Zoogdieren in het nieuws

Gestart door Margreet Kwh, februari 15, 2012, 10:35:05 AM

Vorige topic - Volgende topic

Arjan V

Met vriendelijke groet,

Arjan

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Arjan V

Vreemd dat de baron in het Nrc stuk meld dat de moeflons en edelherten ook jachttrofeeen zijn. Vind het zowiezo jammer dat de wetenschapper erg weinig aan het word komen.
 
Als we in Yosemite zijn vinden we het niet gek dat er overal waarschuwingen zijn voor beren, mountainlions etc.
Dat besef moet ook groeien in Nederland. 
Met vriendelijke groet,

Arjan

tekenaar

#2703
Voedsel bepaald niet de draagkracht van een gebied voor grote roofdieren. Die wordt alleen bepaald door de tolerantie van de mensen die er wonen. Wanneer afschot van 1 of meer exemplaren ten goede komt van de tolerantie van mensen voor de hele soort, is dat ook binnen de habitatrichtlijn geoorloofd. De habitatrichtlijn verbied afschot niet. Die bepaald alleen dat er een levensvatbare populatie in stand gehouden moet worden.


In Slovenia, the wolf enjoys complete legal protection with exceptional culls permitted to decrease larger conflicts with agriculture. Provisions for wolf protection are included in national legislation in Nature Conservation Act, Environment Protection Act, Hunting Act, and Forest Act. Since 2015 Slovenian Ministry for environment finances National wolf monitoring projects, as well as pays compensations for wolf damages and finances livestock damage prevention measures. https://www.lifewolfalps.eu/en/the-wolf-in-the-alps/the-wolf-in-slovenia/
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Ecologisch gezien bepalen prooidieren natuurlijk de populatie predatoren, maar je hebt gelijk dat de mens wanneer het ze blieft de beul wil spelen en overal controle over wil afdwingen.

Ik vind er iets van dat dit nu gebeurt met deze wolf, maar ik beperk het tot dat ik het wel heel toevallig vind dat dit precies op de Hoge Veluwe gebeurt, terwijl er nul problemen zijn met tamme wolven in de andere wolven in West-Europa.




Oenanthe

Het artikel is zonder abonnement niet te lezen. Ik kan dus alleen reageren op de kop. Als wij lijden aan het roodkapjessyndroom geloven we dus in sprookjes. Dat pleit niet voor onze intelligentie.
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

tekenaar

Citaat van: Oenanthe op november 07, 2022, 09:02:41 AMHet artikel is zonder abonnement niet te lezen. Ik kan dus alleen reageren op de kop. Als wij lijden aan het roodkapjessyndroom geloven we dus in sprookjes. Dat pleit niet voor onze intelligentie.

Roodkapje had oorspronkelijk niets te doen met Canis lupus, maar was bedoeld om kleine meisjes te waarschuwen voor enge mannen in het bos ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Arjan V

Help, een wolf! Dit moet je doen als er eentje op je afkomt

De wolf is nu alweer een tijd terug in Nederland. Waar ze eerst vooral ver weg van mensen bleven, trekken sommige nu juist naar ons toe. Hoogst onnatuurlijk. Maar hoe kan dat? En wat moet je doen?
Zaterdag nog dook er een filmpje op van, zeer waarschijnlijk, een wolf die achter een fietser aanrende. Nationaal Park de Hoge Veluwe waarschuwt bezoekers nu. Maar wees niet bang: deskundigen zeggen dat er geen reden is om te denken dat wolven mensen zullen aanvallen. "We zien in heel Europa geen agressief gedrag van wolven naar mensen", zegt ecoloog Leo Linnartz. 

Mensen geven voer

Toch kan het even schrikken zijn als plots een wolf voor je neus staat. Maar dát ze er staan, is dan weer onze eigen schuld. "Dat komt door herhaaldelijk voer aanbieden", zegt Linnartz. "Wij mensen hebben het gedrag van de wolven aangepast."

Linnartz is niet verbaasd dat de wolven zich hebben gevestigd op de – door hekken omheinde – Hoge Veluwe. "Een klein gaatje onder een hek graaft hij desnoods iets verder uit. Dus als een das of zwijn voorwerk heeft gedaan, glipt een wolf er zo onderdoor."

Paraplu opendoen

Rennen maar, als er een wolf voor je neus staat? Nee. Dan heb je kans dat een speelse wolf achter je aan komt. Afschrikken werkt een stuk beter. Linnartz: "Als het nodig is met je armen zwaaien, schreeuwen, plotseling een paraplu opendoen of met je telefoon in de ogen schijnen van de wolf. Dat werkt beter."


https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5345056/wolf-hoge-veluwe-wat-doen-waarom-voedsel-geven-afschrikken
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

Citaat van: Oenanthe op november 07, 2022, 09:02:41 AMHet artikel is zonder abonnement niet te lezen. Ik kan dus alleen reageren op de kop. Als wij lijden aan het roodkapjessyndroom geloven we dus in sprookjes. Dat pleit niet voor onze intelligentie.

Hier het NRC artikel


www.nrc.nl

Polderen over de wolf: moet de mens zich aan de opmars van het dier aanpassen of niet?

Arjen Schreuder

9 - 11 minutes

                   

Hans Nijenhuis (76) is de afgelopen weken al enkele malen vanuit zijn woonplaats Arnhem naar De Hoge Veluwe gereden om een wolf te fotograferen. ,,Je bent even van de straat, zo moet je het zien", glimlacht hij. Succes heeft hij nog niet gehad. Vandaag heeft hij zijn vrouw meegenomen. ,,Dan heb ik misschien meer geluk." Hij weet dat de directie van het nationaal park de wolf liever kwijt dan rijk is, aangezien die het gemunt heeft op andere bewoners zoals moeflons, de wilde schapen die het landschap door hun gegraas open houden.

