Verwilderde katten

Gestart door Freek Verkerk, augustus 21, 2005, 23:10:12 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Hi,

Ik lees hier dat er hier en daar   groepen verwilderde katten zich vestigen. We hebben het dan niet over Poema's of de echte wilde kat, maar over nakomelingen van de huiskatten.
Ze zouden een probleem zijn. Ik weet niet voor wie, misschien voor de muizen of ratten of duiven.
Ik heb een aantal vragen waarover ik graag jullie mening hoor.
1. Klopt het dat dit soort groepen verwilderde katten bestaan?
2. Naar mijn weten leven katten niet zoals leeuwen in groepen, maar meer solitair zoals een jachtluipaard. Leven de verwilderde huiskatten in groepen?
3. Waar leven ze van (voeding) en is dat een probleem voor ons?
4. Is het interessant om ze op deze site waar te nemen?

Het zijn dus exoten, escapes.

B)  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

han.endt

Ik weet van vroeger dat er verwilderde katten rondzwierven op het spaarbekken van het PWN-terrein te Andijk. Ik spreek nu over de jaren tachtig/begin jaren negentig. Het was bekend dat ze zich daar ook voortplantten. Ze hadden hun 'nesten' in diepe holtes tussen de basaltblokken en grote stenen van de dijklichamen. Je zag ze regelmatig en er werd ook op gejaagd.

Han.

tekenaar

Een wat schuwe huiskat is niet te onderscheiden van een 'echte verwilderde kat'. Een deel van de katers (ook in de bebouwde kom) leeft min of meer onafhankelijk van mensen, voor zover daar in Nederland sprake van kan zijn (is afval eten wel 'onafhankelijk van mensen'). Bovendien heb je van die katten, met name katers, die dagenlang 'bij huis weg zijn' en vervolgens erg hongerig toch weer 'thuis komen'. Ik heb zelf zo'n kater, die bovendien erg schuw is voor mensen die hij niet kent.

Ik ben ervan overtuigd dat huiskatten best een grote invloed hebben op hun omgeving (die van mij eten o.a. hazelwormen). De 'kattendichtheid' is dus een belangrijk gegeven in een gebied. Maar ik vraag me af hoeveel mensen een waarneming van een 'schuwe huiskat/mogelijk verwilderde kat' op zullen willen schrijven.

Eerlijk gezegd vraag ik me dus ook af hoe jagers bij dat afschot bepalen wat een verwilderde kat is en wat zo'n kater is als die van mij (die dus ook flinke afstanden af kan leggen).

Op populatieniveau is dat ondescheid al helemaal niet te maken, 'huispoezen' kunnen immers gedekt worden door 'verwilderde katers', ook al omdat veel van de 'huiskaters' gecastreerd zijn.

1. Klopt het dat dit soort groepen verwilderde katten bestaan?

Daar twijfel ik niet aan, maar er zullen meer groepen 'schuwe katten' zijn die toch ergens een bakje voer krijgen. Zo'n situatie is/was er o.a. bij het asielzoekerscentrum in Leeuwarden.  

2. Naar mijn weten leven katten niet zoals leeuwen in groepen, maar meer solitair zoals een jachtluipaard. Leven de verwilderde huiskatten in groepen?

Onder 'halfwilde' omstandigheden delen vrouwelijke huiskatten hun territorium inclusief schuilplaatsen met directe verwanten. Directe verwanten zijn zusjes uit hetzelfde nest, dochters enz. Ze kunnen zelfs nesten jongen gezamelijk grootbrengen. Ze jagen niet samen. Dit is de normale situatie op boerderijen en ik vermoed dat hetzelfde elders kan optreden als er voldoende voedsel is. Katers zijn wel solitair, en hun grotere territorium overlapt met dat van een aantal vrouwtjesterritoria.

p.s. met name mannelijke jachtluipaarden leven en jagen geregeld in groepjes van 2-3 individueen...

3. Waar leven ze van (voeding) en is dat een probleem voor ons?

Hieraan wil ik toevoegen: waarin verschilt de invloed van een verwilderde kat van die van een 'echte wilde kat'?

Huiskatten zijn oppurtunistische jagers die met name leven van knaagdieren en vogels. In sommige gevallen maken ook insecten en jonge konijnen een belangrijk deel van het voedsel uit. Het precieze dieet hang af van wat ze in de omgeving aantreffen.

