Die bovenste laag is immers voedselrijk door de jarenlange bemesting. De gewenste akkeronkruiden prefereren wat armere grond. Omdat er vermoedelijk in de grond geen kiemkrachtige onkruidzaden meer aanwezig zijn door de decennialange bemesting, zaait Natuurmonumenten volgend voorjaar de akkerranden in met een mengsel dat in een Zeeuws akkerreservaat is gewonnen.

Graan

Dit najaar zaait de natuurorganisatie wintergraan in en volgend voorjaar volgt de gierst, spelt en zomertarwe. De oogst van deze volledig biologische graanteelt zal niet erg groot zijn. Ook reeën, ganzen en natuurlijk de akkervogels mogen eten wat ze willen. Voor velen de omgekeerde wereld, maar voor Natuurmonumenten juist een bewuste keuze voor de natuur.

Citeer20 november 2007 - 16:26

Citeerbescherming boeren zwaluw

Vogelbescherming Nederland  heeft het plan opgevat een aantal beschermingsactiviteiten voor de Boerenzwaluw Hirundo rustica op te starten in een aantal Afrikaanse Birdlife partnerlanden. Dit naar aanleiding van de plaatsing van de  boerenzwaluw op de landelijke  Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. Een van deze landen is Zambia.

De  Zambian Ornithological Society (ZOS) heeft een projectaanvraag ingediend om in aanmerking te mogen komen voor een financiële ondersteuning van een beschermings- en educatieproject van de boerenzwaluw tijdens hun overwintering in Zambia, welke gehonoreerd is.

De laatste decennia is het aantal boerenzwaluwen in West–Europa sterk gedaald. Schattingen variëren van een achteruitgang van 50–70%.

Deze achteruitgang wordt voor een deel veroorzaakt door een dalende reproductie als gevolg van veranderde landbouwmethodes. Hierdoor verdwijnen veel  broedgelegenheden en is er een verminderd aanbod van insecten.

Ook in de Afrikaanse overwinteringgebieden nemen de bedreigingen toe. Boerenzwaluwen slapen bij voorkeur op gezamenlijke slaapplaatsen in moerasgebieden met rietvelden. Juist deze gebieden staan door de zich uitbreidende bevolking steeds meer onder druk en worden gebruikt voor landbouwdoeleinden waardoor deze gebieden meer en meer verdwijnen. Ook jacht en vervolging bedreigen de boerenzwaluw in Afrika.


Doelstellingen

De ZOS wil door middel van educatie het publiek informeren omtrent natuurbescherming in het algemeen en binnen dit project de boerenzwaluw in het bijzonder. Het Zambia Barn Swallow project dient dan als kapstok voor deze bewustwording- en beschermingsdoeleinden.

Op scholen en verenigingen zal door middel van educatieve presentaties en voordrachten informatie gegeven worden over de boerenzwaluw en diens nut voor de mens. Traditionele bedreigingen als jacht en vervolging door bijgeloof om vermeende schade aan de oogst dient te worden omgebogen in kennis over en begrip voor de nuttige rol van de boerenzwaluw voor de mens, waardoor bescherming en vermindering van de jacht een gevolg moet zijn.

Het afgelopen jaar heeft de ZOS op diverse IBA-scholen (scholen en natuurverenigingen bij Important Bird Areas) al een voorzet gegeven aan dit project met Vogelbescherming Nederland als sponsoring. Basisscholen in heel Zambia hebben deelgenomen aan een wedstrijd om posters over de boerenzwaluw te ontwerpen. Deze zullen in dit schooljaar 2007/2008 verspreid worden.


Onderzoek

In dit tweede jaar ligt de nadruk vooral op wetenschappelijk onderzoek. Stichting Hirundo heeft deze taak op zich genomen om dit onderzoek uit te voeren, o.l.v. projectleider Bennie van den Brink.  Jacintha van Dijk en Sjoerd Duijns, twee master studenten van Wageningen Universiteit (WUR), gaan op vijf slaapplaatsen van boerenzwaluwen in Zambia, variërend in grootte, onderzoek doen naar conditie, rui en parasieten en de verschillen daarin tussen sekse en leeftijd. De onderzoeksperiode loopt van 22 oktober 2007 t/m 25 maart 2008.

