Bosplantsoen. welke herkomst heeft de voorkeur?

Gestart door Peter Lubbers, november 07, 2007, 21:03:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

Peter Lubbers

<_< Wat mij betreft mag er veel meer autochtoon materiaal gebruikt worden m.b.t
gebruik in natuur/ stedelijk groen als het gaat om inheemse soorten.

Maar misschien heb ik het mis,,,is het beter om allochtone herkomsten te gebruiken, (klimaat).

Hoe denken jullie daarover??

vuurvlinder

Wat mij betreft ook liever autochtone bomen en planten, daar hebben de autochtone diersoorten tenminste ook wat aan.

Ik verwacht voorlopig niet dat we door de klimaatsverandering binnenkort olifanten op de Veluwe zien.  :grin:
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

tekenaar

#2
kwa klimaat zou ik bepaald niet denken aan allochtoon materiaal (van inheemse soorten), zo hard gaat dat nou ook weer niet!

In principe zou ik gaan voor autochtoon materiaal van autochtone soorten, maar ik kan me best uitzonderingen voorstellen. Van sommige inheemse soorten is op zo grote schaal allochtoon materiaal aangeplant (zomereik uit Hongarije) Dat zelfs de eikels van een echt inheems exemplaar wel eens een "allochtone vader" zouden kunnen hebben. Bij windbestuivende bomen kan je je bovendien afvragen hoeveel uitwisseling van genetisch materiaal er is over heel Europa (dennenstuifmeel gaat ontzettend ver mee met de wind - maar dat is een slecht voorbeeld want dennen zijn zowieso niet inheems in NL). Als de genetische variatie van een soort in heel Europa heel minimaal is, dan kan je best overwegen zaden (eikels b.v.) uit het buitenland te halen. Wel van inheemse soorten dus.

Ik moet zeggen dat ik een plantsoen met rare exoten wel erg leuk vindt, maar het eng vindt wanneer die exoten zich gaan uitzaaien. Je kan een selectie maken en alleen die exoten aanplanten waarvan bekend is dat ze zich niet uitzaaien (ginko, magnolia's, tulpenboom en zo) en de soorten die zich in principe kunnen uitzaaien vermijden (Amerikaanse eik, hemelboom, douglasspar enz). Kwestie van gaan kijken welke soorten zich op vergelijkbare plaatsen uitzaaien. Sommige soorten hebben zo'n hoog risico dat ze uit heel Nederland geweerd zouden moeten worden (vederesdoorn, appelbes).

En wat te denken van cultivars van inheemse soorten? (ik vindt de fastigiaat-vorm van haagbeuk erg lelijk vergeleken met de "normale" maar die rare cultivar is in parken veel algemener als de "normale" vorm.) Her en der 1 cultivar tussen de gewone bomen geeft wat afwisseling terwijl die cultivars even aardig zijn voor de inheemse insecten (bruine beuk, treurbeuk, beuk met gelobde blaadjes enz).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Tim Asbreuk

#3
Over dit onderwerp is een tijd terug een symposium geweest. Ik was wel uitgenodigd via mijn opleiding maar kon helaas niet. Hierbij laag de nadruk vooral op bomen en struiken die veel insecten aantrekken in een laterstadium Bijvoorbeeld de bloei van een beuk. Voordat die beuk in bloei staat gaan er vele jaren voorbij. Tegen die tijd kunnen met name insecten al een heel eind noordwaarts gemigreerd zijn.  Het gaat dan ook niet om soorten uit ItaliĆ« of Hongarije maar meer uit noord Frankrijk en BelgiĆ«.

Ik heb echter te weinig voorkennis om hier een mening over te vormen. Misschien is het wel goed om een menging van wat Franse en autochtone bomen aan te planten.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

g.j. keizer

Peter,
Voor dit topic geldt hetzelfde als ik als suggestie onder jou topic "Verjonging in Oud rijk loofbos" heb geplaatst. Niet alleen de bomen en struiken/heesters selecteren, die voor vogels, zoogdieren en insecten interessant zijn, maar betrek ook de paddenstoelen en zwammen (macrofungi) in de analyse en het ontwerp. Zie het topic Mycologische thema's op het Forum Paddenstoelen.
Denk bijvoorbeeld aan de post van Tim, waarin hij het belang van bloeiende beuken benadrukt. Om (rijk) te kunnen bloeien en (fertiele) vruchten te kunnen produceren, hebben beuken (en alle andere van ectomycorrhiza's afhankelijke bomen, inclusief de hazelaar) fosfor nodig. De uptake van fosfor vindt plaats via het mycelium en de wortelomhullende schimmelmantels van Russula's en Melkzwammen, die tot de "late fase" symbionten behoren en pas op latere leeftijd (successie) bij oudere bomen verschijnen. Vandaar dat de beuk, die 200 tot 300 jaar oud kan worden, zo laat bloeit en vrucht draagt.
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen

MC

Citeer(dennenstuifmeel gaat ontzettend ver mee met de wind - maar dat is een slecht voorbeeld want dennen zijn zowieso niet inheems in NL)
Hoi!
Ik heb altijd begrepen dat grove den wel inheems voorkwam in NL. Zij het in veel mindere mate.
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

Tim Asbreuk

CiteerHoi!
Ik heb altijd begrepen dat grove den wel inheems voorkwam in NL. Zij het in veel mindere mate.

Ja, volgens mij alleen aan de randen van hoogveen.  
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Peter Lubbers


grunsven

Grove den kwam vroeger (middeleeuwen) zeldzaam in Nederland voor maar is al lang geleden uitgestorven.
Alle dennen die er nu staan zouden zijn aanplant of nakomelingen daarvan. Op de standaardlijst staan dan ook alleen Taxus en Jeneverbes als inheemse naaldbomen.

Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Maico Weites

waar komt de taxus eigelijk in Nederland nog in het wild voor?
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Tim Asbreuk

Citeer
QUOTE (m.weites @ Nov 9 2007, 13:44 PM)
waar komt de taxus eigelijk in Nederland nog in het wild voor?

Hier. wink.gif

Volgens mij komt de taxus van nature alleen voor op de Veluwe, en kleine stukjes in Twente en Salland. Tenminste dit stond in het boek van bronnen bomen
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

g.j. keizer

Naar aanleiding van bovenstaande discussies over voorkomen en verspreiding van al dan niet inheemse bomen wil ik jullie wijzen op het voortreffelijke boek Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen (herkenning, verspreiding, geschiedenis en gebruik) onder redactie van Bert Maes (Boom, Amsterdam (2006)).
Zwamgroet,
Gerrit J. Keizer
www.soortenbank.nl
Paddenstoelen