Bleke kakkerlak in huis aangetroffen tijdens zomermaanden? Is dit normaal?

Gestart door jnsn, augustus 10, 2022, 12:19:14 PM

Vorige topic - Volgende topic

jnsn

Hallo,

Ik wist niet goed waar ik mijn vraag moest stellen, dus ik zal hier een poging wagen.

Ik woon op een appartement, gelijkvloers met een tuin die aan een braakliggende heide en bos grenst. Sinds een jaar of 3 heb ik in de periode juli - september al eens een kakkerlak in huis. Voor zover ik kan nagaan gaat het hier om de bleke kakkerlak. Ik ga deze natuurlijk niet in al te veel detail bestuderen, maar het lijkt het best overeen te komen met de afbeelding op https://determineren.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/matrixkey/index.php?epi=129.

Het is hier proper, ik poets degelijk en minstens 1 maal per week. Van andere insecten heb ik zelden tot nooit last. Het kan best dat de kat al veel ongedierte opruimt en ik het gewoon niet merk. Omdat mijn kat een binnenhuis kat is stofzuig ik dan ook meerdere malen per week.

Ik heb al 101 keer mijn hele appartement overhoop gehaald om te proberen achterhalen vanwaar ze komen en hoe ze binnen raken, maar ik heb er totaal geen idee van. Ramen staan nooit open, deuren zijn altijd toe. Ik merk ze ook alleen maar overdag op, in de voormiddag of in de avond eigenlijk. Ik denk dat ik er vorig jaar een 6 tal geteld heb, en zit dit jaar aan 3. Dat lijkt me te weinig om van een nest in huis te spreken, wat ik nergens onder of achter een kast of toestel kan vinden, dus het lijken mij dan eerder verdwaalde exemplaren. Misschien komen ze via een ventilatie rooster binnen, of via de ventilatieschacht zelf.

Het is natuurlijk niet zo leuk om 's ochtends aan de koffiezet of 's avonds achter de TV eentje weg te zien kruipen. Ik heb ze, gelukkig, tot nu toe ook alleen maar in de woonkamer aangetroffen, nooit op een andere locatie.


  • Iemand die meer verstand van deze beestjes heeft en mij kan uitleggen of dat "normaal" is dat deze rond deze periode iets actiever zijn en al eens een huis binnen wandelen? Ik vermoed dat mocht ik een nest hebben in mijn appartement ik ze ook tijdens de andere periodes in het jaar zou zien.
  • Tips om deze rot beesten buiten te houden?

Frank van de Putte

Tsja, als je in de natuur woont dan kruipt er wel eens iets in huis.. Onze inheemse kakkerlakken leven gewoon buiten in bos/heidegebieden, die leven niet in huis, dus ik zou ze gewoon buiten zetten. Misschien zoeken binnen ze verkoeling in deze tropische temperaturen.
Groetjes,

Frank van de Putte

Leentje

Zonder (redelijk goede) foto's wordt dit niks.

Bleke in huis, langs een bos/heiderand kàn incidenteel, maar regelmatig is niet waarschijnlijk.

Waarschijnlijker is dat het één van beide nieuwkomers is, Planuncusn tingitanus s.l. of Ectobius vittiventris.
Maar die moeten, telkens opnieuw, van buiten naar binnen komen. Volgens jnsn wordt alles potdicht gehouden.

Dan zou het eigenlijk toch een plaagsoort moeten zijn. Verwarring met een bleke kan dan misschien met B. germanica of Supella ?!?

Kortom: Laat eerst maar eens zien. Voer een waarneming in met foto's erbij, dan is er (op den duur) wel iemand met kennis van zaken die ernaar kijkt.

Leentje

Ik zie dat de vraag eerder gesteld is - was wel handig geweest dat erbij te zetten:

https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,471979.0.html

De foto's daar zijn (te) slecht, maar op basis daarvan zal het vermoedelijk Planuncus tingitanus s.l. zijn. Geen Blattella germanica of Supella longipalpus ofzo in elk geval.