4. Is het interessant om ze op deze site waar te nemen?

mmm, ik heb twijfels, maar da's wel duidelijk lijkt me.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Piter Anjema

Van groepen heb ik nog nooit gehoord, lijkt me onwaarschijnlijk in de natuur.
Misschien wel in de stad.

In het leeuwarder bos zit er ook een grote witte die al een paar mensen heeft aangevallen.
Nadeel van zo'n kat is dat ie alle fitissen en tjiftjaffen etc. opvreet.

Wat mij betreft afschieten

tekenaar

Citeer

In het leeuwarder bos zit er ook een grote witte die al een paar mensen heeft aangevallen.
Nadeel van zo'n kat is dat ie alle fitissen en tjiftjaffen etc. opvreet.

Niet bepaald zeldzame vogelsoorten. En ook sperwers eten deze vogeltjes. Wat is het effect op populatie-niveau? (Zijn er nu minder fitissen en tjiftjaffen of wordt een deel van de nestjongen en een stel kneusjes opgegeten, wat de populatie gewoon kan hebben?)

Mensen aanvallen duidt overigens op een kat die wel degelijk gesocialiseerd is op mensen (maar zich wat zonderling gedraagd). Op grond hiervan denk ik dat hij wel ergens een eigenaar heeft. En dat is weer een heel andere discussie (hoeveel kunnen we tolereren van loslopende huiskatten).  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Northwinds

#5
In Engeland hebben ze ooit eens een studie gedaan naar wat ALLE (huis)katten met z'n allen jaarlijks wegvangen uit de natuur.
Dat waren echt ongelooflijk hoge cijfers, ik heb die aantallen niet paraat maar sindsdien zie ik de katjes met heel andere ogen en mogen van mij alle verwilderde katten zonder pardon worden afgeschoten.
Persoonlijk heb ik zelfs moeite met loslopende huiskatten maar daar maatregelen tegen treffen is volgens mij een heel groot taboe.

tekenaar

een koolmeespaartje berengt jaarlijks een stuk of 10 jongen voort, soms meer. Daarvan overleeft er gemiddeld eentje, en een van de ouders, zodat er het volgend jaar weer precies een paartje in dat territorium zit. Best mogelijk dat 5 van die jongen door katten worden opgegeten. Maar: hadden ze het anders wel overleefd? Uiteraard kom je tot enorme aantallen vogeltjes enz die jaarkijks door alle katten samen worden opgegeten, maar mijn vraag blijft wat dat op populatieniveau doet. Immers: merels, koolmezen, tjiftjaffen enz zijn altijd nog algemene vogels, ondanks het feit dat ze hun leefgebied delen met een bijzonder hoge katten-dichtheid.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet voor of tegen afschieten van katten, maar vraag me wel af wat voor effecten die katten nu werkelijk hebben. Hoeveel ze opeten is maar een deel van het hele plaatje.

Dezelfde discussie kan worden gevoerd over het effect van eksters op zangvogeltjes of merels op regenwormen om maar wat te noemen en de vossen-versus-weidevogel-discussie draait in feite ook om dit punt.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

mrkreeft

ik heb zelf een tijdje vrijwilligers werlk gedaan in een asiel en daar kwamen vaak verwilderde katten tegen die niet meer geschikt zijn om in huistenemen want ze vallen je gewoon aan en die katten kommen van campings vaandaan hier in de buurt waar wel eens katten achter gelaten woorden  door de toeristen en deze katten over leven het en planten zich voor en kommen noulijks in contact met mensen en verwilderen zo...
en wat het wat het probleem is van die verwilderde katten in de bossen is dat deze zich kruisen met de echte wilde kat en zo zal deze dus lang zamerhand verdwijnen...

groetjes  :hehe:  

laatvlieger


Citeereen koolmeespaartje berengt jaarlijks een stuk of 10 jongen voort, soms meer. Daarvan overleeft er gemiddeld eentje, en een van de ouders, zodat er het volgend jaar weer precies een paartje in dat territorium zit. Best mogelijk dat 5 van die jongen door katten worden opgegeten. Maar: hadden ze het anders wel overleefd? Uiteraard kom je tot enorme aantallen vogeltjes enz die jaarkijks door alle katten samen worden opgegeten, maar mijn vraag blijft wat dat op populatieniveau doet. Immers: merels, koolmezen, tjiftjaffen enz zijn altijd nog algemene vogels, ondanks het feit dat ze hun leefgebied delen met een bijzonder hoge katten-dichtheid.


Nee die hadden het anders ook niet overleefd, maar een groot deel van die beesten wordt opgegeten door huiskatten die thuis al genoeg te eten hebben/ of door verwilderde katten (vaak gedumpt). Dat surplus aan jonge vogels dat zij nu wegeten had ook door andere, wel wilde beesten opgegeten kunnen worden. Het lijkt me dat katten en ook die verwilderde wel degelijk van invloed zijn, maar dan een trapje hoger: Concurrentie met andere predatoren.

Ook kunnen gewone huiskatten de balans volgens mij behoorlijk doen omslaan. Normaal zou er in een (stads)omgeving misschien maar genoeg plek zijn voor 1 kattepaartje. (wilde katten hebben geloof ik ook een enorm territorium) Heftige concurrentie zal uitbreken over schaars voedselaanbod en veel katten zullen het dan niet redden. Nu worden deze echter bijgevoerd en lopen er op een plek misschien 20 ipv 1 rond. Die 20 beesten zullen ook veel meer schade aanrichten dan die ene: volledig verstoord evenwicht.  

Volgens mij maakt het dus wel degelijk uit!

(En nee ik ben geen kattenhater)
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

tekenaar

Mischien eten 20 bijgevoerde katten wel evenveel vogeltjes als eentje die niet wordt bijgevoerd... Ik weet het niet hoor, maar ik denk wel dat het zo ingewikkeld in elkaar zit (preadtor-prooi relaties, concurrentie tussen soorten predatoren, effecten van voer verstrekken) dat we er hier op het forum niet uitkomen. Mischien met een jaartje of 10 onderzoek...

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Freek Verkerk

Ik denk eigenlijk dat ze in het wild weinig kans maken om zelfstandig te overleven. Ze hebben sterke concurrentie zoals de meeuwen, kraaien, eksters , roofvogels, vossen en marters. De mens heeft al eeuwen huiskatten en nog steeds zijn er vrijwel geen zelfstandige populaties. Zelf zn wilde soortgenoot weet zich hier niet te vestigen of te handhaven.

De echte verwilderde kat is grote bijzonderheid en heeft geen schijn van kans.

Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Freek Verkerk

Mijn inschatting is dus dat die verwilderde katten vrijwel niet bestaan, dat het probleem grof overdreven wordt, maar misschien heb ik het fout. Zelf ken ik geen verwilderde katten populaties, maar misschien zijn er op deze site mensen die wel weten waar zich deze dieren bevinden.
Ik denk dat ze moeite hebben om de winter en de kou en de regen van Nederland te overwinnen. Bovendien vraag ik mij af of ze wel in staat zijn om zich in de winter voldoende te voeden, totdat in de zomer de jonge vogeltjes zich weer aandienen.

De kat die wij hadden sliep altijd gewoon lekker binnen hoor.
En hij viing wel eens een kraai, of hamster (van de buren), maar ik zie hem zich daar niet mee in leven houden.

Misschien dat een enkel dier het wel lukt als hij het geluk heeft om ergens onderdak te schuilen, op een boerderij of zo, in een oud gebouw, onder een brug of weg, maar meerdere generaties, over een reeks van jaren.??

Meld het maar.
B)  
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Bram Rijksen

De Minoesjes die op de boerenerven zo prettig de muizen wegvangen, hebben -op lokaal niveau- weldegelijk invloed op de broedresultaten van weidevogels, vooral als ze niet meer iedere dag braaf hun Shiba krijgen geserveerd maar zelf de kost bij elkaar moeten zien te scharrelen. dan heb je het dus niet over populaties verwilderde katten maar over enkele niet-zo-tamme poezen die hun steentje bijdragen aan het verdwijnen van de laatste Grutto's in ons Holland...


laatvlieger

Het verdwijnen van de grutto heeft geloof ik heel wat andere redenen:
De mens wil namelijk overal "natuur"en dan moet er een bos(je) worden aangelegd in een polder... Grutto's broeden niet als (ik dacht) het niet zo'n 150m rondom hun nest kaal is.  (dat is 1) Grote kale polders worden zeldzaam)