Nijenhuis begrijpt de weerzin niet. ,,Je hebt een natuurpark en dan komt er natuur en vervolgens zeg je ineens: ja maar er lopen hier schapen. Terwijl de wolf in dit gebied thuishoort en die moeflons niet." Nijenhuis heeft als vrijwilliger in het nationaal park gewerkt en vindt dat de wolf niet moet worden tegengehouden. ,,Niemand vroeg mij ooit waar de moeflons waren. Iedereen vroeg altijd naar de herten en de wc's. Laat de directeur de hekken hier weghalen. Dan kunnen alle dieren van Duitsland naar Utrecht lopen."

Het debat over de wolf is opnieuw losgebrand, sinds het Europees zwaar beschermde dier niet alleen met enige regelmaat schapen doodbijt, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk, maar sinds kort ook af en toe kalveren, koeien en paarden aanvalt en deels verorbert – zelfs de dood van een walibi wordt onderzocht. ,,De angst zit er goed in", zegt melkveehouder Dirk Bruins uit het Drentse Dwingeloo. Hij is voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord. Die houdt binnenkort, als reactie op het enthousiasme voor de wolf onder sommige natuurliefhebbers, een ,,safari" langs boeren die slachtoffer zijn van de wolf. ,,Tijdens de safari komen deelnemers met boeren in contact, die zich elke nacht weer afvragen of hun dieren het volgende slachtoffer zijn. Een dierenarts is aanwezig om te vertellen wat de dieren meemaken als ze worden gepakt", kondigt een persbericht aan.

LTO houdt 'safari' langs boeren die de wolf vrezen

Bruins: ,,De nadruk ligt in Nederland nu op het beschermen van de wolf. Maar die bescherming gaat ten koste van andere dieren. Er wordt vaak gezegd dat eigenaren hun vee beter moeten beschermen. Dat is een tik in het gezicht van boeren die niets liever willen dan dat. Bescherming is vaak ondoenlijk. De enige methode is alle dieren altijd op stal houden. Als schapenhouders hun gronden buiten afrasteren, is dat kostbaar en moet dat over zo'n grote afstand dat ook andere dieren niet meer naar binnen of buiten kunnen zoals reeën, dassen, hazen en vossen. Is dat fair?"

'Een slachting is gaande'

Sinds de wolf zich enkele jaren geleden definitief in Nederland heeft gevestigd en er inmiddels vermoedelijk enkele tientallen zijn, spitst de discussie zich toe op de vraag of Nederland inderdaad, zoals de Europese wetgeving vergt, alles moet doen om deze inheemse diersoort te beschermen. Moeten boeren en burgers zich aan het gedrag van de wolf aanpassen, of moet aan de opmars van het dier paal en perk worden gesteld?

Dat laatste bepleiten niet alleen boeren, maar ook directeur Seger van Voorst tot Voorst van De Hoge Veluwe. Hij zegt: ,,Er is een slachting gaande. Wij beleven een totale ineenstorting van de biodiversiteit in het park. We hadden tot voor kort driehonderd moeflons en tweehonderd reeën – en gezien die stand was er geen noodzaak om ze af te schieten. Die dieren zijn allemaal opgegeten. De wolf moet weg."

       Lees ook: Toename grote wilde dieren in Europa: meer bizons, beren en bultruggen

De kudde moeflons is volgens de parkdirecteur nodig om de Hoge Veluwe te vrijwaren van de welig tierende grove den. ,,Gewone schapen eten geen grove den. En ik heb te weinig vrijwilligers om alle grove den te verwijderen." Er loopt nu zelfs een tentoonstelling in het park waarin bezoekers ,,met eigen ogen zien hoe indrukwekkend en gevaarlijk wolven zijn", aldus de folder. De moeflon is een ,,iconische soort", aldus het park, die koste wat kost behouden moet blijven. Van Voorst tot Voorst is woedend over de ,,groene terreur" van ecologen die vanachter het bureau in de stad wel even zullen vertellen hoe eigenaren hun natuurgronden moeten beheren. ,,Terwijl niet zij maar wij als terreinbeheerders de verantwoordelijkheid dragen om zonder subsidie genoeg kaartjes te verkopen en te zorgen voor werkgelegenheid", zegt hij. ,,Nederland is met zeventien miljoen inwoners te klein voor de wolf", gaat hij verder. ,,Maar het ministerie van LNV staat in de wolvenknuffelmodus. Het beleid wordt gebaseerd op rapporten van vooringenomen wetenschappers. Vervolgens zijn er ook militante groepen die tot alles in staat zijn. Wij worden van alle kanten aangevallen en bedreigd."

Van Voorst tot Voorst waarschuwt al jaren voor de wolf, zoals in een artikel voor de Jagersvereniging waarin hij vertelt over wolven die in Italië bij een drachtige koe stonden te wachten tot ze ging werpen, om het jong daarna meteen op te eten. De directeur heeft enkele toegangen tot het park bij ecoducten laten afsluiten om de wolf buiten te houden. Dat is niet gelukt. ,,Er zijn gaten in het hek geknipt. Dat is geen toeval. Eerst kwam er een reu binnen. Even later een teef. Het doel van de groene lobby is bereikt."