Op deze verschillende slaapplaatsen zullen boerenzwaluwen gevangen en geringd worden. Ringonderzoek kan bijdragen tot meer kennis over de herkomst van de daar overwinterende boerenzwaluwen en het belang van Zambia als overwinteringgebied voor Europese boerenzwaluwen. Bescherming van deze slaapplaatsen is een stimulans voor het welzijn en de overleving van de boerenzwaluwen.

Inmiddels hebben we in de afgelopen weken  een vijftal slaapplaatsen gevonden en geselecteerd voor ons onderzoek. Deze bevinden zich op onderstaande locaties:

Nkanga Conservation Area (Choma) - Z. 16° 37.193  E. 26° 59.530
Huntly's Farm (Chisamba) - Z. 15° 01.275  E. 28°.08.892
Mafunzalo Ranch (Kabwe) - Z. 14° 18.425  E. 28° 27.700
Lake Ithawa (Ndola) - Z. 12° 58.189  E. 28° 39.596
Kasanka National Park - Z. 12° 35.197 E. 30° 14.372  

De komende periode zullen deze slaapplaatsen maandelijks bezocht worden en gedurende 5 dagen zullen hier boerenzwaluwen gevangen en geringd worden voor ons onderzoek.

Meer informatie over het Zambia Barn Swallow Project kunt u vinden op de website van www.vogelbescherming.nl en op www.boerenzwaluw.nl.

Bennie van den Brink

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

CiteerItalië: vakantieland en zorgenkindje


20 november 2007 - 15:27
Het mediterraanse klimaat zorgt ervoor dat veel Nederlanders graag de zomer doorbrengen in Italië. Bovendien maken de lange kustlijn, de grote meren en de uitgestrekte berglandschappen maken Italië tot een geliefd vakantieland. Een onderbelichte zijde van Italië is het falende natuur- en milieubeleid. Zo dreigt  een groot deel van Zuid-Italië binnen 20 jaar woestijn te worden.

Landschap
Italië bestaat voor 78 procent uit heuvels en bergen, waarvan velen hoger zijn dan 1000 meter. Bekende bergen zijn de Vesuvius bij Napels en Etna op Sicilië. Beide bergen zijn vulkanisch.

Flora
Een groot deel van Italië, zo'n 23 procent, is bedekt met bossen. Typische mediterraanse bomen zoals pijnbomen, olijfbomen, cipressen en zeedennen groeien langs de kust. In het hooggebergte groeien voornamelijk berken, lariksen en diverse soorten sparren en dennen.

Fauna
Bijzondere diersoorten zijn in de Alpen de gems, steenbok en alpenmarmot. Het grote wild is zeer bedreigd in zijn voortbestaan; bruine beer en wolf zijn zeer zeldzaam geworden. Wellicht is de zeldzame monniksrob nog aan de kusten van Italië te vinden. De vogelwereld wordt sterk bedreigd door de vangst in de trektijd in voor- en najaar. Naast sterke druk van de jacht heeft ook de ontbossing, reeds ver gevorderd in de Romeinse tijd, tot het zeldzaam worden van vele soorten bijgedragen.

Natuurbeheer
Italië heeft geen goede reputatie op het gebied van natuurbeheer. Door de eerdergenoemde ontbossing en overbegrazing zijn grote delen van het land veranderd in een woestenij waar nog maar weinig dieren willen leven.
Trekvogels werden jarenlang massaal uit de lucht geschoten. Aan de vergiftiging van meren, rivieren en de zee werd niet al te zwaar getild en de stukjes natuurgebied en beschermd landschap werden volgebouwd met illegale betonconstructies. Gelukkig heeft er de laatste tientallen jaren een mentaliteitsverandering plaatsgevonden en is het milieubesef enorm toegenomen. Daarmee is de natuur in Italië nog niet gered, maar het gaat de goede kant op.

In Italië hebben nu 22 gebieden officieel de status van Nationaal Park. Bij elkaar beslaan deze parken een oppervlak van meer dan anderhalf miljoen hectare, ongeveer 5 procent van het totale oppervlakte van het land. Hoewel men beweert dat in die gebieden de natuur voorrang krijgt, rukken ook daar beton en asfalt op.

