Wisent op de Veluwe

Gestart door Maico Weites, oktober 18, 2007, 16:52:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Maico Weites

CiteerStaatsbosbeheer wil proef bij Hoog Buurlo met zes wisenten
door Wijnand Kooijmans


APELDOORN - Binnen twee jaar moeten er weer wisenten in de vrije natuur op de Veluwe rondlopen. Voorlopig alleen nog in een gebied van duizend hectare rond Hoog Buurlo. Daar komen maximaal zes van deze ruim duizend kilo wegende bizonsoort.


VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
Het betreft een initiatief van Staatsbosbeheer. Districtshoofd Leen Jacobs wil op korte termijn bekijken aan welke voorwaarden moet worden voldaan om de dieren hier weer vrij rond te laten lopen. Wanneer alles volgens plan verloopt worden de eerste dieren in 2008 maar uiterlijk in 2009 uitgezet.

De terugkeer van de wisent is al jarenlang onderwerp van gesprek. Er is veel over gesproken en er zijn de nodige onderzoeken gedaan. Volgens Jacobs is het nu tijd om daadwerkelijk actie te ondernemen en plannen te maken.

De laatste keer dat over de terugkeer van de wisent werd gesproken was nog voor de eeuwwisseling. Het betrof toen een initiatief van Kritisch Faunabeheer. Boswachters van Staatsbosbeheer reageerden toen nog negatief op het plan. Inmiddels is het tij gekeerd.

Per bizon is volgens Jacobs een gebied van zo'n 150 hectare nodig. Dat betekent dat in het betrokken gebied tussen Hoog Buurlo en het schietkamp maximaal zes wisenten de vrijheid kan worden gegeven. Staatsbosbeheer denkt aan een met met stroomdraad afgesloten gebied. Om zich te oriënteren gaat Staatsbosbeheer onder meer een kijkje nemen in de gebieden in het voormalige Oost-Duitsland waar de dieren in het wild lopen.



Staatsbosbeheer wil binnen twee jaar wisenten terug brengen op de Veluwe. Eerst zes en als dat goed gaat kunnen er meer komen in een groter gebied. 

Ik ben wel benieuwd  hoe dit gaat.

CiteerDe terugkeer van de wisent is al jarenlang onderwerp van gesprek.
Maar er lopen toch ook al wisenten ergens in de duinen (kransvlak?)
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Tim Asbreuk

#1
CiteerMaar er lopen toch ook al wisenten ergens in de duinen (kransvlak?)
Ja zeker er zijn zelfs al meldingen van

Wisent in het kraansvlak
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

MC

Volgens het artikel in de Levende Natuur van de onderzoekers (Alterra en Nijmegen geloof ik) die het project in het Kraansvlak volgen, was het de bedoeling dat dat een pilotproject is. Dus geen definitieve uitzetting: ze bekijken met een kleine groep beesten het effect van hun aanwezigheid e.d. Ze hebben zelfs een vergelijkbaar gebied afgerasterd om het verschil te bestuderen.
Het ljikt me dan nogal voorbarig om zo'n proef niet af te wachten en maar meteen meer van die beesten uit te zetten...

Heeft iemand trouwens enig idee in welke gebieden (in Oost-duitsland, polen e.d.) nog meer Wisenten lopen? Ik weet natuurlijk Bialowieza en ZW-Letland (ook kleine kudde ong. 10 dieren, ten zuiden van Liepaja), maar ik vraag me af hoeveel er met die beesten gesleept wordt.
vriendelijke groet,
Matthijs Courbois

Maico Weites

#3
Citeer1: Białowieza en Beloveskaya Pushka: in het Poolse en Witrussische deel van het woud van Bialowieza lopen enkele honderden wisenten vrij rond. In de winter worden ze bijgevoerd om te voorkomen dat ze bomen schillen. Zie ook http://www.bpn.com.pl/index_en.htm

2:Pape, Letland: in een 200 ha groot omrasterd gebied lopen sinds juni 2005 enkele wisenten. De bedoeling is dat deze kudde op termijn in een veel groter gebied gaat leven. Zie ook: http://www.panda.org/about_wwf/where_we_wo...tvia/lake_pape/

3 Eriksberg, Zweden: in dit 1000ha grote natuurgebied leven ruim 20 wisenten. Het is gebied in de zomer te bezoeken. Zie ook: http://www.eriksberg.skogssallskapet.se/cms/

4 Damerower Werden, Duitsland: In een 240 ha groot natuurgebied leeft een kudde van circa 15 dieren onder natuurlijke omstandigheden. Om ook het publiek van de dieren te laten genieten, zijn er 2 kleinere fokgebiedjes van ieder zo'n 5ha groot met een uitkijkplatform. Zie ook: http://www.zusammenaufreisen.de/ausfluege/...row/wisente.php