Roze wolven

Over de situatie in De Hoge Veluwe is een rel uitgebroken sinds een jonge en niet erg schuwe wolf aan een legertje fotografen snuffelde en ook argeloze bezoekers met kinderen nieuwsgierig benaderde. ,,Het is een wolf die onnatuurlijk gedrag vertoont", zegt Van Voorst tot Voorst. Hij heeft al meermaals gevraagd wolven te mogen afschieten, maar daar wil de provincie Gelderland niet aan. Wel heeft de provincie nu een ontheffing van de Wet natuurbescherming verleend om de tamme wolf te verjagen met een paintball-geweer. Vermoedelijk komende week gaan provinciale handhavers op pad om de wolf met roze verf te beschieten, bij voorkeur in de bil waar het schot de minste schade zal aanrichten. ,,Dat is diervriendelijk en de wolf is daarna ook goed herkenbaar", legt een woordvoerder uit. Nodig is het zeker, vermeldt de ontheffing, want als een wolf meermaals mensen benadert, dan is er kans ,,op agressief gedrag met letsel voor de mens als gevolg".

De vraag is hoe de wolf zo tam heeft kunnen worden. Dierenorganisatie De Faunabescherming beschuldigt de directie van het park dat het haar plicht heeft verzaakt. Er zijn theorieën dat de wolf expres is gevoerd en daardoor tam is geworden, zodat De Hoge Veluwe vervolgens triomfantelijk kon bewijzen dat de wolf zo gevaarlijk is dat afschieten de beste optie is. Totale onzin, zegt directeur Van Voorst tot Voorst. ,,Als ik iemand een wolf zie voeren, draag ik hem onmiddellijk over aan de politie." Een deel van de tientallen fotografen die dagelijks de wolf in het vizier hopen te krijgen, hangt een andere theorie aan: dat de wolf is afgekomen op het bijvoeren van de edelherten tijdens de bronsttijd door parkbeheerders, en daardoor zijn natuurlijke schuwheid heeft verloren.

 Foto David Hup

Ecoloog Hugh Jansman van Wageningen Environmental Research denkt er het zijne van. ,,Het kan niet anders dan dat er menselijke activiteit bij de wolf is geweest." Het is in zo'n geval zaak snel een ,,aversieve conditionering" tot stand te brengen, schreef onder anderen Jansman vorig jaar in een studie van Wageningen University: ,,De wolf moet telkens wanneer hij mensen opzoekt, een zeer onaangename ervaring opdoen die hij duidelijk associeert met mensen. Hoe langer een dier al positief geconditioneerd is op mensen, hoe moeilijker dit gedrag om te keren is. 'A fed bear is a dead bear' is een gezegde dat hier zijn oorsprong vindt: een op voedsel geconditioneerde beer is zeer moeilijk nog aversief te conditioneren op mensen en hun omgeving, zodanig dat er vaak niets anders opzit dan de beer te doden." Van direct maar afschieten is Jansman geen voorstander; dat zou het zoveelste bewijs zijn dat de moderne mens niet meer weet wat wilde natuur is en hoe daar verantwoord mee om te gaan. Zoals wilde paarden langs de Waal in Nijmegen of Schotse hooglanders soms vooral ,,hinderlijk" worden gevonden omdat ze op mensen reageren die bijvoorbeeld een kind erop willen zetten. En walrus Freya in Noorwegen werd gedood toen mensen haar te opdringerig vonden worden. ,,Terwijl het dier er niets aan kan doen dat mensen het als een huisdier beschouwen. We zijn vervreemd van de natuur."

       Lees ook deze column over de wolf: Bloedbad op de Veluwe

'Wat zeuren we?'

Intussen kicken de natuurliefhebbers op de Hoge Veluwe op de kans dat ze een wolf treffen, en vragen ze zich openlijk af of het extra bezoek op deze manier niet ook een verdienmodel voor het park zou kunnen vormen. Dat er nu een tamme wolf op de Hoge Veluwe loopt, verbaast bezoeker Hans Nijenhuis en zijn vrouw uit Arnhem niet. ,,Dat geldt voor veel dieren hier. Veel zwijnen en herten zijn ook tam. Het is een soort dierentuin." Dat de wolf andere dieren opeet, is ook geen verrassing. ,,Dat is de natuur. De wolf doet niets ergers dan de mens zelf. Wat doen de mensen elkaar toch allemaal niet aan? En hoeveel dieren doden wij niet om op te eten? Wat zeuren wij dan over de wolf?"

Als boeren en terreinbeheerders het gedrag van de wolf werkelijk zo erg vinden, dan hebben Nijenhuis en zijn vrouw wel een oplossing. ,,Koop een paar grote honden en laat die bij schaapskuddes lopen. Dan komt er geen wolf meer in de buurt. Of is dat te veel moeite?"

   

      Een versie van          dit artikel       verscheen ook in                 de krant          van 5 november 2022           

      

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/04/polderen-over-de-wolf-moet-de-mens-zich-aan-de-opmars-van-het-dier-aanpassen-of-niet-a4147303
Met vriendelijke groet,

Arjan


Oenanthe

Ze hebben al 300 moeflons en 200 reeen opgegeten. Daar gaan we weer. Rien Poortvliet beweerde 50 jaar geleden al dat gaaien alle zangvogelnesten vinden en leegeten. Hij deed ook geen enkele poging om zijn beschuldiging te bewijzen. Ik geloof er allemaal niets van
Veel succes allemaal,

Maarten Verrips

Matthijs Molenaar

Opnieuw walrus op de Nederlandse kust

Op het strand bij het Noord-Hollandse Petten is vannacht korte tijd een walrus gezien. Volgens deskundigen van het Zeehondencentrum Pieterburen gaat het gezien de lange slagtanden waarschijnlijk om een jongvolwassen mannetje.