Milieubeleid
Italië loopt in Europa achter als het gaat om oplossingen voor milieuvraagstukken. Na jaren van te weinig aandacht in het regeringsbeleid, vooral te wijten aan Berlusconi, heeft de regering Prodi in haar begroting van 2007 ruim 3 miljard euro uitgetrokken om een inhaalslag te kunnen maken. De invoering van de Europese maatregel over de omgang met afgedankte elektrische en elektronische apparaten is echter weer op de lange baan geschoven.

Vanaf 1997 tot 2007 maakte duurzame energie slechts 15,3 procent uit van het nationale energieverbruik. Dit percentage ligt ver onder het gemiddelde van Europa; de Europese doelstelling voor 2010 is 25 procent.

In vergelijking met andere Europese landen wordt in Italië nog relatief weinig afval gerecycled; ook energieterugwinning komt nog niet op grote schaal voor. Veel afval komt nog steeds op de afvalstort terecht; in Nederland vindt dit nauwelijks meer plaats.

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

Bron: BN/DeStem

Hond bijt reebok dood in bos Dongen

Dinsdag 20 november 2007 - DONGEN - Ries van Wanrooij uit Dongen deed gistermorgen in een bosgebied nabij het Wilhelminakanaal een gruwelijke ontdekking. Een driejarig reebokje met een flink aangevreten achterkant lag dood in het bos.

Een nog onbekende zwarte hond blijkt het reebokje zondag te hebben aangevallen, waarna het diep in het bos aan zijn einde is gekomen.

"Het beest moet een paar vreselijke laatste uren hebben beleefd", vermoedt Van Wanrooij.

Zondagmiddag kwam bij het politieteam Gilze en Rijen/Dongen een melding binnen van een getuige die bij het kanaal zag hoe de ree werd aangevallen door een hond, waarschijnlijk een zwarte labrador.

De hond hing geruime tijd aan de achterkant van het reebokje en liet zijn prooi niet los.

Van Wanrooij, werkzaam bij de politie en tevens wildbeheerder in dit gebied tussen Dongen en Oosteind, ging na de melding meteen op onderzoek uit, maar het reebokje was toen onvindbaar.

Ook de hond en zijn baas zijn nog steeds spoorloos.

De getuige heeft zondag bij het kanaal wel een man aangesproken die de baas van de labrador zou kunnen zijn, maar die ging er snel in zijn auto vandoor.

Pas gistermiddag vond Van Wanrooij het dode reebokje. In het voorval ziet Van Wanrooij een nieuw voorbeeld van de schade die loslopende honden aan de wildstand kunnen aanrichten.

"Ik kan niet genoeg wijzen op de consequenties die dit kan hebben. Ik hou ook mijn hart vast voor de gevolgen. De hond heeft nu bloed geproefd en dat kan hem flink agressief maken."

Jaarlijks sneuvelen in ons land vijfduizend reeën, herten en wilde zwijnen, meestal in het verkeer na dat ze zijn aangereden door auto's. De gewonde dieren vluchten het bos in om daar dood te gaan aan hun verwondingen.

Van Wanrooij is zelf een erkend zweethondengeleider. De honden worden zo genoemd omdat ze aangeschoten of anderszins gewonde dieren kunnen opsporen door hun zweetspoor te volgen. Als de begeleiders een melding krijgen, gaan ze met hun hond op zoek om de gewonde beesten uit hun lijden te verlossen.

Van Wanrooij: "Mensen zouden ons altijd moeten bellen als ze gewonde dieren in het bos vinden."

Hijj waarschuwt hondenbezitters dat ze hun hond niet zo maar los moeten laten lopen in het bos. Dat kan leiden tot situaties als zondag in het bos bij Dongen.
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

#119
http://www1.nu.tv/home/video/show/8266
Let op de vis op het einde. :P

CiteerMeeliftende wespen en bijen bedreigen Hawaii
Uitgegeven: 21 november 2007 10:38

HONOLULU - Met de feestdagen voor de deur worden de eerste ladingen kersbomen weer naar het zonovergoten Hawaii gezonden. Dit jaar liften echter ongenode gasten mee om de Hawaiianen een vervelende Kerst te bezorgen.