In elk geval dus gewoon een buiten vrijlevende soort die af en toe binnen zal komen door een kier van een open deur of raam, of niet geheel sluitende andere bouwconstructie. Net zoiets als een langpootmug, wesp, vlieg, pissebed, spin of wat dan ook die af en toe binnen komen (vaak op licht af). Ze kunnen binnen niet echt voortplanten en zijn dus geen "plaagdieren" zoals sommige andere kakkerlakken. Gewoon weer buitenzetten. Beestje blij, jij blij.

Graag een waarneming van invoeren zodat we dit stipje op de kaart er ook bij hebben voor de verspreiding van deze nieuwe soort.

jnsn

Ik zal proberen eens een foto te nemen, maar echt happig ben ik er niet op. :) Ik doe ze normaal dood, van ver met de elektronische vliegenmepper.

Ze lijken best op die 2 soorten die je vermeld, en die lijken ook qua foto enorm op die bleke kakkerlak, vandaar dat dat het initiële vermoeden was. Maar ik en insecten is sowieso geen leuke combinatie.

Ik heb er ondertussen jammer genoeg wat meer binnen gehad. Eergisteren nacht zaten er 3 op het slaapkamer plafond. Dat was erg schrikken toen ik 's nachts opstond.
Gisteren in de late namiddag nog twee op het raamkozijn in de slaapkamer, en vanochtend eentje in de woonkamer op het plafond.
Ik heb ondertussen overal waar ik kon met bio-kill de ronde gedaan.

Ik had een vermoeden dat de aansluiting van de airco naar buiten toe niet volledig toe was, en heb dat vanmorgen met schuim gedicht. Andere kieren zelf ook. In principe denk ik dat ze dan alleen via de gang en mijn voordeur naar binnen kunnen. Want anders weet ik het niet. Als ik een raam of deur open doe is er altijd een muggenraam aanwezig en met de airco aan doe ik dat amper. Ik heb wel alleen airco in de woonkamer, dus de slaapkamer is een paar graden warmer. Vorige jaren heb ik ze nooit in de slaapkamer opgemerkt, enkel in de woonkamer. De airco is in het voorjaar van 2020 geïnstalleerd, en sindsdien heb ik er in de periode augustus - begin september, wanneer de temperaturen vaak erg hoog zijn, ze binnen waargenomen. Voorgaande jaren geen last van gehad.

Ik heb vannacht de airco laten draaien en geprobeerd overal een lagere temperatuur te krijgen, 21 in plaats van de gebruikelijke 23 graden waar hij naartoe koelt, want ik las ook dat het mogelijk te warm is buiten en ze daardoor iets koelere temperaturen opzoeken, zo binnen raken en daar dan de warmere plekken nog opzoeken.

jnsn

Ik heb natuurlijk alleen maar de GSM camera, dus echt degelijke kwaliteit foto's kan ik niet nemen, maar toen ik daarnet thuis kwam zat dit exemplaar in de woonkamer.


Leentje

Er zal een populatie in uw tuin zitten, en dan houden ze zich ook vaak in de buurt van de gevel op, omdat ze daar meer warmte en beschutting vinden.
Het is goed mogelijk dat die populatie er ook pas vanaf 2020 zit. Het hoeft niet per se met het plaatsen van de airco te maken hebben dat ze nu binnenkomen. Misschien waren ze er voor die tijd domweg niet. Er is niet veel van een kiertje voor nodig, ze kunnen zich vrij vlak maken.

De GSM-foto is ook niet echt goed genoeg, maar laat wel Planuncus vermoeden (licht bandje over het hoofd?). U kunt er ook één of meer vangen en opsturen naar een specialist voor determinatie.

Bent u, of uw buren, (detijds) met een caravan of camper of iets dergelijks naar Zuid-Europa op vakantie geweest en heeft het ding daarna op de oprit gestaan? Of een tent in de tuin opgezet om te luchten of drogen? Dan kunnen ze heel goed op die manier meegelift zijn.

Zoals gezegd, is doodslaan onnodig. Zou u dat met een vlinder in huis ook doen?