Sander van Dijk, zeehondenwachter uit Pieterburen, heeft het dier vannacht samen met collega's gezien. "We gingen kijken hoe hij bewoog en of alles goed met hem was", aldus van Dijk bij NH Nieuws. Volgens hem is de walrus, die de naam Thor heeft gekregen, in goede conditie.

Van Dijk vraagt strandgangers die de walrus zien om dat direct te melden en op afstand te blijven. "Let op en geef hem rust", aldus de zeehondenwachter.

Freya zwierf maanden door Waddenzee
Meestal verblijven walrussen op het drijfijs in de Poolzee. Het komt voor dat ze in de herfst en winter zuidwaarts trekken om het pakijs te vermijden. Maar het is zeldzaam dat ze in Nederland terechtkomen. Vorige zomer dook hier een vrouwtje op, onder meer bij Schiermonnikoog, op de kade bij Harlingen en bij een vaartuig van de Koninklijke Marine in Den Helder. Het dier werd Freya genoemd. Zij zwierf maandenlang door de Waddenzee en kwam daarna via Schotland uit in Noorwegen. Daar werd de walrus op 14 augustus 2022 op last van de autoriteiten doodgeschoten.

Het probleem was dat Freya in de haven van Oslo teveel bekijks trok. Volgens de Havendienst hielden de mensen niet genoeg afstand, zou het dier gestrest kunnen raken en daardoor mensen kunnen aanvallen.

Het is nog niet duidelijk waarom walrussen de laatste jaren soms naar het zuiden trekken. In dezelfde periode dat Freya in de Waddenzee zwom, was er ook een walrus in de zee bij Ierland. En nu zwemt er dus weer een soortgenoot in de Noordzee. "De afgelopen twintig jaar zijn er geen walrussen gezien in Nederland en Europa en afgelopen jaar duiken er opeens drie op. Er is iets aan de hand", zegt Van Dijk.
Met vriendelijke groet,
Matthijs Molenaar.

Levenslijst Waarneming.nl

When nothing goes right, go left (Martha Cecilia)



Norman

Citaat van: OJGoreng op november 10, 2022, 11:45:13 AMInternationale natuurorganisatie: verwijder 'brutale' wolven van de Hoge Veluwe (NRC 10-11)

Interessant:

CiteerThe NGO Faunabescherming claims that the park management has in at least one instance
moved carcasses of prey species killed by wolves closer to a trail used by visitors (called
Wildbaanweg). We can, however, not verify the veracity of this statement. Such behaviour
would, however, be a recipe for habituation of wolves to the presence of humans, and should
at all times be avoided.

Maar zeker ook:

CiteerThe current situation in the Hoge Veluwe calls for immediate action. According to IPO (2019)
attempts should have been made to closely monitor the habituated wolf by capturing it and
equipping it with a GPS collar, and simultaneously attempt further aversive conditioning by
means of non-lethal deterrence. According to our information, the authorities did not wish to
collar the wolf, and have only decided for deterrence by means of paintball shots. A
proposition by the Research Institute for Nature and Forest (Belgium) and the Dutch
Mammal Society (Netherlands) to collar the wolf in the framework of a scientific monitoring of
the effects of aversive conditioning was envisaged, but the management of the National Park
will not allow the wolf to be collared
. This obstruction of the management activities required
by the Dutch bold wolves intervention protocol (IPO 2019) is, again, very worrisome.


Ik ben benieuwd of Faunabescherming deze bewering kan staven, maar ik vind de onwil van NP HV ook veelzeggend.

Norman

De natuur weet al miljoenen jaren haar eigen zaakjes te regelen, maar volgens trien Dorien is de situatie onhoudbaar.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/11/10/de-wolf-zijn-gang-laten-gaan-dat-is-onhoudbaar-a4147860

Uiteraard worden stadse mensen nog even als achterlijk weggezet, als mensen die niet bekend zouden zijn met natuurbeheer. 

Al die jagers toch, die met een traan in het ook al die arme diertjes over de kling jagen, je zou bijna medelijden krijgen met ze.


Arjan V

1700 dieren uit de "vrije natuur" afschieten. 
Als ze die exoten gewoon allemaal weghalen komen er vanzelf reeën en met de tijd wolven, goudjakhalzen etc. De natuur is te veel een verdienmodel voor beheerders.  Gewoon niks doen. Kan niet zo moeilijk zijn.

https://nos.nl/artikel/2451861-staatsbosbeheer-wil-1600-edelherten-en-100-heckrunderen-afschieten
Met vriendelijke groet,

Arjan

Norman

Citaat van: Arjan V op november 10, 2022, 18:47:19 PM1700 dieren uit de "vrije natuur" afschieten. 
Als ze die exoten gewoon allemaal weghalen komen er vanzelf reeën en met de tijd wolven, goudjakhalzen etc. De natuur is te veel een verdienmodel voor beheerders.  Gewoon niks doen. Kan niet zo moeilijk zijn.

https://nos.nl/artikel/2451861-staatsbosbeheer-wil-1600-edelherten-en-100-heckrunderen-afschieten

Dat mocht niet meer van de rechter.

Soms denk ik, schiet alles maar af in de ovp en laat daarna de natuur de natuur.

Ware het niet dat dat ook weer niet goed is, want dan krijg je bos en bos vinden velen te saai.