De dennenbomen zitten vol met wespen en bijen die een bedreiging kunnen vormen voor het fragiele ecologische evenwicht op de eilanden, meldde de Amerikaanse krant USA Today woensdag.

CiteerKinderen hebben weinig interesse in natuur
Uitgegeven: 21 november 2007 14:14
Laatst gewijzigd: 21 november 2007 14:15

AMSTERDAM - Kinderen tonen de laatste twintig jaar steeds minder interesse voor de natuur. Ze gaan minder de natuur in en blijven er korter.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam waaraan 325 kinderen in de leeftijd van tien tot dertien jaar deelnamen. 

Televisie

Media, school, ouders en de woonomgeving zijn van invloed op de afnemende natuurinteresse. Zo besteedt een ruime meerderheid van de kinderen minimaal twee uur per dag aan televisie, internet of de spelcomputer.

Ook zijn de hoeveelheid natuur in de woonomgeving en de veiligheid daarvan afgenomen, waardoor het groen minder toegankelijk is geworden voor de jeugd. Daarnaast besteedt de school minder aandacht aan dit onderwerp. Zo is ruim één op de drie leerlingen nog nooit met de klas de natuur ingegaan.

CiteerSlakken maken graag een slippertje
Uitgegeven: 21 november 2007 15:10
Laatst gewijzigd: 21 november 2007 16:08

AMSTERDAM - Slakken en andere ongewervelde hermafrodieten hebben graag seks met meerdere partners. Hermafrodieten, die zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsdelen hebben, bevruchten liever een nieuwe partner dan dat ze bij de oude blijven.

Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Joris Koene en Andries ter Maat van de afdeling Dierecologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het onderzoek werd middels een keuze-experiment uitgevoerd onder 264 volwassen poelslakken. 

De slakken lieten reeds bevruchte partners links liggen, terwijl ze wel gemotiveerd waren om een nieuwe partner te insemineren.

Verspreiden

Het resultaat is in lijn met de theorie van spermaconcurrentie, waarbij mannetjes hun zaad zo efficiënt mogelijk proberen te verspreiden. Op die manier vergroten ze de kans dat hun geslacht wordt voortgezet.

Van ratten en andere gewervelde dieren met gescheiden seksen, was al langer bekend dat ze een voorkeur hebben voor wisselende seksuele contacten.

ZIE OOK:  13/10/2006 Radioactieve slakken zorgen voor onrust

CiteerPoolse arbeiders hengelen Nederlandse wateren leeg
Uitgegeven: 21 november 2007 11:37
Laatst gewijzigd: 21 november 2007 12:37

BILTHOVEN - De tienduizenden Polen die naar Nederland komen om te werken, hengelen in hun vrije tijd de Nederlandse wateren leeg. Uit het hele land trekken hengelsportverenigingen aan de bel bij de overkoepelende organisatie Sportvisserij Nederland.

"De Polen hebben een andere ethiek en eetcultuur en houden zich niet aan de regels", aldus woordvoerder Juul Steyn van Sportvisserij Nederland woensdag. De situatie is zo alarmerend dat de organisatie inmiddels een Poolse vertaling heeft gemaakt van de visvoorschriften. 

Controleurs

Verder worden op het hoofdkantoor in Bilthoven controleurs en agenten bijgeschoold om de misstanden op te sporen.

De meeste Nederlandse sportvissers hengelen uit hobby en zetten de vangst weer terug. De Polen vissen vooral uit economisch motief, constateert Steyn.

Misstanden

De problemen begonnen het eerst aan de oostgrens. Volgens Ed Piek van de Hengelsportfederatie Oost verplaatsen de misstanden zich naar de rest van Nederland, omdat de controles aan de oostgrens het eerst werden aangescherpt. "Bovendien zijn laagdrempelige dag- en weekvergunningen vervangen door een jaarlidmaatschap en zijn de visregels vertaald in het Pools en Russisch."

Volgens Piek is het moeilijk vast te stellen of de Polen uitsluitend voor eigen consumptie vangen, of dat zij ook vis verhandelen. Dat laatste gebeurde wel in De Berkel bij Eibergen, waar met een sleepnet vis werd gevangen. Bij de Hengelsportfederatie Oost zijn 76 verenigingen aangesloten met 60.000 leden

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/