5 Wisentgehege Hardehousen, Scherfede, Duitsland: In een bosgebied van circa 90 ha leven hier ruim 20 wisenten van de Kaukasuslijn. Recent wordt er gewerkt aan een nieuw gebied van circa 80ha waar laaglandwisenten gaan leven. De dieren zijn vaak goed te zien vanuit uitkijktorens. Zie ook: http://www.forstamt-baddriburg.nrw.de/wisent.htm

6 La Réserve de Sainte-Eulalie, la Margeride, Frankrijk: In een bergachtig gebied van 170 ha leven enkele tientallen wisenten. De lokale bevolking verzorgt 's zomers rondritten met paard en wagen en 's winters per arrenslee om de dieren in het gebied. Zie ook: www.bisoneurope.com

7 Natuurpark Lelystad, Nederland: Net als een freiwildgehege in Duitsland is het natuurpark veel ruimer van opzet dan gewone dierentuinen. Er leven een 20tal wisenten op een flink oppervlak waar de dieren goed te zien zijn. Zie ook: www.flevo-landschap.nl

8 Kraansvlak, Nederland

9Pszczyna, Polen: Jan Henryk XI von Hochberg introduceerde hier in zijn privé jachtgebied in 1865 een kleine kudde wisenten. Voorname heren en dames, waaronder de Duitse keizer Wilhelm II kwamen hier regelmatig jagen. De wisenten in dit gebied zijn van de zogenaamde Pless-lijn, een belangrijke genetische lijn in de wederopbouw van de wisentenpopulatie. Er leven momenteel ongeveer 35 dieren in een 742 ha. groot, maar schraal naaldbos.

alhoewel ik natuurpark lelystad niet echt vind meetellen, kunnen ze artis ook toevoegen..
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

grunsven

Inderdaad buiten Bialowieza zijn het forse hertenkampjes. In Nederland zal het waarschijnlijk ook geen grote aantallen en oppervlaktes worden.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

tekenaar

#5
Aanvulling: in Bialowieza leven twee gescheiden kuddes: een in het Wit-Russische deel (van gemengde Kaukasus-Bialowieza oorsprong) en een in het Poolse deel (van zuivere Bialowieza-oorsprong). Beide kuddes zijn gescheiden door een hek, wat op de staatsgrens staat (en eigenlijk is bedoeld om illegale immigranten uit het oosten tegen te houden). De kuddes worden door afschot op een bepaald aantal gehouden (ik meen in het Poolse deel 275, maar dat kan inmiddels zijn veranderd). In het verleden werden ook wisenten gevangen om elders uit te zetten, maar dit vooralsnog gestopt omdat een virus-infectie de kop op stak en ze eerst willen onderzoeken wat voor effect deze infectie op de dieren heeft (mogelijk is ook deze info al achterhaald: was de stand van zaken een paar jaar geleden).

De volgende info gaat over het Poolse deel: het afschot vindt niet-commercieel plaats door een werknemer van het nationaal park. Vlees en huiden worden tegen een symbolische prijs verkocht aan de locale bevolking (die het vlees ten dele aan toeristen voorschotelt in plaatselijke restaurantjes). Van alle leeftijdsklassen wordt een gelijk percentage dieren geschoten om de leeftijdsopbouw zo natuurlijk mogelijk te houden. Zieke en zichtbaar verzwakte dieren worden ook geschoten, evenals exemplaren die regelmatig op weilanden buiten het natuurgebied fourageren. Bijvoeren vindt vooral plaats om te voorkomen dat de wisenten 's winters de dorpen in banjeren en hooibergen leegeten. Een wisent op straat geeft zo'n rommel, of meer precies: het nationaal park is verantwoordelijk voor de wisenten inclusief eventuele schade die ze aanrichten. Met het bijvoeren wordt schade (grotendeels) voorkomen. Vanuit de hoek van biologen is er veel kritiek: door het bijvoeren concentreren de wisenten zich rond voerplaatsen wat een onnatuurlijk grote kans op ziekte-overdracht geeft. Ongelukken met publiek zijn er nauwelijks al wordt af en toe een onvoorzichtige fotograaf door een wisent achterna gezeten. Over het algemeen reageren de wisenten schuw en ontwijken ze mensen.