Norman

Citaat van: Norman op november 10, 2022, 13:42:53 PM
Citaat van: OJGoreng op november 10, 2022, 11:45:13 AMInternationale natuurorganisatie: verwijder 'brutale' wolven van de Hoge Veluwe (NRC 10-11)

Interessant:

CiteerThe NGO Faunabescherming claims that the park management has in at least one instance
moved carcasses of prey species killed by wolves closer to a trail used by visitors (called
Wildbaanweg). We can, however, not verify the veracity of this statement. Such behaviour
would, however, be a recipe for habituation of wolves to the presence of humans, and should
at all times be avoided.

Maar zeker ook:

CiteerThe current situation in the Hoge Veluwe calls for immediate action. According to IPO (2019)
attempts should have been made to closely monitor the habituated wolf by capturing it and
equipping it with a GPS collar, and simultaneously attempt further aversive conditioning by
means of non-lethal deterrence. According to our information, the authorities did not wish to
collar the wolf, and have only decided for deterrence by means of paintball shots. A
proposition by the Research Institute for Nature and Forest (Belgium) and the Dutch
Mammal Society (Netherlands) to collar the wolf in the framework of a scientific monitoring of
the effects of aversive conditioning was envisaged, but the management of the National Park
will not allow the wolf to be collared
. This obstruction of the management activities required
by the Dutch bold wolves intervention protocol (IPO 2019) is, again, very worrisome.


Ik ben benieuwd of Faunabescherming deze bewering kan staven, maar ik vind de onwil van NP HV ook veelzeggend.


Op Nature Today vandaag ook een reactie van de Zoogdiervereniging en Natuurmonumenten.

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=30003

Matthijs Molenaar

Citaat van: Norman op november 11, 2022, 10:10:59 AM
Citaat van: Norman op november 10, 2022, 13:42:53 PM
Citaat van: OJGoreng op november 10, 2022, 11:45:13 AMInternationale natuurorganisatie: verwijder 'brutale' wolven van de Hoge Veluwe (NRC 10-11)

Interessant:

CiteerThe NGO Faunabescherming claims that the park management has in at least one instance
moved carcasses of prey species killed by wolves closer to a trail used by visitors (called
Wildbaanweg). We can, however, not verify the veracity of this statement. Such behaviour
would, however, be a recipe for habituation of wolves to the presence of humans, and should
at all times be avoided.

Maar zeker ook:

CiteerThe current situation in the Hoge Veluwe calls for immediate action. According to IPO (2019)
attempts should have been made to closely monitor the habituated wolf by capturing it and
equipping it with a GPS collar, and simultaneously attempt further aversive conditioning by
means of non-lethal deterrence. According to our information, the authorities did not wish to
collar the wolf, and have only decided for deterrence by means of paintball shots. A
proposition by the Research Institute for Nature and Forest (Belgium) and the Dutch
Mammal Society (Netherlands) to collar the wolf in the framework of a scientific monitoring of
the effects of aversive conditioning was envisaged, but the management of the National Park
will not allow the wolf to be collared
. This obstruction of the management activities required
by the Dutch bold wolves intervention protocol (IPO 2019) is, again, very worrisome.


Ik ben benieuwd of Faunabescherming deze bewering kan staven, maar ik vind de onwil van NP HV ook veelzeggend.


Op Nature Today vandaag ook een reactie van de Zoogdiervereniging en Natuurmonumenten.

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=30003

Die vertelt het volgens de ware feiten!  :P
Met vriendelijke groet,
Matthijs Molenaar.

Levenslijst Waarneming.nl

When nothing goes right, go left (Martha Cecilia)


Arjan V

Nuance in wolvendiscussie is volledig weg', experts luiden noodklok

Teunis van der Poel  &  XON i.s.m. Omroep Gelderland

Vandaag, 12:47 • 5 minuten leestijd

ARNHEM - Nieuwsberichten over de wolf worden verslonden. In talkshows buitelen voor- en tegenstanders bijna schreeuwend over elkaar heen om hun mening te verkondigen. Op sociale media vliegen de haatverwensingen van de ene naar de andere groep je om de oren. Vooraanstaande experts luiden de noodklok: de nuance in de wolvendiscussie is volledig weg.

"Alle redelijke partijen die een gesprek proberen te voeren worden langzaam weggejaagd en geïntimideerd door de schreeuwers", stelt milieufilosoof Martin Drenthen van de Radboud Universiteit. "Dat gebeurt aan beide kanten."

Duivels dier én halfgod

Maar waarom is de discussie zo fel? "De wolf roept al eeuwen lang heel veel emoties op", aldus Drenthen. "Het dier is overladen met verschillende symbolische betekenissen. We hebben nauwelijks sprookjes over het wilde zwijn of de koolmees, maar wel over de wolf. In de cultuurgeschiedenis van Europa hebben wolven een belangrijke rol gespeeld. Vanaf de middeleeuwen tot de moderne tijd werd de wolf vooral gezien als boeman en duivels dier. Terwijl de Kelten de wolf juist zagen als halfgod en imposante medestrijder."

 

Martin Drenthen, milieufilosoof Radboud Universiteit © Omroep Gelderland

Volgens de universitair hoofddocent komt iets van die geladenheid terug in de huidige discussie over de wolf. "Terwijl er dieren zijn die economisch gezien veel grotere problemen veroorzaken. Ganzen zijn wat dat betreft een vele malen groter probleem dan de wolf."

Wetenschapper en roofdierdeskundige Erwin van Maanen stelt dat andere zaken meer impact hebben op de veehouderij dan wolvenaanvallen: "Denk aan ziektes, de opkomst van parasieten door klimaatverandering, aanvallen van honden, diefstal en de economische achteruitgang in de schapenindustrie."

'Objectiviteit is gewenst'

Volgens Van Maanen moeten we objectief kijken naar de commotie rondom de niet schuwe wolf op de Hoge Veluwe. "Uit alle onderzoeken blijkt dat wolven van nature schuw zijn en mensen mijden. Het achterna rennen van een fietser typeer ik dan ook zeker niet als speelgedrag, maar als door beweging aangewakkerd jachtgedrag. Dit betekent echter nog niet dat de betreffende wolf de mens als prooidier wordt beschouwd, maar het zou wel zo kunnen uitmonden."

Van Maanen veroordeelt het mogelijk opzettelijk voeren en daarmee gewenning aan mensen door wolven binnen de Hoge Veluwe. "Dat is verre van gewenst. De tamme wolf is hier het gevolg van en de fotojagers een neveneffect. Tot nu toe is het goed gegaan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat eerlijke verhaal moet je wel vertellen."

Associatie met de wildernis

Dat de wolvendiscussie oververhit is, heeft volgens de milieufilosoof Drenthen te maken met onze associaties van de wildernis. "Veel mensen denken dat wolven alleen voorkomen in de donkere bossen van Rusland of de diepe wouden van Noord-Canada, maar niet in Nederland. En dan komt de wolf hier en dan zien we het dier als een bezoeker uit de wildernis. Als je die wilde natuur vreest, is de wolf een indringer en bedreiging van het cultuurlandschap. Als je meer de romantische inborst hebt dan is de wolf een bezoeker uit de ongerepte natuur en de intacte wereld die nog niet verpest is door de mens."

Maar volgens Drenthen kan de wolf prima leven in een cultuurlandschap. "Hij kan al eeuwen prima uit de voeten in landschappen die door mensen bewoond worden. Doordat de wolf 150 jaar weg is geweest, moeten we daar nu in Nederland aan wennen."

Daarnaast hebben mensen volgens de milieufilosoof een te scherp onderscheid gemaakt tussen cultuur en natuur. "Wij zijn in Nederland gewend geraakt om over natuur te praten als een gebied waar je naartoe kan gaan in het weekend. Maar de natuur houdt niet op bij de grens van een natuurgebied als we daar een hek omheen hebben gezet. Door de komst van de wolf worden we erop gewezen dat dit onderscheid nergens op is gebaseerd. Dat veroorzaakt heel veel onrust bij die mensen die menen dat we ons landschap hebben moeten veroveren op de wilde natuur."

Kantelpunt

We zitten volgens Drenthen op een kantelpunt: "Hoe Nederland er met de wolf over tien jaar uitziet, gaan we nu met zijn allen bepalen. Een tijdje geleden was ik heel optimistisch. We gingen voortvarend te werk met het subsidiëren van preventiemaatregelen en leerden van ervaringen uit het buitenland." Volgens Van Maanen moeten we ook kijken hoe groot het ecologisch draagvlak is voor dieren als de wolf.

De laatste tijd ziet de milieufilosoof dat er een sterke oppositie is opgekomen, die handig gebruikt maakt van sociale media. "Ik volg veel Facebook-groepen en dan zie je dat die groepen elkaar lopen op te jutten om te reageren op een filmpje. Om te laten zien dat ze voor of juist tegen zijn. Elke krant heeft wel een keer een poll onder een artikel. En dan wordt er actief geworven onder medestanders om je mening kenbaar te maken. Kennelijk verwachten ze dat dat invloed heeft op de politieke beslissingen die zullen worden genomen. Dat geldt trouwens ook voor de voorstanders van de wolf."

Valse verkiezingsbeloftes

Tot zijn grote teleurstelling ziet Drenthen dat veel provinciale politici niet de moeite nemen om zich te informeren over hoe wolven zich gedragen en wat we kunnen verwachten. "Ze doen beloftes alsof het een reëel perspectief is dat je de wolf binnen twee jaar uit Nederland zou kunnen weghalen. Dat mag juridisch niet, dat mag van de Europese Unie niet, maar het is ook praktisch gezien onuitvoerbaar. Zodra al dit soort valse beloftes gaan spelen in verkiezingsretoriek dan gaan we er niet komen."

Later vandaag publiceert Omroep Gelderland een artikel over mogelijkheden hoe we in Nederland op een duurzame manier met de wolf kunnen samenleven.

https://www.gld.nl/nieuws/7803268/nuance-in-wolvendiscussie-is-volledig-weg-experts-luiden-noodklok
Met vriendelijke groet,

Arjan

Arjan V

De wolf lijkt een blijvertje: hoe leven we duurzaam samen?

Teunis van der Poel  &  XON i.s.m. Omroep Gelderland

Vandaag, 16:49 • 6 minuten leestijd

ARNHEM - De wolf heeft Nederland uitgekozen als leefgebied en lijkt een blijvertje te zijn. Juridisch gezien is het een zwaar beschermd dier. En afschieten is volgens experts dweilen met de kraan open omdat er altijd nieuwe wolven ons land binnentrekken. Hoe kunnen mensen en wolven op een duurzame manier samenleven? Twee experts geven tips.

"Als we duurzaam willen samenleven met de wolf zijn twee dingen van wezenlijk belang: "ecologische draagkracht en maatschappelijk draagvlak voor de wolf. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", stelt roofdierdeskundige Erwin van Maanen. "We moeten wolven zo veel mogelijk ontmoedigen om op vee te jagen met behulp van beproefde methoden en blijven werken aan nieuwe technieken. Daarnaast moeten we leren om ons verlies te kunnen nemen, waar de wolf aan de andere kant een positieve boost geeft aan onze biodiversiteit en ecosysteem. En wij moeten ons realiseren dat onze acties bedoeld of onbedoeld consequenties hebben."

Erwin van Maanen onderzoekt als ecoloog en roofdierdeskundige al zo'n dertig jaar de relatie tussen mensen en roofdieren over de hele wereld. Martin Drenthen is milieufilosoof en hoofddocent filosofie aan de Radboud Universiteit.

Tip 1: 'Stop met het voeren van dieren in wolvengebied'

"Zodra wolven mensen gaan associëren met voedsel dan krijg je gevaarlijke situaties", stelt Van Maanen. "De tamme wolf op de Hoge Veluwe vertoont onnatuurlijk gedrag, omdat hij mensen associeert met voedsel en niet meer als gevaarlijke indringers binnen het leef- of kerngebied. Een wilde wolf is instinctief bijna doodsbang voor mensen."

Volgens milieufilosoof Martin Drenthen moeten fotografen zich dit ook aantrekken. "Er zijn fotografen die dieren lokken door bewust voedsel neer te leggen. Ik weet dat professionele natuurfotografen daar hun neus voor ophalen. Als natuurfotograaf hoort het er juist bij dat het moeilijk is om een dier in beeld te brengen. Het is een erecode dat je niet valsspeelt. Gesprekken over zulke erecodes moeten veel nadrukkelijker worden gevoerd."

 

Martin Drenthen, milieufilosoof Radboud Universiteit © Omroep Gelderland

Wanneer mensen toch voedsel laten rondslingeren dan oppert Drenthen dat er hoge boetes zouden moeten volgen. "Dat doen ze nu al in Amerikaanse nationale parken. Daar krijg je duizenden dollars boete als je voedsel onbeheerd achterlaat, ook op de camping. Zo willen ze voorkomen dat wilde dieren mensen gaan associëren met voedsel, en vervolgens moeten worden afgeschoten: 'A fed bear is a dead bear'. Als de Nederlandse overheid dit doorvoert moeten ze overigens wel goede toelichting geven waarom ze dat doen."

Tip 2: 'Laat wolven met rust'

"Als je wilt dat wolven schuw blijven voor mensen dan moet je menselijke invloed zo veel mogelijk weghalen uit het kerngebied van een wolf", benadrukt Van Maanen. "Op de Hoge Veluwe is het ontzettend druk op het pad dat dwars door het kerngebied van de wolf loopt. Er is daardoor een continue 'indringing' van recreanten, Daar zie je kinderen fietsen. Er zijn picknickplaatsen. Mensen met hoge nood plassen er in het wild, herten en zwijnen worden er gevoerd. Mensen laten wellicht een patatzakje vallen, dan krijg je de 'patatwolf' die de mens associeert met voedsel. Dat moet je niet willen."

De milieufilosoof wijst erop dat mensen zich moeten houden aan de regel dat rustgebieden verboden toegang zijn. "De doodgereden wolf tussen Arnhem en Ede is hoogstwaarschijnlijk gestoord door mensen die in het verboden rustgebied liepen. Blijf daarom op de paden en houd je hond in wolvengebied aangelijnd. Realiseer je dat samenleven met wilde dieren alleen mogelijk is wanneer we dieren de mogelijkheid geven om contact met ons te vermijden."

Tip 3: 'Reageer adequaat bij probleemwolven'

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe krijgt van de twee deskundigen en het Large Carnivore Initiative for Europe een veeg uit de pan. "Er waren zo veel signalen dat de wolf op de Hoge Veluwe gewend raakte aan mensen", stelt Van Maanen. "De Hoge Veluwe heeft veel te laat gehandeld. De wolven zijn hier al sinds 2018 en men had geen afschot mogen neerleggen. Ook hadden ze de interactie tussen recreanten en wolven moeten indammen. Dat is geldend beleid in Noord-Amerika."

Het is volgens Van Maanen daarom nog maar de vraag of het verjagen van de tamme wolf met paintballkogels gaat werken. "Paintballen zorgt wellicht ook voor associatie, namelijk een negatieve ervaring op die plek. Die associatie verdwijnt waarschijnlijk wanneer de wolf wegtrekt uit het park. Maar we hebben geen idee hoe de wolf zich vervolgens buiten de Hoge Veluwe gedraagt."

Tip 4: 'Neem proactief wolvenbeschermende maatregelen'

"In organisatorisch, technologisch en strategisch opzicht zijn er onvoldoende en te weinig beschermde maatregelen genomen", stelt Van Maanen. "Dat komt met name door het wantrouwen tussen de beleidsverantwoordelijke overheid en de agrariërs die verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun vee. Die interactie staat door de polarisatie op losse schroeven."

 

Erwin van Maanen, roofdierdeskundige EcoNatura © Omroep Gelderland

Een wolvenwerend elektrisch hekwerk dat robuust genoeg is, houdt volgens de roofdierexpert de meeste wolven tegen. "Net als mensen hebben wolven ook verschillende karakters. Dus waar je brutale mensen hebt, daar heb je ook brutale wolven. Door die karakterverschillen zullen er altijd wolven zijn die alsnog binnen de heining proberen te komen door de zwakheid in het systeem te zoeken. Ze kunnen heel goed springen, klimmen en ergens onderdoor kruipen."

Van Maanen wijst daarom op 'fladry' als alternatief beschermingssysteem. "Dat is een elektrisch draad met linten tot aan de grond. Wolven zijn heel bang voor die bewegende vlaggetjes. In Noord-Amerika, Frankrijk en Zwitserland hebben ze hier goede ervaringen mee. Het is ook veel makkelijker op te zetten dan een hekwerk. Maar je moet wel zorgen dat de linten niet te hoog boven de grond hangen, want anders kruipt de wolf er alsnog onderdoor."

 

Een alternatief wolvenbeschermingssysteem © Erwin van Maanen

Volgens de roofdierdeskundige gebruikten onze voorouders deze techniek ook al. "In West-Europa werden vroeger wapperende lakens of 'wolfspand' gebruikt om wolven op te jagen tijdens de wolvenjacht. Daarnaast hadden onze voorouders een soort omroepsysteem. Ze waarschuwden elkaar al roepend dat er een wolf in de buurt was. Wellicht moeten we nu ook toe naar een soort 'Amber-alert' maar dan voor wolven."

Het is volgens Van Maanen ontzettend belangrijk dat er wordt samengewerkt: "We moeten samen zoeken naar oplossingen en wederzijdse ondersteuning in predatie-preventie. Dat geldt ook voor het uit de wereld helpen van misvattingen rondom de wolf. Kijkend naar hoe andere landen hiermee omgaan. Over het algemeen zijn ze stoïcijnser dan wij."

Er leven momenteel zo'n zes à zeven wolvenroedels in Nederland. "Gemiddeld bestaat een roedel in het najaar wanneer de welpen er nog zijn uit zes wolven. Dus we hebben nu zo'n 36 à 42 wolven in Nederland, plus een aantal zwervende wolven die Nederland in- en uittrekken. Dat gaan we meer zien in het voorjaar wanneer jonge wolven wegtrekken van de roedel", aldus roofdierdeskundige Van Maanen.

Tip 5: 'Beperk het afschot van jagers'

Van Maanen: "Op de Noord-Veluwe hebben ze twee jaar terug enorm veel zwijnen afgeschoten. Dan ondermijn je als het ware de voedselbasis van de wolf, want de voedselbeschikbaarheid en vangbaarheid wordt minder. Doordat er minder voedsel in de natuur aanwezig is, kan de wolf daardoor eerder geneigd zijn om schapen of ander vee te pakken."

Tip 6: 'Afschot kan averechts werken'

De wolf is op Europees niveau zwaar beschermd en mag alleen in het alleruiterste geval worden afgeschoten, als alle andere middelen niet hebben gewerkt. Maar de roofdierdeskundige wijst erop dat wolven dan niet lukraak moeten worden afgeschoten. "Dat kan juist averechts werken, want daarmee doorbreek je de sociale structuur van de roedel. De kans is dan groot dat de roedel uit elkaar valt waardoor je dan juist meer jonge zwerfwolven krijgt. Op die manier heb je meer problemen en is het dweilen met de kraan open."

Tip 7: 'Realiseer jezelf wat natuur is'

"Realiseer je dat de natuur die we waarderen alleen kan bestaan wanneer we ook ruimte geven aan die dingen die we misschien minder leuk of prettig vinden", aldus de milieufilosoof. "Zonder rupsen geen vlinders."

Lees hier meer over de wolf in Gelderland

De wolvendiscussie heeft afgelopen week ook minister Van der Wal bereikt. In een commissiedebat gaf ze aan dat de kwestie ingewikkeld is. Daarom wil ze eerst praten met de provincies en de Raad voor Dierenaangelegenheden. Zij hoopt dat de Raad kan bijdragen aan het publieke debat over hoe we moeten omgaan met de wolf. (bron: ANP)

https://www.gld.nl/nieuws/7803269/de-wolf-lijkt-een-blijvertje-hoe-leven-we-duurzaam-samen
Met vriendelijke groet,

Arjan

Norman

Ik heb het idee dat veel mensen iets te graag de wetenschap in twijfel willen trekken en dus elke wetenschappelijke onderbouwing over de wolf per definitie als onwaar willen betitelen.


tekenaar

Als je een jonge wolf afschiet gebeurt er niets met de rest van de roedel. Als je een van de alfadieren schiet, valt de roedel meestal uit elkaar en gaan de overgebleven wolven ieder hun eigen weg. M.a.w. ik denk dat afschot van deze specifieke (jonge) wolf geen verdere gevolgen heeft.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Norman

Citaat van: tekenaar op november 13, 2022, 20:17:53 PMAls je een jonge wolf afschiet gebeurt er niets met de rest van de roedel. Als je een van de alfadieren schiet, valt de roedel meestal uit elkaar en gaan de overgebleven wolven ieder hun eigen weg. M.a.w. ik denk dat afschot van deze specifieke (jonge) wolf geen verdere gevolgen heeft.

Daar is die wolf het niet mee eens.
Ik begrijp die drang om dieren maar af te knallen om een volstrekt arbitraire reden echt niet.

frkvh

Citaat van: Norman op november 13, 2022, 22:22:55 PMDaar is die wolf het niet mee eens.
Ik begrijp die drang om dieren maar af te knallen om een volstrekt arbitraire reden echt niet.
Ik ook niet en ik weet opnieuw waarom ik gestopt was met dat allemaal te volgen. Te veel frustraties en onzin.
When seeking truth the answer is the road
When seeking wisdom the journey is your home
-- Sam Herring

Arjan V

#2728
Ondertussen in Italie...

Man-eating Wolves Turn Out to Be Friendly Chamois

https://explorersweb.com/wolves-friendly-chamois/
Met vriendelijke groet,

Arjan