Die bosjes trekken predatoren als kraaien, vossen en marterachtigen aan die normaal gesproken niet in zo'n wijdse polder voorkomen (althans in veel lagere dichtheden) (dat is 2)

De waterstand is omlaag gegaan met als gevolg minder microfauna. (dat is 3)

Er wordt geen mest meer over de weilanden gestrooid maar geinjecteerd. Dit verlaagt waarschijnlijk het aantal beestjes op je weiland. Bovendien worden nesten kapot gemaaid (vooral veldleeuwerik)  (dat is 4)

Maaidata zijn anders dan zo'n 50 jaar geleden. Er moet een hogere grasopbrengst komen. grutto past zijn broeddata daar waarschijnlijk slecht op aan. (dat is 5)

jacht tijdens trek. Ik meen wel eens gehoord te hebben dat de aantallen die o.a. in frankrijk jaarlijks kapot geschoten worden dezelfde aantallen zijn als onze grutto aanwas... Ik heb zelf wel eens in Frankrijk meegemaakt dat op iedere pier langs de kust er een jager stond en die schoten allemaal op een voorbijvliegende tureluur (een beest waar bij ons destijds 100 gulden subsidie per nest voor werd betaald... Europese samenwerking: Nederland betaald voor de jacht in Frankrijk..) (en dat is 6, en dan ben ik waarschijnlijk nog wel een aantal vergeten)


Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Bram Rijksen

Kortom; het verdwijnen van de Grutto is niet de schuld van boerenkatten. Lijkt me duidelijk. Maar als ik een stel allarmerende Grutto's boven een rondstruinend poesje in de wei zie hangen, vermoed ik dat díe poes in ieder geval een mogelijke rol speelt in het verdwijnen van díe gruttojongen. En op die manier dragen ze dus ook een steentje bij.. (naast alle andere bekende oorzaken zoals predatie, maaifrequentie en grondwaterverlaging)

PKAN

Natuurlijk is het zo dat huiskatten voor een verhoogde predatiedruk zorgen. Maar dat probleem is eenvoudig op te lossen: een belletje om de nek.  

Tapinoma

CiteerMijn inschatting is dus dat die verwilderde katten vrijwel niet bestaan, dat het probleem grof overdreven wordt, maar misschien heb ik het fout. Zelf ken ik geen verwilderde katten populaties, maar misschien zijn er op deze site mensen die wel weten waar zich deze dieren bevinden.
Meld het maar.
B)
Jaren geleden ben ik in de buurt van de zinkfabriek bij Budel een paar jonge 'verwilderde' katten tegengekomen. Tijdens een lunchstop kwamen ze opeens tevoorschijn uit een hol in de grond en hadden buitengewone interesse in onze boterhammen en klauterden over ons heen om ze te bemachtigen.
Ze zagen er uit als de wilde kat en ze hadden kleine pluimpjes op hun oren en een dikke staart. Het enige dat ze onderscheidde van de echte wilde kat was dat een van de jongen een wit sokje had. En ze gedroegen zich behoorlijk tam, maar dat doen jonge beesten wel meer.
Mogelijk was dit een kruising met de echte wilde kat? We zullen het nooit weten, denk ik.

Groet,
Nicoliene
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Eén mier in de hand is beter dan een heel nest in je broek!

Vriendelijke groet,
Nicoliene

-Arthy-

Bij mij op mn werk leeft een verwilderde kat.
Deze zit al meer dan 2 jaar bij ons in de winkel en is niet te vangen.
Hij word slechts enkele keren gezien en is super schuw!
Hij zit overdag altijd tussen een dubbele muur waar wij hem dus niet kunnen zien of uit halen. 's nachts komt hij uit het hol, eet van het katten voer en doet zijn behoeften op de kamerplanten afdeling.