p.s. een echte "kaukasus-lijn" bestaat niet. Ooit had Artis de allerlaatste wisentstier die uit de Kaukasus afkomstig was. Bij dat dier is een oude wisentkoe (18 jaar oud) van de Poolse lijn gezet. Die hebben nog nakomelingen voortgebracht ook. tegenwoordig worden twee foklijnen onderscheiden: een die uitsluitend terugaat op de Poolse dieren en een waar alle dieren zijn geregistreerd die die Artis-stier onder hun voorouders hebben. Omdat het aantal uitgangsdieren zowieso heel gering is zou die ene kaukasus-stier wel eens hebben kunnen zorgen voor net dat kleine beetje meer genetische variatie. Tegenwoordig is aan het uiterlijk en aan de gezondheid van beide lijnen geen verschil te zien. In de "gemengde" lijn worden ook steeds wisenten uit de Poolse lijn ingekruist, andersom uiteraard niet. In het verleden (en ook nu nog wel) werden ook wisent x amerikaanse bison hybriden gekweekt en zelfs huisrund x wisent, uiteraard worden die angstvallig buiten het wisent-stamboek gehouden.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Tim Asbreuk

CiteerQUOTE (tekenaar @ Oct 19 2007, 11:05 AM)
Van alle leeftijdsklassen wordt een gelijk percentage dieren geschoten om de leeftijdsopbouw zo natuurlijk mogelijk te houden.

Vreemd, dit is vrij onnatuurlijk. Grote predatoren hebben toch voorkeur voor kalveren?

Omdat wisenten in kuddes leven worden de kalveren heel goed verdedigd. Was ooit is iets van op tv programma naam ben ik vergeten. Hierdoor worden alleen de dieren die de kudde niet meer bij kunnen houden opgegeten. Vaak zieke of oude dieren.  
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Smaug

Het Pape gebied in Letland heeft in ieder geval veel potentie als tweede leefgebied(derde als de splitsing in Polen blijft). Op dit moment is het graasgebied van de 5 wisenten (En 25 heckrunderen en 47 koniks) 400 hectare. Dat is maar een fractie van het totale natuurgebied van meer dan 500 km2. Als je zo'n introductie wilt doen wil je natuurlijk je dieren goed in de gaten kunnen houden.
-------------------------------------------------------------------------------

Evolve![/size][/b][/font]



Groeten,

Richard Lausberg

Tim Asbreuk

Weet iemand toevallig of er in Bialoweiza ook hecks en koniks lopen of zijn het daar alleen wisenten.
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

tekenaar

#9
In Bialowieza lopen geen hecks of koniks los. In een wildparkje loopt een kleine kudde koniks, maar die zitten braaf achter een hekje. Heckrunderen hebben ze er niet (ook niet in het wildparkje). Wel (eveneens in het wildparkje) 2 of 3 wisent x koe hybriden (levert een hele dikke stier op met een heel narrig karakter).

Los dus alleen wisenten en biologen  :P .

Verder edelherten, reeen, zwijnen en een enkele eland; de edelherten zijn van dubieuze herkomst - herintroductie na overbejaging: 't is een mix van verschillende geografische herkomst. De elanden zouden wel eens van Scandinavische herkomst kunnen zijn maar daar ben ik niet 100% zeker van. Ik meen dat alle Poolse elanden afstammen van Zweedse exemplaren die in Biebrza zijn geherintroduceerd. Damhert is in het verleden geintroduceerd (t.b.v. jacht) maar inmissels weer verdwenen, mogelijk waren de erg strenge winters wat te veel voor deze soort, samen met overbejaging. Van de grote roofdieren zijn in Bialowieza alleen wolf en lynx over, beer en veelvraat (!) zijn in het verleden uitgeroeid.

Van de middengrote soorten zit er een hele lijst: haas, sneeuwhaas (in het laagland! maar is daar wel erg zeldzaam en mogelijk inmiddels plaatselijk uitgestorven), bever, muskusrat, vos, wasbeerhond (afkomstig van Russische introducties), das, otter, steen- en boommarter, kleinere marterachtigen (maar geen konijn: daarvoor zijn de sneeuw-winters te lang).

Helemaal "oer" is het dus niet, maar wel machtig mooi. Geeft ook mooie verhalen: een vriend van me kreeg eens een jonge gierzwaluw die uit de "klauwen van en boommarter gered" was door toeristen. Blijkt dat gierzwaluwen daar broeden in oude spechtengaten in boven het bos uitstekende dode bomen! (Hijzelf zou de marter z'n prooi mooi hebben laten houden; ik weet niet of de gierzwaluw het overleeft heeft.)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Tim Asbreuk

Citeer
Helemaal "oer" is het dus niet, maar wel machtig mooi.

Ga er in mei naar toe als studie reis. Kan er eigenlijk niet op wachten!
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk