Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

OJGoreng

Citaat van: tekenaar op juli 09, 2023, 21:10:44 PMAls ik probeer een voorstelling te maken van het gebeurde dan denk ik: wolf was in een omheid stuk land gekomen waar hij  schapen aanviel. Eigenaar reageerd in paniek en stapt ook het land binnen om zijn schapen te beschermen, met een hooivork als wapen: hij probeert dus heel dicht bij de wolf te komen. De in het nauw gedreven wolf kan door het schrikdraad niet weg en valt vervolgens de schapeneigenaar aan. Die gaat naar het ziekenhuis. Twee uur later zit de wolf nog steeds binnen datzelfde schrikdraad binnengesloten en wordt afgeschoten. Zoiets? Ieder wild dier wat niet weg kan en mogelijk doodsbang is, maakt vreemde sprongen ... En was het nu echt een wolf of een ontsnapte wolfachtige hond?

Dat is inderdaad zo'n beetje wat er gebeurd is, volgens die NRC-link. Of er ook een hooivork bij betrokken is weet ik dan weer niet.
Met vriendelijke groet, Zainal

Arjan V

#2882
Hier een goede opsomming van wat we tot nu toe weten. Geen facebook.

Dode wolf in Drenthe – wat gebeurde er precies?

Nature Today, The Netherlands

9-JUL-2023 - Op zondagmorgen 9 juli komt het bericht naar buiten dat een persoon in Drenthe gewond raakt door een wolf. De wolf wordt zo'n twee uur later doodgeschoten. Wat is er precies gebeurd?             
Allereerst: een wolf die agressief is naar mensen, is een probleemwolf. Volgens het interprovinciaal wolvenplan (pdf: 1,6 MB) – waarvan recent nog een addendum met interventierichtlijnen (pdf: 1,5 MB) is vastgesteld door de twaalf provincies – mag een probleemwolf worden gedood. Wij als Wolven in Nederland staan volledig achter deze escalatieladder.

De vraag is: was er in deze situatie sprake van een wolf die agressief was naar mensen?

De feiten

Over deze gebeurtenis doen diverse verhalen de ronde. Er zitten veel tegenstrijdigheden in de verhalen, maar dit weten we tot nu toe:

• Er is sprake van een schadegeval aan één of meerdere schapen binnen een omheining. De omheining is als wolfwerend geplaatst. Hoe de wolf binnen is gekomen is nog onduidelijk.

• Een persoon is door het dier verwond aan hand of arm. Of dit binnen of buiten de omheining was, is niet bekend. Ook weten we niet precies hoe ernstig de verwondingen waren.

• Twee uur nadat het dier binnen de omheining is aangetroffen, gaf de burgemeester opdracht tot afschot van het dier. Wie het dier heeft afgeschoten, is niet bekend.

• Uiteindelijk is er een wolf doodgeschoten. Of dit hetzelfde dier is dat de schapen heeft aangevallen, is niet bekend.

• Sectie zal uitwijzen hoe oud de geschoten wolf is en welk geslacht het dier heeft.

Duiding wolvengedrag

Als een wolf in het nauw gedreven wordt of aan het eten is, dan valt een wolf niet aan, maar verdedigt zich. Dit gedrag zien we ook bij andere dieren: elk dier in het nauw (door stress of paniek) is potentieel gevaarlijk voor mensen. Bij een gerichte aanval van een wolf richting een mens, springt een wolf hoog tegen hem op om de persoon uit evenwicht te brengen. Daarna bijt de wolf, hoogstwaarschijnlijk in de buurt van de hals. Het feit dat er in een arm of hand gebeten is, kan erop duiden dat de wolf zichzelf heeft proberen te verweren. Het verschil tussen verweer en een gerichte aanval uit agressie is essentieel om te bepalen of er sprake is van een probleemwolf of een probleemsituatie alsmede het bepalen van de rechtmatigheid van afschot.

Gezien de locatie van de aanval, gaat het waarschijnlijk om een wolf uit de roedel in Zuidoost-Friesland/Zuidwest-Drenthe. Deze roedel heeft op dit moment jongen. De ouderdieren jagen op prooi, eten hun buik vol en halen dan de rest van de roedel om mee te eten. Het is onduidelijk in deze situatie of de wolf die beet en de wolf die is afgeschoten, één en hetzelfde dier betreft. De enige manier om dit vast te stellen, is door zowel DNA van het aangevallen schaap en DNA van het geschoten dier te vergelijken.

Hoe werkt zo'n wolvenplan in de praktijk?

In het interprovinciaal wolvenplan staat deze situatie bijna letterlijk beschreven. Deze tabel is bestaand beleid waarop het openbaar gezag haar beslissingen moet baseren.
Een burgemeester mag van deze tabel afwijken als de openbare veiligheid in gevaar is. Was daar sprake van?

• Het ging hier om privéterrein met een omheining rondom.

• Het gebeurde in landelijk gebied, niet midden in de bebouwing.

• De mens ging op de wolf af, niet andersom.

• De wolf was aan het eten, hij ging niet doelbewust achter een mens aan.

Resumé

Als de wolf echt agressief naar mensen is geweest, dan is het besluit van de burgemeester terecht. Een probleemwolf mag onder voorwaarden worden afgeschoten. Uit de feiten die tot nu toe op tafel liggen, lijkt het erop dat de wolf niet doelbewust op mensen afging. Het was mogelijk geen probleemwolf, hooguit een probleemsituatie. Samen met de provincie, de politie en andere instanties ondersteunen we het onderzoek naar de exacte feiten. Want het is van groot belang dat die in situaties als deze naar boven komen. Tot slot hopen wij natuurlijk dat de persoon in kwestie geen blijvend letsel overhoudt aan dit incident.

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=31020
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

#2883
Het word gekker. De burgemeester zegt nu dat er geen expert is geraadpleegd?! Op rtvDrenth zegt hij op camera dat er overleg was met verschillende deskundigen!
En in de eerste berichten zei de politie dat het nog niet duidelijk was of er een hond od wold was doodgeschoten. Hoe deskundig wil je het hebben?

Hier de link waar onderaan de burgemeester zegt dat verschillende deskundigen zijn geraadpleegd!!
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15710537/bekende-van-schapenhouder-die-is-aangevallen-door-wolf-ik-sta-nog-te-trillen


Faunabescherming doet aangifte tegen burgemeester en boer om doden wolf

De Faunabescherming doet aangifte tegen de boer die gisteren in Wapse (Drenthe) gewond raakte na een aanvaring met een wolf en tegen de burgemeester van Westerveld, waar Wapse onder valt. Dat meldt de organisatie, die pleit voor het met rust laten van wilde dieren en tegen de jacht is, op de eigen website.

Volgens de Faunabescherming had de burgemeester "het recht niet" om de wolf dood te laten schieten. Ook stelt de dierenbeschermingsorganisatie dat het incident geen aanval van een wolf op een mens betrof, maar juist andersom. "Wie zo onverstandig is om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan, kan verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en zich verdedigt", zegt de Faunabescherming over het handelen van de hobbyboer.

De boer kwam er gisterenochtend achter dat een aantal van zijn schapen was doodgebeten. Hij wilde de wolf verjagen en werd vervolgens gebeten. Na een behandeling in het ziekenhuis kon hij dezelfde dag weer naar huis.
'Protocol niet gevolgd'

Ook had de boer zijn schapen moeten beschermen met een wolfwerend raster, zoals wettelijk is bepaald. Verder is de boer nauwelijks gewond geraakt. "Dagelijks takelen honden mensen veel erger toe zonder dat daar zulke rigoureuze consequenties aan verbonden worden als in dit geval gebeurd is met de wolf."

De wolf werd na de aanvaring in een weiland onder zonnepanelen gevonden, aldus de Faunabescherming. "Het protocol, om te beoordelen of een wolf mensen heeft aangevallen en vervolgens moet worden gedood, is in het geheel niet gevolgd. De burgemeester had niet het recht om wie dan ook opdracht te geven de wolf dood te schieten. En de politie had dat moeten weten en verifiëren, alvorens te schieten."

Een woordvoerder van de gemeente Westerveld laat aan persbureau ANP weten de stap van de Faunabescherming "eerst intern te willen bespreken" en niet voor later deze ochtend met een reactie te komen.
Burgemeester: ik kon niet anders

De burgemeester zei gisteren dat hij "niet anders kon" dan de wolf te laten doodschieten. "We hebben nog geprobeerd om een expert te bellen, maar dat lukte zo vroeg niet." Volgens Jager moest er snel worden gehandeld omdat de veiligheid van mensen in het geding was. "De wolf heeft een mens aangevallen, dat is de doorslag geweest voor ons besluit."

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een mens wordt gebeten sinds de wolf in 2018 weer terugkeerde in Nederland. De diersoort was daarvoor sinds 1869 niet meer in ons land gezien.

De wolf is een beschermde diersoort. Het doden, vangen of verstoren van exemplaren is daarom verboden. Dat leidt geregeld tot protesten van boeren, die hierdoor weinig kunnen doen tegen aanvallen op hun vee.
Met vriendelijke groet,

Arjan

tekenaar

Als het klopt dat ze hem zo makkelijk konden terugvinden (ik weet nu helemaal niet meer wat ik moet geloven) dan is dat een hele sterke aanwijzing dat het een hond was. Maar het verhaal rammelt steeds meer.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/


Norman

https://nos.nl/artikel/2482262-experts-zetten-vraagtekens-bij-doodschieten-wolf-die-boer-aanviel

"Jager zegt dat hij daarvoor overleg heeft gehad met experts. Wie wil hij niet zeggen, omdat er inmiddels een onderzoek loopt. Dick Klees zegt in ieder geval dat hij niet gebeld is en andere experts van Wolven in Nederland evenmin. "Er is heel wat onderling contact geweest en wij kennen geen naam van een expert die daarbij gehoord is, dus daar hebben we ook vraagtekens over."

Een woordvoerder van Bij12, de overheidsdienst die wolven monitort in Nederland, heeft een kanttekening. "Het is gebruikelijk dat er advies wordt ingewonnen, maar dat kan ook bij een lokale faunabeheerder."


Mijn vermoeden is de hele tijd al dat er advies is ingewonnen bij een 'lokale faunabeheerder' en die zijn, zeker in die regio niet onbevooroordeeld.

Ik ben heel benieuwd naar het staartje van dit verhaal.

H.J. Tromp

Wolf die De Boer aanvaltimage.jpg
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

Arjan V

De laatste nieuwe versie

Van aanval tot aangifte: dit is wat we weten over de wolf in Wapse

Door Marjanka Meeuwissen

8 - 10 minutes

Doet stof opwaaien

10 juli 2023 16:46 Aangepast 10 juli 2023 18:01

Een wolf in het Drentse Wapse was gisteren de eerste die een mens beet in Nederland, sinds zijn terugkeer in Nederland. De wolf werd even later doodgeschoten. Veel mensen hadden hun oordeel daarna snel klaar. Maar wat weten we nou zeker over dit incident? En: wat gebeurt er nu?

Even terug naar gisteren: een schapenboer in het Drentse Wapse werd in zijn arm gebeten door een wolf. Het dier is later doodgeschoten, en dat was tegen het zere been van verschillende natuurbeschermingsorganisaties. Het had nooit mogen gebeuren, stellen zij en ze doen aangifte bij de politie. 

Wat gebeurde er nu precies in het Drentse Wapse? Volgens een lezing van de gemeente wilde een schapenboer zijn dieren beschermen tegen een wolf en raakte de man daarbij gewond. 

Johan hielp boer

Die lezing lijkt wat summier. Johan Moes, een bekende van de boer, schoot te hulp. Hij vertelde aan RTL Nieuws hoe de boer paniekerige geluiden bij zijn dieren vandaan hoorde komen, om vervolgens de wolf te ontdekken. Een aantal schapen zou op dat moment al gewond zijn geweest: "Hij heeft een schop en een hooivork gepakt en samen met zijn zoon geprobeerd die schapen veilig te houden voor de wolf."
Moes vertelt dat hij de burgemeester belde en dat de politie werd gealarmeerd. "Het duurde allemaal lang voordat ze kwamen." Daarna werd volgens hem door de burgemeester 'redelijk snel' het besluit genomen het dier dood te schieten. "Want die zat nog steeds op dat perceel, die kon er niet uit."

Waarom ophef?

Vandaag geeft de politie aan dat er zo'n 2 uur en 20 minuten tijd zat tussen de melding die binnenkwam en het moment dat een hondengeleider het dier doodschoot. Er werd geprobeerd het dier te verjagen, maar dat lukte niet. Het hield zich verscholen onder zonnepanelen. Er zou overwogen zijn om het dier te verdoven, maar dat zou de wolf te veel stress opleveren.

Dat het lang duurde voor er geschoten werd, zong gisteren al rond. Juist dat element doet veel stof opwaaien. Dat komt onder andere omdat de wolf een beschermde diersoort is. Op grond van de Wet natuurbescherming mag het dier zeker niet zomaar worden doodgeschoten.

Nu we de wolf in Nederland de afgelopen jaren regelmatig hebben gezien, zijn er uitdagingen. Daarom is er een Interprovinciaal Wolvenplan, waarin staat: "Het meest in het oog springende vraagstuk is hoe we zowel de wolf als landbouwhuisdieren kunnen beschermen."

Wat is acuut? 

Het wolvenplan is opgesteld namens alle provincies. Eerder dit jaar kwam er ook een 'interventierichtlijn'. Daarin staat dat 'bij een acute veiligheidssituatie' een wolf mag worden gedood 'op last van de burgemeester'.

In zo'n acuut geval handelt een burgemeester op basis van de Gemeentewet, waarmee hij de openbare orde kan bewaken als die bedreigd wordt.

Ruimte voor discussie

Maar er is ruimte voor discussie in dit geval, ziet ook Luuk Boerema, als jurist gespecialiseerd in natuurbeschermingsrecht. "De nood moet echt hoog zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie die qua ernst vergelijkbaar is met een agressieve hond die een kind grijpt en niet loslaat."

Dat is in dit verhaal natuurlijk niet het geval. Maar er is nog een verschil: "De aanval was voorbij. Er zat tijd tussen die aanval en het doodschieten van het dier. Ik hoor dat de wolf de weg door de omheining niet terug kon vinden en als het ware in de val zat."

Acuut gevaar

Is de veiligheid hier acuut in het gedrang, is de vraag die de burgemeester heeft moeten beantwoorden. Want alleen dán heeft hij bevoegdheid om het dier dood te schieten. "Hij moet dat op zo'n moment inschatten. Daar kan wel discussie over zijn in dit geval." 

Dreigt er geen acuut gevaar, dan is de beslissing om een wolf te doden niet aan de burgemeester, maar aan de provincie. De politie laat vandaag desgevraagd aan RTL Nieuws weten dat nader onderzoek nog moet uitwijzen waarom de burgemeester hier het besluit nam. Volgens de politie overlegde hij wel eerst met experts. 

'Hek openzetten te risicovol'

Dierenrechtenorganisaties de Faunabescherming en Animal Rights doen aangifte tegen burgemeester Rikus Jager, die gisteren zei geen andere optie te hebben gezien dan de wolf te laten doden.

Het was volgens hem te risicovol om het hek open te zetten en het dier te laten ontsnappen, ook omdat het weiland met de schapen aan het huis van de betrokken boer grenst. "We konden niet uitsluiten dat de wolf dan voor de woning zou langslopen en door de straat zou gaan, waar op zondagochtend veel mensen fietsen."

Onzin, zeggen de dierenrechtenorganisaties. Volgens de Faunabescherming werd het dier gevonden onder zonnepanelen in het weiland. Geen acuut gevaar dus. "De burgemeester had het recht niet wie dan ook opdracht te geven de wolf dood te schieten."
Er wordt ook aangifte gedaan tegen de boer. Want niet de wolf viel de mens aan, maar de mens de wolf, zegt de Faunabescherming.

Daar is wat over terug te vinden in de kersverse interventierichtlijn van BIJ12, de instantie die zich namens de provincies bezighoudt met de wolf. Een wolf die agressief reageert op mensen als hij gestoord wordt, bijvoorbeeld tijdens het eten van zijn prooi, vertoont 'normaal gedrag'. Dan moet geprobeerd worden het dier weg te jagen. Het is op zichzelf geen reden een dier te doden. Behalve dus als er een acute veiligheidssituatie ontstaat.

Eerst de feiten

BIJ12, de instantie die zich namens de provincies bezighoudt met de wolf, stelt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen. "Er wordt gezegd: het was geen acute noodsituatie want er zat veel tijd tussen de beet en het doodschieten. Maar wat gebeurde er dan precies in die tussentijd? Alle feiten moeten eerst op tafel nu."

Het Openbaar Ministerie wil nog niet inhoudelijk reageren en zegt naar de aangiftes te zullen kijken wanneer die hen bereiken.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5395413/wolf-aanval-boer-drenthe-wapse-bij12-faunabescherming-animal

Met vriendelijke groet,

Arjan

OJGoreng

Ook de recherche komt kijken als de wolf uit Wapse op de snijtafel ligt (NRC)
Ik ben geen deskundige, maar afgaand op de foto lijkt het me geen hond, in elk geval.
Met vriendelijke groet, Zainal

Arjan V

Citaat van: OJGoreng op juli 11, 2023, 11:11:56 AMOok de recherche komt kijken als de wolf uit Wapse op de snijtafel ligt (NRC)
Ik ben geen deskundige, maar afgaand op de foto lijkt het me geen hond, in elk geval.
Wolven in NL hadden al gezegd dat het een wolf is.
Met vriendelijke groet,

Arjan


ruut

Einde overlast wilde zwijnen in Heeze, afschieten mag voortaan
Gisteren om 14:44 • Aangepast gisteren om 20:06

NL
De dieren liepen dwars door de bebouwde kom (beeld: Heeze-Leende24).


Wilde zwijnen zorgen al maanden voor overlast in de wijk Nieuwe Hoeven in Heeze. Afschieten mocht niet, omdat in de bebouwde kom niet gejaagd mag worden. Tot nu toe dan, want de provincie heeft donderdag besloten dat jagers de zwijnen voortaan mogen verplaatsen of zelfs doden. De overlast voor de inwoners van Heeze is te groot. Ze zijn blij met de maatregelen.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door
Loïs Verkooijen
In mei zorgde een groep van zeker vijftien zwijnen voor paniek in het dorp. Door de zwijnen durven sommige bewoners in Heeze amper nog buiten te lopen. De dieren zorgen voor schade aan gewassen. Maar ze komen soms ook dichtbij kinderen. Ook veroorzaken ze gevaarlijke situaties voor fietsers. Sommige dorpsbewoners durven het fietspad niet meer op na een ontmoeting met de dieren.

De gemeente is al een tijd in gesprek met jagers, boeren en bewoners om de overlast te verminderen. In woonwijken mocht namelijk tot nu toe niet gejaagd worden. Nu is besloten dat jagers van Stichting Faunabeheereenheid Noord-Brabant de dieren mogen vangen en verplaatsen buiten de bebouwde kom. Daar mogen ze de dieren dan ook doden.

"Heel fijn dat er nu iets gebeurt. Het is een groot probleem"
Een 54-jarige bewoner uit Heeze heeft een hek neergezet tegen de zwijnen. De sporen zijn nog in haar tuin te zien. "Heel fijn dat er nu iets gebeurt. Het is een groot probleem. Je weet bijna niet wat voor ziektes ze meebrengen." Ze hoopt dat de dieren snel verplaatst worden." De overlast is groot.

Zwijnen staan niet bekend als agressieve dieren, maar kunnen wel in de aanval gaan, bijvoorbeeld als ze jongen hebben. Ook zwijnen die gewond zijn door een aanrijding, of jou als een bedreiging zien, kunnen aanvallen.

"Ik verwacht niet van natuurorganisaties dat ze het meteen eens zijn"
Burgemeester Verhoeven begrijpt dat de jacht gevoelig kan liggen bij de natuurorganisaties, zei hij eerder in het KRO-NCRV-programma De Monitor. "Ik verwacht niet van natuurorganisaties dat ze het meteen eens zijn."

Toch gaf Brabants Landschap destijds toe dat het inzetten van goede jagers nodig is om de populatie wilde zwijnen beheersbaar te houden. De provincie Noord Brabant gaat daar nu dus in mee en geeft toestemming om de dieren die in het dorp lopen te verwijderen.

Bewoners kunnen nog zes weken bezwaar maken tegen het besluit van de provincie.

Bron https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4314130/einde-overlast-wilde-zwijnen-in-heeze-afschieten-mag-voortaan

Norman

Afgezien of natuurorganisaties het er mee eens zijn, lijkt dit in strijd met de WNB die stelt dat afschot alleen mag als er op een diervriendelijke manier schade voorkomen wordt.

Op de Veluwe worden dorpen omrasterd en wildroosters aangelegd. Ik betwijfel of dit ook in Heeze gedaan is.

Als de dieren gevangen worden, dan lijkt afschot eerder op een onnodige executie dan schadebestrijding. Je kunt ze ook loslaten daar waar ze 'thuis' horen. Zwijnen zijn heel nuttig voor het ecosysteem.

tekenaar

Heeze ligt toch buiten de aangewezen gebieden voor wilde zwijnen in NL? Volgens mij betekend dit, dat er een nulstand wordt nagestreefd. Afschot komt dan overeen met het beleid. Eerst vangen lijkt me een extra stress (vooral ook omdat zwijnen slecht tegen verdovingen kunnen, en je een zwijn met verdovingsmiddel in zijn lichaam niet kan opeten). Ik zou buurtbewoners vragen binnen te blijven en een drijfjacht organiseren. Na alle lockdowns kan een paar uur binnen blijven er nog wel bij.

Waar ze "thuis horen", dwz in de gebieden die zijn aangewezen voor wilde zwijnen, zijn er al meer dan gewenst. Daar nog extra zwijnen bijplaatsen betekent alleen dat er later nog meer moeten worden afgeschoten. Lijkt mij niet practisch. Nog afgezien van de vraag waar de zwijnen bij Heeze vandaan komen (wilde zwijnen worden ook gekweekt, maar die gehouden dieren zijn vrijwel zonder uitzondering in het verleden gekruist met tamme varkens).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Citaat van: tekenaar op juli 23, 2023, 19:42:35 PM...

Waar ze "thuis horen", dwz in de gebieden die zijn aangewezen voor wilde zwijnen, zijn er al meer dan gewenst. Daar nog extra zwijnen bijplaatsen betekent alleen dat er later nog meer moeten worden afgeschoten...

Meer dan gewenst is nogal subjectief en sterk afhankelijk aan wie je het vraagt.

Afschot is een keuze, wederom op subjectieve gronden gebaseerd.

Overigens is de drijfjacht al geruime tijd verboden in Nederland.

Mochten de dieren gevangen worden, dan lijkt mij een spuitje een stuk beschaafder dan afschot, maar dat terzijde.

tekenaar

#2896
Na een spuitje moet je het vlees weggooien. Zonde: dan gaat het de destructie-oven in. Beschaafd is een snelle dood. Niet een enorme hoop stress door opjagen en vangen en daarna een spuitje. *

En "gewenst" is niet subjectief want in het geval van wilde zwijnen is wettelijk vastgelegd in welke gebieden ze gewenst zijn in Nederland en ook wat daar de gewenste stand is. Daarbuiten zijn ze niet gewenst en hebben jagersverenigingen de verantwoordelijkheid de nulstand te handhaven. M.a.w. als jagers besluiten ze NIET te schieten, lopen ze een kans op een dikke boete.

* ik probeer me voor te stellen hoe dat gaat. Stel een zwijn is gezien in een stadsplantsoen. Vervolgens sluit je de hele straat af en zet aan 1 kant een enorm net neer. Met een groep mensen kom je van de andere kant (jawel, drijfjacht). Het zwijn blijft tot het laatste moment liggen maar stuift er dan in volle vaart vandoor. Regelrecht het net in. Maar zo'n zwijn is als een stormram: het net valt om door de snelheid en het gewicht van het zwijn, waardoor dat dier ontsnapt. Vervolgens rent hij in paniek een drukke autoweg op. De volgende scene past in iedere actiefilm. Dat spuitje klinkt zeer beschaaft maar past niet bij de realiteit.  (edit:  inloopvallen kunnen ook voor zwijnen, maar daar lopen dan ook honden, katten en kinderen in wanneer je die in de bebouwde kom neerzet.)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Je verwees naar de gebieden waar ze thuishoren, dat er daar meer dan gewenst zijn, mijns inziens is dat subjectief.

Ik ben op de hoogte van de nulstand buiten de Veluwe en de Meinweg, maar dat is een discussie op zich die niet hier gevoerd moet worden.

Vwb die boete voor de jagers als ze niet schieten. Dat is in Duitsland zo, maar in Nederland niet. Net zoals de jagers(verenigingen) in Duitsland verantwoordelijk zijn voor de schade en in Nederland niet.

Blijft staan dat ik nergens lees over preventie in Heeze, terwijl ook hier de wet duidelijk is en hooguit wat conflicteert met de nulstand. Je kunt het op je vingers natellen, dat als deze zwijnen weggehaald zijn, op welke manier dan ook, het een kwestie van tijd is voordat hun soortgenoten op visite komen met panikerende mensen tot gevolg, omdat die zich geen houding weten te geven ten op zichtte van de natuur.

Het actiefilm scenario is net zo waarschijnlijk als dat de zwijnen achter iemand aan lopen die appeltjes uit de hand voert, zo een transportwagen in.

Kort; waar een wil is, is een weg en ik ben van mening dat er in de meeste 'schade'gevallen te snel naar het geweer wordt gegrepen en niet de wettelijk verplichte preventiemaatregelen.

H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

ruut

Wilde kat is bezig aan een opmars naar Brabant: 'Heel spannend'
Gisteren om 20:00 • Aangepast gisteren om 22:59

NL
Omroep Brabant
Een wilde kat is iets groter en valt niet op in de natuur.
Omroep Brabant
De wilde kat gespot op een natuurcamera.
Volgende

De wilde kat is net als de gewone huiskat een echte zonaanbidder. Alleen komt hij niet op de vensterbank liggen, maar op een boomstronk in het Leenderbos of op de Strabrechtse Heide. De wilde kat huist al een poosje in het Vijlenerbos in Limburg, maar is bezig aan een opmars naar Zuidoost-Brabant. Organisaties proberen nu het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het dier.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door
Alice van der Plas
De wilde kat werd in 2015 voor het laatst in Brabant gespot op een camera. Alleen bleef het daarbij en kwam er nooit een grotere groep. De organisatie ARK Rewilding Nederland is nu bezig om de wilde kat in Zuidoost-Brabant een nieuwe kans te geven. "Het gaat ons niet alleen om de wilde kat, het gaat ook om een krachtige natuur", zegt Ykelien Damstra van ARK. "De wilde kat is een uithangbord daarvan."

De wilde kat is wat groter en steviger dan onze huiskat en heeft doorgaans een kleurenpatroon waardoor hij niet opvalt in zijn omgeving. De wilde kat is eigenwijs en doet zijn eigen ding, net als de huiskat. Hij is alleen niet zo van het kopjes geven. En doordat hij zo schuw is, is het moeilijker om hem te spotten. De wilde kat is een nachtdier en houdt vooral van muizen. Van een kaal dennenbos met alleen maar stammen en bijna geen struiken moet hij niets hebben. Daarom is ARK nu druk bezig met het aanplanten van allerlei loofbomen en struiken.

"Er zijn genoeg natuursnippers om de reis uit Limburg te maken."
"Een goede overgang tussen bos en een grasveld met natuurlijke begrazing met veel bloemen is ook heel belangrijk", vertelt Ykelien. "Want daar jaagt de kat vooral. Dus geen harde bosrand." Volgens haar is het nog afwachten of de wilde kat zich inderdaad gaat vestigen in Brabant. "Maar er zijn genoeg natuursnippers om de reis uit Limburg te maken. Dieren kunnen je heel erg verrassen. Kijk maar naar de wolf."

Volgens Ykelien is de komst van de wilde kat een goede zaak voor de natuur. "De wilde kat heeft zijn eigen territorium en duldt daar geen andere katten. Het is dus erg goed voor het evenwicht in de natuur." Mensen in de buurt met een kat hoeven niet bang te zijn voor een gevecht waarin hun pluizige lieveling het onderspit delft tegen de grotere wilde kat. "Die laat geurmerken achter. Een kat kan aanvoelen dat de wilde kat sterker is."

"Als je weet waar hij graag zont, heb je kans dat je hem treft."
In oktober en april zijn er werkzaamheden in onder meer het Leenderbos en de Strabrechtse Heide. Naast de nieuwe bomen die worden geplant, zullen er ook een aantal grove dennen omgetrokken worden om schuil- of zonplaatsen te maken. Ook worden er nieuwe struiken geplant. "Die zijn misschien nog wel belangrijker dan de bomen."

Ykelien hoopt dat de wandelaars plezier gaan beleven aan de aanwezigheid van de kat, ook al is hij schuw. Misschien moeten er wel wat wandelpaden afgesloten worden, omdat de kat rust nodig heeft. "Maar dat hebben we ook moeten doen met de komst van het edelhert in het Groene Woud. En mensen hebben daar nu zoveel plezier van. Er worden excursies gehouden en er zijn veel vrijwilligers mee bezig. Het is heel spannend als de wilde kat ook komt. Als je weet waar hij graag zont, heb je kans dat je hem treft."

Bron: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4321510/wilde-kat-is-bezig-aan-een-opmars-naar-brabant-heel-spannend

ruut

#2901
Hoeveel mag het kosten om de korenwolf te redden?
Korenwolf Het beschermen van de korenwolf kost ruim een miljoen euro per jaar. De provincie Limburg bekijkt of dat wel de moeite loont.
Paul van der Steen
9 augustus 2023 om 18:26
Leestijd 3 minuten
 
Met een fok- en uitzetprogramma helpt GaiaZOO mee om de korenwolf in de Limburgse natuur te behouden.
Foto Katrijn van Giel
Tientallen plastic kratten staan in rijen in een loods aan de rand van GaiaZOO in Kerkrade. Aan de bovenkant zit gaas. Voorzichtig tilt een verzorger een van de deksels op. Op een bedje van zaagsel ligt een kistje met een rond gat. Als de verzorger de houten behuizing optilt, wordt de oranjebruine vacht van de bewoner zichtbaar.

In dit surrogaatholletje wacht de korenwolf, een nachtdier, op uitzetting in een van de vier beschermde leefgebieden in Zuid-Limburg, de enige plek in Nederland waar nog korenwolven voorkomen. Of op een verdere rol bij het fokken in de dierentuin.

In de vrije natuur ligt er voor de korenwolf – ook wel Europese hamster – veel gevaar op de loer, vertelt Emile Prins, zoölogisch manager in GaiaZOO. ,,Daarom zijn in het kader van het beschermingsprogramma burchten voor hen gegraven." Om te voorkomen dat de korenwolven direct naar buiten gaan en prooi worden van andere dieren, wordt voor de ingang beplanting neergezet. ,,Dat moeten ze dan eerst wegeten."

Wil je meer artikelen lezen op nrc.nl?
Maak gratis en eenvoudig een account aan en krijg toegang tot meer artikelen, nieuwsbrieven en volgonderwerpen.

MAAK GRATIS ACCOUNT AAN
Roofdieren vormen echter lang niet de grootste bedreiging. Door intensieve landbouw verdween geleidelijk het leefgebied van de soort. Kunstmest, pesticiden en vroeger oogsten maken overleven lastig. Net als de verandering van gewas. Graan, het voedsel van de korenwolf, maakte steeds meer plaats voor maïs. In 2002 was het dier bijna uit Nederland verdwenen.

Geringe aanwas
Honderd tot honderdvijftig jonge korenwolven uit het fokprogramma worden jaarlijks uitgezet. Tot veel aanwas leidt dat niet: er leven naar schatting twee- tot vierhonderd korenwolven in het wild. De totale kosten per jaar zijn zo'n 1,2 miljoen euro, waarvan de provincie en de EU elk de helft betalen.

Heel veel geld, vinden critici. Of het beschermingsprogramma nog lang doorgaat, is dan ook de vraag. Gedeputeerde Léon Faassen (Faunabeheer, BBB) laat schriftelijk weten de zaak de komende tijd ,,goed tegen het licht" te houden. Om door te gaan met het fok- en uitzetprogramma moet het ,,haalbaar en betaalbaar zijn".

Het antwoord zal ook afhangen van de Europese Commissie. Die kan flinke boetes opleggen als een lidstaat een bedreigde diersoort laat uitsterven. Hoe hoog is nog niet duidelijk.

Het beschermingsprogramma kwam op gang na een door de Stichting Das en Boom georganiseerde 'Wake voor de Korenwolf' in 1999. De actie zette de wilde hamster op de kaart. De korenwolf groeide uit tot een symbool: het aaibaar ogende beestje kreeg als bijnaam 'de Limburgse panda' en bedrijven gebruiken de korenwolf om hun duurzame en natuurvriendelijke karakter te benadrukken. Een gezinscamping heet Korenwolf, Gulpener brouwt witbier en rosébier met de naam.

Twijfelaars over het nut van bescherming zien de korenwolf als een weerloos slachtoffer dat zich slecht weet te weren tegen gevaren.
Maar twijfelaars over het nut van bescherming zien de korenwolf als een weerloos slachtoffer dat zich slecht weet te weren tegen gevaren.

,,Ik heb op mijn erf twee kerkuilen zitten, die elke nacht twintig muizen vangen", zegt Herman Nijskens, paardenhouder en Statenlid voor de VVD. ,,Zij zouden in theorie binnen een week de hele populatie korenwolven kunnen uitroeien." Zo'n beetje alle gefokte korenwolven worden opgegeten, aldus Nijskens. ,,Je kunt je afvragen of je de spaarzame middelen dan niet beter kunt inzetten voor bescherming van Natura2000-gebieden en de soorten die dáár leven."

Nijskens diende met een Statenlid van het CDA al eens een motie in. Die werd echter teruggetrokken, omdat onduidelijk was hoe hoog de boetes vanuit Brussel konden oplopen. Hij vindt het goed dat de gedeputeerde nog eens gaat kijken naar alle maatregelen rond de korenwolf.

Andere provinciale politici verbazen zich daar juist over. ,,Hoezo weggegooid geld", zegt voormalig gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks), die onder andere over biodiversiteit en soortenbeleid ging. ,,Soorten laten uitsterven kan pas aan de orde zijn, als je alles hebt geprobeerd. Dat is niet het geval. Zelfs wettelijke taken op het gebied van natuurbeheer laat de provincie nu liggen."