Heel bijzonder opzich want het beeste is echt extreem schuw, toen een collega van me er de eerste keer mee aan kwam zetten dat er dus een kat zat geloofde ik er niet van, pas een jaar later heb ik het beestje zelf kunnen zien, en dus het verhaal geloven.
Als een kat zich al zo goed schuil kan houden in een winkel waar dagelijks honderden mensen in komen en overal wel een persoon is, wat moeten we dan wel niet van een echte wilde kat verwachten die in het bos leeft!
Rick Gevers

tekenaar

Citeer
Jaren geleden ben ik in de buurt van de zinkfabriek bij Budel een paar jonge 'verwilderde' katten tegengekomen. Tijdens een lunchstop kwamen ze opeens tevoorschijn uit een hol in de grond en hadden buitengewone interesse in onze boterhammen en klauterden over ons heen om ze te bemachtigen.
Ze zagen er uit als de wilde kat en ze hadden kleine pluimpjes op hun oren en een dikke staart. Het enige dat ze onderscheidde van de echte wilde kat was dat een van de jongen een wit sokje had. En ze gedroegen zich behoorlijk tam, maar dat doen jonge beesten wel meer.
Mogelijk was dit een kruising met de echte wilde kat? We zullen het nooit weten, denk ik.

Ik heb een paar maanden geleden een jong katje opgeraapt van een afgelegen parkeerplaats wat precies voldoet aan jou beschrijving. Omdat niemand anders dat beestje wilde hebben, heb ik het maar gehouden. Het is een zich practig ontwikkelende jonge poes, grijs gestreept en met duidelijk een halflangharige vacht. Maar zeker geen kruising. Maar dat zegt uiteraard weinig over de katjes die jij hebt gezien.

Wat wellicht meer zegt is een andere oude 'waarneming' van me. Een (vage) kennis van me had eens een klein katje meegenomen van de vogeltjesmarkt in Antwerpen. De betreffende kat werd voor een vrouwtje erg groot en ondanks de vroege leeftijd van in huis halen (geschat 6 weken) was ze op latere leeftijd niet te hanteren. Op grond van dit gedrag en uiterlijk hadden zowel de betreffende kennis als ikzelf het vermoeden dat dit mogelijk wel een kruising was.

Zowel wilde katten als kruisingen worden overigens in klein aantal door particulieren in Nederland gehouden. Wilde kat heeft de naam om als volwassen dier moeilijk te zijn in de omgang (niet tam dus) ook als ze van jongsafaan mer de hand zijn grootgebracht. Maar ik heb geen idee hoeveel individuele variatie er is in dit opzicht.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Dragonfly

CiteerNatuurlijk is het zo dat huiskatten voor een verhoogde predatiedruk zorgen. Maar dat probleem is eenvoudig op te lossen: een belletje om de nek.

Van meerdere katteneigenaren heb ik inmiddels gehoord dat hun katten al snel zo konden lopen dat het belletje niet meer te horen was... Voordeel van de bel blijft natuurlijk dat je ziet dat het geen zwerfkat/wilde kat is.

Enige echt oplossing tegen de predatie is het binnenhouden van de katten. Zelf heb ik zo een "binnenkat" die gek is op vogels... maar er niet bij kan komen!
Godelieve Brinkhof
Kijk ook eens op mijn (foto)blog: Godelieve Wandelt

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

tekenaar

Om nog even aan te geven hoe lastig het onderscheid in het veld kan zijn (zie ook de discussie over de poema):

Omderstaande foto heb ik een paar weken geleden in Slovenie gemaakt. Hier komt de wilde kat vrij algemeen voor en ik heb inmiddels twee keer een echte wilde kat gezien (een ervan staat op de foto). Dus het blijft spannend en bij iedere bruine kat schiet er weer van alles door mijn hoofd...

Eerste indruk: groot, bruin, geen witte tekening, reactie van kat op naderende auto (mijn auto): schuw, drukken in de vegetatie. Mischien?

Tweede indruk: (met trillende handen uit de auto gesprongen om een paar foto's te maken): groot! weinig contrast in tekening... Twijfel...

Derde indruk (kat rent weg): dunne staart (hybride??), SHIT, HALSBANDJE (niet te zien op de foto)



Na afloop: dit was dus een grote huiskat-kater en gezien het halsbandje niet eens een verwilderde. Op de foto is te zien dat de ogen te donker zijn voor wilde kat (lichter/wit-geler in echte wilde) en dat de karakteristieke rugtekening (donkere lengtestreep) vrijwel ontbreekt. Ook is de tekening verder te weinig contrastrijk. Verder vermoed ik dat de neus donker gekleurd is (variabel in huiskat, rose in Europese wilde kat). Maar als ik deze kat in wat slechter licht zou hebben gezien zou ik zijn blijven twijfelen...  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/