Het aaibaar ogende beestje kreeg als bijnaam 'de Limburgse panda'.  Foto's Katrijn van Giel
Maurice La Haye, bioloog bij de Zoogdiervereniging en gepromoveerd op de Europese hamster, ziet de discussie steeds weer oppoppen. ,,Het is makkelijk scoren met de korenwolf. Een deel van de politiek vindt het kennelijk aantrekkelijk om de bescherming in het ridicule te trekken. Terwijl alles wat je moet doen om naar kringlooplandbouw te gaan, ook gebeurt voor hamstervriendelijk beheer. Meer kleine landschapselementen. Anders boeren." Stoppen met het programma betekent volgens La Haye dat er stappen terug worden gezet. ,,Terwijl het juist de andere kant op moet, naar minder intensieve landbouw."

Reservaten
Jaap Dirkmaat, oud-voorzitter van Das en Boom en nu directeur van opvolger de Vereniging Cultuurlandschap Nederland, vertelt hoe het korenwolfprogramma steeds verder inkromp. ,,Van de aanvankelijk bedachte elf leefgebieden in Limburg werden er maar vier gerealiseerd. Die werden ook nog eens gehalveerd." Onder staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA, 2010-2012) werd het streven naar verbindingen tussen natuurgebieden opgegeven, met gevolgen voor de uitwisseling tussen de verschillende reservaten voor de korenwolf. ,,Dan kweek je een couveusekindje en is het wachten tot mensen het project moe worden. Dat zie je het eerste gebeuren bij rechtse partijen."

Daar tellen volgens Dirkmaat vooral de centen. ,,Maar natuur kost geld. En als we de aarde nog verder naar de kloten helpen, kost het zelfs goudgeld, zoals het dat nu al doet bij berggorilla's en reuzenpanda's. Het gaat hier om erfgoed. Dat heb je door te geven aan volgende generaties."

Bron https://www.nrc.nl/nieuws/2023/08/09/hoeveel-mag-het-kosten-om-de-korenwolf-te-redden-a4171602

Arjan V

Scientists unearth two new types of mole in eastern Turkey


Scientists have identified two types of mole that they believe have been living undiscovered in Turkey.

DNA technology confirmed the creatures were biologically distinct from other moles. Both inhabit mountainous regions in eastern Turkey and can survive in temperatures of up to 50C (122F) in summer and under 2 metres (about 6ft) of snow in winter.

Only one species, Talpa europaea, is found in Britain but further east there are a number of different moles, many of which have very small geographical ranges.

The study was conducted by researchers from Ondokuz Mayıs University in Turkey, Indiana University in the US and the University of Plymouth, UK.

The senior author Prof David Bilton from the University of Plymouth has previously been responsible for identifying almost 80 new species of animals.

"It is very rare to find new species of mammals today," he said. "There are only around 6,500 mammal species that have been identified across the world and, by comparison, there are around 400,000 species of beetles known, with an estimated 1m to 2m on Earth.

"Superficially, the new moles we have identified in this study appear similar to other species, since living underground imposes serious constraints on the evolution of body size and shape. There are a limited number of options available for moles really.

"Our study highlights how, in such circumstances, we can underestimate the true nature of biodiversity, even in groups like mammals, where most people would assume we know all the species with which we share the planet."

The discoveries raise the number of known Eurasian moles from 16 to 18, and each have their each of which has distinct genetic and physical characteristics.

To identify their latest finds, the researchers studied the size and shape of various bodily structures using advanced mathematical analyses, which also allowed them to include museum specimenscollected in the 19th century.

A complementary analysis of the moles' DNA and a detailed comparison with known species confirmed their distinctiveness.
Talpa hakkariensis, found in the Hakkari region of south-eastern Turkey, was identified as a new species with highly distinctive morphology and DNA.

Talpa davidiana tatvanensis, found near Bitlis, was also identified as being morphologically distinct but has been classified as a subspecies of Talpa davidiana, a species identified in 1884.

The study, together with a revised phylogeny of the genus Talpa, is published in the Zoological Journal of the Linnean Society.

https://www.theguardian.com/environment/2023/aug/11/scientists-unearth-two-new-types-of-mole-in-eastern-turkey?CMP=twt_a-environment_b-gdneco

Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Nuclear weapons testing cause of radioactivity in wild boars, study says


https://www.bbc.com/news/world-europe-66665646
Met vriendelijke groet,

Arjan

tekenaar

#2904
Canadees jaagt beer die op kind afloopt weg:

https://www.nu.nl/303664/video/canadees-jaagt-beer-die-op-kind-afloopt-weg.html

(Amerikaanse zwarte beer)
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/


Bart van Hoogstraten

Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

OlivierO

Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Arjan V

Citaat van: OlivierO op november 10, 2023, 17:11:42 PM
Citaat van: Bart van Hoogstraten op november 08, 2023, 15:54:42 PMIn Schotland is de Wilde Kat uitgestorven door hybridisatie met huiskat -> https://www.science.org/content/article/scottish-wildcat-has-been-wiped-out-breeding-domestic-cats


Pfffff.
Dat huiskatten een ecologische ramp zijn voor de natuur wisten we al. Maar nu verneuken ze de boel helemaal daar in Schotland.
Met vriendelijke groet,

Arjan